/ / SRI LANKA > Noclegi > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Noclegi

kategoria podróże po świecie

momo11 dołączył
15.07.2011

momo11 17:53 | 05.01.2013

Hej czy ktos moze polecic tanie przyzwoite noclegi na sri-lance? Informacje w sieci sa przewaznie przedawnione, obsylujemy w okolicach 10-20 dolarow za noc, nie grozne nam backpackerskie warunki, fajnie gdyby udalo sie znalezc cos z cieplym prysznicem i bez robali. Rok temu w azji pd-wsch za ta cene mozna bylo wynajac bardzo przyzwoity pokoj np w kambodzy czy tajlandii, nie wiem jednak czy sri lanka nie jest nastawiona na turystow z grubym portfelem co chca spedzic 2 tyg w hotelu z basenem? Ja i moj bf chcemy jak wczesniej pozwiedzac z plecakiem i nie wydac fortuny jako ze bilety nas zezra 700 euro/ os. Z gory dzieki za info, jakies namiary...

kasiakrotoszyn dołączył
03.11.2012

kasiakrotoszyn 14:20 | 15.01.2013

Guest House w których spaliśmy kosztowały w granicach 15-30$ za noc, czasem zimna woda też się zdarzyła.
Podaje namiary:
ZODA INDURUWA
Glenfall Rest
Lion Rock Hostel
w Negombo - Pancake

Kurcze więcej nie pamietam, na miejscu ważne żeby byla moskitiera, reszta podobnie wszędzie.

momo11 dołączył
15.07.2011

momo11 15:04 | 15.01.2013

Dzieki Kasiu byliscie w sezonie? Tak sie sklada ze luty to jeszcze "sezon" i ceny wyzsze. Na innym forum napisali ze ciezko znalezc cos na miejscu bo jednak tych tanszych pokoji jest mniej i lepiej rezerwowac wczesniej...wy tez rezerwowaliscie z wyprzedzeniem?

[konto usunięte] dołączył
03.12.2012

[konto usunięte] 17:49 | 15.01.2013

Momo11, byłem w sezonie (luty/marzec), "poza" (czerwiec/lipiec) i w "okresie przejściowym" (wrzesień/październik) i ceny noclegów to sprawa złożona. Generalnie ciężko jest znaleźć coś przyzwoitego do 20$. Poza sezonem może być taniej, ale jak nocujesz conajmniej kilka nocek i mają z czego zejść z ceny. W niektórych miejscach ceny są "całoroczne".Co do wcześniejszej rezerwacji - załatwiałem wszystko na miejscu (z jednorazowym wyjątkiem, gdzie bilet lotniczy zakupiłem z promocyjnym pakietem noclegowym), wychodząc z założenia, że ta kategoria noclegów raczej słabo reklamuje się w necie. A że takie szukanie na miejscu jest czasami czasochłonne - to już inna bajka.

momo11 dołączył
15.07.2011

momo11 18:15 | 15.01.2013

Dzieki za info. Czasami trzeba sie nachodzic ale w moim przypadku lepsze to niz rezerwacje z wyprzedzeniem.

nefertari dołączył
23.08.2009

nefertari 18:25 | 15.01.2013

Ja na Sri korzystałam z couchsurfingu. Jeśli masz możliwość to pelecam...
Mój znajomy jest tam teraz wiec mozesz od niego się czego dowiedziec:
http://www.travelbit.pl/forum/viewtopic.php?f=24&t=28625

kasiakrotoszyn dołączył
03.11.2012

kasiakrotoszyn 10:40 | 16.01.2013

Momo, byliśmy 12.12 - 24.12
Niektóre miałam zabukowane przez Agode czy inne portale, ale robiłam najczęściej jedną noc a na kolejną dogadywałam się już z właścicielem.
I przykładowo ZODA INDURUWA na Agodzie - 30$, po rozmowach następna noc za 20$.
Miejsc było sporo wolnych, ogólnie narzekają że ten rok jest bardzo słaby turystycznie na Sri LAnce i to faktycznie widać.
Nie ma kolejek do świątyń czy parków, co akurat uważam za duży plus, gdyż nie cierpię tłoku.

Mam namiary na super przewodnika/kierowcę jakbyś potrzebował.
Kasował Nas 45$ za dzien / za os. ( w tym auto, paliwo, przewodnik, spanie i śniadania )
Wklejam maila: nishanthafdo@hotmail.com
Może się komuś przyda.
Gość jest przesympatyczny, był też świadkiem na naszym ślubie na Sri Lance :)))

momo11 dołączył
15.07.2011

momo11 11:46 | 16.01.2013

Dzieki Kasiu za info. Faktycznie to bardzo tanio! Podrozowaliscie tylko w 2 czy dobraliscie jeszcze jakies osoby ze tak tanio? Pozdrawiam.

03.12.2012

[konto usunięte] 12:36 | 16.01.2013

2x45$=90$ za dzień/2os za nocleg/śniadanie/transport to tanio? To raczej co najwyżej "normalnie".

kasiakrotoszyn dołączył
03.11.2012

kasiakrotoszyn 13:36 | 16.01.2013

Podróżowaliśmy w 3 osoby, więc troszke się koszta rozłożyły.
Na pewno taniej komunikacją... jechaliśmy pociągami i autobusami również, ale czas przemieszczania się jest nieporównywalny do czasu z busem z kierowcą/przewodnikiem.
My nie mieliśmy dużo czasu na objazd, dlatego chcąc zobaczyć wszystko co się da, zdecydowaliśmy się na opcję z kierowcą.

Pozdr

03.12.2012

[konto usunięte] 15:51 | 16.01.2013

Kasiu, pytanie - stwierdzenie skierowane było do Momo11, która sprawia wrażenie, że nie wie czego chce albo nie wie co pisze. Poza tym "tanio - drogo" to rzecz bardzo umowna. Zgadzam się, że w przypadku większej liczby osób i ograniczonego czasu jakim się dysponuje, to jest to jak najbardziej sensowna rzecz. Liczy się także komfort. Co do różnic w szybkości przemieszczania się różnych środków transportu - tutaj bym dyskutował. Dla mnie bardzo porównywalnie - oczywiście jeśli rozpatrzy się całą trasę, a nie poszczególne dni.

momo11 dołączył
15.07.2011

momo11 19:21 | 16.01.2013

Colmar 45 za nocleg ze sniadaniem transportem i kierowca/ os a na hostelworld, go-lanka itp 30/40 dolcow za pokoj z wiatraczkiem malo gdzie ze sniadaniem...poza tym obczytalam troche watkow i niektorzy placili o wiele drozej dlatego napisalam ze tanio W POROWNANIU z tym co doczytalam sie na innych forach!!!

03.12.2012

[konto usunięte] 10:41 | 17.01.2013

Momo11 - sama wiesz, że pokój pokojowi nierówny, wiatraczek wiatraczkowi, a samochód samochodowi. Poza tym internetowa "rzeczywistość" przeważnie nijak ma się do rzeczywistości. A tematem wątku zdaje się było - ..."czy ktos moze polecic tanie przyzwoite noclegi na sri-lance? Informacje w sieci sa przewaznie przedawnione, obsylujemy w okolicach 10-20 dolarow za noc"... - więc, dziwny trochę Twój komentarz do "pakietu Kasi". I tak jeszcze z czystej ludzkiej ciekawości - mogłabyś mnie oświecić w temacie lotu na Sri Lankę w cenie "ciut taniej niż 2 tys."? Skąd, kiedy, czym i jak długa podróż?

momo11 dołączył
15.07.2011

momo11 13:20 | 17.01.2013

Colmar czepiasz sie, to ze chcialabym znalezc cos tanszego to jedno a to ze bez wzgledu na to jest drogo i w porownaniu z cenami samych noclegow masz do tego samochod z kierowca i jakims tam sniadaniem wydaje sie taniej rowniez w porownaniu z tym co inni placili. Masz problem to nie czytaj postow. Idz na spacer dobrze ci zrobi. Pozdrawiam :)

03.12.2012

[konto usunięte] 16:09 | 17.01.2013

Bardzo cenna rada (ta spacerowa). Niewątpliwie skorzystam w odpowiednim czasie. Odnośnie nie czytania postów - to jest FORUM. Piszesz - miej świadomość, że każdy uczestnik może Tobie odpowiedzieć. Warto, więc czasami się zastanowić, zanim coś się napisze.

kasiakrotoszyn dołączył
03.11.2012

kasiakrotoszyn 16:17 | 17.01.2013

Ciiiiiii
La la la - Sri Lanka pięknym krajem jest !!! :)

03.12.2012

[konto usunięte] 16:29 | 17.01.2013

Oooo, błyskotliwe. I jakie inspirujące!

momo11 dołączył
15.07.2011

momo11 16:49 | 17.01.2013

Colmar to jest forum i ludzie odp sobie na pytania a nie uszczypliwie komentuja czyjes wypowiedzi, widze kolego ze zamiast udzielac przydatnych informacji ego sobie tutaj chcesz podbudowac. O patrzcie jaka glupia momo, sama nie wie co pisze?Dziekuje za rady i zegnam sie :) bez odbioru! ( w koncu musze znalezc ten lot ponizej 2 tys i gdzie i kiedy i czym?)

03.12.2012

[konto usunięte] 10:57 | 18.01.2013

Momo11 - twoja optyka postrzegania, to twój problem. Osobiste frustracje proponuję jednak Tobie rozwiązywać w miejscach bardziej odpowiednich.

[konto usuniete] dołączył
02.10.2012

[konto usuniete] 20:38 | 19.01.2013

ceny w azii/sri lanka tez/ sa zblizone /jak gdzies jest hotel drozszy to jedzenie tansze i odwrotnie/ jak bylas /tajlandia , kambodza/to wiesz !! zawsze myslalem , ze podrozuja osoby otwarte , a tu OBRAZA za slowka... peace !

momo11 dołączył
15.07.2011

momo11 22:44 | 19.01.2013

Hahaha moja otwartosc nie ma nic wspolnego z faktem ze ktos sie na forum czepia i niefajnie komentuje czyjes wypowiedzi...hmmm zreszta to ze uwazam ze ktos sie tu wyzywa i przypisuje to mnie nie swiadczy o czyjejs otwartosci. Zreszta pojecie wzgledne. Kropka.

izqa dołączył
15.07.2013

izqa 12:21 | 15.07.2013

Byłam z chłopakiem na Sri Lance 3,5 tygodnia na przełomie kwietnia i maja 2013. Nasza trasa to: Katunayake (lotnisko) - Akurala - guest house u Karu, stargowaliśmy na 1600 Rs za noc, dwie osoby, świetne jedzenie przygotowywane przez jego żonę, piękna plaża i zero turystów. Mirissa - Shanali - guest house prowadzony przez nauczyciela i jakąś panią, 1200 Rs za noc, świetne warunki i 3 minuty piechotą do plaży. Kirinda - i tu należy podkreślić, że nocleg dla odważnych. Podipala i Hashan (adres: Karijjawala, Kirinda, Tissamaharamaya), ojciec i syn, zaprosili nas do swojego domu. Spaliśmy w ich łóżku i jedliśmy u nich - własnoręcznie przygotowane przez gospodarza posiłki, pysznie! Nocleg mieliśmy za 500 Rs! A za resztę - co łaska. I mnóstwo atrakcji - wycieczka rowerem do Bundali (za wejście nic niepłaciliśmy, po prostu przejechaliśmy przez park za darmo, podziwiając przyrodę wokól nas), krokodyl na polu ryżowym, wioska mnichów w dżungli, a wszystko dzięki uprzejmości gospodarza. Kąpiel i toaleta "Indian style", wiewiórki zjadające ubrania i podchodzące dzikie słonie. Ekstra :) Ella (Raweena guest house, Ella, Wellawaya Road, tel: 072 409 88 88) - przemiła gospodyni i jej niesamowicie uprzejmy mąż. Noclegi po 1500-2000 Rs, ale warte ceny, bo widok z tarasu porażający pięknem. 5 nocy w tym miejscu, nie chciało się wyjeżdżać. Batticaloe, Kallady - Riviera Resort - różne przedziały cenowe, bardzo przyjemnie, ale jedzenie takie sobie. Habarana - warto pojechać, żeby zobaczyć tabuny słoni - zarówno oswojonych jak i dzikich (te dzikie - to było przeżycie!). Trincomalee, Upuveli - noc za 800 Rs w French Garden Regish, co okazało się kompleksem pokoi - do wyboru były zarówno te zaraz na plaży, jak i kawałek od plaży, dosłownie 2 minuty piechotą i te właśnie wybraliśmy. Ostatnie dwie noce spędziliśmy w Kandy, w domu prawników za 2000 Rs za noc.

phi dołączył
08.06.2014

phi 20:19 | 08.06.2014

Hej!

Byliśmy na Sri Lance w marcu 2014 roku i odwiedziliśmy Podipalę i synów. Macie pozdrowienia i zapytują, kiedy powrócicie na ich piękną wyspę?
Nocleg godny polecenia, bardzo skromny, ale rodzinny. Podipala chętnie ugości więcej turystów.To dla niego okazja do spotkań, jak również na podreperowanie rodzinnego budżetu. Prosił nas o rozpowszechnienie adresu i nr telefonu:

PODIPALA JUWANA HENNADIGE
Karijjawala, Kirinda, Tissamaharamaya
+ 94 712232314 (to nr do Hashana syna Podipali albo samego Podipali, nie jesteśmy pewni)

Z resztą nie on tylko:)
Do domu zaprosił nas Channa mieszkający między Ellą i Haputale. Spędziliśmy z nim, jego żoną i siostrzenicą przemiły wieczór, podczas którego żona Channy mająca wykształcenie muzyczne dała nam mini koncert na tradycyjnych instrumentach. Warunki również skromne, toaleta na zewnątrz, pyszne jedzenie. Channa wspominał coś o wynajmowaniu jego skutera/rów, ale nie drążyliśmy tematu... Channa jest bardzo otwarty i gościnny, ale pragnie także zarobić.

CHANNA SISKALUM
Komarikagoda, Bandarawela
tel. 071 5650089

Jednym z milszych doświadczeń na Sri Lance było kilka dni u rodziny Ruchiry. Ruchira jest przewodnikiem safari w Yala National Parki z tego żyje. Strasznie fajny facet. Jest couchsurferem. Można się u niego zatrzymać nawet, jeśli się nie planuje safari. Ale safari polecamy:)

RUCHIRA DON
1092/2, Kirindioya Mawatha, Gemunupura, Tissamaharama
tel. 077 3381799
https://www.couchsurfing.org/people/ruchiradon/

Natomiast hitem wśród noclegów w guest housach byli staruszkowie z Galle. Przemiła para wynajmuje pokój z balkonem i klimatyzacją w forcie. Cenę pokoju, jak na Fort Galle, mają bardzo konkurencyjną, a klimat tworzą niesamowity. I pomogą, jak ktoś w potrzebie...

Mr B. RUBEN
17 Pedlar St.
Fort Galle
tel. 091 2242 695

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl