/ / WIETNAM > Planowana trasa - proszę o uwagę > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Planowana trasa - proszę o uwagę

kategoria podróże po świecie

kraj Wietnam

pavep dołączył
29.03.2009

pavep 11:31 | 23.04.2015

Witam wszystkich serdecznie,

Zwracam się z prośbą do osób które były w Wietnamie o porady i pomoc w moim planie podróży:

Przylatuję 15.05 do Sajgonu, 16.05 lecę do Hanoi
skąd będę podróżował lądem do Sajgonu. Meta i wylot 1.06, więc czas mam ograniczony ze względu na urlop w pracy.

Zarys planu podróży:

Hanoi - 1 dzień
Ha Long Bay - 2 dni
Sapa - 3 dni
Hue - 1/2 dni
Hoi An - 1/2 dni
Nha Trang (plażowanie) - 3 dni (czy warto?)
Sajgon - 2/3 dni

1. Na trasie Hanoi - Sajgon planuję zakup open bus ticket (koszt ok 50 USD), czy ktoś z was korzystał z niego? Nie straszna mi niewygoda;)

2. Z Hanoi do Sapa lepiej jechać sleeper Bus'em czy pociągiem nocnym?

3. Chciałbym w Sapa odbyć trekking z nocą w homestay jakie tereny polecacie, może ktoś taki trekking odbył?

4. Czy znacie jakieś fajne miejsce na 2-3 dniowe plażowanie?

5. Czy macie sprawdzone miejsca do spania w powyższych destynacjach?

Dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam
Paweł Wolański
www.pavep.geoblog.pl

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 14:33 | 23.04.2015

Open bus jest przeznaczony dla zagraniczniaków, jedziesz w towarzystwie innych podróżników (obcokrajowców) - w tym czasie nie masz praktycznie kontaktu z miejscowymi., ale na szybki przejazd jest ok.

Sa Pa - ja jechałem pociągiem (strasznie długo jedzie) ale dopasowane godzinowo (wieczorem z Hanoi, rano na miejscu) co do autobusu, to zależy co lubisz, jedzie pewnie podobnie,

Na miejscu masz całą masę małych agencyjek oraz info turystyczną, gdzie z mapą możesz sobie zaplanować obejrzenie poszczególnych lokalnych plemion, sporo osób kręci się też w okolicach centralnego placu i okolicznych hoteli - też oferują noclegi w okolicznych wioskach - zasada im dalej od Sa Pa tym lepiej (ale nie oczekuj luksusów...) Same hotele w Sa Pa bardzo przyzwoite.

Ha Long - jak będzie dobra pogoda to polecam wariant 3 -dniowy.

Hotele - wszędzie jest mnóstwo, zlokalizowane na ogół niedaleko od siebie, wystarczy przyjechać nieco wcześniej i popytać o wolne miejsca i targować się o cenę .....

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 21:54 | 23.04.2015

Bardzo zgrabny plan, ja bym co prawda został w Hanoi dzień dłużej kosztem Hue.W Sapa celuj , aby w wracać w niedzielę przez BacHa , gdzie w tym dniu odbywa się targ, super sprawa.
Do SaPa tylko pociągiem , jest tam wcześnie rano, busem z Lao Cai do SaPa jedziesz godzinkę ale potem musisz swoje odczekać bo check-in w hotelach jest od 12-14.
Na Fansipan z trekiem się nie wyrobisz,pokręć się po prostu po okolicy, ale zajrzyj do sióstr http://sapasisters.webs.com/ ,może ich oferta ci podpasuje.
Plażowanie w Nha Trang jest jak najbardziej w porządku , zajrzyj do browaru http://www.louisianebrewhouse.com.vn/ i na VinPearl .
Nie chcę ci polecać miejscówek do spania, bo z żadnej nie byłem zadowolony w 100 % , jedynie w Hoi An mogę z czystym sumieniem polecić ten hotel http://www.haiauhotels.com .
pozdrawiam
bm
https://bigmarkk.wordpress.com/

marka9 dołączył
06.01.2012

marka9 21:52 | 23.04.2015

W Hanoi (dzielnica Old Quartet) , gdzie są hotele i agencje turystyczne kupisz 2-dniową wycieczkę do zatoki Ha Long . Super opcja (50 USD), gdyż indywidualne wykupienie busa i później statku w żaden sposób nie wyjdzie taniej! Zdążysz kupić jeszcze bilet do Lao Cai i już..... przeleciał ten jeden dzień w Hanoi. Po dwóch dniach powrót do Hanoi i z dworca Tram Quy Ca wyjazd do Lao Cai. Cena, z tego co pamiętam około 10 dolarów. Po dojeździe do Lao Cai, wyszukanie busa do do Sapy. Nie daj się upolować naganiaczom na peronie!!!!. Z tego co pamiętam około 3 dolarów. W Sapie hotel około 4, 5 dolarów. W Sapie wg upodobań. Ja z kumplem wykupiliśmy traking na górę Phan Xi Pang (Phan Xi Păng to najwyższy szczyt Wietnamu a zarazem całych Indochin) Wejście z zejściem zajęlo nam 2 dni. Wydaliśmy po około 40 dolarów. Trafiliśmy na super pogodę i wychodzi na to, że 3 dni w Sapie jest za mało....
Pzdr

pavep dołączył
29.03.2009

pavep 09:19 | 24.04.2015

Hej,

Dzięki wszystkim za odpowiedź, w Hanoi i Sajgonie będę spał prawdopodobnie u hostów przez couchserfing, ale zobaczymy.

Jestem przeciwny organizowanym wycieczkom, ale w tym roku mój czas jest ograniczony i pewnie zdecyduję się na ta 2 dniową opcję z Ha Long Bay.

"Marka9" rozumiem, że do Sapa jechałeś nocnym pociągiem? Bilety kupowałeś na dworcu czy przez pośrednika? twarda kuszetka jak Sleeper Class w Indiach?
Nie interesują mnie przejazdy w lepszej klasie dla turystów:)

W Sapie planuję wynająć skuter, macie może jakieś namiary na ciekawe trasy które można eksplorować?

1. Odnośnie plażowania czy jest jakaś fajna wysepka po drodze z Hanoi do Sajgonu godna polecenia?

2. Mam jeszcze pytanie o lokalny transport z lotnisk w Hanoi i Sajgonie?

3. Numery autobusów i wskazówki jak dojechać do dzielnic z hostelami w centrum?

4. Czy ma ktoś odstąpić lub pożyczyć przewodnik Lonely Planet po WIetnamie?

Dzięki za wszelką pomoc
Pozdrawiam
Paweł

marka9 dołączył
06.01.2012

marka9 20:23 | 26.04.2015

Hej. Jechałem twardą kuszetką, a w Indiach nie byłem.... Bilet kupowałem na dworcu już w dniu przylotu do Hanoi.Dopiero po kupnie biletów pojechałem nad zatokę. W Wietnamie wystrzegaj się pośredników. Turysta to dla nich chodzący bankomat. Komunikacją publiczną z lotniska w Hanoi do centrum dotrzesz w tym samym czasie, z tego samego miejsca, a pięciokrotnie taniej. Przystanek masz przy samym wyjściu z lotniska przy postoju Taxi.
Pzdr

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 23:09 | 26.04.2015

Na Hue 1/2 dni to moim zdaniem zdecydowanie za mało, ale co kto lubi (nie zobaczysz np. większości cesarskich grobowców wokół), co do Sa Pa - na miejscu masz całą masę miejscowych zawodników z motorynkami, niechętnie pożyczają swój sprzęt, ale zawiozą wszędzie gdzie chcesz, tylko uzgodnij wcześniej cenę. Generalnie rozumiem Twoją niechęć do organizowanych wycieczek, tylko w Wietnamie trochę to działa na innych zasadach. W wielu miejscach będzie taniej, w większości nieco wygodniej ....

pavep dołączył
29.03.2009

pavep 14:12 | 27.04.2015

Ale słyszałem że cesarskie grobowce są podobne do Angor Wat, które odwiedziłem, właśnie jestem po rozmowie ze znajomymi, którzy byli ostatnio w Wietnamie i potwierdzają wasze słowa:)

Sleeper class w Indiach to twarda kuszetka w otwartym przedziale, pewnie w Wietnamie wygląda to podobnie, pamiętasz ile kosztował bilet?

Zastanawiam się nad open bus ticke na trasie Hanoi -> Sajgon oczywiście z postojami kilkudniowymi po drodze czy w ogóle wychodzi taniej?

Czy nie lepiej złapać jakiś miejscowy transport. albo nawet zwykły autobus nocy hard seat, żeby jechać z lokalsami?

anna_69 dołączył
20.05.2014

anna_69 18:31 | 27.04.2015

Byliśmy w ubiegłym roku na przełomie października i listopada. Open bus Hanoi - Sajgon 50 lub 55$ chyba 6 przystanków na trasie. Zabierał tez miejscowych. Sleeping bus na trasie Hanoi - Sa Pa cena 15$ w jedną stronę. Wyjazd około 20 a na miejscu jest się około 4 rano. Z autobusu wysiadka po 5. Spoko można znaleźć miejsca na miejscu. My za pokój z super widokiem , łazienka i balkonem zaplacilismy 10$ za noc. Powrót o tej samej porze do Hanoi. Pobyt nad nożem zaliczylismy pomiędzy Phan Tiet a Mui Ne. Grobowce w Hue mogą być. My Son to zaledwie mini mini namiastka Angkor o ile można tak to nazwać. Mam porównanie bo widziałam jedno i drugie. Hotele szukalismy na miejscu przez portale booking lub agoda i najdroższe spanie było w Sajgonie za 24$ ( 3 osoby w pokoju 4 osobowym) z balkonem i wygodami w bocznej uliczce obok przystanku open busa. Pzdr

pavep dołączył
29.03.2009

pavep 14:49 | 29.04.2015

Hej,

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, Szczerze nigdy nie bookowalem hotelu w Azji i nie zamierzam, akurat w Sajgonie będę nocował u hosta przez couchserfing.

na Trasie Hanoi - Sapa - Hanoi wybiorę pociąg, zastanawiam się nad hard sleeper a soft seat.

Waszym zdaniem lepiej dłużej zostać w Hue czy Hoi An?

Na niskobudżetowe plażowanie lepsze jest Nha Trang czy Mui Ne?

Planuję zostać 3 dni/2 noce w Sapa, jeden dzień przeznaczyć na jazdę motorem po okolicy i nocleg w Sapa, drugi dzień przeznaczyć na treking i nocleg w Homestay, zdążę po trekingu na nocy pociąg do Hanoi?

Macie może jakieś mapy trekingów, jak wybrać? Może być dosyć wymagający, spokojnie 15-25 km. Co możecie polecić?

Pozdrawiam
Paweł

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl