Forum dyskusyjne
danniel 11:15 | 31.12.2008
WitamPlanuję swoją drugą podróż, w zeszłym roku na wakacjach byłem w chorwacji, teraz jest ambitniejszy plan.
Tym razem marzeniem jest barcelona.
Wybrałem trasę:
polska-praga-munchen-zurich-lyon-barcelona 2074 km
z powrotem: barcelona-marsylia-mediolan-ljubljana-wieden-polska 2572 km
Ideą tej podróży jest zatrzymanie się i zwiedzanie każdego większe miasta, dużo czasu chce poswięcić również opalaniu w nadmorskich kurortach, czasu będzie sporo.
Noclegi - przede wszystkim namiot, w ramach oszczednosi chciałbym omijac pola namiotowe i spac gdzies na uboczu. Od czasu do czasu wynajac pokoj na noc, zeby sie odswiezyc i poczuc troche luksusu ;p
Podrózował ktos podobnie. Prosil bym o jakies rady dotyczace trasy i winiet.
Wspomne że auto mam na gaz.
z gory dzieki
k.lonik 16:18 | 31.12.2008
Ja bym proponowala zamiast opalania w kurortach samoopalacz w kremie - taniej i zdrowiej. I zamiast zwiedzac duze miasta, proponuje zwiedzac parki narodowe, gory, jeziora. Tez bezpieczniej i zdrowiej, bez spalin, smogu.
Hrihorij 01:44 | 01.01.2009
k.lonik ma 100% raciji!Przyroda, góry, parki narodowe!
Większosć miast jest podobna i nastawiona na wyrywanie kasy od ludzi!
Plaże też są podobne.
Zawsze robią na mnie wrażenie ludzie, którzy pojechali do Zakopanego, wydali tysiąc lub dwa na Krupówkach a po powrocie opowiadają jak fajnie jest w górach! Nie dołączaj do tego towarzystwa!
Dysponując samochodem można zaplanować rewelacyjną trasę. Tego Ci życzę w Nowym Roku!
Z noclegami w namiocie nie ma problemu. Ważne aby w miarę wczesnie wyhaczyć kawałek lasu lub zarosli. Skryc się. Nie palić wielkich ognisk i nie robić hucznych imprez.
Chodząc spać o zmroku i wstając o swicie oraz nie zostawiając smieci możesz bezkarnie nocować wszędzie.
Mówię to w oparciu o własne doswiadczenie.
Pozdrawiam
danniel 04:33 | 01.01.2009
wielkie dzieki za info, albo za dosc konkretna proopozycje, a moze cos polecicie od razu z gory? Kazda propozycja jest dla mnie cenna, nie musi byc nawet na proponowanej przeze mnie trasie, jestem otwarty na kazde propozycje.
cortina 14:51 | 02.01.2009
Witaj! Zrobiłam taka trasę kilka lat temu. Także jeżdżę autem i spię pod namiotem. Po drodze mozna zobaczyc wiele ciekawszych miejsc niż miejskie molochy. Polecam drogę przez Szwajcarię np. Przełęcz Le Forclaz z lodowcem, Chamonix... po drodze masz Avignon, Pont du Gard lub Orange. Warto wjechac w Pireneje. Jeżeli masz pytania, zapraszam na moje gg. :))))
12695264 15:33 | 02.01.2009
WitamKilka lat temu,gdy byłem jeszcze młody i piękny :) pożyczyłem od kolegi renault Clio i pojechałem nim na objazdówkę.Dojechalem własnie do Barcelony.Podróż samochodem to wspaniała sprawa,wieczorem kładłem sie spać a rano jechałem przed siebie,bez konkretnie zaplanowanej trasy.To bylo wspaniałe,że nie miałem planu,tylko każdy nowy dzień odkrywał jego część.Jechałem przez Monachium,Insbruck,przelęcz Brennero,następnie zachodnią linią brzegową jeziora La Garda.Mediolan,Genua Nicea,piekne małe nadmorskie miejscowości ukryte pod wielkimi mostami podtrzymującymi Autostrady.Menton,Sete,Marsylia.W Monaco mogłem poczuć sie przez moment jak M.Schumacher (robert nie był jeszcze popularny) ,w Cannes jak gwiazda.Spałem co 3-4 noc w jakimś tanim hotelu a poza tym w samochodzie :) (gorący prysznic na stacjach benzynowych,ciepły posiłek ugotowany na butli gazowej i spanie po każdym dniu wrażeń) Najwięcej pieniążków pochlonela benzyna i opłaty za autostrady....wiec jeśli masz dużo czasu lepszym rozwiazaniem jest podróżowanie drogami wzdłuż autostrad.Nie dość ,ze bezplatne to krajobrazów jakie sie zobaczy nie zapomina sie nigdy.Sam zastanawiam sie czasami o zorganizowaniu takiej obiazdówki,moze dookoła Hiszpanii i Portugalii. Gdybyś mial pytania zapraszam na GG.2176134
Pozdrawiam i życze wspaniałejk przygody
boba 23:07 | 03.01.2009
Hej, napisz proszę ile orientacyjnie trzeba miec na taka podróż kasy? i jak długo czasu trwała twoja wycieczka? Ja sie wybieram do Genui a potem wzdłuż wybrzeża w stronę Hszpanii. I czy jest w miarę bezpiecznie?