Forum dyskusyjne
Wietnam w 12 dni - z dziećmi
kategoria podróże po świecie
kraj Wietnam
PiotrWitkowski 13:03 | 19.11.2019
witam,przymierzam się na początku roku do wypadu do Wietnamu.
Bilety będą zakupione w kolejności WAW-SGN-HAN-WAW. Będę podróżował z dwójką nastolatków. Główny akcent położony będzie na walory turystyczne (natura + historia), chciałbym jednak pobyć 2-3 dni nad morzem.
To, co chcemy obejrzeć to na pewno (nic odkrywczego):
Sajgon (2 dni)
Delta Mekongu i okolice (1 dzień)
Tunele Cu-Chi (1 dzień?)
Przelot do centrum - i tu pierwsze pytanie: jaką kolejność zwiedzania sugerujecie? Chcemy obejrzeć DaNang (czy jest tu sens podładować te baterie nad morzem? 2-3 dni?), Hue (przyjąć dzień czy dwa?), może MySon (1 dzień). Potem kierunek na Północ - i tu drugie pytanie: HaLong (2 dni na statku - ma sens?) i Hanoi. Ile dni przyjąć na Hanoi 2-3 dni?
Będę od 9. do 20. zatem 11 nocy (nie pamiętam układu godzinowego) - ewidentnie brakuje czasu, aby obejrzeć wszystko, co zaplanowałem. Z czego zrezygnować, tudzież w jakim miejscu przyjąłem za dużo/mało czasu w harmonogramie?
Chcemy podróżować samemu i ewentualnie modyfikować plan podług naszemu widzimisię. Doczytałem już, że w sty-lut nie powinno być problemów z wewnętrznymi przelotami. Chętnie skorzystałbym z luksusu pociągu, ale niestety krótko z czasem.
Noclegi via Booking. Nie szukam standardu 5*, ale też hostele mnie nie interesują. Baza hotelowa jest przeogromna, ale już kiedyś na tym forum skorzystałem ze wskazówek konkretnego hotelu w Birmie i Tajlandii i byłem zadowolony :)
Czy znajdzie się tu jakaś dobra dusza i podzieli swoimi uwagami z w/w BARDZO wstępnym harmonogramem?
Dziękuję.
madaworld 13:54 | 20.11.2019
Witaj,Razem z mężem byliśmy na "samodzielnej" wyprawie w Wietnamie w 2014 roku (29.03-11.04).
1. Sajgon - nie byliśmy, bo nie mieliśmy czasu, ale nie żałujemy. Duże miasto ;-)
2. Delta Mekongu - sa 2 różne wycieczki z 2 różnych miast My Tho i Can Tho. Obydwie inne ale naprawdę warte zobaczenia. Czyli potrzebujesz 2 dni
3. Tunele Cu-Chi - nie byliśmy
4. Zamiast DaNang zatrzymaliśmy się w Hoi An. Przepiękne miasteczko. Polecam. Natomiast aby podładować baterię MUSICIE polecieć na Phu Quoc. Obędna wyspa z przepięknymi plażami.Minimum 3 dni.
5. Hue - bardzo interesujące. Jeden dzień z całodniową wycieczką
6. My Son - OBOWIĄZKOWO. Najlepiej na wschód słońca (mało turystów i nie za gorąco). Jeżeli zatrzymalibyście się w Hoi An to w prawie każdym hotelu są organizowane wycieczki do My Son.
7. Ha Long - myśmy byli na 3 dniowej wycieczce, ale 2 dniowa też będzie Ok.
8. Hanoi. Bardzo klimatyczne miasteczko. 2 czy 3 dni? Zależy. Do zwiedzania miasta wystarczy 2 dni (musicie zobaczyć słynny Teatr Lalek na Wodzie). Myśmy w hotelu wykupili 1 dniowa wycieczkę do Trang An (Hoa Lu i Jaskinie Tam Coc). POLECAM !!!!
Relację z podróży po Wietnamie możesz przeczytać na moim bogu podróżniczym:
https://madaworld.net/pl/strona-glowna/
Znajdziesz tutaj wszystkie detale (co ile kosztowało, gdzie się zatrzymaliśmy, jakie mieliśmy problemy w trakcie samodzielnej podróży, itp).
Pozdrawiam
PiotrWitkowski 13:12 | 25.11.2019
>Witaj,>
>Razem z mężem byliśmy na "samodzielnej" wyprawie w Wietnamie w 2014 roku
>(29.03-11.04).
>
>1. Sajgon - nie byliśmy, bo nie mieliśmy czasu, ale nie żałujemy. Duże miasto ;-)
>2. Delta Mekongu - sa 2 różne wycieczki z 2 różnych miast My Tho i Can Tho. Obydwie
>inne ale naprawdę warte zobaczenia. Czyli potrzebujesz 2 dni
>3. Tunele Cu-Chi - nie byliśmy
>4. Zamiast DaNang zatrzymaliśmy się w Hoi An. Przepiękne miasteczko. Polecam.
>Natomiast aby podładować baterię MUSICIE polecieć na Phu Quoc. Obędna wyspa z
>przepięknymi plażami.Minimum 3 dni.
>5. Hue - bardzo interesujące. Jeden dzień z całodniową wycieczką
>6. My Son - OBOWIĄZKOWO. Najlepiej na wschód słońca (mało turystów i nie za gorąco).
>Jeżeli zatrzymalibyście się w Hoi An to w prawie każdym hotelu są organizowane
>wycieczki do My Son.
>7. Ha Long - myśmy byli na 3 dniowej wycieczce, ale 2 dniowa też będzie Ok.
>8. Hanoi. Bardzo klimatyczne miasteczko. 2 czy 3 dni? Zależy. Do zwiedzania miasta
>wystarczy 2 dni (musicie zobaczyć słynny Teatr Lalek na Wodzie). Myśmy w hotelu
>wykupili 1 dniowa wycieczkę do Trang An (Hoa Lu i Jaskinie Tam Coc). POLECAM !!!!
>
>Relację z podróży po Wietnamie możesz przeczytać na moim bogu podróżniczym:
>
>https://madaworld.net/pl/strona-glowna/
>
>Znajdziesz tutaj wszystkie detale (co ile kosztowało, gdzie się zatrzymaliśmy, jakie
>mieliśmy problemy w trakcie samodzielnej podróży, itp).
>
>Pozdrawiam
Czy Mui Ne można traktować jako alternatywę dla Phu Quoc? De facto tylko 2 noclegi, ale transportowo lepiej mi się to spina.
madaworld 12:31 | 11.12.2019
Nie byłam więc nie wiem czy można polecać czy nie ...Na zdjęciach wygląda interesująco, więc dlaczego nie? :-)
Jak się Wietnam bardzo spodoba zawsze za parę lat można wrócić i zobaczyć coś innego :-)
Piotr-Krk 13:36 | 11.12.2019
PiotrWitkowski: >przymierzam się na początku roku do wypadu do Wietnamu.>Bilety będą zakupione w kolejności WAW-SGN-HAN-WAW. Będę podróżował z dwójką >nastolatków. [...]
>Czy znajdzie się tu jakaś dobra dusza i podzieli swoimi uwagami z w/w BARDZO wstępnym harmonogramem?
Nie widzę północnego Wietnamu. Region Sapy z mniejszościami etnicznymi jest jedną z największych atrakcji w Wietnamie.
Propozycja:
Ho Chi Minh (1 dzień lub 2 dni z tunelami Cu-Chi)
Delta Mekongu i okolice (1 dzień)
Da Nang (?? nie mam zdania, nie byłem)
Hoi An (1 dzień)
Hue (1 dzień)
Hanoi (1 dzień)
Sa Pa (2-3 dni)
Ha Long (1 dzień)
Hanoi (1-2 dni) - ewent wypad do Perfumowej Pagody.