/ / > Malediwy ze Sri Lanki > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Malediwy ze Sri Lanki

kategoria podróże po świecie

Dyzio dołączył
29.07.2006

Dyzio 12:41 | 16.09.2009

Planujac wycieczke na Malediwy ze Sri Lanki nalezy uprzednio poinformowac sie jak dlugo zajmie transfer z wybranego Hotelu (im dalej od lotniska znajdujacego sie w okolicach Katunayake -miedzy Ja-Ela a Negombo- tym dluzej). Nam, mieszkajacych na poludniu Kolombo w Wellawatte podroz zabiera okolo 7 godzin (dojazd do lotniska, odprawa, przelot do Male, czekanie na wodolot -czesto zabierani sa pasazerowie z pozniejszych maszyn-doplyniecie do wybranej wyspy). Latamy www.sri lankan.aero. placac za przelot 250-350 $ od osoby. Do tego dochodzi przejazd wodolotem na wyspe (okolo 70-80$) i hotel z przynajmniej pelnym wyzywieniem (albo all incl.)
Informacje na temat wysp i hoteli znajdziecie miedzy innymi pod
http://www.hotelsmaldives.com
do tej pory bylismy na Filhalhoi, Embudu, Summer Island Village, Eriyadu, Bandos i Biyadhoo.
Koszty zroznicowane w zaleznosci od wyspy, rodzaju pokoju (standart, comfort, bungalow). Kosztowny, ale piekny i luksusowy urlop.
W kazdym wiekszym hotelu proponowane sa wycieczki na malediwy organizowane przez biuro turystyczne. Prawdopodobnie sa tansze od inywidualnych, poniewaz biura maja duze znizki, a wiec ceny nalezy porownac z tymi oferowanymi przez hotele bezposrednio.
Najtansza byla Summer Island; all incl. 160,-$ od osoby za dzien; Bandos np.HB 220,.$,najdrozsza Eriyadho HB 280,-.
Wszystkie wyspy znajdziecie w necie.

gingus dołączył
15.06.2009

gingus 19:58 | 17.09.2009

Hej Dyzio,
czy masz moze namiary na jakies biura organizujace wyjazdy na Malediwy juz na miejscu na Sri Lance? Lecimy w listopadzie i bardzo chcielibysmy wyskoczyc na 3 dni (bedziemy w hotelu Royal Palms Beach - nie wiem, czy to daleko od lotniska?).
dzieki za info

Dyzio dołączył
29.07.2006

Dyzio 12:10 | 18.09.2009

Gdzie jest ten hotel - w jakiej miejscowosci???
Znam podobna nazwe hotelu niedaleko Negombo. Byloby to bardzo blisko lotniska.

ewawas6 dołączył
18.09.2009

ewawas6 15:07 | 18.09.2009

witam :-)
mam pytanie

ewawas6 dołączył
18.09.2009

ewawas6 15:12 | 18.09.2009

witam :-)
mam pytanie, czy podane przez Ciebie ceny np. 160 $ na Summer Island to cena wraz z przelotem z Colombo czy tylko sam pobyt? Interesują nas 3 dni na Malediwach, będziemy od 15.10. w hotelu Dolphin w Waikkal obok Negombo, a nigdzie nie możemy znaleźć ofert wylotu na Malediwy ze Sri Lanki :-(
z góry dziękuję za odpowiedź Ewa

Dyzio dołączył
29.07.2006

Dyzio 06:41 | 19.09.2009

Ceny przeze mnie podane dotycza wylacznie pobytu na wyspie; dochodzi jeszcze przelot (Sri Lankan albo Emirates) i tranzyt na wybrana wyspe wodolotem, lodzia lub samolocikiem wodnym (od 50-100 € na osobe).
Wszystkie wieksze hotele proponuja wycieczki na Malediwy juz na miejscu. Podam pare linkow w nastepnej notce.

Dyzio dołączył
29.07.2006

Dyzio 07:00 | 19.09.2009

Wylatuje dzisiaj do Europy, w zwiazku z tym tylko krotko.
Linki;
www.destmaldives.com
www.flyemirates.com
http://bookings.srilankan.aero
flug.idealo.de (dobre promocje - ceny podane w €, niestety po niemiecku)
Przy poszukiwaniach nalezy wprowadzic kod dla Kolombo-CMB, Male-MLE i pamietac, ze bilety na okres obejmujacy weekend sa zawsze tansze (np. od czwartku do niedzieli, lub od soboty do wtorku itp.
Negombo jest najkorzystniejsze do tranzytu; lezy najblizej lotniska.
Na Male nie wolno wwozic alkoholu i wieprzowego miesa- bardzo scisle kontrole!
Pozdrawiam, zajrze tutaj dopiero po paru dniach.

katarasia5 dołączył
01.09.2009

katarasia5 14:05 | 15.10.2009

Witam,
Ewa sledze Wasze czaty, i korzystam z waszych informacji, ktorymi sie tu wymieniacie. Właśnie tez planuje wyskoczyć na Maledivy. Na Sri Lanke lecimy z kumpela we dwie 31.10 Tylko na dzień dzisiejszy mam jedynie jedna propozycjie i wydaje mnie sie nie tak atrakcyjna , jak Ty otrzymałaś. mianowicie powysyłałam zapytania do bior , ktore tu wymienialyscie i nie stety ale nie otzrymałam z zadnego ani jednej propozycji wyjazdu. Nie wiem czy moze z meilem moim cos nie tak. jescz raz to sprawdze. Mam jednak pytanie w jak krotkim czasie otzrymałaś odpowiedzi na Twoje zapytania odnośnie propozycji wylotu na Male?

katarasia5 dołączył
01.09.2009

katarasia5 14:48 | 15.10.2009

Witam, Ewa sledzę twoje czaty z Dyzią i pełna wymiane infromacji. Wlasnie wybieram sie tez na Sri Lanke i tez chcialaby zachaczyc o Maledivy. Nie stety jednak, ale wypiasalm zapytania do biur ktore tutaj rekomendowałyście i nikt ni nie odpisał. nie wiem moze cos mam ze skrzynka nie tak. prosze powiedz ile czekalam na oferte od momentu kiedy wyslalas zapytanie? Ja wylatuje wczesniej niz Ty lecisz bo 29.10, tak wiec nie zostało mi za wiele czasu. Prosze doradź coś....

gingus dołączył
15.06.2009

gingus 15:49 | 20.09.2009

Dyzio,
a czy orientujesz sie moze ile kosztuje juz gotowa zorganizowana wycieczka na Malediwy wykupiona np. w hotelu lub biurze podrozy? Mam na mysli pakiet: transfer, przeot, hotel, All Inclusive. Tak np. niezly hotel 4**** AI na 3 dni (2 noclegi) lub cos w tym stylu jesli sie orientujesz w tym :)
z gory dzieki za info!
a to nasz hotel:
http://www.holidaycheck.pl/hotel-Informacje+turystyczne_Hotel+Royal+Palms+Beach-hid_25423.html

ewawas6 dołączył
18.09.2009

ewawas6 08:54 | 21.09.2009

interesuje nas dokładnie to samo co Ciebie gingus, z tym że z hotelu Dolphin z Negombo, cięzko jest znaleźc cokolwiek w internecie, Pani Beatka z biura MaxFly (tam wykupiliśmy wycieczkę) napisała że ostatnia cena wynosiła ok. 425 Euro/os na 3 dni (2 noclegi) w wersji HB łącznie za przelot i pobyt, ale nie pamiętała jaka była to wyspa na Malediwach.

gingus dołączył
15.06.2009

gingus 19:43 | 23.09.2009

Gdyby byly jakies dokladne informacje, bylabym wdzieczna :)))

ewawas6 dołączył
18.09.2009

ewawas6 09:48 | 24.09.2009

z tego co zdążyłam się zorientować od ludzi którzy byli na Malediwach ze Sri Lanki to taki wyjazd może kosztować nawet 700 Euro za 3 posiłki lub All zależy jaki hotel i wyspa, więc strasznie drogo, za 3 tygodnie wyjeżdżamy jak uda nam się polecieć na Malediwy to na pewni wszystko ze szczegółami opisze :-)

Dyzio dołączył
29.07.2006

Dyzio 20:11 | 24.09.2009

Obejrzalam linka hotelowego - przejazd z Kalutary na lotnisko trwa minimum 4 godziny. Nie mam niestety pojecia ile kosztuja wycieczki proponowane przez hotele; zawsze szukalismy indywidualnie wysp, dopasowalismy do nich przeloty. Nie mam mozliwosci doinformowac sie poniewaz jestem obecnie w Austrii i jedynym zrodlem do ktorego mam dojscie jest internet. Wyjazd na pewno nie jest tani, i rozwazajac, ze placicie juz spore pieniadze za hotel na Sri lance nie wiem czy nie zdecydowalabym sie na pozostanie na Sri Lance i zwiedzenie tego interesujacego kraju. Turysci polscy, ktorych spotkalam na Malediwach mieli wykupione wczasy kombi; tydzien Sri Lanki i tydzien Malediw, albo 3 dni Malediw i reszta Sri lanki. Bylo to chyba biuro turystyczne TUI.
Poszukam jeszcze linkow i podam wam dzisiaj.
Pozdrawiam.

Dyzio dołączył
29.07.2006

Dyzio 20:47 | 24.09.2009

ewawas6,
znalazlam informacje ktora moze byc dla ciebie przydatna: w Negombo znajduje sie przedstawicielstwo biura turystycznego Kumara- specjalisty od podrozy po Malediwach i Sri lance.
proponuja miedzy innymi wyspe Fillhalhoi; tam juz bylam i moge polecic;
http://www.expolanka.com/index.php?linkid=4&navsubid
=3

http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g293962-i9270-k465827-Maldives_for_3_4_days_from_Sri_Lanka-Colombo.html
http://www.kumarareisen.de/pages.php?site=Negombo/Sri%20Lanka

Dyzio dołączył
29.07.2006

Dyzio 20:53 | 24.09.2009

Mozecie wyslac kompletne zapytanie z podaniem terminu, napewno przedstawiciel KUMARY wam indywidualnie odpowie(po angielsku),
Drugie biuro (expolanka) polecane jest przez podroznika; znajduje sie w Colombo. Powodzenia!
P.S.Na Sri lanke wracam 15 pazdziernika

ewawas6 dołączył
18.09.2009

ewawas6 16:26 | 25.09.2009

Dyzio wielkie dzięki za te linki!!!! Jesteś boska :-) Zaraz powysyłam zapytania o oferty na Malediwy, objazdówkę 3-dniową po Sri Lance mamy już załatwioną przez lankijskie biuro Journey Lanka Tours, więc zostały jeszcze tylko te Malediwy (może oni te z coś nam zorganizują), wiemy że raczej nie zdecydujemy się za urlop na samych Malediwach, dlatego tak nam zależy chociaż chwilę tam pobyć...
My wylatujemy 15.10. z Frankfurtu, więc 16.10. będziemy na Sri Lance.

Dyzio dołączył
29.07.2006

Dyzio 23:13 | 25.09.2009

Czy w planie waszej wycieczki jest sierociniec sloni Pinnawela? Niedaleko!

ewawas6 dołączył
18.09.2009

ewawas6 09:34 | 28.09.2009

Dyzio wklejam nasz plan 3-dniowej wycieczki po Sri Lance z miejscowym biurem:
Sigiriya rock summit and frescoes, Minneriya national park, if interesting, Elephant ride around the lake at Habarana,Dambulla caves temple, if they interesting, art & craft factory, Mate Spice Garden, Matale Aluvihara temple and Hindu temple, kandy peradeniya Botanical garden, Cultural dance performance, Tooth relic temple, Tea factory and tea plantation, Pinnawala Elephant Orphanage, etc: as much as possible.
Jest to biuro Journey Lanka Tours podobno naprawdę się wczuwają w swoją pracę:-) sprawdzone przez polaków którzy z nimi byli na objazdówce.
Czy warto jeszcze coś zobaczyć poza tą listą?? będę wdzięczna za odpowedź :) cena takiej wycieczki wraz z noclegami ( Hotel Sigiriya oraz Chaaya Citadel w Kandy) wraz ze wszystkimi opłatami i wyżywieniem HB (bez wstępów) to 155$/os myślę że cena przystępna.

Dyzio dołączył
29.07.2006

Dyzio 11:39 | 28.09.2009

art&craft factory to naciaganie turystoww, szkoda czasu poniewaz ceny sa bardzo zawyzone, jezeli niekonieczne to zrezygnujcie. Spice Garden to tez naciaganie; ziola i przyprawy tam oferowane sa zawyzone w cenie i niezbyt swieze- w kazdym sklepie kupicie taniej; dla orientacji laska wanili kosztujje 75-100 R.

ewawas6 dołączył
18.09.2009

ewawas6 10:05 | 28.09.2009

aha Dyzio wiem że byłaś na Embudu Village czy możesz napisać kilka słów o tej wyspie? dzięki z góry :-)

gingus dołączył
15.06.2009

gingus 18:37 | 26.09.2009

Bardzo Cie prosze, jak juz dostaniesz odpowiedzi, daj znac co i jak :))

ewawas6 dołączył
18.09.2009

ewawas6 09:41 | 28.09.2009

gingus trzymałam propozycje wycieczek na Malediwy :-) z lankijskich biur. Najciekawszą ofertę dostałam z biura z którym jedziemy na objazd Sri Lanki czyli Journey Lanka Tours, tak więc (wklejam oryginalnego maila):
Package for Maldives
will cost you USD 490 per person.

Duration: 2 nights / 3 days
Hotel Embuddu village
Room type: Superior room
Meal plan: Full board ( Breakfast, Lunch, Dinner)
Transfer: Speed Boat both way, ( Airport to hotel/ hotel to airport )
meet: airport handling

Air fare: CMB / MLE / CMB - Srilankan airline

Transfer : hotel to airport / airport to hotel.

wygląda obiecująco i bardzo tanio!! Embuddu village nie jest może jakieś okazałe jak inne malewiskie wyspy ale nam wystarczy :-) 490 $ na 3 dni z 3 posiłkami wraz z lotem i wszystkimi transferami to boska cena!!!

Inna oferta z biura: Ace Travels Maldives, nie jest juz taka ciekawa:
3 dni z 3 posiłkami z transferem z Male do wyspy ale bez lotu na Male 355 $ jak doliczyć lot min. 250-300$ wychodzi drożej.

Tranfery liczone są z hotelu Dolphin z Negombo, ty będziesz z tego co doczytałam w Beruweli, która jest sporo dalej, więc sam transfer będzie droższy trochę, ale pewnie nie aż tak strasznie. Daje ci namiary na to biuro Journey Lanka Tours: http://www.journeylankatours.com/
e-mail: koumlanka@sltnet.lk, pan z którym się kontaktuje to Tissa.

Czekam jeszcze na ofertę dot. innych wysp od tego biura, jak otrzymam to wkleję :-)

ewawas6 dołączył
18.09.2009

ewawas6 13:19 | 28.09.2009

dzięki za uwagi, w takim razie podarujemy sobie to, szkoda czasu i pieniędzy!

Dyzio dołączył
29.07.2006

Dyzio 11:31 | 28.09.2009

Embudu jest bardzo dobra wyspa, superior room z tego co pamietam (papiery mam na Sri lance) kosztowal przeszlo 200 $, wiec propozycja jest naprawde super! Ogrody koralowe sa tam przepiekne!

ewawas6 dołączył
18.09.2009

ewawas6 13:21 | 28.09.2009

oczywiście dotyczy to tego spice garden i art&craft factory

ewawas6 dołączył
18.09.2009

ewawas6 13:19 | 28.09.2009

o to świetnie, bo różne widziałam fotki, często niezbyt ciekawe, ale nie zrażam się hotel jest najmniej istotny, najważniejsze są cudne rafy koralowe i ten turkus wody eh.... dyzio a robiłaś może zdjęcia podwodne, jeśli tak to jakim aparatem?

Dyzio dołączył
29.07.2006

Dyzio 18:04 | 28.09.2009

Embudu Village to mala wyspa, nie ma na niej hoteli - nazwa Village czyli wioska to juz wszystko; male budyneczki ( pokoje superior i standart) i wodne bungalowy, wspolna restauracja (posilki w formie bufetu szwedzkiego-pycha!), bar, kafeteria, biblioteka, recepcja itd. Publicznosc na poziomie. Wlasnie rozmawialam z mezem i okazalo sie ze od 29.10. znowu tam bedziemy - tym razem 4 doby.
Z 6 wysp na ktorych bylismy wybral wlasnie ta, ze wzgledu na piekne ogrody podwodne. Mam mase zdjec, ale chwilowo nie mam do nich dojscia- problemy z komputerem. Poprosze meza zeby doslal.
Wyprobowalismy juz rozne kamery; analog i dygital, ostatnio Sonny jezeli ocean jest spokojny wychodza calkiem niezle.

ewawas6 dołączył
18.09.2009

ewawas6 08:55 | 29.09.2009

no to nie mam już żadnych wątpliwości :-) lecimy na embudu village, a aparat foto wkładasz do futerału wodoszczelnego żeby robić fotki pod wodą, czy masz jakaś specjalistyczną obudowę? ja mam canona S5 to jest duży kompakt i trochę boje się o niego czy przypadkiem taki futerał nie przepuści wody:
http://allegro.pl/item746284018_podwodny_futeral_canon_s1_s2_s3_s5_inne_warszawa.html

Dyzio dołączył
29.07.2006

Dyzio 19:43 | 29.09.2009

Futeral wodoszczelny spisuje sie dobrze, zakupilismy go na Sri lance. Ale przyznam sie bez bicia, ze tym zajmuje sie moj maz a ja tylko pstrykam...
Twoj plan wycieczki po Sri lance pozwolilam sobie przeniesc na osobna stronke, moze ktos jeszcze skorzysta? Odpowiem w nim na Twoje pytania dotyczace planu wycieczki. Pozdrawiam!

ewawas6 dołączył
18.09.2009

ewawas6 18:30 | 30.09.2009

jak by ktoś był zainteresowany wklejam jeszcze inne propozycje wycieczke na Malediwy jakie otrzymałam z Journey Lanka Tours:

Club Ranali
Std Room, H / B Usd 580 pp

Bandos Island
Std room B / B Usd 560 pp

Paradise Island
Super Deluxe B / B USD 595 pp

gingus dołączył
15.06.2009

gingus 15:06 | 01.10.2009

Wielkie dzieki za info! Na pewno tez sie skontaktuje z tym biurem. Wolalabym szczerze mowiac opcje All Inclusive bo slyszalam, ze strasznie drogie sa tam zwlaszcza napoje. Daj koniecznie znac, jak wrocisz i opowiedz o swoich wrazeniach :) (my lecimy 5 listopada)
pozdrowienia

Dyzio dołączył
29.07.2006

Dyzio 19:22 | 01.10.2009

Masz racje, nalezy wykupic przynajmniej FB, extra posilki sa drogie.
Na wyspach sa tylko male sklepiki z pamiatkami, czasami bizuteria.

Napoje; duza butelka wody mineralnej niegazowanej 3 $, mala Cola 2,50 -3,- $, Piwo 4-5 $ , butelka wina wytrawnego od 30 $, Coctail 7-10,-.
Napijecie sie na Sri lance; tam jest duzo taniej!

Dyzio dołączył
29.07.2006

Dyzio 19:25 | 01.10.2009

Wezcie ze soba latarke; bedziecie mogli obserwowac wieczorami rekiny podplywajace do brzegu.

gingus dołączył
15.06.2009

gingus 21:57 | 04.10.2009

ewa, moglabys mi podac swojego maila? przypomne sie na temat Malediwow jak wrocisz :)

ewawas6 dołączył
18.09.2009

ewawas6 22:20 | 04.10.2009

napisałam Ci maila na skrzynkę globtroterową

gingus dołączył
15.06.2009

gingus 19:08 | 15.10.2009

Dyzio, zalozylam watek na temat Duty Free na Sri Lance, moglabys cos powiedziec na ten temat? Bede bardzo wdzieczna

Dyzio dołączył
29.07.2006

Dyzio 05:59 | 23.10.2009

Informacja dla wszystkich podroznikow udajacych sie na Malediwy; obowiazuje absolutny zakaz wwozu alkoholu i miesa wieprzowego, jak rowniez zakaz wywozu muszli czy innych "skarbow podwodnych". Wasze bagaze zostana przeswietlone jeszcze w terminalu. Jezeli zadeklarujecie dobrowolnie alkohol; bedziecie mogli odebrac go przy odlocie; w przeciwnym razie ulega konfiskacie.
A wiec w droge bez basa i kabanosow...

gingus dołączył
15.06.2009

gingus 12:26 | 22.11.2009

Dyzio, gdyby nie Ty, pewnie nie moglabym napisac tego posta!
Tak, udalo nam sie po ciezkich trudach wybrac na Malediwy ze Sri Lanki! Nie
bylo to latwe, bo chcielismy skorzystac z pomocy miejscowych biur i wykupic
tzw pakiet na Malediwy, ale ceny, ktore nam proponowano byly kosmiczne jak na
nasze fudusze. Zeby pojechac na Malediwy trzeba byc na to finansowo
przygotowanym - my planowalismy to od razu kiedy zdecydowalismy sie leciec na Cejlon.
Otoz chcielismy przeznaczyc okolo 600$ od osoby na Male i jest to mozliwe.
Probowalismy z miejscowym biurem Journey Lanka Tours, z Itaka (od nich
kupowalismy Sri Lanke) oraz z biurem hotelowym (Royal Palms Beach Hotel) i wszyscy
twierdzli, ze nie uda nam sie leciec za mniej niz 1000$. Kiedy juz bylismy
zrezygnowani postanowilismy wziac sprawy w swoje rece i udalo sie!
Zarezerwowalismy lot z Colombo na Male za ok. 300$ od osoby
www.srinankan.aero, a hotel Embudu Village na Male.
Wysylam Ci cennik pokoi w zalaczniku - dostalismy 10% rabatu
+ transfer lodzia z i na lotnisko po 54$ od osoby za dwi strony
+ transport z i do Colombo (Journey Lanka Tours - 40$ w jedna strone za
samochod - czyli nie od osoby).
My ostatecznie wzielismy Water Bungalow ktory byl nadrozszy, ale wart swojej
ceny!!!
Jest wiele hoteli na Malediwach, my kontaktowalismy sie z Embudu mailowo i
telefonicznie, bralismy tez pod u!age Bandos Island, ale tam bylo tylko BB, a
jedzenie na Malediwach jest bardzo drogie!
to z grubsza tyle, jesli macie jeszcze jakies pytania, chetnie pomoge :)
Powtarzam jeszcze raz, gdyby nie to, ze wydrukowalam posty z forum, wycieczka nie doszlaby do skutku! Wielkie dzieki dla Dyzio i reszty!
pozdrowienia
Karolina

Dyzio dołączył
29.07.2006

Dyzio 17:33 | 22.11.2009

Ciesze sie, ze moje informacje komus sie przydaly.
Pozdrowienia,
Dyzio

ela03 dołączył
03.01.2010

ela03 23:08 | 03.01.2010

witam mam pytanie czy w lutym mogą byc problemy z załatwieniem wycieczki na malediwy z sri lanki dla 4 osób

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2023 Globtroter.pl