/ / SRI LANKA > Właśnie wróciłe na własną rękę > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Właśnie wróciłe na własną rękę

kategoria podróże po świecie

marcur dołączył
09.07.2011

marcur 19:12 | 26.02.2013

Chętnie podpowiem, dam namiary. Objechaliśmy w 6 osob z dzieckiem prawie całą wyspę w 14 dni w tym odpoczynek po 2 dni na wybrzeżu. Kapitalny kierowca, tanio. Znam ceny, mogę coś doradzić. Pytajcie śmialo. Zapraszam też do galeri.

atagaja dołączył
27.02.2012

atagaja 21:29 | 26.02.2013

hej! Co prawda na Sri Lankę wyruszam dopiero pod koniec maja, ale mógłbyś powiedzieć, jakie sa aktualne ceny na wyspie? Chodzi o noclegi, jedzenie, poruszanie się transportem publicznym (o ile z takiego też korzystałeś) oraz internet? Wi-fi dostępne w hotelach bez problemu?

marcur dołączył
09.07.2011

marcur 21:43 | 26.02.2013

Hej. Mielismy wynajetego busa z kierowca na caly pobyt. Klimatyzowana Toyota - w cenie paliwo, bez limitu kilometrow, angielskojezyczny kierowca - bardzo pomocny !!! Bardzo przyjazny i nienachalny. Cena to okolo 10 dolarow dziennie na osobe !!!!! Dlatego zrezygnowalismy z jakiegokolwiek innego transportu ( oczywiscie za wyjatkiem podrozy pociagiem na odcinku do Elle) Cena za busa wynosila 770 dolarow na 14 dni a bylo nas siedmioro. Noclegi - kierowca wozil nas po hotelach jakie mielismy wypisane - ogladalismy co i jak i podejmowalismy decyzje. Niestety ceny w sezonie nie sa niskie. Pokoj mozna brac od 35-55 dolarow za standart jaki sie trafi. To cena za pokoj ze sniadaniem. Czasami kierowca pomagal zbijac ceny. Jedzenie - sniadania bralismy z noclegiem. Obiady roznie - niczego sobie nie odmawialismy i cena to ok 500-1000 RL na osobe w niezlych lokalach. Mozna taniej Ryz z curry - to ok.200-400 RL. ( 40 LR to zlotowka). Na wyspie jest Internet Dialog - WiFi. Trzeba kupic soibie dostep. Mozna tez kupic starter - nie wychodzi drogo. Sa pakiety turystyczne po okolo 10$. Masz tam smsy do kraju, lokalne rozmowy i internet. W hotelach - czasami jest wifi. jednak czasami nawet komputera nie uswiadczysz :) Zalezy od standartu. Pamietam jeszcze w jakich hotelach sie zatrzymywalismy wiec jak co to pare moge polecic. Ogolnie wybor busa byl strzalem w 10-ke. pomimo pewnej nieufnosci, kierowca okazal sie swietnym przewodnikiem i pomocnikiem. Wielokrotnie zbijal ceny hoteli - bez picu :)

marcur dołączył
09.07.2011

marcur 21:45 | 26.02.2013

Jesli pisze o cenie hotelu to cena za pokoj a nie za osobe.

atagaja dołączył
27.02.2012

atagaja 07:59 | 28.02.2013

Dzięki za odpowiedź!! Będziemy na wyspie teoretycznie po sezonie,więc myślę, że ceny noclegów też będą niższe:) A dostępne były wypożyczalnie skuterów? Może orientujesz sie jaki był koszt? Pozdrawiam.

lussi dołączył
23.10.2011

lussi 14:51 | 28.02.2013

Witam! czy można prosić o email do kierowcy? oraz o rekomendowane hotele? my chcemy jedzać z Colombo do Dembulla, Sigiryja, Mihintale, Anuradhapura, Trincomalee, Kandy Newara Elya, Yale (przez 7 dni) i wypoczynek 7 dni Tangalla, marissa? proszę podpowiedzieć czy warto jechać do Yale? Pozdrawiam Lucyna

marcur dołączył
09.07.2011

marcur 18:26 | 28.02.2013

W wielu miejscach można wypozyczyc skuterki. Sami to robilismy :) Wszystko troche na dzikich zasadach - pozostawienie dowodu itp.. Ceny do ostrych negocjacji - okolo 100-140 LR za godzinke. ( nie licze kosztow kolizji :) ruch szalony i lewostronny, w naszym przypadku za wgniecenie maski samochodu - wywalczone 80$ po ostrych negocjacjach zakonczonych wspolnym We are EMPTY.
Wlasciciel firmy to Shiroshan Silva - siroshan@hotmail.com tel. 0094(0)776915611, pytajcie o kierowce Pradeepa !! Z czystym sercem polecam. Strona Siroshana - http://www.visittourlanka.com/
Pełny profesjonalizm , od odbioru z lotniska do konca. Cena najnizsza jaka znalazlem. Co do hoteli to jeszcze napisze. Pradeep pomoze szukac :)
Co do Yala - jesli ktos byl na safari w Afryce to sie zawiedzie. Czy warto... Jak dla mnie to tak, ale ja kocham ptaki i inne zwierzaki. Jesli chcecie ogladac slonie to wybierzcie inny park, w Yale jest gesto. Ale widzielismy krokodyle, lamparty, wiele ptakow. Ogolnie jesli oczekujecie wiele to sie zawiedziecie, ale chyba lepszego parku w Sri Lance nie znajdziecie. My mielismy podobne plany jak Ty. Ogolnie chcielismy spedzic czas na wybrzezu w okolicy Trincomalee jednak gonilismy za pogoda i odpoczywalismy w Unawatuna i Hikkaduwa. Plan wg mnie prawidlowy - wszystkie te miejsca odwiedzilismy. Polecam Park Hortona z Koncem Swiata :) i podroz pociagiem z parku do Elli - niesamowite - druga klasa oczywiscie za kilka zlotych. jesli chodzi o parki to zalezy co Cie interesuje. Ptaki ? Slonie ? Inne ssaki czy trekking ?

atagaja dołączył
27.02.2012

atagaja 12:12 | 01.03.2013

Dzięki za informacje! Jak będzie bliżej mojego wyjazdu być może pozwolę sobie jeszcze na bardziej szczegółowe pytania. Pozdrawiam!

marcur dołączył
09.07.2011

marcur 12:13 | 02.03.2013

Zapraszam, póki wspomnienia świeże :)
A Sri Lanka mnie zachwyciła. Ludzie, krajobrazy, przyroda ... Polecam :)

towPawel dołączył
27.05.2005

towPawel 14:58 | 03.03.2013

Jestem w tej chwili w Colombo. Ogolne wrazenia jak najbardziej pozytywne. Nie dawajcie wiary, jezeli ktos Wam mowi, ze nie warto jechac do Colombo. Bardzo fajna lokalizacja na miejski backpacking. Zatrzymalem sie w tym hostelu: http://www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Adikaram-Sea-View-Hostel/Colombo/58464?dateFrom=07+Jun+2013&dateTo=10+Jun+2013&sc_sau=avdc&sc_pos=4 przy samej plazy, cena niska a warunki bardzo przyzwoite, obsluga mila. Na miejscu nie ma problemu z rezerwacjami hosteli w innych miastach poniewaz ta siec laczy w sobie tez jeszcze 4 inne schroniska. Noclegi zagwarantowane w ramach promocyjnych biletow Emirates w przesiadkowym Dubaju tez sa swietne, ale musicie pamietac aby przed odprawa w Emiratach podbic hotelowy voucher w lotniskowym kantorze wymiany walut. Jezeli macie nocleg od linii Emirates to na tej podstawie bezplatnie wbija Wam wize na 96 godzin. Osobiscie wybralem opcje ktora dzieki ktorej w drodze powrotnej w Dubaju bede po godzinie trzynastej czyli da sie zlazic miasto :). Do zobaczenia!!

asia13 dołączył
03.02.2013

asia13 21:31 | 03.03.2013

Paweł, ja też mam voucher na hotel w Dubaju więc oświeć mnie jak to mam zrobić: odbieram voucher w Warszawie , odprawę robię na lotnisku i podbijam voucher w lotniskowym kantorze wymiany walut?

Balangoda Men dołączył
25.08.2016

Balangoda Men 22:31 | 15.02.2017

Shiroshan dorobił się właśnie WhatsApp'a pod numerem +94 76 333 4198 co przyśpieszyło kontakt do niego. Jego Nissan Cedric jak zawsze niezawodny bo..ma dwa takie same auta. Oczywiście zorganizuje również większego busa.

atagaja dołączył
27.02.2012

atagaja 16:25 | 04.03.2013

Paweł, to może Ty nam opowiesz o swoich wrażeniach ze Sri lanki? Nie tylko Colombo..?

radionx dołączył
19.03.2012

radionx 18:26 | 02.04.2013

No samo Colombo, to raczej nie zachwyca. Fajny meczet w dzielnicy targowej, taki w paski, wieża zegarowa i trochę starych hoteli w stylu kolonialnym. Najciekawsze miejsca to Anuradhapura, Pollonaruwa, Sighirija, Kandy i Galle oraz plaże w okolicach Galle. Też byłem na własną rękę tyle, że w pojedynkę.

asia13 dołączył
03.02.2013

asia13 10:08 | 15.04.2013

też własnie wróciłam z córką z 12 dniowej podróży po SL. 1-szy nocleg Negombo, 6 dni objazdu, 4 dni na południu - plażowanie, powrót do Colombo pociągiem i na lotnisko autobusem. Transport publiczny b.tani - bilet pociąg z Ahangam do Colombo 210 rupi ok 5zł. Lankijczycy mili, uśmiechnięci, pomocni. Chętnie odpowiem na pytania.

mten dołączył
29.04.2013

mten 14:29 | 30.04.2013

A my oprócz objazdu Kandy Nuwara Eliya Ella Yala pobyczylismy się w cudownyym miejscu z dala od turystów. nad oceanem i obok laguna hamak leżaki a leniwce to w ogóle z tarasu nie muszą schodzić bo są na plazy.pokoje rewelacja. Kucharz 1 klasa. Tangalle Lonely beach resort.!!! cała wycieczka SUPER (tylko Yala rozczarowująca)

asia13 dołączył
03.02.2013

asia13 10:26 | 07.05.2013

popieram - Yala przereklamowane

marcur dołączył
09.07.2011

marcur 10:56 | 07.05.2013

Tak jak pisalem, ja do konca sie nie zgadzam. Bylem na safari w Afryce... No trudno porownac. Ale w Yale ( :-) ) zobaczyłem lamparta. Na dodatek dwa razy. To calkiem inny las, inne klimaty. Bardzo dużo ptaków a ja jestem ptakolubem. Trudno w innym miejscu zobaczyc lamparta. To chyba najlepsze miejsce do tego na świecie. Tak wiec ja jednak polecam dla kazdego kto wie czego oczekuje. Faktem jednak jest, ze pozostali czlonkowie ekipy byli rozczarowani...

sepjotorr dołączył
08.12.2013

sepjotorr 21:15 | 11.12.2013

Zastanawiam się nad wyjazdem do Sri Lanki i nie wiem czy rezerwować przelot i hotele odrazu czy na miejscu się zakręcić za noclegami.
Czy wynajęty kierowca zawozi w takie miejsca (niespodziewane dla mnie) że lepiej nie bookować hoteli jeszcze z Polski

marcur dołączył
09.07.2011

marcur 22:32 | 11.12.2013

Mój kierowca woziła nas do hoteli i na miejscu decydowaliśmy czy nam pasuje czy nie. Orientował się w temacie, miał książeczkę z hotelami i z trasy wydzwaniał i rezerwował. Tak więc nie stanowiło to żadnego problemu.

hopla13 dołączył
17.01.2014

hopla13 10:54 | 14.02.2014

rowniez wczoraj wrocilismy z wyprawy na wlasna reke sri lanka-malediwy jesli ktos ma jakies pytania chetnie odpowiem

levy dołączył
04.08.2009

levy 19:59 | 09.08.2014

hej,
widze na watku ze sporo uczestnikow było już na Sri Lance, wiec może uda mi się uzyskac obiektywna odp na pytanie o profilaktykę malaryczna w przypadku podrozy na Sri Lanke, portale o szczepieniach mowia ze profilaktyka jest zalecana, interesuje mnie wasze zdanie czy trzeba lykac tabsy antymalaryczne??

momo11 dołączył
15.07.2011

momo11 22:47 | 11.08.2014

Jak najlepiej dostać siię z Negombo do Anuradhapura? Czy jest tam jakiś pociàg czy raczej autobus? Wiem że można pociàgiem z Colombo i może lepiej darować sobie Negombo...

katarzynag dołączył
23.06.2014

katarzynag 20:35 | 25.09.2014

hej!
właśnie wróciłam z wyprawy na Sri Lance, spędziłam tam 26 dni, chcecie to pytajcie :D

Renata1 dołączył
01.03.2010

Renata1 17:34 | 06.10.2014

26 dni to dosc dlugo jak na Sri Lanke. Opowiedz cos wiecej, co robilas, jakimi srodkami transportu podrozowalas? Moze napiszesz jakis ramowy plan calej podrozy. Wybieram sie na Sri Lanke w listopadzie, wiec wszelkie informacje beda dla bardzo pomocne. Dzieki :)

lucyna17 dołączył
18.08.2014

lucyna17 22:25 | 18.11.2014

Witam! chciałabym się dowiedzieć o hotele z klimatem (szczególnie w okolicy Bentota), Nie duże 5 gwiazdkowe... ale tam gdzie jest fajnie... i o wskazanie fajnych miejsc jeszcze nie tak masywnie reklamowanych

ufi dołączył
29.05.2015

ufi 10:00 | 29.05.2015

Również polecam Siroshana, bardzo skromny i uczciwy człowiek. Do tego ma fajny wóz: 25 letni Nissan Cedric, wyposażony w zasłonki. :)

https://dl.dropboxusercontent.com/u/108325737/_MG_0821a.jpg

justynella dołączył
06.07.2015

justynella 11:35 | 06.07.2015

ktoś planuje podróż w tym/przyszłym roku ?

Magda Kajzer dołączył
11.12.2014

Magda Kajzer 08:20 | 07.07.2015

Podróż na własną rękę to najlepsze rozwiązanie, czego opisane tutaj historie są przykładem!

pasta dołączył
08.01.2015

pasta 13:15 | 08.07.2015

>ktoś planuje podróż w tym/przyszłym roku ?

Ja jadę za tydzień. Pierwszy tydzien relaks w passikudah, a drugi - mam kierowcę z Vanem dla 6 osób

Marti* dołączył
20.10.2015

Marti* 15:30 | 21.10.2015

Hej :)
ja jadę :) start 2.10 z Chopina :)

Marti* dołączył
20.10.2015

Marti* 15:31 | 21.10.2015

Oj sorry to już będzie 2.11 :)
czy ktos coś też?

Krzysiek wodnik dołączył
22.10.2015

Krzysiek wodnik 20:10 | 22.10.2015

Ja też lecę 02-10-2015 z Raibow tours ale lot o 15-30

[fb] Krzysztof Tur dołączył
05.03.2016

[fb] Krzysztof Tur 18:48 | 05.03.2016

Trzeba poświęcić kilka godzin,najlepiej cały dzień,spokojnie,bez nerwów... W 2 osoby wzięliśmy jeepa i pojechaliśmy obejrzeć nad brzegiem oceanu fundamenty po domach,zmiecionych przez wielkie tsunami sprzed lat kilku...mnie interesuje przyroda,więc kilkadziesiąt zdjęć na miejscu...a potem..cóż,kierowcy się kontaktują między sobą,więc jak "namierzyli" rodzinę lampartów,to w 10 minut zjechało się z 15 jeepów))). Tyle,że Nasz driver był pierwszy). A potem się zwyczajnie "szwędaliśmy" po terenie i w rezultacie widzieliśmy większość ciekawych zwierząt,oprócz dusicieli,ale boa z Brazyli,za koszulą,przywiozłem kilka lat temu narzeczonej,więc mam w domu))). Były krokodyle,słonie,bawoły...podobno rzadkość na skałach-niedźwiedzie (wargacz),dużo ptaków,iguany na gałęziach drzew i wiele innych gatunków zwierząt... Polecam)

[fb] Krzysztof Tur dołączył
05.03.2016

[fb] Krzysztof Tur 18:50 | 05.03.2016

Trzeba poświęcić kilka godzin,najlepiej cały dzień,spokojnie,bez nerwów... W 2 osoby wzięliśmy jeepa i pojechaliśmy obejrzeć nad brzegiem oceanu fundamenty po domach,zmiecionych przez wielkie tsunami sprzed lat kilku...mnie interesuje przyroda,więc kilkadziesiąt zdjęć na miejscu...a potem..cóż,kierowcy się kontaktują między sobą,więc jak "namierzyli" rodzinę lampartów,to w 10 minut zjechało się z 15 jeepów))). Tyle,że Nasz driver był pierwszy). A potem się zwyczajnie "szwędaliśmy" po terenie i w rezultacie widzieliśmy większość ciekawych zwierząt,oprócz dusicieli,ale boa z Brazyli,za koszulą,przywiozłem kilka lat temu narzeczonej,więc mam w domu))). Były krokodyle,słonie,bawoły...podobno rzadkość na skałach-niedźwiedzie (wargacz),dużo ptaków,iguany na gałęziach drzew i wiele innych gatunków zwierząt... Polecam)

Balangoda Men dołączył
25.08.2016

Balangoda Men 22:38 | 15.02.2017

Podaję jeszcze raz istotną informację (nr WhatsApp) dla osoby Siroshana Silvy - profesjonalnego i nezawodnego organizatora wycieczek po Sri Lance, mieszka w Negombo czyli lotnisko w Colombo jest miejscem preferowanego odbioru turystów. Siroshan dorobił się właśnie WhatsApp'a pod numerem +94 76 333 4198 co przyśpieszyło kontakt do niego. Jego Nissan Cedric jak zawsze niezawodny bo..ma dwa takie same auta. Oczywiście zorganizuje również większego busa.

kasia&adam dołączył
13.08.2019

kasia&adam 20:46 | 13.08.2019

Witam,
w tym roku byliśmy na Sri Lance z dwójką małych dzieci. Pół roku wcześniej zarezerwowaliśmy sobie tour po tym pięknym kraju z przewodnkiem Siroshanem Silva. To były wakacje naszego życia.Siro okazał się być najlepszym przewodnikiem jakiego mogłam sobie wymarzyć: uczciwy, honorowy, punktualny, zaradny, świetnie zorganizowany, zabawny i kochany dla moich córeczek. Pokazał nam wszystko co najważniejsze ale także to czego turyści zwykle nie widzą. Wniósł moje dzieci na Pitarangule:) Młodsza Amelka do dzisiaj wspomina, że tęskni za Siru:) Błyskawicznie zorganizował pomoc medyczną kiedy rozchorowała się starsza. Szczerze polecam. Siru posiada różne samochody, zależy czy obwozi rodzinę z dziećmi (bardzo wygodny i czysty minivan), czy duże grupy (autobus) czy zakochanych (do dyspozycji stara, elegancka i oryginalna rządowa limuzyna).
Podaję namiary: siroshan77@gmail.com
+94 763334198
(polecam whatsup, oddzwania błyskawicznie, świetnie mówi po angielsku). W razie pytań zapraszam do kontaktu enzo0779@tlen.pl

Dziki Piotr dołączył
24.10.2019

Dziki Piotr 07:52 | 24.10.2019

Pytanie z innej beczki czy wymieniać na Sri lance wszystkie dolary na rupie czy zostawić trochę dolarów na różne bilety itd ? Czy na Sri lance płacimy tez dolarami ? Pytam ponieważ. Na forach i blogach piszą ze wejście np na safari 40 $ a adams peak 25 $ wiec czemu ceny są podane w dolarach ??? Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam Podróżnik Piotr

colmar dołączył
29.06.2018

colmar 08:52 | 24.10.2019

W Sri Lance płacimy tylko i wyłącznie rupiami. Domyślam się, że podawanie cen w dolarach spowodowany jest faktem, że kosz biletów wstępu czy opłat w parkach narodowych skorelowany jest z dolarem amerykańskim. Czyli cena wynosi ekwiwalent np.35 USD po uśrednionym kursie z miesiąca czy innego przedziału czasu. Cóż, inflacja ;-)

Dziki Piotr dołączył
24.10.2019

Dziki Piotr 13:12 | 24.10.2019

>W Sri Lance płacimy tylko i wyłącznie rupiami. Domyślam się, że podawanie cen w
>dolarach spowodowany jest faktem, że kosz biletów wstępu czy opłat w parkach
>narodowych skorelowany jest z dolarem amerykańskim. Czyli cena wynosi ekwiwalent
>np.35 USD po uśrednionym kursie z miesiąca czy innego przedziału czasu. Cóż, inflacja
>;-)

Dziękuje czyli wymieniam wszystkie dolary na rupie pozdrawiam

colmar dołączył
29.06.2018

colmar 13:55 | 24.10.2019

Tak, i to raczej w większym mieście lub wręcz na lotnisku. Na lotnisku nieco gorszy kurs, ale nie tracisz godziny czasu na formalności bankowe. W "dziurach" jest znacznie gorzej ... i dostępność i kurs wymiany.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl