/ / SRI LANKA > papierosy i alkohol > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

papierosy i alkohol

kategoria podróże po świecie

panlodowy dołączył
01.08.2004

panlodowy 08:11 | 18.02.2017

Przestrzegam palacych i lubiacych sie napic dobrego trunku. Na Sri Lance paczka podlych papierosow kosztuje pomiedzy 20, a 33 zl, a w kbajpach nawet dp 60 zl za paczke!!!
Alkohol natomiast dostepny w specjalnych sklepach monopolowych "Wine schop", ktore sa rzdkoscia, w malych miasteczkach zapomnijcie. W sklepach tych mozna kupic wlasciwie alkohol kazdej marki w cenach troche wyzszych niz w Polsce. Piwo i drinki dostepne sa za to w kazdej niemal knajpie ale ceny juz sa duzo wyzsze. Za piwo 0,5 l trzeba zaplacic ok 12 zl.
Polecam zatem zaopatrzyc sie w fajki jeszcze na lotnisku w Colombo. Tam zaplacicie 2 dolce za normalne faje. Mozna tez kupic np. litrowe Bacardi nieco taniej niz w Polsce. Przed wyjsciem z lotniska warto sie zatrzymac przy Prepaid Taxi, tam Was nie orzna. Oczywiscie tansze sa autobusy i pociagi. Po za tym Sri Lanka jest zajebista i bezproblemowa, ludzie najmilsi z milych. Piekne plaze. Odradzam Yala National Park. Korki zwiedzajacych odstraszaja zwierzeta. Noclegi w cenach od 2000 - 3000 rupi. Bon Vuayage!!

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 20:42 | 19.02.2017

Nie jest aż tak źle. O papierosach się nie wypowiem, ale alkohol dostępny. Wine shops jest spro, nawet w mniejszych miejscowościach, ceny porównywalne do naszych,piwo faktycznie sporo droższe, ale arak już w dobrych cenach, polecam

panlodowy dołączył
01.08.2004

panlodowy 07:10 | 27.02.2017

Z Toba tez sie nie zgadzam, prawdopobnie piszecie swoje wypociny aby zaznaczyc tu swoja obecnosc. Jesli czytam cos tu na forum z czym sie zgadzam, to tego nie komentuje, a komentuje tylko to, z czym sie nie zgadzam i mam pojecie o czym pisze. Jesli pisze, ze malych miescinach nie ma wine shop, to sobie nie zmyslam. Bylem, probowalem kupic i wiem, ze latwo nie jest. Przyklad - Mirissa, nie taka znowu mala miescina, to najwiekszy port statkow z ktorych mozna ogladac pletwale i najwiekszy targ rybny poludniowej Sri Lanki. Monopolowego brak.

radionx dołączył
19.03.2012

radionx 12:24 | 23.02.2017

Nie chce mi się wierzyć, że aż tak się zmieniło. Co prawda byłem już 4 lata temu, ale cenowo Sri Lanka była bardzo przystępna. Papierosy wychodziły taniej niż u nas. Z tego co pamiętam jakieś 8-10 zł za paczkę podrabianych (chyba, bo wstrętne raczej) Marlboro. Miejscowe taniej, ale jadą jakimiś ziołami. Z uwagi na to, jaki syfy sprzedają i tak zabierałbym z kraju.
Alkohol już nie taka różnica, ale też był ździebko taniej (piwo w knajpie coś ze 250-300 rupii, chyba że knajpa z jakiejś wyższej półki). Nie trzeba było żadnych specjalnych monopolowych. W prawie każdym spożywczaku spod lady sprzedawali piwo turystom (nie dostępne dla miejscowych, nie wystawiane na półkach, pakowane w ciemne torby na wynos). Turystom sprzedawano alkohol także podczas pełni księżyca - za to odmówili sprzedaży miejscowemu, który chciał się ze mną napić w knajpie (tzn. zastrzegli mi, że nie mogę dla niego kupić). Alkoholowe też były, ale cen nie pamiętam, a mocniejszych nie kupowałem. Park wybrałem Udawalawe i polecam. Za noclegi przyzwoite płaciłem 1600-2400 za pokój (wtedy 40-60 zł). Były i po 1000, ale robactwo tam łóżka wynosiło.

radionx dołączył
19.03.2012

radionx 15:45 | 03.03.2017

Aktualne ceny (sklepowe) marzec 2017 w PLN w przeliczeniu z rupii:

Bottle of Wine (Mid-Range) 41.87 zł 29.72-59.43
Domestic Beer (0.5 liter bottle) 6.91 zł 4.32-10.81
Imported Beer (0.33 liter bottle) 9.53 zł 5.40-14.86
Pack of Cigarettes (Marlboro) 21.61 zł 12.97-24.85

Ze strony razem z rozpiętością. Papierosy jak widać 13-24 zł. Drożej, ale bez przesady.

panlodowy dołączył
01.08.2004

panlodowy 23:21 | 03.03.2017

>Aktualne ceny (sklepowe) marzec 2017 w PLN w przeliczeniu z rupii:
>
>Bottle of Wine (Mid-Range) 41.87 zł 29.72-59.43
>Domestic Beer (0.5 liter bottle) 6.91 zł 4.32-10.81
>Imported Beer (0.33 liter bottle) 9.53 zł 5.40-14.86
>Pack of Cigarettes (Marlboro) 21.61 zł 12.97-24.85
>
>Ze strony razem z rozpiętością. Papierosy jak widać 13-24 zł. Drożej, ale bez
>przesady.

Te ceny chyba w "skandalach" znalazles. Powtarzam - jestem nalogowym palaczem i NIE KUPISZ PAPIEROSOW W CENACH JAKIE PODALES, wrocilem 3 tyg.temu i wiem. Co do cen alkoholi piszesz o cenach wina i piwa. Wiec powtorze, ceny piwa w KNAJPACH sa wysokie. Koniec tematu filozofie.

radionx dołączył
19.03.2012

radionx 16:00 | 03.03.2017

A ja komentuje tylko to, z czym się nie zgadzam i mam pojęcie o czym pisze. Jeśli piszę, ze małych mieścinach nie jest potrzebny wine shop, to sobie nie zmyślam. Byłem, próbowałem kupić i wiem, że trudno nie jest. Przykład - Hikkaduwa, nie taka znowu duża mieścina, a nie szukałem żadnego sklepu. Gość w recepcji załatwiał piwko w dowolnych ilościach. Natura nie lubi próżni :)

panlodowy dołączył
01.08.2004

panlodowy 07:03 | 27.02.2017

No i po co wprowadzasz zamet jeden z drugim. Wrocilem pare dni temu, pale jak smok i lubie sie napic. Jesli mowie, ze fajki sa bardzo drogie, to nie po to by straszyc ale by przestrzec. Nir wyssalem sobie tego z palca. To samo dotyczy alkoholu swiatowych marek w wine dhopach. Owszem - arak jest tanszy, lecz wypicie go w wiekszej ilosci skutkuje tegim kacem o poranku. Ty radionx piszesz, ze nie chce Ci sie wierzyc, a mi sie nie chce wierzyc, ze wczoraj byla noedziela (mimo, ze byla).

panlodowy dołączył
01.08.2004

panlodowy 07:12 | 27.02.2017

Sorry za literowki ale pisze z komorki.

radionx dołączył
19.03.2012

radionx 11:19 | 06.03.2017

Ty nie bądź taka wyrocznia. Jak nie rozpoznajesz skąd są cenniki, to słabo z tym znawstwem w kwestii podróży.

Do tego, jeśli 12 zł za 0,5l piwo w knajpie ma być znowu tak skandaliczną ceną, co ci po nocach spać nie daje, to zostań na plantach w tatrą w ręce, a nie marudź o podróżach "centusiu".

A kiedy będę chciał zakończyć temat, to sam o tym sobie zdecyduję.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl