Forum dyskusyjne
wyjazd w II połowie lipca - Siroshan - plan
kategoria podróże po świecie
kraj Sri Lanka
pasta 19:02 | 08.01.2015
WitamLecimy z 12 letnią córką od 20.07 do 02.08. Chcemy tydzień pozwiedzać i tydzień poplażować.
jeżeli chodzi o zwiedzanie to po przeczytaniu forum znalazłem chyba 10 maili do polecanych kierowców.
Poniżej propozycja planu od Siroshan Silva, przez wielu chwalony). Nie jest najtańszy (600 USD bez noclegów)) ale to drugorzędne - Ci ludzie też muszą zarobić...
MOJA PROŚBA DO WAS
czy plan jest ok? Czy coś byście zmienili?
Nie musimy zobaczyć wszystkiego na Sri Lance, bo jedziemy z nastolatką. Interesują nas duże zwierzęta jak słonie, ładne krajobrazy.
Widzę, że w programie nie ma takich miejsc jak Tissa, Yala - to tak na pierwszy rzut oka.
Jeżeli chodzi o plażowanie w drugim tygodniu to chcę zarezerwować hotel na wschodnim wybrzeżu w Passikulah. Ten kierowca namawiał mnie na Mirissę ale zakładam, że to dlatego, że ma bliżej do domu. W lipcu przeczytałem, że należy odpoczywać na wschodnim wybrzeżu, a nie na południu.
Oto jego plan:
Day 01 /02 _ After arrival go to the Anuradhapura.2 days stay in Anuradhapura.
Anuradhapura Site.
Wilpathtu national park
polonnaruwa
2 nights stay at http://www.thilakalakeresort.com/
Day 03/04 _ Sigiriya.
Sigiriya lion rock
Dambulla cave temple
Minnariya National park
2 nights stay at http://niceplacebungalows.com/
Day 05 _ Kandy.
kandy temple of tooth
Elephant orphanage( elephant ride)
Botanical garden
cultural show
view point
over night stay at http://grandkandyvilla.com/index.html
Day 06 _ Nuwara Eliya.
Visit tea factory & tea plantation
Water falls
mountains
Nuwara eliya bazaar
Over night stay at http://richmondinnlk.com/
Day 7 _ Ella.
Train tide from Nanu Oya to Ella
Water falls, mountains
ella little Adams peak
Over night stay at http://skygreenresortella.com/
Day 08 _ Passikudha.
Drop in Passikudha beach.( end of my service.)
[konto usunięte] 01:02 | 09.01.2015
Nie jest najtańszy to przy proponowanej trasie eufemizm. Trasa na tą porę roku też nieszczególnie dobrana. Wilpathu NP - "dużo wody", zwierzyna rozproszona i trudna do odnalezienia; dodatkowo ok. 60km z Anuradhapura, więc wyjechać trzeba bardzo wcześnie. Minnariya NP to "drugi sort", nawet w sezonie to raczej tylko dla pasjonatów. Zamiast tych dwóch proponuję Yala NP, ale sektor północno - wschodni, w rezerwie jakby słonie "wyparowały" Uda Walawe NP - słonie pewniaki bo teren otwarty i zawsze pozostaje w odwodzie miejscowy sierociniec dla "trąbalskich" (nie taka komercha jak w Pinnaweli). W górach o tej porze mocno pada, a rejon Ella jest mocno przereklamowany. Warta polecenia jest trasa pociągu Kandy - Ella, ale to cały dzień. Z Kandy zostawiłbym tylko Świątynię Zęba - pewnie zaraz odezwą się myślący inaczej :-). Pamiętaj, że jeśli twoja nastolatka ma do 14 lat lub na tyle wygląda, płaci połowę stawki za bilety, co stanowi dosyć znaczną ulgę, niestety :-( Aha, jeśli plażowanie to tylko wschód i tutaj nie ma co w ogóle dyskutować.To tak w telegraficznym skrócie.
[konto usunięte] 01:05 | 09.01.2015
No i wjazd do PN jest tylko dla samochodów terenowych.
radionx 13:24 | 09.01.2015
Pewnie, że się odezwą :) Akurat w Kandy najbardziej według mnie zachwyca ogród botaniczny Peradeniya :) Świątynia zęba też warta zobaczenia. Najbardziej rozczarowuje cultural show (każdego dnia turyści mają szczęście, bo akurat trafili na wielkie występy i to jedyna okazja :) ) - kilka tańców i na koniec chodzenie po rozżarzonych węglach.Początek trasy ok. Na pewno warto zobaczyć Anuradhapurę, Pollonaruwę, Sighiriyę i jaskinie w Dambulli. Te mniejsze parki nie wiem, ale wart zobaczenia jest Udawalawe i słonie pewne. Tyle, że wyjazd do parku wcześnie rano i trzeba przenocować w Embililpitiya. W Nuwara Elya warto wybrać się na Horton's End, ale to pół dnia. Zgadzam się z atrakcyjnością przejazdu koleją z Kandy, choć tempo zabójcze i opóźnienie jak w banku, to widoki to rekompensują.
[konto usunięte] 13:59 | 09.01.2015
@radionax - zwróć uwagę na termin wyjazdu :-). Proponowanie o tej porze roku płaskowyżu Hortona i to jeszcze z 12-letnim dzieckiem wygląda na "złośliwość" z Twojej strony :-))). "Kolej kolejii nierówna" - od kiedy lankijczycy zakupili nowe składy, "punktualność" się zdecydowanie poprawiła (oczywiście kursują jeszcze składy widma i tych należy unikać). Nie wiem kiedy ostatnio byłeś, ale ogród botaniczny Peradeniya w lutym 2014 wywarł na mnie "średnie" wrażenie. To samo dotyczy Lwiej skały - jeżeli miejscowi sugerują ją obejrzeć z "pewnej odległości" bez konieczności zakupu biletów po głupie 30USD od łebka - to pewnie coś w tym jest :-)))Odwiedzanie PN-ych w "mokrej części wyspy" w celu obejrzenia zwierząt jest dość ryzykowne - odnalezienie ich jest wielce utrudnione, bo rozpraszają się po całym terenie. A dla zwiedzających udostępniona jest z reguły niewielka część obszaru. Uda Walawe PN jest niezłym wyborem o tej porze roku, bo teren jest otwarty, ogrodzony (więc słonie mają utrudnione zadanie jeśli chcą się przemieścić poza teren PN), no i ten sierociniec w rezerwie jakby wszystko zawiodło.
Z powodu pory roku i dziecka nie proponuję "lasu deszczowego" Sinharaja. No chyba, że pragnie się czegoś w rodzaju surwiwalu :-)))
pasta 18:19 | 09.01.2015
@colmarMógłbyś mi pomóc zrobić plan tej wycieczki? Widać, że nie ma co powierzać tego zadania kierowcy. Po prostu mu podam co mnie interesuje i w jakiej kolejności i gdzie chce spać.
To ma być przyjemność, wakacje, a nie survival w deszczu z wkurzonym dzieckiem i żoną ;-)
W zamian chętnie pomogę komuś w przypadku wyjazdu do Japonii lub Argentyny
[konto usunięte] 18:31 | 09.01.2015
O której mniej więcej lądujesz w Negombo? Rozumiem , że jest to poniedziałek 20-ego lipca.
pasta 18:35 | 09.01.2015
>O której mniej więcej lądujesz w Negombo? Rozumiem , że jest to poniedziałek 20-ego>lipca.
Ląduję o 14, więc zakładam, że od razu gdzieś możemy jechać. To poniedziałek.
Powrót mam w niedzielę 2.08 o po godz. 21.
Myślałem o objazdówce 6/7 nocy (czyli do niedzieli lub poniedziałku), a potem tydzień rodzina odpoczywa na wschodzie w Passidukah. Więc plan musi być tak ułożony, by się przemieszczać w kierunku wschodnim.
Zakładam, że dogadam się z kierowcą, by w niedzielę 2.08 rano mnie zabrał z Passidukah i zawiózł na lotnisko - podobno to 6 godz. jazdy
[konto usunięte] 00:20 | 10.01.2015
Dobrze, ja to widzę tak:Wersja na "bogato":
Pn. 20 - wydostanie się z lotniska (z wymianą kasy) co najmniej godzina. Przejazd autostradą do Kataragama ok.250 km - 3 godz. powinno starczyć. Zamówienie tam jeep'a do Yala NP na cały dzień. Polecam Yala Safari - 10000R za 13-14 godz.
Wt. 21 - cały dzień w Yala NP.
Śr. 22 - w razie "niepowodzenia" w Yala NP przejazd nad ranem do Uda Walawe NP. Wynajęcie jeep'a pod bramą na pół dnia 6000R. Karmienie słoni w sierocińcu z tego co pamiętam o 0900 i 1400. Do sierocińca ekstra opłata. Popołudniu przejazd do Ella, po drodze zaliczenie 1 - 2 wodospadów (wody nie powinno brakować :-))) ). Zakup biletów na pociąg do Kandy.
Jeżeli bez Uda Walawe NP - przejazd bezpośredni do Ella, przed wyjazdem można obejrzeć zespół świątynny w Kataragamie (nie dla budynków, raczej dla atmosfery i całej "otoczki" wokół). W Ella jeśli dopisze pogoda można "prawie" wjechać na punkt widokowy "Ella Gap" - spacerek w obie strony od "parkingu" to ok. 2 godzinki. Widok nie gorszy niż w Horton NP z osławionego "Końca Świata", a pogoda na pewno pewniejsza. No i gratis.
Cz. 23 - Przejazd pociągiem do Kandy 7 - 8 godz. Najlepiej wybrać skład z wagonami "panoramicznymi" - trochę drożej, ale warto.
W Kandy można zdążyć na wieczorną ceremonię w Świątyni Zęba (chyba ok. 2000).
Pt. 24 - Rano Świątynia Zęba (jeśli się nie było poprzedniego dnia), ewentualnie ogród botaniczny. Potem przejazd do Dambulla, zaliczenie Jaskiniowej Świątyni, przejazd do Sigirija, obejrzenie Skały bez wchodzenia na szczyt (taka moja sugestia) i przejazd na nocleg do Anuradhapura.
Sb. 25 - Rano obejrzenie kompleksu świątynnego. Popołudniu przejazd do Polonnaruwa.
Nd. 26 - Rano obejrzenie pozostałości starożytnej Polonnaruwa, potem przejazd do Passidukah.
Pn. 27 - dzień rezerwowy "na obsuwy czasowo - pogodowe".
Można to zrobić środkami komunikacji publicznej plus samochód na niektóre odcinki - wtedy dzień dodatkowy konieczny.
Reszta jutro.
[konto usunięte] 15:50 | 11.01.2015
Wersja kombinowana - pociąg plus samochód.Pn. 20 - przejazd pociągiem do Galle. Nocleg.
Wt. 21 - Galle. Przejazd samochodem lub autobusami (2 przesiadki) do Kataragamy.
Śr. 22 i dalej - t.j. wt.21 i dalej.
W tej wersji odpada Polonnruwa, ale ponieważ to jest 60 km od "miejsca plażowania", można to zrobić w ramach wycieczki z Passidukah lub w drodze powrotnej na lotnisko.
Droga powrotna - nie wiem skąd ten "artysta" wymyślił 6 godz. skoro z Dambulla do Colombo jest (była w lutym 2013) autostrada - to 2/3 całej drogi.
Ceny biletów - stan luty 2013 - kurs rupii do dolara ok.128 - 128.5
Sigirija - 30 USD
Polonnaruwa, Anuradhapura - 25 USD
PN rodzina 2 plus 1, całość opłat - ok.8800 R
Sierociniec słoni w Uda Walawe NP - 500 R
Dambulla - 10 USD
Świątynia Zęba - 1000 R
Ogród Botaniczny w Peradeniya - 1300 R ?
Trzy ostatnie obiekty bez zniżek dla dzieci. Tam gdzie cena jest podana w USD płacisz w rupiach "po kursie bankowym". Nigdzie nie przyjmują USD, tylko rupie, które najlepiej wymienić w wystarczającej ilości w kantorach na lotnisku.
Cena paliw 118 - 126 R.
Aha, córa podpowiada, że zniżka była dla osobników do 12-lat, ale w kasach nie było żadnego problemu (córka 16 lat i grubo ponad 180 cm wzrostu :-) ).
[konto usunięte] 13:55 | 14.01.2015
Oczywiście wkradł się drobny chochlik - ceny i informacje z lutego 2014 :-)Jeszcze trochę cen:
Samochód na trasę:
Negombo (lotnisko) - Galle 8000R (bez targów)
Galle - Kataragama 7500R (mikrobus)
Kataragama - Ella 7000R (mały)
Dambulla - Polonnruwa 5000R (mały)
Polonnruwa - Anuradhapura 4000R (kierowca i tak tam jechał)
Tuk - Tuk (wersja "duża"):
Galle - Hambantota 5000R
Hambantota - Kataragama 2000R (w/g tabeli opłat)
Kataragama - Ella 4500R
Haputale - Deniyaya ("brama" do lasu deszczowego Sinharaja) 5500R
Dambulla - Sigirija (oczekiwanie i powrót) 1600R
Zwiedzanie obszaru Polonnaruwa - 900R
"Nie właściciele" tuk - tuków jeżdżą w/g tabeli opłat (powinni :-) ). Min.stawka 60R, każdy następny km 40R. Kierowca i właściciel w jednej osobie jest przy dłuższych trasach "elastyczny cenowo" - choć czasami nie ma pojęcia gdzie dokładnie jedzie i ile to jest km (należy wykazać się wyrozumiałością).
Katanda7 20:34 | 09.11.2015
Witam serdecznie czy ta trase poleca ie rowniez na marzec ?jedziemy z mezem i corka od 8 do 20 marca czy to dobry pomysl wykorzystac ten plan czy powinnam cos zmodyfikowacDodatkow mampytanie czy ktos moze polecic kierowce na forum sa stare telefony i niestety niktmi nieodpisal....
[konto usunięte] 13:54 | 11.02.2016
Marzec to końcówka sezonu. W górach już popaduje, na nizinach "parnik". Można wykorzystać, ale jeśli w planie jest "plażowanie", to na południowym lub pd-zach wybrzeżu. Kierowcę bez problemu załatwisz sobie na miejscu. Choćby w Negombo na lotnisku.
kizi 20:15 | 25.02.2016
wrociłam dopiro ze Sri Lanki. Polecam ci kierowcę Buddhika Gomis. Fajny facet, super przewodnik. Namiay na niego:FB- Buddhika Gomis
l: 0094777194751
email: buddhikagomis@gmail.com