Forum dyskusyjne
Sri Lanka w KWIETNIU KTOŚ SIĘ WYBIERA
kategoria podróże po świecie
kraj Sri Lanka
Gaby 21:48 | 25.02.2009
Lecę na Sri Lankę w kwietniu... przez Londyn.. Ktos się wybiera???
toktumi 13:44 | 20.03.2009
my się wybieramy,najmożliwiej 30 kwietnia na 3 tyg.Masz jakiś plan pobytu, nocleg, ciekawe miejsca do zobaczenia ?Dla nas pomysł nowy,żadnych znajomych na wyspie wiec...trzeba będzie się zdać na obsługę turystyczną.ech..pewnie trochę ponurkujemyTak czy owak napisz co i gdzie zamierzasz działac tam.Spotkać się zawsze można.karolina.
Gaby 14:19 | 20.03.2009
ja lece 21 z Londynu na 2 tyg. Mam tam znajomych wiec zatrzymam sie u nich.W planach mam zwiedzanie i oczywiscie nurkowanie jak najbardziej. Mam w planach tez podroz na Malediwy.
Marce83 21:04 | 20.03.2009
Hej Gaby, ja z narzeczonym rowniez lecimy na Sri Lanke ale dopiero w lipcu z tym ze rowniez planujemy wyskok na Malediwy na ok 3 dni i mam takie pytanko z tym zwiazane, czy orientujesz sie moze cos wiecej w jaki sposob najlepiej byloby sie tam dostac, mam na mysli droga wodna czy powietrzna :) i czy moze wiesz w jakich granicach zamknolby sie ten to koszt, no i czy tamtejsze biura podrozy w ogole podejmuja sie organizowania takiej wycieczki? z tego co mi wiadomo to moze byc koszt ok 400 funtow brytyjskich na osobe! a tak na marginesie to jestes pierwsza osoba jaka spotkalam na wszelakich forach pragnaca zrobic sobie wyskok na Malediwy. Z gory wielkie dzieki za wszelka porade.
Gaby 21:24 | 20.03.2009
Hej,wiec, ja lece tam poniewaz mam tam znajomych i szczerze powiem ze to oni organizuja mi tam czas wolny. Wiem jedynie ze w planach mam Kandy i jeszcze kilka miast do tego wiem ze jeden dzien i noc w dzunglii wiem ze schronisko dla sloni a Malediwy maja byc na pozegnanie podobno abym nie chciala wyjezdzac ;)) Oczywiscie dowiem sie czy sa jakies oferty w biurach itd, wszystko napisze o kosztach rowniez.
Pozdrawiam bardzo cieplo...
ps.. z tego co wiem to w lipcu tam jest najbardziej hmmm mokro...pora deszczowa zaczyna sie od maja wiec moi przyjaciele radzili mi przyjazd przed czerwcem...
Marce83 00:21 | 21.03.2009
Ojojoj, ten jeden dzien i noc w dzungli brzmi interesujaco a zarazem powiewa zgroza. No pewnie, jak masz znajomych na miejscu to oni juz Ci tam podpowiedza co warto zobaczyc i jak milo spedzic czas- Szczesciara. My juz tez mamy zaplanowanych pare wycieczek, mi.in. sierociniec dla sloni tez, plantacje herbaty, river rafting i Sigirya i moze jeszcze cos wiecej... kto wie, no i nastawilismy sie na te Malediwy. Wiem wiem ze moze padac ale tak nie moglam sie doczekac urlopu i szansy zobaczenia Sri Lanki ze jakos kwestia pogody nie odwiodla mnie od wykupienia tam wczasow, wiec na opalanie jako takie sie nie nastawiamy, smutne ale prawdziwe :(. A ile $ tak planujesz zabrac na te 2 tygodnie? bo my szacujemy jakies 600 $ na glowe i mam nadzieje ze tyle wystarczy. Rowniez pozdrawiam...
Gaby 10:01 | 21.03.2009
Tak wiem mam duze szczescie;) Nie martwcie sie o opalanie poniewaz tam nawet w deszcz podobno mozna sie opalic hahaha. Wiec napisalam do znajomych i dostalam odpowiedz... http://www.yesasiavacations.com/ to jest strona gdzie wszystko jest, ale.... mam dla was inna wiadomosc; wiec moi znajomi maja przyjaciol w tym biurze i jesli chcesz to oni pomoga wam zalatwic ten wyjazd...ale to juz na prywatnej mojej poczcie;) a i jeszcze jedno... podobno lipiec to najlepszy czas aby pojechac na Malediwy...
Marce83 17:47 | 21.03.2009
O jak fajnie by bylo...to podam Ci naszego mejla: grzegorz.niec@googlemail.com i jak mozesz to przeslij mi tam wiecej informacji. Bedziemy wdzieczni, a i czekam niecierpliwie na dalszy rozwoj sytuacji...
fotoleszek 20:23 | 22.03.2009
Jeśli myślisz serio o Malediwach to te 600 dolców wystarczy ci na 2 dniowy wypad na te wysepki z jednym noclegiem i wyżywieniem .Bez problemu pojedziesz tam z miejscowymi organizatorami .Także jeśli myślisz że na szamanko wydasz tam niewiele to skoryguj swoje plany finansowe bo za wszystko zapłacisz tam podobnie jak w Polsce a nawet w wielu przypadkach więcej .Byłem tam w listopadzie i po pierwszym szoku kulturowo-cenowym powoli ulegałem magii tej wyspy do tego stopnia że myślę o ponownym wypadzie też polską jesienią .Niestety to co przeczytałem w przewodnikach i starych relacjach globtroterów przed moim wyjazdem okazało się grubo nieaktualne (myślę o kalkulacji kosztów) .
Dyzio 09:04 | 23.03.2009
Mieszkam na Sri Lance od 2007 (sluzbowo). Sezon na wyspie trwa od listopada do konca marca. Mam na mysli czesc poludniowa i zachodnia, bo o polnocy i pln, wschodzie nalezy zapomniec z powodu nadal trwajacej wojny domowej.W kwietniu zaczyna sie okres monsumowy, nasila sie on w maju. Wtedy moze codziennie padac, ale zadko caly dzien. Nie ma mowy o nurkowaniu, ocean jest niespokojny, nurty czasami bardzo silne i niebezpieczne. Widocznosc pod woda prawie zerowa. Nie wchodzcie do wody bez pletw, tubylcy wyciagali juz niejednego turyste. Nie kazdy mial szczescie przezyc. W tym okresie najprzyjemniej jest w glebi kraju, w gorach. Okolice Kandy, Nuwara Elya (plantacje herbaty, sierociniec sloni Pinnawela- wstep dla obcokrajowcow 1000 Rupi- dla miejscowych 50 ).
Na plazy natretni Beach-Boys czekaja na turystow, a poniewaz w zwiazku z obecna sytuacja polityczna ich brakuje, probuja wszystkich "chwytow". Uwazajcie! Ceny dla turystow sa zawyzone, czasami trzeba sie targowac.
Jedzenie jest nadal tanie, obiad w przecietnym Guesthaus na plazy okolo 3 €( 450 Rupi), Cola 70,-Rupi, Woda litrowa 80,- Sa hotele o bardzo zlej opini, a drogie, sa i tansze dobre. Jezeli macie konkretne pytania. odpowiem chetnie w miare moich mozliwosci i stanu wiedzy.
Mieszkam w Colombo, ale znam dobrze poludnie.
lesiomar 19:15 | 06.04.2010
właśnie wróciłem z Lanki - wszystkie twoje informacje są O.K. ale bilet do sierocińca słoni juz kosztuje 2000 rupii ; generalnie bilety wstępu sa relatywnie drogie; jeżeli ktoś planuje zwiedzić cały trójkąt kulturalny sugeruję zakup jednego biletu na trójkąt - wychodzi troche taniej al i tak trzeba wydac blisko 6 tys rupii /os. pozdr
Dyzio 09:16 | 23.03.2009
Jezeli chodzi o wyskok na Malediwy, to jak najbardziej do polecenia, nawet na krotko. My zalatwiamy zawsze prywatnie przez Internet, lot Colombo-Male trwa tylko godzine, pozniej jeszcze dojazd na wyspe. Mam doswiadczenie z Embudu, Eriyadu, Sommer Island i Fihalhohi. Jezeli sie zdecydujecie zawsze poleca sie pelne wyzywienie albo all inclusive, wychodzi taniej jak dokupywanie posilkow czy napoi Tam mozecie nurkowac, na Sri lance szkoda na to pieniedzy.
Marce83 00:44 | 24.03.2009
Dzieki Chlopaki za informacje, wszystko sie przyda. Na nurty wodne bedziemy uwazac, juz przestrzeglam Mezulka mego i nie bedziemy w oceanie odgrywac bohaterow. Z tymi wycieczkami to wiadomo ze miejscowi jak to miejscowi, probuja naciagnac bo zdaja sobie sprawe ze my nie mamy pojecia ile dana wycieczka powinna kosztowac dlatego proponuja cene z ksiezyca i albo turysta sie zgodzi albo sie targuje, jak jeszcze potrafi. Przerabialismy to w tamtym roku jak bylismy na Dominikanie,ten sam klimat, uwielbiaja sie targowac :). Dyzio- a moze wiesz jakie ceny bylyby przystepnymi i akceptowalnymi za niektore konkretne wycieczki, np. wyjazd na plantacje herbaty, Kandy czy Sigiryja? a moze cos wiecej polecasz do zwiedzenia? Zatrzymujemy sie w mysle dobrym hotelu, all, w Wadduwie a jak bedzie naprawde to sie okaze na miejscu, hehe. No i jesli chodzi o Malediwy to sie chyba skusimy tylko musimy to jeszcze dopracowac i czekam na znak od Gaby, jej znajomi postaraja sie cos wiecej powiedziec nam na ten temat. Dobrze Dyzio to jeszcze powiedz mi ile w koncu tych $ mamy zabrac na te 2 tygodnie, nieszczedzac sobie wycieczek oczywiscie :) ?
gingus 21:55 | 15.06.2009
Witam serdecznie :)Czy ktos z Was ma juz moze konkretne informacje odnosnie wycieczki na Malediwy ze Sri Lanki? Jaki jest koszt? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz, siedze juz od kilku dni na forach i nic nie moge znalezc... pozdrawiam
Dyzio 14:57 | 24.03.2009
Znam ceny oferowane przez osoby prywatne, wycieczki 3 dniowe laczone (Polonurawa, Kandy, Sigiriya, Anuradhapura) kosztuje okolo 200-250 $. Zalezy zawsze od srodka lokomocji, ilosci osob, Najlepiej byloby stworzyc mala grupe.Sama jade w nastepnym tygodniu i moge opisac dokladniej jak wroce.
Gaby 15:25 | 24.03.2009
Dyzio podobno mieszasz tam sluzbowo??? Nie wiesz takich rzeczy??? ciekawe...
Dyzio 18:51 | 24.03.2009
Nie jestem w stanie powiedziec nikomu dokladnie, ile potrzeba pieniedzy na 2 tygodniowy pobyt na Sri lance. Nie znam ludzi, nie wiem jakie maja wymagania i co chca dokladnie zobaczyc. Nie wiem tez co bedzie zapewnione w hotelu, na jaki sie zdecydowaliscie.. Czy bedziecie lezec na plazy czy codziennie wynajmowac przewodnika. Czy zadowolicie sie kokosem czy bedziecie pic Old Arrak. Czyli jakiego oczekujecie standartu.Znajomy, wlasciciel malego Hotelu w Habaraduwie organizuje wycieczki dla swoich gosci, trzydniowa tzw"Kulturowy Trojkat" kosztowala ostatnio 200.€ od osoby. Ja biore samochod z wypozyczalni i jade prywatnie ze znajomymi.
Bilet zbiorowy (nie obejmuje np.Dambulli i Swiatyni Zeby Buddy w Kandy) kosztuje rownowartosc 45 $ Noclegi wachaja sie w cenie od 2000 do 9000 tys.Rupi (ceny pokoi bez klimatyzacji sa zawsze znacznie nizsze). Wyspa jest mala, odleglosci niby nie takie duze, ale trzeba uwzglednic jej przepelnienie. Na przebycie trasy np. 30 kilometrow trzeba zaplanowac niestety az godzine!. Jezeli wasz hotel jest na poludniu ( z tego co pamietam Waduwa), to chcac zwiedzic np. sierociniec sloni w Pinnawela czy Kandy musicie zawsze zaplanowac po drodze nocleg.
Mysle, ze jezeli nie ma sie zbyt wygorowanych wymagan, mozna zwiedzic duzo i za drobne pieniadze. Chociaz od podrozowania autobusem i pociagiem z powodu braku bezpieczenstwa osobiscie odradzam.
Pozdrawiam
Dyzio 08:45 | 25.03.2009
Konkrety; rozmawialam dzisiaj z dezydentami. Kierowca- przewodnik wraz ze sprawnym samochodem wyposazonym w klimatyzacje kosztuje aktualnie 6500 Rupii, czyli okolo 65 $ za jeden dzien wycieczki. Jest w tym wliczona juz benzyna. Wiecej osob; mniejsze koszta. Ceny noclegow podane wyzej sa nadal aktualne. W zaleznosci jaki standart i na jak dlugo planujecie wyjazd, mozecie juz przekalkulowac cene koncowa. Jezeli bedziecie zainteresowani, podam wam telefon kontaktowy zaufanego kierowcy.Wycieczki w okolicy mozecie zaliczyc "Tuc-Tuc", ale nie sa one zbyt bezpieczne. Jedna przejazdzka tym pojazdem pomoze wam podjac decyzje. Unikajcie kierowcow o zabarwionych na czerwono zebach- sa odurzeni "Bettelnuit". W Yala- Narodowym Parku trwaja walki, nie dajcie namowic sie na ten cel wycieczki. Kiedy bedziecie na Sri Lance?
13/ 14 kwietnia obchodzi sie tutaj Nowy Rok. Ja wyjezdzam 30 marca i wracam po 5, 6 dniach. Bede miala aktualne wiadomosci na temat calej trasy (Kandy, Nuwara , Dambulla, Anuradhapura, Polonurawa, Sigiriya). W zaleznopsci od sytuacji politycznej moze zajedziemy tez do Trincomalee.
A propos kasy; mozna tutaj zrobic tanie zakupy, jezeli chodzi o tekstylia. Skorzystac rowniez z uslug bardzo tanich krawcow, ktorzy czekaja tylko na prace (uszycie np. spodni 450 Rupi). Wezcie z Polski wszystkie artykuly kosmetyczne, tutejsze sa przeterminowane, czesto przechowywane na sloncu; kremy do opalania, srodki przeciw komarom, Calcium na uczulenie, Fenistil itd. Ostroznie z aparatem fotograficznym, wysoka wilgotnosc powietrza nie wplywa dobrze przyrzady elektroniczne. Pozdrawiam
Marce83 21:54 | 25.03.2009
na miejscu bedziemy od 1 do 15 lipca. Wiec same opalanie nie wchodzi w gre bo to nie ten czas i pogoda na opalanie sie dlatego chcemy zaliczyc kilka wycieczek i ten wypad na Malediwy, bo bysmy potem zalowali ze bylo tak blisko a my nie skorzystalismy. Podjelam decyzje ze zabierzemy wystarczajaca ilosc zielonych zeby potem nie skapic na przyjemnosci. To by bylo na tyle co mnie interesuje, dzieki.
Dyzio 05:15 | 26.03.2009
Poprawka. Wczoraj zakupilam w Colombo bilet zbiorowy upowazniajacy zwiedzanie najwazniejszych zabytkow w tzw. "trojkacie kultury" Kosztuje juz 50,-$, a nie 45,- jak pisalam. Ceny sie szybko zmieniaja, ale znamy to juz z naszej ojczyzny...Na Malediwach godna polecenia i jedna z tanszych wysp jest "Summer Island Resort", za 1 dzien pobytu all inclusiv na 2 osoby zaplacilismy 160 $ (bylyw tym 2 wycieczki dziennie statkiem do "ogrodow koralowych". Na "Embudu" placilismy np. 260,-$ za dobe z calodniowym wyzywieniem. Standart nie byl wyzszy, ale przepiekny ryf wkolo calej wyspy.P.S. Lipiec jak kazdy inny miesiac na Sri lance na opalanie jaknajbardziej sie nadaje, nawet jak krotko popada.
Dyzio 13:08 | 09.04.2009
Wrocilam z calotygodniowej wycieczki na trasie; Colombo - Dambulla(Rock i Golden Temple, Museum) - Sigiriya (szczyt jest obecnie niedostepny z powodu plagi szerszeni/os)-Polonnaruwa(ruiny starego miasta)- Anarathapura(muzeum, ruiny starego miasta, Dagoba Maha Stupa i Drzewo Buddy)- Gora Mihintale – Aukana- Matale (Hindu Temple)-Kandy (Kandy Dance + Swiatynia zeba Buddy)Paradeniya(ogrod botaniczny, bardzo ladny)-Nuwara Eliya (Plantacje herbaty, Spice Garden)-Ella (przejazd pociagiem do Nanu-Oya)-Horton Plains-Ratnapura-Wodospad Karawita-Colombo.Noclegi; 3x Sigiriya “Globetrotter Tourist in”, 1x Kandy “Kandy view Hotel” – nie polecam!, 2x Ella „Sky Green Resort Ella“-przepiekne widoki na szczyty gorskie i dzungle!. Ceny noclegow sredniej klasy; pokoje z klimatyzacja i ciepla woda 2200-4000,-Rupii ze sniadaniem. Nie ma turystow, a wiec wszyscy przyjmuja z otwartymi rekami, w kazdym otrzymalismy rabat do 500,- Rupii od pokoju/doby. Ceny incl.czyli koncowe sa ustalane zanim sie wprowadzicie! Niektorzy doliczaja taxe, oraz 10% za obsluge.Zwiedzajac 3 atrakcje turystyczne macie juz “zwrot” ceny biletu zbiorowego, o ktorym juz wczesniej wspominalam “Tourist round ticket”. Sam wstep do starego miasta Anaradhapura kosztuje 2800,. Rupii, Polonnaruwa 2400,- Dambulla (1100,-) i Kandy Temple(500,-) nie sa objete, wstep placi sie osobno. Wycieczka kosztowala nas 500,-$ na osobe; 7 dni, 6 noclegow..
Mam nadzieje, ze bedzie to dla Was wskazowka w zakresie finansow.
Pamietajcie, zeby planowac czas tak, aby ruiny i szczyty zwiedzac poza pora poludniowa. Wczesny ranek, najlepiej od 7 rano, albo pozne popoludnie- niestety juz o 18 30 robi sie na Sri lance ciemno! W Mihintale musialam zrezygnowac z wejscia na gore, poniewaz kamienne stopnie parzyly nogi (miejsca swiete zwiedza sie zawsze na boso).
Pozdrawiam!
Woocky 21:32 | 10.04.2009
Dyzio. W czerwcu wybieram sie z dwulatkiem na poludniowy zachod wyspy. Czy szczepionki zalecane w informatorach sa warte zachodu, czy dac sobie spokoj? Bedziemy glownie w hotelu przy plazy, moze jakas krotka wycieczka. Z gory dzieki.
Dyzio 17:19 | 19.04.2009
My mamy tylko szczepienie przeciwko zoltaczce AB( od lat poniewaz duzo podrozujemy), Wazne jest abyscie mieli odpowiednie ubranie na wieczor, bo wtedy pojawiaja sie komary; lekkie i przewiewne - nie przylegajace do ciala, ale zakrywajace rece i nogi. Viskoza jest najlepsza, len juz za gruby. Srodki przeciwko komarom! W rejonie w ktorym bedziecie nie ma praktycznie przypadkow zachorowan na Malarie czy Dengo. W hotelu mozecie wszystko jesc bez obaw. Zrezygnujcie z przydroznych przysmakow, nie sa one przystosowane do naszych delikatnych zoladkow.Z wyjatkiem King-coconut (zolty), jego plyn jest bogaty w sole mineralne i zaspaka pragnienie, poza tym jest "hermetycznie" zamkniety i zawsze swiezy. Pozdrowienia.
qdejv 09:22 | 14.04.2009
CZesc Dyzio,mam kilka pytan dotyczacych zycia na Sri Lance - mam mozliwosc podjecia - i bylbym strasznie zobowiazany za Twoj czas. Czy mozesz mi odpowiedziec na klilka ponizszych pytan ewentualnie skierowac do jakiegos interesujacego zrodla gdzie mozna popyczytac?
Jakie jest Colombo? jak sie zyje na miejscu, czy jest bezpiecznie ? jak spolecznosc expatowska czy jest duza? czy jest jakas polska emigracja? jak z czasem wolnym ? czy jest gdzie go zagospodarowac ? jakies amatorskie kluby sportowe poza krykietem?:) jak wyglada zycie nocne ? hmmm na poczatek tyle:) dzieki i pozdrawiam
moj priv qdejv@wp.pl
Dyzio 17:26 | 19.04.2009
Wyjasnij mi prosze co to jest spolecznosc EXPATOWSKA? Nie mam naprawde pojecia! Odpisze wkrotce, dopiero wrocilam z Riyadu.Pozdrawiam.
mix 17:36 | 25.05.2009
Już kilka dni czytam o porach monsunowych na Sri Lance. W związku z pracą możemy jechac tylko w lipcu. Wiem, że pora deszczowa na Sri Lance to nie to samo, co deszczowy sierpien nad Bałtykiem, gdzie leje tydzień z rzędu, co dnia, słońca nie widać, bańki na wodzie i zimno. Jednak i tak mam wiele obaw. Czy warto tam się wybrać o tej porze? Codzienny deszczyk, taki po pare minut nie jest problemem, ale całodzienne ulewy, owszem. Wiem, ze Pan tam mieszka, to pewnie informacje ma Pan bardziej rzetelne od okazjonalnych turystów. Pozdrawiam
Dyzio 19:04 | 15.07.2009
Przepraszam za spozniona odpowiedz; bylam 2 miesiace w Europie i nie zagladalam na stronke. Lipiec na poludniu wyspy? Jak najbardziej! Tylko kwiecien i maj nie sa do polecenia, chociaz i wtedy mozna miec szczescie.Najladniej wtedy w okolicach Nuwary i Kandy.
Pozdrawiam.
mix 01:12 | 19.07.2009
Jedziemy dokładnie do Bentoty, 25-ego lipca. Bentota leży bliżej południa, mam wiec nedzieję, że nie bedzie źle.
Dyzio 07:37 | 24.07.2009
Od tygodnia piekna pogoda (Okolice Bentoty, Colombo) ostatni deszcz w ub.czwartek. Zycze wspanialego urlopu i nie zapomnijcie kosmetykow do opalania (20-30 Faktor).
mix 17:47 | 24.08.2009
Sri Lanka jest krajem conajmniej fascynującym. Byliśmy na przełomie lipca i sierpnia. Pogoda się udała. Zorganizowaliśmy sobie dwie dwudniowe wycieczki - jedna to Park Narodowe Yala i Udawalawe z noclegiem w Yala Vilage, druga to Kandy, Parahera(!akurat była), plantacje herbaty . Więcej nie moglismy, bo byliśmy z dwójką małych dzieci. Wróciliśmy bardzo zadowoleni. Wszystkim naprawdę polecam.
arad.1304 20:19 | 31.08.2009
Witam,Postanowiłem odwiedzić Sri Lankę w lutym 2010, czekam, aż dojdzie do mnie przewodnik i zaczynę się przygotowywać, ale - Dyzio, napisałaś że podróżowanie pociągiem czy autobusem jest niebezpieczne. Napisz proszę z jakich powodów.
Zwykle podróżuję lokalnymi środkami lokomocji (dotychczas Afryka, Bliski Wschód poza Europą) i lubię urok takiej tułaczki.
Napisz proszę również czy podróżowanie zupełnie na własną rękę jest na Sri Lance możliwe (tzn bezpieczne, czy łatwo można znaleźć nocleg itp opierając się na przewodnikach i internecie).
Będę wdzięczny za informacje
Pozdrawiam
Arek
email arad.1304@poczta.fm
katarasia5 17:11 | 01.09.2009
Witam, Dyzio mogłabyś udzielić mi wskazówek jak mam zorganizować sobie wypad na Malediwy na dwa dni? Sledziłam Twoje wszystkie informacje , ktore tu przekazujesz zainteresowanym. Wybieramy sie z kolezanka na Sri Lanke od 31 listopada (jesteśmy juz na miejscu) chetnie skorzystałybyśmy z wycieczki na Male wspominałaś wczesniej o Sommer Island Resort z opłaconymi dwiema wycieczkami dziennie. Nie bardzo wiem jak to szukać i gdzie? jak sie dostać na Male? jesteśmy o tyle ubogie, ze niestety rozmawiamy tylko po niemiecku. jesli nie bedzie to dla Ciebie wielkim problemem czy moglabys nam przekazać jakieś wskazówki jak takiej wycieczki szukać i gdzie tego szukać gdzie rezerwować itp.?
gingus 23:05 | 03.09.2009
Dolaczam sie do prosby! Jakie sa koszty i mozliwosci zorganizowania ze Sri Lanki wycieczki na Malediwy - 3 gora 4 dni. Lecimy na SL z mezem 5 listopada :)))
Ruprecht 18:49 | 08.09.2009
Ja takze dolaczam sie do prosby:) Bedziemy (2 osoby + dziecko) w Bentocie 2 tygodnie od 23 wrzesnia i takze myslimy nad wyskokiem na 2 dni na Malediwy. Pozdrawiam.
mix 21:15 | 14.09.2009
Podczas naszego pobytu też mysleliśmy o Malediwach. Bylismy zakwaterowani w Bentocie( swoja drogą bardzo piękna plaża i ogólnie ok). Należy wziąść jednak pod uwagę, ze na Malediwy leci sie samolotem. Najbliższe lotnisko jest w Colombo. Transport z Bentoty + odprawa na lotnisku to około 6 godzin. Ceny za te wycieczki są naprawdę wysokie. Odliczajac około 12 godzin na dojazd i powrót poprostu sie nie opłacało. Na miejscu napewno jest cudnie, ale sądzę, ze jest to dobra opcja jak sie jedzie na 3 tygodnie. My bardzo dużo jeździliśmy po wyspie. Jest tam naprawdę pięknie, a krajobrazy są niepowtarzalne. Dwóch tygodni nam poprostu brakło. Byliśmy 5 dni na wycieczkiach i chieliśmy też zwyczajnie odpocząć w hotelu. Nie widzieliśmy bardzo wielu miejsc i żałujemy. A Malediwy- napewno fajne miejsca do nurkowania. Na Sri Lance takich brak. Są za to inne , świetne rzeczy, parki narodowe, zwierzęta i wiele, wiele innych, których nie sposób spotkać gdzieś indziej.
katarasia5 11:45 | 15.09.2009
Witaj , mixjesli nie dawno wrociliście, prosze zdradz kilka tajemnic, jak tam ogolnie sie poruszac? Czy wycieczki i jakie wycieczki zalatwialiscie tam na miejscu, czy tez jeszcze tu w polsce, jakie sa ich koszty? gdzie i u kogo to zalatwiac, czy sa tam jakies wypady na wysepki? Co bys polecal , a co sobie odpuscic? dzieki, pozdro
Dyzio 17:13 | 15.09.2009
Bylam w podrozy i nie zagladalam dlugo na Forum. Niedlugo zasypie Was nowymi zdjeciami, ale wpierw musze sie rozpakowac i wyspac. Linki dotyczace Malediw wyszukam jutro, ale na 2 dni nie ma sensu sie wybierac, bo jak juz mix wspomnial, przelot (odprawa, tranzyt z lotniska w Male na wybrana wyspe) np. z Colombo trwa minimum 7 godzin (w waszym przypadku jeszcze dluzej). A wiec nabiera to sensu dopiero przy min.4-5 dni.Ale wroce do tego tematu jutro, moze juz w osobnym watku.
Jezeli chodzi o Sri Lanke, to w zwiazku z zakonczeniem wojny domowej podrozowanie pociagiem czy autobusem na dzien dzisiejszy jest bezpieczne. Ja wrocilam z podrozy po Sri Lance na trasie Colombo-Pinawela-Kandy-Ella-Deniyaya. Polecam wszystkim zainteresowanym podroz pociagiem na trasie Ella - Nanu Oya; jest zaliczana do najpiekniejszych tras Azji. Bilet 2 klasy kosztuje okolo 6 zl. Pociag jedzie bardzo wolno, co umozliwia fotografowanie przepieknych krajobrazow. Wielkie przezycie za drobne pieniadze!
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych Globtroterow, do jutra!
mix 21:55 | 15.09.2009
Zazdroszczę Ci Dyzio tej przejażdżki. Byliśmy z dwójka małych( 4 i 3 lata) dzieciaków i odpuściliśmy sobie ten pociag, zwazywszy na to, ze mieliśmy wykupione na wstępie 2 dwudniowe wycieczki.Teraz info dla jadących do Bentoty.
My kupowaliśmy wycieczki u rezydenta w hotelu Bentota Beach, gdzie byliśmy zakwaterowani. Cenowo nie odbiegały znacznie od cen u chłopaków z plaży, jednak jechaliśmy z małymi dziećmi i chcieliśmy miec pewnośc co do samochodu( nie uśmiechała nam sie podróz gruchotem bez hamulców) . Wycieczki były bezapelacyjnie gwoździem programu. Odwiedziliśmy park Yala i Udawalawe. Przewodnik Pan Anura był wszechstronnie wykształconym facetem, który dobrze władał angielskim. I on i kierowca pomagali nam w najdrobniejszch sprawach, a busik był wynajety jedynie na nasze dwie rodzinki( 6 osób w tym dwóch maluchów). Oprócz tego pojechalismy sobie na safari po rzece Bentota. Fajna sprawa. Zapewne , gdy się udacie na podobną imprezę zawiozą Was do sklepiku z pamiątkami przy rzece. Uważajcie, tam sa naprawdę wysokie ceny. My , niestety daliśmy sie lekko naciąć:), jednak zważywszy na ,,piękne okoliczności przyrody" nie złościliśmy sie długo. Po Bentocie poruszaliśmy sie głównie tuk-tukiem( tylko na małe odległości). Stoi ich masa pod każdym hotelem- do wyboru i.....do koloru, gdyż pojazdy te są naprawdę barwne- ( pod każdym względem) . Kierowcy tuk-tuków równiez oferują wycieczki:) Pieszo próbowaliśmy zrobić mały obchód poza hotelem, jednak ruch uliczny oraz mnogość krowich placków na poboczu udaremniły nam spacerek:).
Jeśli jedziecie do Bentota Beach to naprawde zazdroszczę. Bardzo smaczne jedzenie( trochę już zwiedziliśmy i mamy porównanie)i naprawde komfortowy basenik, chociaz bez brodzika. Panowie w restauracji i przy basenie dostawali od nas regularnie niewielkie napiwki. Po tygodniu nauczyli sie mówić ,,dzień dobry" :)
Sri lanka to fascynujące miejsce. Ludzie, choć biedni usmiechają się szczerze, a bogactwo natury przyćmiewa większość miejsc, jakie widzieliśmy. Pozdrawiam i życze udanej wycieczki.Ajubowan:)
Dyzio 10:18 | 16.09.2009
Napisz mix prosze cos na temat safari po rzece Bentota, juz od dawna o tym mysle. Jak do tej pory bylam przewozona tylko Kogala (niedaleko Habaraduwy).Lodeczka do ktorej zmiesciloby sie tylko jedno z moich ud...Dowiedzialam sie, ze rzeka jest bezpieczniejsza jak Mahaweli czy Kalu.Jak dlugo trwa takie Safari; czy lodka jest zadaszona?
Poniewaz temat jest bardzo szeroki przenosze sie na nowa strone.
Pozdrowienia,
mix 20:50 | 20.09.2009
Na safari zabrali nas autochtoni . Umówiliśmy się z nimi na godzinę konkretną pod hotelem i tam czekali. Łódka była zadaszona i całkiem spora:)-było nas sześć osób i dwoje przewodników i na dobrą sprawę ktoś jeszcze by się zmieścił. Rzeka jest naprawde spora, ale ma spokojny nurt. Mijaliśmy wioski nad jej brzegami, światynie i targ rybny, który był ...bardzo aromatyczny. Na rzece rosna namorzyny, w których żyje mnóstwo małych i większych stworzeń. Żyją też w tej rzece krokodyle różańcowe, ale ponoć nie dorastaja tam do monstrualnych rozmiarów. Wycieczki tego typu są tanie. Pozdrawiam
Chandi 14:53 | 06.04.2015
>Lecę na Sri Lankę w kwietniu... przez Londyn.. Ktos się wybiera???Haj I am from Srilanka, I lived in Poland 10years, at the moment I live and work in Germany.but my kids and wife living in poland, I want to proporse accomodation in Srilanka, my perent have rooms to rent for tourist, one of the most beautyfull beach in srilanka, Bentota, as well as my brother as mini bus and he is arranging round tours in srilanka, I would like to recomend you my familly busines, room with breakfast cost 20$, and if you like I can send you for airport transport and round tours prize list, you and call me or my wife my wife is polish, Anna roszmann 600480211, my contact 004917634516279, or chandikarodrigo@gmail.com,
enjoy the Srilanka, if you want I can join with you how many poeple your planing to go there?
sorry my polish writing is not so good,thats why I wrote u in english. but I can speek very good polish.
Chandi