Forum dyskusyjne
Właśnie wróciłam podaje kilka wskazówek
kategoria podróże po świecie
kraj Sri Lanka
katarasia5 23:23 | 20.11.2009
Właśnie wróciłyśmy z koleżanką ze Sri Lanki, jeśli chodzi o wycieczki, wczesniej poszukiwałam tutaj cennych wskazówek, które udziela Dyzio. A teraz sama mogę pare rzeczy przekazać. Co do wycieczek, które są proponowane polecam 2 dniową Kandy-Sirgija tzw.Sri Lanka w pigułce. Planowałyśmy z koleżanką wypad na Maledivy, który już starałam się mieć załatwiony w momencie wylotu na Sri Lankę. Wiem , ze na stronach wcześniej polecane jest biuro Journey Lanka Tours - faktycznie meilem przedstawiają ciekawe oferty cenowo wyskoków na Maledivy, ale jak przychodzi co do czego - to właśnie jest już ta oferta zajęta i porponują inny hotel z inna ceną. Mało tego sprawdzajcie jak macie połaczenie na te Malediwy. Dla tego, że na Sri Lance odległości określa się w czasie a nie w kilometrach tak jak u nas. tzn. odcinek ok.50km pokonuje się mniej więcej w czasie 1.5 godziny (zależy od szczęścia). Sprawdżcie w ofercie o ktorej godzinie macie wylot na Maledivy , a o ktorej powrót. w/w biuro zaproponowało mi 3 dniową wycieczkę gdzie wylot ze Sri Lanki był o godzinie 7 (rano) z minutami a powrót z Malediwów o godzinie 9 (rano) więc tak na prawdę spicie tam dwie noce ale ten 3 dzień spędzacie w środkach lokomocji. najlepiej zadajcie aby powrót byl ostatnim samolotem, ktory jest o 20.25 (wtedy jescze caly dzień macie dla siebie). Osobiście polecam biuro Aitken Spence Travels, jest to biuro dla kturego Pracuje Paweł ( srona w internecie www.srilankapolonia.pl) w biurze tym pracuje Lankijka Thanuja ( świetnie mówi po polsku +94 725882021 komórka jej) polecam z ręka na srcu. Tak jak przedstawiła ofertę poczatkową to, ta oferta się nie zmieniła. Pawła znajdziecie na jego stronie, skorzystałam z jego propozycji wycieczki i choć nie była najtańsza ale za to bezpieczna. W razie pytań służę swoja wiedzą.
milena79 19:04 | 21.11.2009
a ile płaciłaś za tą wycieczkę z panem Pawłem i na ile wcześniej przed wyjazdem ją załatwiłaś ?
katarasia5 22:24 | 21.11.2009
odnośnie wycieczki, ustalałam z nim cenę meilowo z Polski, a dokładną datę dopasowalismy jak już byłysmy na miejscu. Koszt takiej wycieczki wynosił 230$ od osoby w tym było wyżywienie, nocleg w 4* hotelu w Kandy. Wiem , że Beach Boys -i oferują wycieczki duzo taniej. (nie polecam).
milena79 10:58 | 22.11.2009
dzięki napisz proszę czy to była wycieczka na dwa dni i czy to była jakaś większa grupa osób czy raczej to są wycieczki indywidualne pytam bo wysłałam meilem pytania do pana Pawła ale jeszcze nie odpisał
gingus 12:22 | 22.11.2009
Udalo nam sie po ciezkich trudach wybrac na Malediwy ze Sri Lanki! Niebylo to latwe, bo chcielismy skorzystac z pomocy miejscowych biur i wykupic
tzw pakiet na Malediwy, ale ceny, ktore nam proponowano byly kosmiczne jak na
nasze fudusze. Zeby pojechac na Malediwy trzeba byc na to finansowo
przygotowanym - my planowalismy to od razu kiedy zdecydowalismy sie leciec na Cejlon.
Otoz chcielismy przeznaczyc okolo 600$ od osoby na Male i jest to mozliwe.
Probowalismy z miejscowym biurem Journey Lanka Tours, z Itaka (od nich
kupowalismy Sri Lanke) oraz z biurem hotelowym (Royal Palms Beach Hotel) i wszyscy
twierdzli, ze nie uda nam sie leciec za mniej niz 1000$. Kiedy juz bylismy
zrezygnowani postanowilismy wziac sprawy w swoje rece i udalo sie!
Zarezerwowalismy lot z Colombo na Male za ok. 300$ od osoby
www.srinankan.aero, a hotel Embudu Village na Male.
Wysylam Ci cennik pokoi w zalaczniku - dostalismy 10% rabatu
+ transfer lodzia z i na lotnisko po 54$ od osoby za dwi strony
+ transport z i do Colombo (Journey Lanka Tours - 40$ w jedna strone za
samochod - czyli nie od osoby).
My ostatecznie wzielismy Water Bungalow ktory byl nadrozszy, ale wart swojej
ceny!!!
Jest wiele hoteli na Malediwach, my kontaktowalismy sie z Embudu mailowo i
telefonicznie, bralismy tez pod u!age Bandos Island, ale tam bylo tylko BB, a
jedzenie na Malediwach jest bardzo drogie!
to z grubsza tyle, jesli masz jeszcze jakies pytania, chetnie pomoge :)
pozdrowienia
Karolina
katarasia5 08:58 | 25.11.2009
na pewno sie odezwie, tam jest przesunięcie czasu 4,5 godziny do przodu. Wycieczka z pawłem była dwu dniowa. jesli macie takie zyczenie Paweł pojedzie tylko z wami. na wycieczki jeżdzi sie przewaznie takimi małymi busami. max. 6 turystów +kierowca i Paweł. My miałysmy jechać z Pawłem same we dwie, ale wieczorem Paweł zadzwonił do nas do hotelu czy zechciałybyśmy się zgodzić , żeby pojechały z nami jescze cztery osoby? Zapytałysmy sie Pawła czy fajni? odparł, że co prawda ich dobrze nie zna, ale wydaja sie fajni. Tak więc zgodziłyśmy się. Nie żałowałyśmy tej decyzji. Poznałyśmy świetnych ludzi, sam Paweł jest ciekawą osobowością. Na wycieczce było po prostu BOMBA ! Dawno się tak nie ubawiłysmy. Tak więc czekaj cierpliwie, na email, a jesli nie długo wylatujesz to podaję Ci numer do Pawła i zadzwoń do niego +94 724999399
Anka 113 19:51 | 20.12.2009
Czy w trakcie wycieczki do Kady zaliczyłaś "sierociniec słoni" , czy miałaś transfer z Colombo do Kalutara?
LadyWinter 00:28 | 13.01.2010
Ja też mam pytanie odnośnie wizyty w sierocińcu dla słoni, słyszałam że to totalna komercja i raczej cyrk. Masa turystów, małe słoniki skute łańcuchami i "pouczane" bosakami dla uciechy publiczności. Aż mi się wierzyć nie chce że to prawda. Dodam iż Sri Lankę chciałabym odwiedzić głównie ze względu na ten sierociniec. Może ktoś był tam i coś wie więcej?
Jarek351 08:39 | 30.12.2013
http://www.globtroter.pl/forum/watek,54938,uwaga,na,srilankapolonia,sri,lanka.htmlto w końcu uważać czy nie? Dobre biuro czy nie? Pogubiłem się już...
lesiomar 18:41 | 06.04.2010
owszem beach boysi oferują wycieczki dużo taniej (wszyscy Polacy których spokałem i którzy skorzystali z ich usług byli bardzo zadowoleni) ale jeszcze taniej dogadać się z miejscowym angielskojęzycznym kierowcą,
lesiomar 19:00 | 06.04.2010
sierociniec zrobił na mnie przygnębiające wrażenie, banda "opiekunów" czychających na turytów i wymuszających tipy za to że zrobisz zdjęcie, jak chcesz pokarmić słonika - zapłać za butelkę mleka którą praktycznie "podtrzymujesz" do zrobienia fotki , ja wcześniej kupiłem banany i arbuzy by nakarmić słoniki a i tak byłem nagabywany - chcesz nakarmić słonie - zapłać;