Forum dyskusyjne
malgoskaem 10:45 | 06.05.2009
Mam banalne pewnie pytanie do "starych" globtroterów: jak nie stracić głowy na lonisku przy przesiadkach?Mam zaplanowaną podróż życia do Australii - wszystko wygląda pięnie ale im blizej terminu wylotu tym wiecej strachu. Problem stanowi dla mnie poruszanie sie po lotniskach - moja angielszczyzna jest bardzo skromna i na dodatek lecę sama. Ale do rzeczy wylatuję 29 czerwca 2009 roku z Poznania do Frankfurtu - na lotnisku mam 1 godz. 20 min na przesiadkę do Londynu. Na Heathrow ląduję o 16:55 a o 22:00 wylatuję do Sydney liniami Malaysian Airlines. To moja pierwsza tak długa i skomplikowana podróż więc będę wdzięczna za wszelkie porady i sugestie jak przeżyć lot i poradzić sobie na lotniskach.
grzewor 11:16 | 06.05.2009
jezeli potrafisz zrozumiec rozklad jazdy na przestankach autobusowych to nie masz co sie martwic :))w poznaniu nie bedzie problemu bo tam skieruja cie do odpowiedniego przejscia. we Frankfurcie jak wysiadziesz szukasz alboo monitorow albo ogromnej tablicy z informacja o odlotach. jest tam napisane ze samolot do Londynu leci z gate nr X o godz Y.
idziesz do gate X i czekasz az zaczna wpuszczac ludzi.
to samo w londynie.
najprawdopodobniej masz 1 biletna cała trase wiec o bagaz nie musisz sie martwic. nakleja mu kartke ze leci do Australli.
jak sie obawiasz to skocz na najblizsze lotnisko i popatrz na monitory z informacjami - zobaczysz ktory samolot wylatuje, ktory laduje , przy jakim wejscu/.wyjsciu zbieraja sie pasazerowie.
jak rozeznasz sie na miejscu to tak samo jest w kazdym kraju - tylko czassem lotniska sa ogromne:))
usunięty/nieznany 12:39 | 06.05.2009
zreszta na Heathrow gwarantuje ci ze jakbys nawet miala problem to na pewno uslyszysz kogos mowiacego po polsku wiec spytaj o pomoc. z reguly przy przesiadkach takich ci ludzie ktorzy opuszczaja samolot i ich destynacja jest czy Fraknfurt czy heathrow jak w twoim przypadku to ci ludzie ktorzy juz dalej nie leca beda sie kierowac do wyjscia do odprawy paszportowej. ty pewnie bedziesz szla z tymi ludzmi ktorzy leca dalej. najlepiej jakbys juz przy pierwszym locie z polski zagadala z kims kto tez leci do australii i wtedy bedzie razniej.
Edgarek 17:00 | 06.05.2009
Wydrukuj sobie z netu plany jeśli boisz się, że sobie nie poradzisz na miejscu
mario-mil 18:33 | 06.05.2009
Kiedyś jak się małe dziecko pociągiem w podróż do rodziny wysyłało to dawało mu się karteczkę z prośbą o pomoc wraz z adresem w docelowej miejscowości.Może też tak spróbować-tyle że po angielsku?Mam nadzieję,że nie lecisz przez Vancouver.
mario-mil 18:39 | 06.05.2009
Ale tak naprawdę niepotrzebnie się stresujesz bo przesiadki są proste.Gdybyś jednak miała jakieś problemy wystarczy w informacji pokazać wydruk biletu to na pewno pomogą.
Edgarek 19:52 | 06.05.2009
tia, tylko że karteczka może się zalać mlekiem i co wtedy?
usunięty/nieznany 21:14 | 06.05.2009
Jedyne co na obu lotniskach moze sprawic Ci ewentualnie problem to zmiana terminalu - sprawdz u swojego agenta czy wylatujesz dalej z tego samego terminalu na ktory przylatujesz - jesli nie to wejdz sobie na plany lotnisk i sprawdz jak sie odbywa transfer - generalnie oba lotnsia sa dobrze oznaczone i jak pisze Paulinqa - na obu jest sporo Polakow - Ci ktorzy leca z Toba do Fran. pomogą Ci tam, a na Heath.. spotkasz kogos na 100%
usunięty/nieznany 21:18 | 06.05.2009
i jeszcze jedno - na teren Australii nie wolno wwozic zadnej nieprzetworzonej zywnosci - za jabłko czy pomarańcze - choćby otrzymaną w samolocie są bardzo wysokie kary, jeśli jednak coś będziesz wwozić to zadeklaruj - sprawdzą Cię wtedy bez kary i w najgprszym razie karzą wyrzucić
thaicobra 17:14 | 03.03.2013
Właśnie napisałem krótki przewodnik po lotniskach, może się komuś przyda:http://www.thaicobra.com/przewodnik-po-lotniskach