Forum dyskusyjne
Uwagi do planu podróży kilka pytań
kategoria podróże po świecie
kraj Wietnam
jacek_mal 20:46 | 22.02.2014
Witam, zwracam się z ogromną prośbą do osób które były w Wietnamie o zastrzeżenia i porady co do mojego planu podróży po tym kraju. Wyjazd planuję na początek marca.Sajgon + Cu Chi - 3 dni
Delta - 3 dni (wycieczka zorganizowana)
Mui Ne - 2 ni
Hoi An, Da Nang, Hue - 6-7 dni
Sapa - 4 dni
Halong - 3 dni
Hanoi - 3 dni
...no i pytania...;)
1. Dobre miejsce wypadowe w Sajgonie.
2. Które biuro polecicie przy zwiedzaniu Delty
3. Będąc w Sapa, gdzie warto się udać na jednodniowy trek
4. Do zatoki Halong lepiej udać się z biurem czy samemu tam się dostać?
5. Jakieś dodatkowe mało popularne miejsca które warto zobaczyć.
Będę ogromnie wdzięczny za odpowiedzi bo do wyjazdu zostało parę dni.....
Pozdrawiam.
jacek_mal 20:49 | 22.02.2014
i jeszcze jedno.... czy jest możliwość podróżowania pociągiem siedząc na dachu?
Smok-1 10:06 | 23.02.2014
Na pociąg sprzedają tylko bilety na miejsca siedzące, szczególnie białasom ...Ha Long chyba raczej z wycieczką, Sa Pa możesz spokojnie samodzielnie. Musisz mieć dobrą mapę, albo zdać się na miescowych przewodników, nie bój się -sami wypatrzą białasa jak się tylko wyjdzie z busika....
szami 11:29 | 23.02.2014
Viet nam, moj ulubiony kraj swiata! Ha Noi najcudowniejsze miasto na kuli ziemskiej...HaLong tak czy inaczej musisz wsiasc do lodki, wycieczki sa mega tanie, a jedzenie pyszne. Przewodnik to inna bajka, nie ma o czym opowiadac, wiec historie sie zmysla, ale przynajmniej tworczo:)
Da Lat, nie masz go na liscie, znajdziesz chwile to odwiedz, cudne okolice i najlepszy hotel swiata CRAZY HOUSE...
udanej wycieczki
Dziubakowa 12:16 | 23.02.2014
Uwielbiam Wietnam, ale nie wysiedziałabym trzech dni w Hanoi :P głośno i duszno.Byłam tam w sumie 2 dni - w dniu przylotu i dzien przed odlotem i mi to wystarczyło.
Hue i Hoi An jest super! Na skuterku możesz objechac miasto i okolice. Jeden dzień spędziam na rowerze jadąc przed siebie. Zgubilam sie w okolicznej wsi i był to jeden z fajniejszych dni! Ludzie sie ciesza ze cie widzą i nawet nie wciskaja ci nic do kupienia. Z resztą zasiedziałam się w Hoi An kosztem zwiedzania Delty :(
Z Hoi An można się dostac na fajną wyspę, moje ulubione miejsce - Cham Island. Nie ma tam nic do zwiedzania, ale na relax idealne. Nie ma hoteli, spi się jak na kwaterach, nie ma za wielu turystów, za to naliczylam z 5 "barow" karaoke. Ja jak bylam, to oprócz mnie widziałam tylko dwie pary. Co prawda przyplywaja tam turysci, ale raczej na nurkowanie, także nie goszczą się na wyspie :)
Co do pociagów, to z uwagi na to że w krótkim czasie chcialam dużo zobaczyc, to jak byla możliwośc to wybieralam kursy nocne z kuszetkami. z braku czasu i doświadczenia bilety kupiłam nie na dworcu, ale w biurze podrozy. Oczywiście przepłaciłam, ale nie musiałam się sama fatygowac na dworzec :P
Ja wszystko myszkuje z podrózy także podejrzewam,że i wizytówki hoteli czy biur podroży znajde. Jak jestes czyms zainteresowany to mozesz sie odezwac na maila: dziubakowa@gmail.com
szami 13:12 | 23.02.2014
>Uwielbiam Wietnam, ale nie wysiedziałabym trzech dni w Hanoi :P głośno i duszno.>Byłam tam w sumie 2 dni - w dniu przylotu i dzien przed odlotem i mi to wystarczyło.
>
Ja tam siedzialem jakis tydzien i było mi mało:) Cudni ludzie, miejsce bajkowe:)
yosuku 14:22 | 23.02.2014
Wydaje sie ze w planie masz wszystko "must see", my zamiast do Sapa pojechalismy do Bac Ha, bardzie kameralnie, blizej do lokalnych targów ( np Can Can) a góry te same...
jacek_mal 08:20 | 24.02.2014
Pisząc Sapa miałem na myśli region, nie zamierzam siedzieć parę dni w jednej wiosce:) faktycznie w moim planie jest samo must see ale w necie (nie mówiąc nic o przewodnikach) ciężko znaleźć jakieś informacje z mało przetartych szlaków.
Smok-1 08:36 | 24.02.2014
No to postaw na nocleg w którejś z okolicznych wiosek - generalnie im dalej od Sa Pa tym lepiej, bo mniej komercyjnie. Ha Long można spróbować samodzielnie, jak masz duzo czasu - Hanoi - Haipong busem potem z Haipong masz prom do Cat Ba (główne miasto na wyspie Cat Ba), stamtąd możesz próbować organizować rejsy po zatoce ....To chyba lepszy patent niż zatłoczone miasto Ha Long
jacek_mal 11:32 | 24.02.2014
myślałem żeby do Cat Ba samemu skoczyć tylko podobno wykupując rejs po zatoce wcale na miejscu tak taniej nie jest niż gdybym kupił wycieczkę z Hanoi....no ale z drugiej strony patrząc to liczy się przygoda;)
Smok-1 15:08 | 24.02.2014
W pakiecie na Ha Long masz sporo atrakcji - nocleg na łodzi, zwiedzanie jaskiń, świątynie-punkty widokowe, pływanie kajakiem, trek na Cat Ba, rejs na Monkey Island, itp .... Samodzielnie, szczególnie z Cat Ba może być trudne do realizacji. W samym Cat Ba też masz w razie czego rejsy po zatoce
tysiar87 22:48 | 01.04.2014
http://www.booking.com/hotel/vn/flamingo-cat-ba-resort.html polecam na Cat Ba ! Wykupując w pakiecie w Hanoi miejsce noclegowe tam jest o wiele taniej niż załatwiając to samemu :] My wybraliśmy pakiet 3 dniowy - 1 noc na łodzi i 1 noc w bungalowie. Na łodzi nocleg to super przeżycie, poznajesz ludzi, dostajesz rady na podróż, nauka gotowania, kajaki i obowiązkowe karaoke :] Na wyspie polecam bungalow, hotele są mało atrakcyjne, szczególnie jeśli zapłaci się mniej i ma się ten kilometr do plaży. Bungalow to takie spanie w dziczy w luksusie :] Jeśli chodzi o załatwianie samemu raczej nie polecam, w Ha Long i tak łapie Cie przewodnik i liczy Ci normalną cenę, a jak się źle z nim dogadasz to skończy się tak jak u nas , gdzie ludzie z Hong Kongu zostali wyproszeni z busa do powrotu do Hanoi, mimo że za niego zapłacili :]W Sapie dobra mapa i albo sam skuterek bierzesz( uwaga na drogi,ludzie często wyprzedzają na zakrętach) albo zabierasz się z lokalnymi kolegami. Koło Sapy są piękne wodospady thac bac, w miasteczku dobre jedzonko, co do wycieczki to w biurze jak ją wykupujesz masz w pakiecie obiad, trwa około 6 godzin, wstęp jako tak na tarasy ryżowe jest bezpłatny i wydaje mi się że spokojnie można by tą wycieczkę samemu sobie zorganizować, ale cena ok.50zł/ osoby jest niska, masz tak naprawde 2 lub 3 trasy do wyboru na 1 dzień, jest możliwość zostania na noc "homestay" , nie byłam, więc nie wiem jak jest, ale warunki patrząc na tamtejsze wioski dla lubiących mocniejsze wrażenie. Jeśli nie idziesz na 2 dni w tarasy ryżowe i lokalne wioski to 3 dni w Sapie uważam za max, razem ze zwiedzaniem Bac Ha market w niedziele.
Pozdrawiam