Forum dyskusyjne
szynszyl_e 20:17 | 30.08.2008
mam zamiar kupić bilet przez internet. czy możecie mi powiedziec gdzie najlepiej kupić - na jakiej stronie, bo jak zobaczyłam ile jest możliwości to aż się przestraszyłam
Edgarek 08:09 | 31.08.2008
najtaniej to chyba w Locie, krajowy w jedną stronę, ale jak pójdziesz do biura to jeszcze ładną okładkę Ci dadzą...
tintin 11:15 | 31.08.2008
ja kupuję zawsze tam, gdzie jest aktualnie najlepsza cena w danym kierunku.sprawdź na:
http://www.aero.pl/
http://www.travelocity.com/Flights/0,,TRAVELOCITY,00.html
http://www.lotniczy-bilet.pl/promocje.html
http://www.funfly.pl/promocje-lotnicze
takich stron jest bardzo dużo, wystarczy jak wpiszesz temat w wyszukiwarce, a dalej już tylko trzeba czasu i cierpliwości.
czasem jeden dzień w terminie wylotu w jedną, albo drugą stronę robi różnicę w cenie biletu nawet o kilkaset złotych.
na pewno tańsze bilety są, kiedy lecisz w środku tygodnia.
warto też szukać na stronach linii lotniczych, bo te robią często promocje w danych kierunkach i można polecieć na prawdę za nieduże pieniądze.
pozdrawiam
szynszyl_e 11:30 | 31.08.2008
heh z tego co kojarzę to Lot raczej drogie bilety ma, a ja potrzebuje czegoś taniego
bziem 11:28 | 31.08.2008
To ja ci jeszcze doloże tych serwisow :D:d hehewww.smatrfly.pl
www.fru.pl
www.flicket.pl
I święta racja im wcześniej tym lepiej :):):) powodzenia nie ma się czego bać :)
szynszyl_e 11:36 | 31.08.2008
ok dzieki za te strony i wskazówki, póżniej poszukam na tych stronach i sama tez sie rozgladne na innych. a teraz zmykam na obiadek. pozdr:)
Edgarek 11:34 | 31.08.2008
wiesz, to miała być taka drobna podpowiedź, że lepiej napisać gdzie chcesz lecieć, bo jak tylko chcesz się przelecieć samolotem to najprościej lotem np. z Wawy do Szczecina za stówkę.
szynszyl_e 11:38 | 31.08.2008
nie takiej potrzeby latania po kraju to raczej nie mam :) chce lecieć do koleżanki do Dublina tak na przełomie września i pażdziernika
Edgarek 13:18 | 31.08.2008
aaaa to insza inszość - ja zazwyczaj szukam w necie strony lotniska, na które chcę dolecieć i tam patrzę jakie linie z Polski tam latają. W wypadku Dublina chyba z każdego miejsca w Polsce śmiga Ryanair, z Wawy i Krakowa dodatkowo AerLingus.Lata cały czas jeszcze Centrawings ale w terminie, w których chcesz lecieć nie polecam - właśnie rezygnują z latania więc cholera wie czy nie dowiesz się dzień przed odlotem, że samolot nie leci...
ankh82 15:45 | 01.09.2008
mozna na stronie przewoznikow. jest strona pasazer.com wyszukaja ci polaczenia zarowno na linie tradycyjne jak i tanie. najlepiej kupowac u przewoznikow, bo jest najtaniej. nawet przez serwisy "lotnicze" placi sie czesto prowizje- zreszta bywa z tym roznie.
szynszyl_e 16:38 | 02.09.2008
ale słyszałam, że na stronach linii trzeba karta płacić, a ja nie mam to chyba zostają mi tylko pośrednicy
tintin 17:45 | 02.09.2008
jak chcesz podróżować to karta jest niestety w dzisiejszych czasach niezbędna...
kafel 09:46 | 03.09.2008
ale są portale pośredniczące, na których można płacić przelewem np. aero.pl flicket.pl fru.pl
bziem 10:48 | 03.09.2008
no właśnie nie musisz wszędzie płacić karą kredytową . na flicket.pl można przelewem albo gotówka zapłacić także do wyboru do koloru. a kiedy lecisz do tego Dublina.
szynszyl_e 12:43 | 03.09.2008
wiesz co nie wiem jeszcze dokładnie chce lecieć na przełomie września i pażdziernika. a dokładne daty to zobacze kiedy bedzie taniej. wolne mam od soboty 26 wrz. tylko w weekendy chyba drożej jest to polece raczej w tyg
ankh82 14:06 | 03.09.2008
im bedziesz bardziej zwlekac to bedzie drozej, to cie zapewniam :)na ogol jest tak, ze im blizej daty wylotu tym drozej. chyba, ze zalapiesz sie na jakies last minute.
szynszyl_e 21:57 | 04.09.2008
ok kupiłam na tym flicket.pl :) myslałam, że to bedzie trudniejsze ale nie :) i mogłam zapłacić przelewem.. teraz najgorszy lot samolotem :(
belzebub 09:37 | 05.09.2008
co Ty mówisz, latanie wcale nie jest straszne :)
szynszyl_e 19:44 | 05.09.2008
no mam nadzieje, najgorszy ten pierwszy raz. a nastepnym bedzie juz lepiej. a tak wogóle to dzieki wszystkim za pomoc :)
bziem 08:18 | 06.09.2008
Hehe czyli wszystko poszło jak po maśle :) Noto elegancko że ten flicket.pl Ci się przysłużył. A lotu się nie bój bah zanim się obejrzysz będziesz zna miejscu :d
Padlik 08:30 | 06.09.2008
Ja też szukam biletu tylko termin mojego wyjazdu może ulec zmianie i właśnie zastanawiam się czy kupić go online czy normalnie u przewoźnika kupić ??nie wiecie jak to jest na tym flicket.pl ze zwrotem biletów czy coś w tym rodzaju no wiecie żebym mogła na inny termin jakby coś do przebukować.
kafel 20:33 | 06.09.2008
wydaje mi sie ze raczej wszedzie jest taka opcja i na flicket.pl pewnie też. najlepiej zadzwoń na infolinie i zapytaj. ale napewno bedzie to płatne
bziem 23:45 | 09.09.2008
Ja myślę że bez problemu tylko najlepiej to faktycznie osobiście się dopytać.
Expert 15:19 | 08.10.2008
Wszystko zalezy gdzie lecisz. Jezeli nigdy nie dokonales/las rezerwacji to najlepiej znalesc polaczenie lotnicze w internecie na stronach przewoznikow i udac sie do biora podrozy. Posrednicy przewaznie pobieraja oplare w wysokosci 40PLN - 80PLN za rezerwacje.Tutaj znajdziesz dokladne polaczenia z paru miast polski do EU!!!
www.dziennikpodroznika.home.pl/
Pozdrawiam prawdziwych podroznikow
anag 22:55 | 08.10.2008
Czesc wszystkim:)Chyba jeszcze nie padl adres mojej ulubionej i niezawodnej wyszukiwarki lotow (a troche ich szukam), wiec podaje niniejszym: www.kayak.co.uk.
Moze akurat komus sie przyda - jezeli daty/godziny wylotu sa elastyczne, system wyszuka najtansze polaczenia w danym okresie i podpowie gdzie mozna je najtaniej kupic (czasem jest to agent, czasem bezposrednio linia lotnicza). Jest tez opcja multicity - nieraz lepiej skorzystac z tego niz kupowac np. bilet RTW.
Pozdrawiam:))
marek.kos 00:40 | 09.10.2008
Nigdy o tym Kayaku nie słyszałem, więc postanowiłem sprawdzić. porównałem kilkanaście różnych tras pomiędzy różnymi miastami w Europie (także w Polsce), Azji, USA i Ameryce Południowej na www.kayak.co.uk oraz www.expedia.com . W obu wyszukiwarkach podawałem te same daty. I okazało się, że zawsze expedia ma ceny niższe od 100 do 1000 USD niż kayak. Na www.expedia.com kupiłem już kilkadziesiąt biletów, rezerwuję także hotele, np. niedawno luksusowy pokój w Las Vegas za 15 USD (22 USD z podatkami). Każdy ma inne doświadczenia, ale ja polecam expedię.
AMKB 06:46 | 09.10.2008
Ja też używam Kayaku, który wg mnie jest najlepszą wyszukiwarką. Jest podstawowa różnica pomiędzy kayakiem a Expedią - Kayak odsyła Cię do różnych innych stron, gdize w rzeczywistości dopiero kupujesz bilet, natomiast Expedia sama sprzedaje bilety. Moje ogólne doświadczenie to na Expedii można kupić bilety na najbardziej egzotyczne przeloty, natomiast na popularniejszych trasach zwykle (wg mnie) ceny mają wyższe.
anag 08:40 | 09.10.2008
Moze to zalezy od szczescia i polaczen... Jak szukam opcji bardziej "egzotycznych", zawsze tez sprawdzam na Expedii, Cheaptickets, Opodo i in. Ostatnio kupowalam bilet do Ameryki Srodkowej i zadna strona nie dala mi takiej opcji jak kayak, gdzie zaproponowali najtansze polaczenie - na Expedii tego polaczenia nawet nie bylo wiec nie moglam porownac cen. To konkretne polaczenie bylo o ok. £200 tansze niz jakiekolwiek inne w tym samym czasie do tych samych miejsc.Moze zawsze warto sprawdzic kilka stron - podejrzewam ze najlepsze oferty niekoniecznie zawsze pochodza z tylko jednego zrodla...
anag 08:57 | 09.10.2008
Sprawdzilam sobie przykladowe polaczenie Londyn-Bangkok i na Expedii i na Kayaku. Roznica (ta sama data i ten sam przewoznik) na najtanszym polaczeniu to £12 (Expedia > Kayak) - co wydaje mi sie logiczne, bo, jak ktos slusznie zauwazyl, Expedia sprzedaje bilety wiec musi pobierac prowizje.Jezeli Expedia ma dobry deal z przewoznikiem i dostaje upust, to oczywiscie moze sie zdarzyc, ze prowizja jest nizsza niz otrzymany przez Expedie upust i wtedy prawdopodobnie mozna kupic u nich tanio.
Oczywiscie nie chce sie z nikim spierac, ktora strona jest lepsza czy gorsza, bo nie o to zupelnie chodzi - ale przyznam, ze nigdy nie kupilam biletu na Expedii, choc ich ceny sprawdzam za kazdym razem - po prostu zawsze wydaja mi sie wyzsze.
odkrywca123 10:29 | 27.11.2008
Polecam różnego typu wyszukiwarki połączeń lotniczych, można tam wyszukać całkiem fajne tanie loty, no i jeszcze lowcosty.np. latamy.pl, esky.pl lub www.grupatravel.pl
magdalemianowska 09:08 | 24.08.2010
Nie chce,zeby ten post brzmial idiotycznie,ale taka jest prawda-jestemlaikiem, nigdy nie lecialam samolotem ani tez nie kupowalam biletu.
Mojakolezanka wyjechala na rok do Madrytu i zaprosila mnie do siebie na
tydzien. Powiedziala mi tylko,ze mam sobie kupic przez internet bilet w jedna
i druga strone, a ona juz reszte zalatwi, tylko ze ta 'reszta' to mnie mniej
stresuje niz ten caly bilet lotniczy. postanowilam wiec poszukac jakiejs www
na ktorej moge kupic bilety. Ale musze przyznac,ze boje sie. Wiem,ze mozna isc
do biura podrozy,ale oni sobie naliczaja prowizje za te bilety i jest drozej.
Do sedna!
Szukam kogos, kto ma doswiadczenie w kupowaniu biletow online. i mam pytania:
1) czy placenie karta kredytowa to naprawde bezpieczny sposob uiszczenia
oplaty za bilet?
2) gdzie znajde www, na ktorej moge kupic taniej bilet do Madrytu?
3) moja kolezanka polecila mi strone z tego ogloszenia
wycieczki-urlop.hiperogloszenia.pl/bilety-lotnicze/ogloszenie/78833-tanie-bilety-lotnicze-oferta/
czy ktos w ogole z niej korzystal i moglby mi pomoc?
z gory dziekuje i pozdrawiam
pauu-lyna 02:07 | 26.08.2010
Wizzair lata bezpośrednio z Katowic i Warszawy, ceny od 89 zł w jedną stronę. Plus 11zł przy płatności przelewem (najtańsza opcja). Kartą płaciłam nieraz i zawsze było wszystko w porządku. Powodzenia i udanej wycieczki!
lolita22 16:27 | 04.08.2011
Dobrym rozwiązaniem jeśli szukamy najlepszej opcji jest portal vojamondo.pl. Portal wyszukuje najlepszą opcję na podstawie naszych wymagań – przewoźnika, lotniska docelowego, daty lotu, ceny.
artem 16:51 | 26.08.2011
Polecę ci zaufaną przeze mnie stronkę http://www.okeytravel.pl/ . juz od sporego czasu u nich kupuje i zawsze jest wszystko w porzadku. prowizja niewielka, powiem konkurencyjna :)
Adam1234 14:55 | 10.02.2012
Na pewno warto przejrzeć serwis vojamondo.pl. Łatwy w obsłudze, duża ilość połączeń, można znaleźć tanie oferty.
Nataliiii 13:51 | 18.02.2012
Też korzystam często z tego serwisu. Oprócz podstawowych funkcji ma też takie ciekawe opcje jak np. szukaj miejsc gdzie jest ciepło :D:D:D
izaa 10:38 | 17.05.2012
ja znalazłam ostatnio whynotfly.pl - ktoś już z tego korzystał? bo nie wiem czy warto. proszę o opinie
lelu 13:17 | 20.03.2013
Najlepiej kupić na wyszukiwarce połączeń, bo masz wtedy podgląd do wszystkich ofert i mozesz wybrać dla siebie najkorzystniejszą. Ja kupuje zawsze tutaj http://www.eloty.pl/