Forum dyskusyjne
Gruzja-Turcja-Iran
kategoria podróże po świecie
kraj Gruzja
jacek_mal 15:59 | 24.09.2013
Witam mam pytanie do osób które podróżowały z Gruzji do Iranu przez Turcję... Od dłuższego czasu Wizzair ma dobre ceny do Kutaisi, pomyślałem że z Kutaisi można pojechać do Trabzonu wyrobić wizę a z Trabzonu udać się w stronę Iranu. Mam pytanie czy ktoś podróżował tą trasą do Iranu? Chciałbym się wybrać między lutym i marcem na ok 3 tygodnie.Pozdrawiam
aq5 21:42 | 02.10.2013
Z Trabzon do Batumi dużo tureckich autobusów-tanio...(wprawdzie jechałem w sierpniu w odwrotną stronę -Batumi-Trabzon-Ankara-Stambuł) z przesiadkami,ale wiadomo,ze jak jeżdżą w jedna to i w druga też;))).Z Batumi do Tbilisi żaden problem,z Kutaisi to samo i ponadto bliżej...Z Tbilisi do Erywania marszrutka za 30 lari,ale z Erywania to już nieco trudniejsza sprawa,sa jakies autobusy do Tebriz w Iranie,ale trzeba się rozejrzeć...Za to na trasie,kiedy jechałem z Erywania do klasztoru Tatev samochodem-220 km w stronę Goris,czyli w rejon armeńskiej granicy z Iranem,to widziałem wiele irańskich ciężarówek-smoków typu MACK,zatem można spróbować i tego środka transportu pod warunkiem,ze kierowca zna nie tylko farsi;))),ale i inny język ,a z tym w Iranie jest ciężko.Armenia tak czy tak mały kraj,da się go w pare godzin przejechać,a im bliżej granicy z Iranem tym krajobraz i klimat staje się bardziej iranski
Solo 22:51 | 02.10.2013
Nie byłem jeszcze w Iranie, a do Gruzji i Armeni właśnie się wybieram. Planując ten wyjazd natrafiłem na tureckie tanie linie lotnicze Atlasjet.com. Lot z Istambułu do Teheranu kosztuje 100 dolarów - może Ci się ta wiadomość do czegoś przyda. Ze Stambułu latają po całej Turcji, ale też do Tbilisi i to czasami taniej niż Wizz. Pozdrawiam
Marisel 09:44 | 03.10.2013
W tym roku na wiosnę jechałam z Tibilisi do Teheranu bezpośrednio autobusem. Jak jesteś zainteresowany mogę Ci dać namiary na przewoźnika.
jacek_mal 14:19 | 03.10.2013
z samolotów chcę jak najmniej korzystać, lubię lokalne środki transportu....no i zawszę to trochę taniej:)
Marisel 22:31 | 03.10.2013
Firma Notash Compani adres:Aghmashenebeli st. 112Tbilisi, Georgia. Z Tibilisi to Teheranu doba w autobusie.