Forum dyskusyjne
Wietnam Tajlandia a moze Indonezja
kategoria podróże po świecie
kraj Wietnam
4escik 10:41 | 30.06.2017
Hey,wybieramy sie na wakacje w listopadzie (1-24 listopad). Na razie mam plany na polnocny Wietnam.
Przegladajac pogode wiem ze na poludniu bedzie cieplej.
Jaki rejon polecicie? A moze do zmienic kierunek i wybrac Tajlandie (ladniejsze chyba plaze i swiatynie)?
Bo Indonezja chyba drozsza jest w porownaniu do nich.
Chcemy troche pozwiedzac i z tydzien spedzic na plazy.
Dzieki za kazda rade. To nasz pierwszy raz do Azji :)
Andrzej130964 17:35 | 01.07.2017
My wybieramy się w grudniu na Sri Lankę i też pierwszy raz do AzjiZ wszystkich kier wschodnich ten nam polecali znajomi co zwiedzili kawał świata
benbm 07:42 | 02.07.2017
Fakt że Indonezja zdrożała w ostatnich latach -ale dla mnie jest najpiękniejsza w Azji
bigmark 22:24 | 01.07.2017
Na pierwszy raz w Azji najlepsza jest Tajlandia.pozdr
bm
.............................................
https://bigmarkk.wordpress.com/
4escik 08:07 | 03.07.2017
tez tak nam podopowiadaj lecz narazie wiecej glosow mamy na Wietnam, ale Indonezja jest tez kuszaca
jurekpu 10:36 | 03.07.2017
Masz jeszcze MAlezję (Singapur).
4escik 10:46 | 03.07.2017
a cenowo jak wypada w porownaniu do Wietnamu?
jurekpu 13:40 | 03.07.2017
Jest drożej. Ale przecież nie jedzie się na drugi koniec swiata po to aby zaoszczędzić kilka groszy.
Marti* 14:04 | 03.07.2017
Jakbym miała wybrać się do Azji po raz pierwszy to wybrałabym Tajladię - jest nie tylko niedroga a piękna i przede wszystkim różnorodna - północ a południowe wyspy to zupełnie inna bajka :) Najłatwiejsza w podróżowaniu jest Sri Lanka, tam transport i noclegi znajdują Cię same. Jeśli wybieracie się na taką piechurową wycieczkę pierwszy raz, to nie radże zapuszczać się do Kambodzy a bynajamniej nie jezdzic po niej całej samemu bo jest po prostu niebezpiecznie.
4escik 14:34 | 03.07.2017
dzieki, planujemy raczej po 4-5 dni w kazdym miejscu
4escik 15:40 | 03.07.2017
A czy w listopadzie na poludniu Wietnamu bedzie OK, czy tam raczej pora deszczowa?
radionx 11:13 | 04.07.2017
Akurat będzie początek sezonu i pory suchej, chłodniejszej. W sumie dla większości krajów Azji płd.-wsch. poza Indonezją.Moja subiektywna lista w Azji:
1. Tajlandia. Absolutny top 1 do odwiedzenia. Może i najbardziej popularna i najbardziej zadeptana, ale nie bez powodu. Kolorowa, smaczna, piękna i dla fanów zwiedzania zabytków, przyrody i plażowiczów. Wszystko w 1. Bardzo łatwa i przyjemna w podróżowaniu.
2. Kambodża - może niesłusznie na 2 miejscu, ale to za powalające ruiny Angkoru. Kraj na wypad dodatkowy, poboczny do głównego na maksymalnie do kilku dni. Angkor, Tonle Sap, stolica i z głowy.
3. Sri Lanka. Jako całość powinna być u mnie na 2 miejscu, ale pojedyncze zabytki oceniam niżej niż Angkor. Trójkąt historyczny, Kandy, jaskinie w Dambulla, plantacje herbaty i jakiś park ze słoniami. Plażowicze mogą być rozczarowani. Co prawda plaż nie brakuje, ale daleko im do bajkowego wyglądu tajskich plaż.
4. Wietnam. Ciekawy, specyficzny, dla osób starszych z lekka nostalgiczny dzięki pięcioramiennej gwieździe i wujkowi Ho (taki ichni Lenin). Choć ma swoje uroki, to w porównaniu do reszty wydawał mi się trochę szary, nijaki, brudnawy i miejscami smrodliwy (old quarter w Hanoi przy prawie 100% wilgotności i aromatach gotowanych zupek pho, spalinach ze skuterów, zapachach tychże skuterów, ich smarów i opon z poupychanych pomiędzy zupkami warsztatów itd. może odebrać ochotę do oddychania). Jedzenie oceniam nisko (głównie za szatkowanie całości zwierzaka razem ze skórą i kośćmi). Według mnie jako pierwszy kraj w Azji może zniechęcać do jej dalszego odwiedzania.
5. Singapur. Tak nisko bo to zabawa na max. 2-3 dni. Inny, nietypowy, niepodobny, mega czysty, mega nowoczesny, mega drogi. Miasto i wysepka z plażą i akwarium.
Malezja - za mało widziałem, żeby uwzględnić. Niemniej Kuala Lumpur i jaskinie Batu mogę polecić :) Indonezja - dopiero na mojej liście na przyszłość.
Monsoon 23:48 | 04.07.2017
O tej porze na północy na pólnocy Wietnamu może być chłodno i deszczowo, a w środkowym Wietnamie deszczowo. Choć z drugiej strony lepiej zacząć od Wietnamu, a dopiero potem jechać do Tajlandii. Jak od niej zaczniesz to Wietnam może się nie wydawać już taki fajny.Jeżeli szukasz fanatastycznych kulinariów to polecam Hanoi. Na pewno też warto zobaczyć Hoi An i Zatokę Latającego Smoka. Sapa może źle się prezentować o tej porze roku.
Wracając co Tajlandii, to jest najlepsza na pierwszy raz, bo jest najlepiej rozwinięta turystycznie, a ludzie są szalenie mili i nie oszukują tak bardzo jak inni Azjaci. Jest w niej bardzo dużo do zobaczenia i do zrobienia.
Zapraszam Cię na artykuły Wietnamie:
http://mynameiswind.com/hanoi-moda-i-grilowane-psy/
http://mynameiswind.com/co-robic-w-hoi-an-i-da-naang-10-najwiekszych-atrakcji/
Pozdrawiam
Van
4escik 07:53 | 05.07.2017
dzieki za info ;)pora sucha - jakiej temperatury mozna sie spodziewac? Deszcze?
4escik 07:55 | 05.07.2017
dzieki Van, jedziemy juz raczej postanowione do poludniowego Wietnamu w listopadzie (1-23)
radionx 10:04 | 05.07.2017
Nie wiem co wszyscy tak z tymi deszczami. Już jest po porze tajfunów, ale może popadać. Nikt się od tego nie rozpuści :) Ważne czy ciepło. A poniżej zestawienie gdzieś z netu:Wietnam - Hanoi
miesiąc - I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
średnia maks. temp. °C 19 19 23 26 31 32 32 32 31 28 24 21
średnia min. temp. °C 15 15 18 21 24 25 26 26 25 22 19 15
dni z opadem - 14 17 22 18 18 18 19 18 14 11 9 9
Wietnam - Sajgon
miesiąc - I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
średnia maks. temp. °C 31 32 33 33 33 31 31 31 31 30 30 30
średnia min. temp. °C 22 22 24 26 26 25 25 25 24 24 23 22
dni z opadem 2 2 2 7 17 21 23 22 21 22 13 8
4escik 10:34 | 05.07.2017
dzieki, ja wole chlodniej, ale zona 30 >