Forum dyskusyjne
podróże po kraju
kategoria podróże po świecie
kraj Sri Lanka
Sa-Bina 18:35 | 27.01.2013
Sri Lanka... kraj, o którym marze od dawna...Chcemy sie wybrac z chlopakiem pozna jesienia tego roku (po porze deszczowej) na Sri Lanke. Nie chcielibysmy jechac na wlasna reke, dlatego rozgladamy sie za wycieczkami w niemieckich biurach podrozy (tansze niz w polskich!). Znalezlismy fajny hotel Bentota z wyzywieniem.
Wycieczki po kraju chcielibysmy jednak zaplanowac sami. Jaka forme podrozowania po kraju polecacie? Czytalam, ze autobusy sa baaaardzo korzystne cenowo, jednak sposob jazdy kierowcow - o zgrozo! Poniewaz mialam wypadek samochodowy, ktory spowodowal traume (chyba) do konca zycia :( wolalabym uniknac tej formy. Czy macie doswiadczenie w podrozowaniu pociagami? Zawsze mozna tez skorzystac z uslug prywatnego kierowcy-przewodnika, ktoremu mozna powiedziec, zeby jechal wolniej ;) Aha, orientujecie sie, ile kosztuje calodniowa wycieczka mini-busem/ autem z kierowca-przewodnikiem? Macie jakies fajne namiary? Bede wdzieczna!
Pozdrawiam milosnikow Sri Lanki!
Sabina
Sa-Bina 19:40 | 27.01.2013
I jeszcze jedno pytanie (zapewne nie ostatnie :D). Polecacie przewodnik Pascala po Sri Lance?
nefertari 08:37 | 28.01.2013
Polecam przewodnik Lonely Planet.Na Sri Lance faktycznie jazda lokalnymi busami jest dużym "przeżyciem". Wynika to z tego, że jest duzo prywatnych przewoźników. Kto pierwszy przyjedzie na "przystanek" ten zgarnia pasażerów.
Wiec się ścigają...
Mozna zamienić Bus na pociąg, bardzo przyjemnie i wolno się nimi przemieszcza ale widoki rewelacyjne :-)
http://www.railway.gov.lk/web/index.php?option=com_content&view=article&id=162&Itemid=186&lang=en
Najdroższą i najwygodniejszą opcją jest prywatny kierowca.
Widziałam, że na forum ktoś juz szukał takiego przewodnika z samochodem. Podpytaj tej osoby, moze znalazła kogoś poleconego.
Jeśli będziecie wybierali się na bliskie wycieczki, polecam autoriksze.
pozdrawiam
Ps. Zapraszam na bloga. jest tam relacja z mojej podrozy
www.opodrozach.blogspot.com
malg141 10:14 | 28.01.2013
Ja osobiście polecam przewodnik Pascala, kupiłam , przeczytałam jak dla mnie super napisany, do tego po polsku. Niektóre osoby na forum chyba też go polecały. Pozdrawiam Gosia
[konto usunięte] 12:58 | 28.01.2013
Jeśli za bazę wypadową chcecie obrać Bentota'e (tak przynajmniej zrozumiałem) i zobaczyć coś więcej, niż tylko wycinek pd-zach Sri Lanki, to "automatycznie" skazujecie się na wynajm samochodu lub auto-rikszy. Wszystkie środki komunikacji publicznej poruszają się bardzo wolno, więc promień wycieczek z jednego miejsca (tak, aby powrócić na noc) bardzo się zawęża. Odnośnie ceny wynajmu "na jeden dzień" - trudno podać tutaj jakąś uśrednioną stawkę - w tym przypadku zależy to głównie od "planowanej trasy".Co do przewodnika - w kraju osiągalne są praktycznie cztery:
1. "Stary" Gazety Wyborczej - przedruk wersji niemieckiej z 2006. Część opisowa jak najbardziej o.k., część praktyczna skromna i zdezaktualizowana. Pół roku temu można było go dostać za 10ZP w "tanich gazetach".
2. Pascala p.Szozdy 2012 - moim zdaniem część opisowa skromniejsza niż w "GW", część praktyczna zbierana 2010/11, więc pod koniec roku też już będzie lekko trącić myszką.
3. Lonely Planet ok. 375 str.
4. Rough Guide ok. 900 str.
Te dwie ostatnie pozycje można "znaleźć" w wersji elektronicznej.
Który najlepszy? Zależy, kto co szuka. Jeśli część praktyczna nie jest priorytetem i jest się wzrokowcem - to GW, jeśli chcemy mieć "całość" informacji - to RG.
Pozdrawiam.
Sa-Bina 22:01 | 29.01.2013
Dzieki wielkie za wskazowki!@Nefertari: ten rozklad jazdy pociagow przyda sie na pewno! Zobaczymy tylko jak to wyglada z punktualnoscia :D hehe ;)
@Colmar: tak, wolelibysmy na noc wracac do hotelu (jeszcze nie wiemy, czy to będzie Bentota. Ja bym jednak chciala tam być, poniewaz hotel mi się bardzo spodobal). Ewentualnie zdecydujemy sie na jeden, gora dwa noclegi w jakims innym hotelu (ale wtedy placimy za dwa hotele!!! wiec troche lipa), bo chcemy "sie zapuscic" w glab wyspy: m. in. Dambulla czy tez Siririya i chyba nie oplaca sie wracac na noc do Bentota (za daleko).
Mysle, ze lepiej zwiedzic te miejsca "za jednym zamachem" i nie wracac do hotelu "glownego"??? Moze jakies rady/ wskazowki/ opinie na ten temat?
Nie mozemy sobie jednak pozwolic na typowa objazdowke i ciagle zmienianie hoteli, bo moj chlopak nurkuje i chce wziac ze soba caly sprzet (oprocz butli ma sie rozumiec :D ). To by bylo strasznie meczace, gdybysmy co kilka dni spali gdzie indziej i musieli ciagle taszczyc nasze walizki z miejsca na miejsce.
[konto usunięte] 12:43 | 30.01.2013
Sa-Bina - mówiąc brutalnie -"albo rybki, albo pipki". Jeżeli decydujecie się na pakiet pobytowy z biura, to raczej nie obędzie się bez "kilku podwójnie opłaconych noclegów" - Sama sobie odpowiedziałaś na pytanie na temat zasadności "zwiedzania" centralnej części wyspy bez powrotu do bazy na noc. Można próbować jeszcze w systemie "lasta" wariant tzw. "pustego tygodnia (dni)". Polega to na tym, że kupujesz czarter na pobyt np. 21 dni , a upatrzony hotel wykupujesz na 14 dni i masz 7 dni do własnej dyspozycji. (Rzeczy zbędne w podróży w "wolnym terminie" bez problemu deponujesz w hotelu lub np. u kierowcy-przewodnika, którego sobie wynajmujesz.) Minusem jest to, że jest to last i nie ma gwarancji, że w interesującym terminie będzie taka wersja dostępna. Poza tym masz (macie) jeszcze sporo czasu na przemyslenia. Może warto rozważyć wariant zakupu wszystkich składników wycieczki osobno? Zdaje sobie sprawę, że w takim przypadku trudno jednak trafić "dobrą cenę" w lepszych hotelach, aczkolwiek nie jest to niemożliwe. Trzeba po prostu poświęcić na to sporo czasu.Pozdrawiam.
Robi10 13:48 | 23.02.2013
Właśnie wróciłem ze Sri Lanki /19.02.13/ poznałem wspaniałego człowieka .Wszystkim polecam kierowcę z którym jeżdziłem: JUDE FERNANDO : judefernando22@yahoo.com tel kom: 0094774205679 .Jesli potrzeba więcej informacji piszcie ; robert.stosio@onet.pl
adrian1982 12:01 | 22.05.2013
Tez moge w 100% polecic Jude! Skorzystalismy z rekomendacji Robi10 i sie nie zawiedlismy:) Mozna zlapac go pod tel lub na facebooku wpisujac jego adres email. My wrocilismy wlasnie z krotkiej bo 8 dniowej wycieczki po Sri Lance i gdyby nie Jude to polowy bysmy nie zobaczyli. Pomogl nam w wielu sytuacjach w kontakcie z lakalnymi, mowiel gdzie co robi co nie i jest bardzo sympatyczny. na jego facebooku sa zdjecia z naszej wycieczki, tak wiec jak co to pytac!AAA i jest tanszy niz to co oferuja na lotniskach czy w Colombo :)
radionx 10:33 | 24.05.2013
Byłem solo na Sri Lance w ubiegłym roku. Z wyjazdem na własną rękę nie ma problemu. Kraj spokojny, bezpieczny (na północy, byłych terenach tamilskich tygrysów nie byłem), a standardy jak to w Azji :)Co do transportu, to nie panikowałbym przed jazdą drogami. Niby jeżdżą nie stosując się do żadnych przepisów, ale drogi są tak fatalne, że średnia prędkość oscyluje w granicach 30-40 km/h. Jeździłem przez 3 tygodnie i nie widziałem żadnego wypadku drogowego, no raz awarię - koło odpadło od autobusu, co raczej nie dziwi, bo jak się na nie patrzy to cud, że to się w ogóle kupy trzyma.
Ja polecam autobusy państwowe (czerwone) - zero wygód, klima w postaci braku drzwi, ale jedzie się z miejscowymi i za grosze (np. przejazd z Kurunegala do Anuradhapura kosztował coś około 100-150 rupii (2,5-4 zł). No i autobusom wszyscy ustępują - największy ma zawsze pierwszeństwo :) Ac/busy - małe busiki z klimą (np. Negombo - Kurunegala chyba 200 rupii, Galle-Kolombo 500 r). Pociąg tak naprawdę tylko z Kandy na południe w stronę Nuwara Ellya. Jeszcze wolniej i opóźnienia po parę godzin to standard (do Nuwary dojechałem z 4-5 godzinnym opóźnieniem). W pociągu raczej tłoczno. podobno pierwsza klasa jest super, ale się nie załapałem na bilety - bez rezerwacji ciężko. Za przejazd płaciłem jakieś 90-100 rupii, a pierwsza klasa kosztowała coś koło 1000 r (choć to i tak tylko 25 zł).
Najdroższe jest zwiedzanie (wstępy do zabytków Anuradhapura, Pollonaruwa, Sighirya po 3-4 tys rupii, 30-35$, a dla miejscowych 50 rupii czyli 1,25 zł).
Wynajem samochodu (z kierowcą - raczej trudno bez) 100$ za dzień.
Najbardziej polecam Sighirya'e, Anuradhapurę i Pollonaruwę - wszystkie trzeba zobaczyć oraz Kandy. Z kandy najlepiej pociągiem na południe (piękne widoki na pola herbaciane). A reszta jak, kto lubi :) Nie warto za dużo czasu tracić na Kolombo - w sumie było najmniej ciekawe ze wszystkich miejsc - 1 dzień wystarczy.