Forum dyskusyjne
Służbowo na 2 miesiące
kategoria podróże po świecie
kraj Wietnam
uokanrie 17:09 | 01.09.2015
Witam wszystkich. W niedzielę wylatuję służbowo do Wietnamu (okolice Hanoi) na okres 2 miesięcy i kompletnie nie wiem jak się przygotować. Nie jestem podróżnikiem a już taki kierunek jak Wietnam zaskoczył mnie totalnie. Ogólnie jadę do fizycznej pracy przy instalacji maszyn w fabryce.Jakie ubrania zabrać, jak mieć kontakt z rodziną (miejscowe karty prepaid, internet?), jak wygląda sprawa wyżywienia - mamy zapewnione na miejscu ale co to będzie to ciężko zgadnąć - czy niewprawiony żołądek nie rozstroi się po tygodniu? Na co uważać, czego się wystrzegać? Jak wygląda kwestia wymiany gotówki i jaką walutę zabierać ze sobą? Czy karta VISA przyda się do czegokolwiek? Jakieś leki z Polski zabrać ze sobą?
Czytałem mnóstwo wątków o podróżach jednak to nie to samo co 2 miesiące pracy - nie mogę sobie pozwolić na dzień lenia by dojść do siebie bo jakichś egzotycznych potrawach.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Edgarek 19:54 | 01.09.2015
W Wietnamie internet jest praktycznie wszędzie. Więc optymalnym rozwiązaniem jest skype. Jeśli masz telefon w t-mobile, to roaming bez wcześniejszej kaucji nie będzie działał (co oznacza, że nawet smsa nie dostaniesz).Walutę wymienisz wszędzie, najlepiej dolary, jak nie chce Ci się wymieniać, to przy drobnej stracie możesz płacić dolarami.
Jedzenie jest wietnamskie, jak Twój żołądek zareaguje, pewnie nikt nie wie. My nie mieliśmy żadnych problemów.
Leki chyba takie jakie uważasz za potrzebne. Apteki są wszędzie, ale nie zawsze dogadasz się po angielsku. Ja miałem prosty problem - zatarłem oczy i leciała mi ropa, więc farmaceutka mogła łatwo zidentyfikować - ale przy dolegliwościach inny może być trudniej.
uokanrie 20:59 | 01.09.2015
Odnośnie internetu to była pierwsza myśl jaka mi przyszła - lokalny starter internetowy i korzystanie z komunikatorów. Telefon mam właśnie w t-mobile i też coś czytałem o jakichś horrendalnych kaucjach ale z góry zakładałem, że to i tak będzie nieopłacalne. Ofertę prepaid na internet rozpoznam chyba dopiero na miejscu. Przeglądałem co prawda stronę jednego z operatorów ale nie ogarnąłem cennika.Co do jedzenia to ja ryż z ryżem z chęcią i ze smakiem :) ale przez 2 miesiące to może być różnie.
Nie mogę znaleźć informacji czy i jakie leki można przewozić/wwozić. Ponadto mam międzylądowanie w Doha w Katarze więc też muszę sprawdzić czy nie ma jakichś obostrzeń. Jutro będę miał potwierdzony bilet więc zapytam w liniach. Co do samych leków to na pewno chciałbym zabrać jakieś przeciwbólowe (w zasadzie mam swoje "ulubione"), może coś na rozwolnienie i też w drugą stronę ;) może jakiś suplement witaminowy.
A najgorsze, że kiepsko znoszę wysokie temperatury... ale na to nie ma rady - albo podołam, albo padnę :)
Dzięki Edgarek
Edgarek 21:51 | 01.09.2015
W Hanoi nikt się o nic nie pytał. W Katarze bagaż rejestrowany przepakowują bez Twojej ingerencji, jest kontrola bezpieczeństwa przed strefą tranzytową ale bardzo pobieżna. Do mojej apteczki nie mieli żadnych pytań, nie mieli nawet problemów z butelkami i puszkami z piciem.Tam gdzie będziesz mieszkał nie ma netu?
Robi70 11:13 | 04.09.2015
Telefony w T Mobile dzialaja ale na karte. Karty Visa nie wszędzie sa honorowane . W małych sklepikach i restauracjach najczęściej sa obsługiwane MesterCart. Uwazaj na komary tygrysie ( roznoszą denge) które atakują rano