Forum dyskusyjne
Swanetia
kategoria podróże po świecie
kraj Gruzja
Smok-1 18:45 | 08.04.2013
Ma ktoś aktualne informacje jak dotrzeć z Mestii do Uszguli (Górna Swanetia) ? Są jakieś ustalone godziny odjazdu marszrutek / jeepów ? Ceny ? Jak z noclegiem na miejscu ? Będę wdzięczny za aktualne informacje.
Smok-1 15:01 | 27.05.2013
Ponawiam wątek. Pamięta ktoś, czy obecnie droga Mestia - Uszguli jest dostępna zwykłym samochodem, czy koniecznie musi być z napędem na cztery koła ?
Bo1 16:14 | 27.05.2013
Kiedy jedziesz?. Znajomi mówili, że puścili jedną maszrutkę dziennie z Mestii do Uszguli, więc jest to alternatywna i tańsza opcja niż wypożyczenie 4x4 :)
Smok-1 16:36 | 27.05.2013
Nieodmiennie lipiec ... o marszrutkach czytałem, ale wolałbym wiedzieć, czy dojadę wypożyczonym autem ...
Bo1 22:18 | 27.05.2013
dojedziesz, ale drogo liczą..., a przynajmniej liczyli, bo nie było innej opcji (2010)
Smok-1 10:53 | 20.09.2013
Byłem, wróciłem, jakby kogoś interesowało; z dojazdem z Mestii nie ma najmniejszych problemów - marszrutki czekają na głównym placu w mieście, oficjalna cena w jedną stronę 20 lari. Powrót nieco trudniejszy, bo zależy, czy się zbierze grupa, cena powinna być taka sama, ale bardzo często chcą 200 lari za całego busika, trzeba negocjować. Choć to zaledwie 47 km to przejazd trwa ok 3 godziny, droga, szczególnie podczas ulewnych deszczy może być ciężka. Można również na piechotę; w połowie drogi jest wioska z miejscami noclegowymi, w kilku innych miejscach zresztą też