Forum dyskusyjne
Byłam na własną rękę - pytajcie
kategoria podróże po świecie
kraj Sri Lanka
jckm 11:54 | 20.05.2011
Wybieram się w lipcu-sierpniu na Sri Lanke, jest to moja pierwsza azjatycka wyprawa i mam kilka pytań dotyczących pierwszych 2 dni (post-jet-lag-owych):Jaki hotelik polecasz w Colombo lub w okolicach?
Jak najlepiej (optimum cena-czas) dostać się do tego hotelu?
Czy na lotnisku można kupić karty SIM? Jakiego operatora?
j.
annowi 16:24 | 20.05.2011
Ja myślę żeby tam poleciec , ale chyba tylko z biurem turystycznym !! napisz co warto wiedziec o tym kraju ........
womANN 18:52 | 20.05.2011
Na Sri Lance byłam z mężem i synem 2 tygodnie rok temu w maju.Celem naszej podróży było poznanie tamtejszej kultury i zobaczenia jak najwięcej. Lecieliśmy z Londynu - koszt 550 euro od osoby. Noclegi zarezerwowałam na www.hostelworld.com. Mieszkaliśmy w małej miejscowości na południu wysypy - Matara. Za nocleg płaciliśmy 3 euro od osoby (pragnę jednak zaznaczyć, że warunki były bardzo minimalne !!!) ale to co zwiedziliśmy i zobaczyliśmy zrekompensowało nam brak luksu, który moim zdaniem jest zbędny w takim kraju. Nasz guest house znajdował się na plaży, do wody mieliśmy 14 metrów od drzwi pokoju.Chodziliśmy swobodnie po wiosce, stanowiliśmy atrakcje dla Lankijczyków, którzy zapraszali nas do swoich domów (bardzo mili i sympatyczni ludzie) Dzienny koszt jedzenia dla naszej trójki wynosił około 35-40 euro (śniadania, obiady, kolacje, napoje, piwka wieczorami). Zwiedziliśmy dużo ciekawych miejsc, większość atrakcji turystycznych.Sri Lanka bardzo mnie urzekła i z miła chęcią bym tam powróciła.
Zapraszam do obejrzenia naszej galerii z pobytu
http://www.flickr.com/photos/mkorbanski/sets/72157624273590842/
Pozdrawiam i w razie pytań proszę pisać...
jckm 13:46 | 21.05.2011
Czy po wylądowaniu w Colombo od razu pojechaliście do Matary?Taxi do dworca i pociągiem?
womANN 16:34 | 21.05.2011
Mielismy załatwiony transport z lotniska, który załatwilismy w naszym guesthousie w Matarze. Przy rezerwacji noclegów od razu otrzymałam maila z propozycją transportu. I na lotnisku po wyladowaniu czekał juz na nas chłopak z planszą z naszym nazwiskiem, który zabrał nas na miejsce. Wcześniej podalismy tylko droga mailowa numer lotu i godzinę lądowania...Pozdrawiam
jckm 20:03 | 24.05.2011
Wasze zdjęcia są fantastyczne, świetnie nastrajają do wyjazdu.Czy zatrzymaliście się w Beach Inn? Ile kosztował transfer z lotniska do Matary?
womANN 20:48 | 24.05.2011
Dzięki:) Tak mieszkaliśmy w Beach Inn - jest to guest house o średnim standardzie ale lokalizajca tak jak już pisałam wcześniej rewelacyjna - 14 metrów do morza. Znajduje się w typowej lankijskiej wiosce dotkniętej przez tsunami . Transfer kosztował nas około 90 dolarów w dwie strony za naszą trójkę. Jedzenie w Beach Inns rewelacyjne, quest house prowadzony jest przez bardzo sympatyczną rodzinę, w high season syn właścicieli prowadzi szkołę nurkowania. Naprawdę spędzilismy tam cudowne 2 tygodnie, których nigdy nie zapomnimy... Polecam... :)
Hania80 12:51 | 25.02.2013
Cześć, Mam prośbę o weryfikację mjego planu :) Przyjeżdzamy na Sri Lankę w połowie marca. Planowane lądowanie jest o 13:30. Chcemy pierwszy nocleg urządzić w Kandy i dojechać tam pociągiem lub autobusem. Wybraliśmy Kandy jako jedno z miejsc wartych zobaczenia, które znajduje się stosunkowo blisko lotnska. Myslicie, że da radę czy lepiej zostać na pierwszą noc w negombo? Polecacie może jakieś guesthousy czy hostele w Kandy?
notlikeu 17:17 | 25.02.2013
Ja również dołączam się do prośby o sprawdzone noclegi w Kandy. My lecimy w maju i planujemy 1 nocleg w Negombo, żeby dojść do siebie, potem chcemy ruszyć do Kandy i dalej na południowy-wschód.
DzikiTurysta 05:42 | 19.04.2016
Jakieś dodatkowe szczepienia przed wylotem?
Boberek 23:15 | 25.02.2013
zobacz Lake View Rest, naprawdę b. ładne pokoje, darmowy dostęp do internetu (chociaż wolny), super widok z okna, chociaż niekoniecznie na jezioro :-)
atagaja 10:54 | 26.02.2013
A jak właśnie sprawa wygląda z internetem? Jest dostępny w hotelach? Ostatnio byłam zaskoczona w Wietnamie, bo praktycznie wszędzie było wi-fi..
zuzanka_21 01:01 | 04.05.2016
Ja byłam 29 dni na Sri Lance... Ach to byl cudownie spędzony czas. Pierwsza noc w Colombo (jedyna miejscowość ktora mnie tam przeraziła) a potem to juz spontan. Siadałyśmy wieczorem z przewodnikiem w ręku i mapa i planowałyśmy na bieżąco. Noclegi zawsze w ciemno i zawsze trafiałyśmy na super miejsca, tylko Colombo zarezerwowałyśmy w Polsce. To byl jedyny hostel w ktorym nocowalysmy. Bardzo przytulny i taki domowy klimat. Później nocowalysmy w guesthousach i hotelach. Sri Lanka jest cudowna tylko ja jestem przewrażliwiona na punkcie zwierząt i pierwsze trzy dni przepłakałam.