Forum dyskusyjne
Wietnam i Birma
kategoria podróże po świecie
kraj Wietnam
treasure666 01:04 | 20.05.2018
Witam. Planuję w listopadzie podróż do Birmy i Wietnamu. Myślę też o kilku dniach na plaży. Czas jak. Mogę przeznaczyć na podróż to 25 dni.Nie mam jeszcze żadnego planu. Która część Wietnamu polecacie? Ile czasu przeznaczyć na Wietnam ile na Birma?
Czy jeśli chodzi o kilka dni odpoczynku ma.plaży to czy warto zostać w którymś z tych miejsc czy poszukać małej wyspy koło Bangkoku? Planuję mieć tło właśnie przesiadki.
Wiem że bardzo bym chciała w Wietnamie zobaczyć ta zatokę ha long ale to niedaleko Hanoi. Słyszałam że jednak ma krótki wypad ok tydzień najlepsze rejony sajgonu.
Proszę o wszelkie rady dotyczące Wietnamu i Birmy.
Dziękuję i pozdrawiam
bigmark 11:59 | 20.05.2018
Moim zdaniem połaczenie Birmy i Wietnamu w ciągu 25 to średni pomysł. Wietnam jest ciekawy i Birma też i szkoda byłoby tylko zobaczyć jeden i drugi kraj z okien autobusu.Birma do tego jest problematyczna jeśli chodzi o logistykę, pokonanie małego odcinka trasy zajmie ci cały dzień a Wietnam z kolei jest bardzo rozciągnięty, ponad 2000 km z północy na południe.Wg. mnie w ciągu tego czasu zobaczysz cały Wietnam i pewnie zdążysz odwiedzić Kambodżę- Phnom Penh i Siem Reap z Angkorem. A na przyszły rok zaplanuj sobie Birmę. Plażować możesz albo w Wietnamie( wyspa Phu Cuoc) albo w Kambodży ( Sihanoukville ) lub w drodze do Bangkoku na wyspie Koh Chang.pozdrawiam
bm
.................................................
https://bigmarkk.wordpress.com/
treasure666 18:54 | 20.05.2018
No właśnie w Kambodży byłam w siem remp i ma ko Chang. Zdaje sobie sprawę od całego Wietnamu nie zobaczę dlatego chciałam wybrać północ bałam południe. Myślałam że ok 2tyg na Birma a tydzień na Wietnam i ze 4 dni na plaży.
4escik 10:35 | 21.05.2018
polecam okolince MuiNe na plazowanie
mirekKRK 14:40 | 21.05.2018
Jak koniecznie chcesz połączyć Wietnam i Birmę - to w Wietnamie są nocne autobusy z miejscami do spania/leżenia - trochę ciasno ale można się kimnąć i zaoszczędzasz na czasie i noclegach.Co do miejsc w Wietnamie - nie wiem co oczekujesz i czy nastawiasz sie na tzw" must see" czy coś innego. Ja osobiście jako nr1 polecam górską miejscowość Sapa > i wyjście poza nią na minimum 1noc, Hanoi, HCM, także mają swój urok oraz jako nr 2 Deltę Mekongu.
Birma: tutaj koniecznie Dolina Bagan > 2-3 dni - my jeździliśmy po całej dolinie na rowerach - super miejsce. Inle lake - jak ktoś nie widział "życia na wodzie" w Kambodźy czy w Wietnamie to też polecam.
treasure666 20:41 | 21.05.2018
Sama nie wiem. Raczej jestem nastawiona na piękne widoki ciekawe miasta coś co zapamiętam na zawsze. I natura i ciut miasta. Nie mogę się zdecydować która część Wietnamu. Jeśli chodzi o mekkong to płynęła z Tajlandii przez 1.5dnia do laosu ale to pewnie nie to samo.
4escik 13:20 | 22.05.2018
polecam osobiscie Da Lat i okoliceMekong? strasznie brudny, BenTre jest brazowy a nie zielony...ogolnie zobaczyc warto
nitkaska 20:49 | 22.05.2018
nigdy nie byłam zwolenniczką łącznia dwóch krajów w ciągu jednej dzwudziesto kikudniowej podróży. W tym wypadku zdecydowanie wybrałabym Birmę. Byłam tam dwa razy, za każdym razem po 3 tygodnie. Pierwszy raz byłam w Birmie cztery lata temu, za drugim byłam teraz, w marcu. Zmiany są kolosalne, tereny dotychczas otwarte i co za tym idzie często odwiedzane przez turystów i podróżników są coraz barsdziej skomercjalizowane, na tereny wtedy trudniej dostępne (np. Mrauk U) dziś dotrzeć jest znacznie łatwiej, ale tam nadal turystów widzi sie niewielu. Od ponad roku otwarte są tereny na południowym wschodzie, niedaleko granicy z Tajlandią (tam zamieszkują plemiona Ka Yan, Ka Yah). Tam turystów jest jak na lekarstwo, ale za rok, dwa będą tam takie same tłumy jak np w Bagan czy Bago. Dla porównania: nad Bagan organizowane są loty balonami - przed czterema laty było ich kilka, w marcu naliczyłam prawie 20...A Wietnam za rok nie zmieni się!
toronegro 00:15 | 23.05.2018
Nigdy nie mów nigdy! A w styczniu ile krajów odwiedziłaś...:)
nitkaska 21:15 | 23.05.2018
>Nigdy nie mów nigdy! A w styczniu ile krajów odwiedziłaś...:)haha, oj tam, oj tam!
no trochę ;)
Ale tak na serio, to akurat było konieczność: podróżując z południa Chile, z Punta Arenas w kierunku Puerto Nateles i potem Los Glaciares koniecznością była podróż przez Argentynę (rutą 40), ponieważ droga przez dziesiątki wysepek po chilijskiej części Patagonii trwałaby koszmarnie długo (promy kursują rzadko, czasem bardzo rzadko, przeprawy są długotrwałe...). Pomijając, że Los Glaciares to Argentyna, a miejsce jest w tak zwanej nieopodali :)))
A na północy, podczas wyprawy na Salar de Uyuni siłą rzeczy wjechłam na teren Boliwii :)
No dobra, Brazylia była blisko, to skoczyłam na wodospady ;)
treasure666 01:19 | 27.05.2018
No rozumiem Ale niestety nie każdego stać na takie zwiedzanie 😖😖 bądź brak czasu dlatego czasami trzeba połączyć dwa kraje. Mam nawet fajny plan na Birma pełne 2 tygodnie i teraz potrzebuje mądrej rady gdzie zacząć w Wietnamie A gdzie skończyć w tak krótkim czasie. Tydzień to niewiele. Także będę wdzięczna za wszelkie rady!
nitkaska 00:19 | 29.05.2018
Ameryka Południowa tania nie jest, to prawda, ale można znacznie ograniczyć koszty - zależy od preferencji. Azja natomiast jest tania, choć sama Birma nie zawsze, nie wszędzie. Wietnam zaś można przez tydzień spędzić za naprawdę symboliczne pieniądze. Na jesień/zimę biorę pod uwagę właśnie wyprawę do Wietnamu więc sama chętnie skorzystam z jakiś podpowiedzi.