Forum dyskusyjne
pierwszy nocleg po przylocie
kategoria podróże po świecie
kraj Sri Lanka
serbio 01:18 | 04.10.2016
Witam podróżników.W Colombo ląduję przez południem.Mam zamiar odpocząć choć jeden dzień przed dalszą podróżą.
Trasa to Colombo-Dżafna-Trikunamalaja-Polonnaruwa-Sigiriya-Dambulla-Nuwara Eliya- Adam's Peak lub Horton Pains -Sinharaja Forest lub Udawalawe National Park -Tangalla -Matara-Gale-Colombo.
Czas to trzy tygodnie oczywiście mam zamiar trasę modyfikować w trakcie podróży w zależności od sytuacji transportowych,pogody i od okoliczności . Ale taką jak wyżej na razie przyjąłem.
Tak się zastanawiam gdzie spędzić pierwszą noc po przylocie.Czy w Colombo z kąd będę miał lepszy transport do Dżafny ale nie koniecznie tani nocleg czy też w Negombo gdzie noclegów jest sporo ,noclegi zaznaczam budżetowe.
Czy z Negombo można dalej ruszyć na pół.kraju ?
Co myślicie o takim planie i o pierwszym noclegu ?
Pozdrawiam
PodróżeZwykłychLudzi 12:18 | 04.10.2016
Hej!Polecamy zarówno Górę Adama i Horton Plains ("Koniec Świata") oraz Udawalawe i Sinharaja Forest!
Jeśli chodzi o trasę Colombo - Dżafna - to jest to bardzo daleko jak na jeden dzień.
My jechaliśmy z Negombo do Sigiriya i zajęło to dużo ponad pół dnia. Wszystko w gorącym autobusie z plecakami, więc sobie wyobraź :)
Na blogu kilka relacji z powyższych atrakcji. Jeżeli masz pytania, to dawaj śmiało.
Podróże Zwykłych Ludzi
---------
http://podrozezwyklych.blogspot.com
Spotkaj przygodę na własną rękę!
[konto usunięte] 13:25 | 04.10.2016
Wracając do pytania :-)Masz kilka pociągów do Jaffna z Colombo Fort, jeden jest nocny.
Link: http://www.eservices.railway.gov.lk/schedule/homeAction.action?lang=en
Dwa dzienne "jadą" stosunkowo szybko. Negombo to raczej lokalny węzeł komunikacji.
Co do noclegu - z Negombo do Colombo dojazd środkami komunikacji publicznej to min 1.5 godz. Jak chcesz zdążyć na poranny pociąg to ... kiepsko. Dojazd tuk-tuk'iem czy taxi w porannych korkach też trwa wieczność i kosztuje.
Czyli - z lotniska jedziesz do Colombo i łapiesz nocny lub nocujesz w Colombo i jedziesz porannym INTERCITY lub pózniejszym osobowym. Bilet z rezerwacją miejsca polecam zakupić jak najszybciej.
serbio 15:46 | 05.10.2016
Wielkie dzięki za odpowiedź :-)Mam teraz jeszcze jedno pytanie czy możecie polecić jakiś tani,budżetowy gesthouse,hostel w Colombo do ceny 1500 LKR za pokój dwuosobowy ? Czy jest z tym jakiś problem by na miejscu coś znaleźć w tej cenie ,nie chcę rezerwować już tylko coś na miejscu poszukać.
Może macie jakieś polecone?
Szukałem ale ceny odstraszają jak się przegląda przez internet.
Pozdrawiam
[konto usunięte] 10:13 | 06.10.2016
W tej cenie będzie ciężko coś znależć, nawet na miejscu. Colombo jest bardzo drogą lokalizacją, dlatego wiekszość osób nocuje w Negombo albo jedzie dalej.
kizi 16:24 | 18.10.2016
Jeśli lądujecie przed południem to nie marnujcie czasu i ruszajcie odrazu w dalszą drogę.