Forum dyskusyjne
plan podróży
kategoria podróże po świecie
kraj Sri Lanka
Jazzmat 15:29 | 08.10.2013
Witajcie,już w listopadzie wraz z moją dziewczyną wybieramy się się na sri Lanke. Jedziemy na dwa tygodnie z czego 4 dni chcemy spędzić w głębi wyspy. Czasu nie wiele, więc wynajmujemy kierowcę. Po przeczytaniu przewodnika, oraz wielu forów wyszedł nam taki plan:
day 1
from Negombo to Dambulla. In the evening, proceed to Sigiriya rock. stay here for a night.
day 2
Proceed to Polonnaruwa in the morning and do a safari at Minnariya National Park in the evening. stay here for a night
day 3.
Proceed to Kandy , en route visiting Dambulla cave temple, Spice Garden in Matale, Visit The Tooth Relic Temple in the afternoon, witness a cultural show . stay here for a night
day 4
City tour of Kandy, Gem Lapdary. and, proceed to Bentota, Galle, Unawatuna , or any other beach. En route visiting , Tea factory, water falls, and do white water rafting at Kitulgala.
Proszę o opinie, czy to jest ok, czy coś z czymś zmienić?
pozdrawiam,
Piotrek.
atagaja 12:24 | 09.10.2013
Jeśli macie kierowcę, to dacie radę. Z perspektywy czasu odpuściłabym sobie światynię zęba w Kandy,a wybrałabym ogród botaniczny znajdujący się ok. 8 km od centrum. Tak samo Sigiriya - dajcie sobie więcej czasu na tę skałę,bo widok z góry robi naprawdę wrażenie :)Więcej na temat Sri lanki znajdziecie na: www.nitkiwdrodze.wordpress.com
mario-mil 15:56 | 09.10.2013
Cztery dni to moim zdaniem zbyt exspresowe tempo zwiedzanie Sri Lanki.W program koniecznie wbudował bym wycieczkę do Horton Plains National Park aby zobaczyć End of the Word(koniec świata)na to potrzeba poświęcić prawie cały dzeń będąc w Nuwara Eliya.
radionx 12:35 | 16.10.2013
4 dni trochę mało, ale coś tam się da zobaczyć. Szkoda pomijać Anuradhapurę, w sumie dla mnie dużo ciekawsza niż Dambulla z posągami w jaskiniach. Spice Garden to porażka, a wieczorne pokazy w Kandy raczej rozczarowują (trochę ludowych tańców i pokaz chodzenia po rozgrzanych węglach).Jeśli ja miałbym ułożyć plan to:
1 dzień: Negombo-Anuradhapura, zwiedzanie popołudniowe i nocleg
2 dzień: Anuradhapura-Pollonaruwa, zwiedzanie, przejazd do Sigiriya i wejście na górę, przejazd do Dambulla i nocleg (da się zrobić, choć dość intensywny dzień),
3 dzień: jaskinie w Dambulla, przejazd do Kandy i zwiedzanie (może być Świątynia Zęba Buddy i ogród botaniczny Peredaniya, przechadzka wzdłuż jeziora lub po mieście, no i niech będą te pokazy), nocleg
4 dzień: przejazd do Nuwara Ellya i plantacje herbaty, a później do wyboru World's End lub przejazd do Udawalawe National Park na wieczorne safari i nocny przejazd nad morze (ten czwarty dzień nie dam głowy jak pójdzie z wyrobieniem się z parkiem, bo ja to miałem rozbite, sam World's End to też 4 h spaceru)
:)
mirekKRK 21:34 | 09.10.2013
Trochę nie w temacie ale zapytam :) Czy macie jakiś tani patent na dostanie się na Sri Lankę? jeśli tak to jaki?:)
atagaja 04:30 | 12.10.2013
O właśnie! Horton Plains rzeczywiście warto. W ciagu jednego dnia zdobędziecie koniec świata, zwiedzicie fabrykę herbaty oraz pewnie znajdziecie w okolicy kilka wodospadów.www.nitkiwdrodze.wordpress.com
Jumptravel_pl 13:05 | 10.10.2013
Tutaj można skorzystać z tanich linii lotniczych z przesiadką,jednak nie wiem czy na własną rękę jest to dobre rozwiązanie w kwestii planowania takiej podróży,odległość bardzo daleka.
Jazzmat 13:48 | 12.10.2013
cześć, bardzo dziękujemy za pomoc i porady. "nitki w drodze" przyczytaliśmy juz 2 razy. niestety wiecej niz 4 dni niemozemy przeznaczyc na zwiedzanei srodka wyspy, mamy zaplanowane kolejne 4 dni na nurkowanie a potem chillowanie na plazach
Jazzmat 00:51 | 13.10.2013
Kierowcę już mamy, dla zainteresowanych płacimy 330 euro all in. Za dwie osoby. Mam nadzieję że to dobra cena:) czy ktoś zna jakiś super romantyczny hotel na miejscu? Ważne aby był przy samej plaży.
lgoska 10:30 | 13.10.2013
witam :) do pływania nie polecam rejonu Wadduwy i Kalutary. W Wadduwie gdzie byłam nieciekawe wejście do wody i tylko nieliczni panowie odważyli się wchodzić w fale oceanu. Sądzę, że południe wyspy pod tym kątem spełni Twoje oczekiwania, ale niech się wypowiedzą ci co tam byli. Pozdrawiam
atagaja 21:14 | 13.10.2013
Jazzmat - bardzo się cieszę, że nasza relacja chociaż troszkę pomogła :) Romantycznych hoteli przy plaży jest mnóstwo, więc jak będziecie na miejscu, to jest w czym wybierać! Udanej wyprawy!!www.nitkiwdrodze.wordpress.com