/ / SRI LANKA > Wymiana pieniędzy na lotnisku > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Wymiana pieniędzy na lotnisku

kategoria podróże po świecie

[konto usunięte] dołączył
03.12.2012

[konto usunięte] 14:38 | 13.01.2014

Witam.
Jako, że od ostatniej bytności na wyspie trochę czasu minęło nasuwa się pytanko - ląduję w Colombo w sobotę rano - Jak obecnie wygląda sprawa wymiany gotówki w kantorze na lotnisku tzn. czy dużo się jest w plecy w stosunku do kursu w mieście? I druga sprawa - Jakie są możliwości wymiany pieniędzy w sobotę w mniejszych miejscowościach? - oczywiście chodzi mi o banki lub kantory.
Pozdrawiam.

mychaciu dołączył
18.07.2013

mychaciu 21:50 | 13.01.2014

Witam, byłam z mężem na Lance od 20.12 do 5.01.2014. Wymiana kaski na lotnisku nie odbiegała znacząco od wymiany w kantorach innych miastach, więc śmiało można wymieniać. Jeśli chodzi o wymianę w sobotę, to z tym różnie- w większych miastach się da ale nie ryzykowałabym.

W RAZIE PYTAŃ PROSZĘ PYTAĆ, BO MOGĘ POMÓC W WIELU SPRAWACH.

03.12.2012

[konto usunięte] 05:53 | 07.02.2014

Jako, że temat przerobiony już osobiście, pozwolę sobie zamieścić własny "update". Kasę w całości wymieniamy na lotnisku - czas 2 minuty, kurs różni się jedynie o 0.3 rupii od najlepszego kursu bankowego w mieście (Comercial Bank). W bankach czas załatwienia sprawy to 20-30 minut minimum. W sobotę pozostają tylko bankomaty i ewentualnie czarny rynek - raczej tylko w dużych miastach. Pozdrawiam.

lucyna17 dołączył
18.08.2014

lucyna17 16:21 | 27.12.2014

Witam! czy jest coś ciekawego w Colombo? i do polecenia jakieś ciekawe miejsca jeszcze nierozreklamowane na Sri Lance?

03.12.2012

[konto usunięte] 00:46 | 28.12.2014

Colombo - chaotyczne, głośne, raczej nieciekawe miejsce. Nie ma tam nic nadzwyczajnego, czego nie można zobaczyć gdzie indziej, w znacznie lepszym wydaniu. Oczywiście jest to moja subiektywna ocena.
Odnośnie drugiego pytania - odwróciłbym je na - Które z rozreklamowanych miejsc nie jest warta zachodu? Bo ja osobiście odniosłem wrażenie, że większość pozycji z listy "must see" (bardzo nie lubię tego określenia) zdecydowanie jest przereklamowana.

radionx dołączył
19.03.2012

radionx 14:19 | 29.12.2014

Colombo rzeczywiście nie powala. Wieża zegarowa, meczet w paski, targ i to by było na tyle. Jeden dzień wystarczy. Za to pozostałe miejsca z listy "must see" dla mnie super. Złoty Trójkąt powala (anuradhapura-pollonaruwa-sighiriya), jaskinie w Dambulla też (tego złotego kiczu przed nie liczę), Kandy ciekawe, Horton's End i plantacje herbaty piękne, no może Galle bez szału. Ale to pewnie zależy od tego co kto lubi ;)
Co do nierozreklamowanych miejsc - pewnie coś na północy się znajdzie w dawnym obszarze działania tamilskich tygrysów. Ale tam nie dotarłem.

Golik dołączył
06.02.2013

Golik 21:57 | 29.12.2014

Zasadniczo zgodzę się z przedmówcami, ze szereg pozycji jest przereklamowane.
Z mojego punktu widzenia robiła historia rozwoju buddyzmu. Jeśli chodzi o miejsca, byłam wielkim wrażeniem Sigiriji, ciekawa tez była Dambulla. Dla mnie odkryciem były wpływy buddyzmu chińskiego oraz obecność indyjskiej mahajany. Wspaniałe są parki narodowe - roślinność i ptactwo zachwyca różnorodnością. Tereny zajmowane niegdyś przez tamilskie tygrysy mają ponoć plaże takie jak Malediwy, ale niespenetrowane przez turystów - jeśli lubisz plaże, chyba rzeczywiście warto tam się wybrać.

Golik dołączył
06.02.2013

Golik 21:59 | 29.12.2014

Errata:
*że
*nie spenetrowane.

03.12.2012

[konto usunięte] 00:36 | 30.12.2014

Tak, tak, "Złoty trójkąt" niejednego powalił ... z przedawkowania :-))). Na Cejlonie mamy "Trójkąt kulturalny". Co do "atrakcyjności" - cóż, ... - to czysty subiektywizm.

radionx dołączył
19.03.2012

radionx 10:16 | 30.12.2014

Niejednemu psu na imię Burek ... Choć ciekawe, że tak jednoznacznie z uprawą opium się ci kojarzy ;)
Nie wiem czemu twoja nazwa miałaby być lepsza, bo w dostępnej literaturze w języku polskim (zarówno w formie elektronicznej jak i papierowej) równolegle użytkowane są nazwy: trójkąt historyczny oraz złoty trójkąt.
Tu masz kawałek z przewodnika:
"Na zakończenie wycieczki – Złoty Trójkąt – starodawne miasta i forty w centrum kraju, znajdujące się na liście dziedzictwa UNESCO: Sigiriya, Anuradhapura, Pollonaruwa. Są niedaleko od siebie, dlatego spać można w jednym miejscu i codziennie dojeżdżać do innego starożytnego miasta.
Podróż kończymy w Kandy, kulturalnej stolicy Sri Lanki, skąd pociągiem wraca się do Colombo"

03.12.2012

[konto usunięte] 12:59 | 30.12.2014

>Niejednemu psu na imię Burek ...

Dlatego należy używać nazw jednoznacznych.

>Choć ciekawe, że tak jednoznacznie z uprawą opium
>się ci kojarzy ;

Najwyraźniej nie tylko mnie, ale też "wujkowi google". Wrzuć Sobie "Golden Triangle" i "Cultural Triangle" w wyszukiwarkę i zobacz cóż to się otwiera ...

>Nie wiem czemu twoja nazwa miałaby być lepsza, bo w dostępnej literaturze w języku
>polskim (zarówno w formie elektronicznej jak i papierowej) równolegle użytkowane są
>nazwy: trójkąt historyczny oraz złoty trójkąt.

Tak się składa, że język polski w Sri lance ma dość hmmm, ... ograniczone znaczenie. Natomiast język angielski jak najbardziej ma status języka pomocniczego. W przewodnikach w tymże języku używa się wyrażenia "Cultural Triangle". Dość trudno to przetłumaczyć na "Złoty Trójkąt". Jeszcze kilka lat temu funkcjonowało (może i dalej funkcjonuje) w Colombo "Cultural Triangle Office" gdzie można było sobie nabyć bilet "round ticket" na atrakcje leżące w obrębie "Trójkąta Kulturowego" za jedyne 40 USD. Chyba miejscowi wiedzą lepiej, jak co się nazywa na "ich terenie".

>Tu masz kawałek z przewodnika:
>"Na zakończenie wycieczki – Złoty Trójkąt – starodawne miasta i forty w
>centrum kraju, znajdujące się na liście dziedzictwa UNESCO: Sigiriya, Anuradhapura,
>Pollonaruwa. Są niedaleko od siebie, dlatego spać można w jednym miejscu i codziennie
>dojeżdżać do innego starożytnego miasta.
> Podróż kończymy w Kandy, kulturalnej stolicy Sri Lanki, skąd pociągiem wraca się do
>Colombo"

Szkoda, że nie podałeś źródła tego dzieła i jego autora.
Znam dwa przewodniki w języku polskim (w formie pisanej) :
1. "Sri Lanka" Podróże Marzeń, Biblioteka Gazety Wyborczej, tom 22 (oczywiście jest to tłumaczenie) str.211 rozdział "Trójkąt Kulturowy":
"tą nazwą określa się obszar wyznaczony przez trzy wielkie lankijskie stolice: Kandy, Anuradhapurę i Polonnaruwę ."
2."Sri Lanka" Złota seria Pascala, Paweł Szozda - tutaj Tobie konkretnie nie zacytuję z przyczyn prozaicznych :-), ale autor używa również okreslenia "Trójkąt Kulturowy".
Pozdrawiam.

radionx dołączył
19.03.2012

radionx 10:37 | 30.12.2014

A inne "złote trójkąty" poza granicą Tajlandii, Laosu i Birmy to jeszcze:
1. Cascais, Sintra i Estoril w Portugalii,
2. Wyspy Braci, Dedalus Reef i Elphinstone Reef na Morzu Czerwonym,
3. Delhi, Agra i Jaipur w Indiach.

:)

03.12.2012

[konto usunięte] 13:00 | 30.12.2014

Jest jeszcze "Złoty Trójkąt" w matematyce :-)))

Golik dołączył
06.02.2013

Golik 20:01 | 30.12.2014

I "złoty trójkąt węglowy" Chin...
Mam wrażenie, że w różnych kontekstach odzywa się skłonność do tej trójkątnej poetyki.

03.12.2012

[konto usunięte] 22:30 | 30.12.2014

Ja też. A miało być tak prozaicznie ... - o wymianie pieniędzy :-)))

kuznia2 dołączył
11.03.2014

kuznia2 19:45 | 27.05.2015

Cześć Wszystkim, z uwagi na mocną walutę USD w ostatnich dniach (a nie zapowiada się, żeby było lepiej) poinformujcie mnie, czy biorąc Euro na Sri Lankę nie będzie problemu z jego wymianą choćby na lotnisku? Czy kurs jest mniej korzystny niz wprzypadku USD? Z góry dzięki za informację

03.12.2012

[konto usunięte] 10:51 | 22.06.2015

Problemu nie będzie, ale kurs euromakulatury do rupii zdecydowanie jest mało korzystny. Zresztą, jak wszędzie poza Europą.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl