Forum dyskusyjne
miejsce wypoczynku
kategoria podróże po świecie
kraj Sri Lanka
lussi 15:25 | 06.02.2013
wybieramy się w marcu na 2 tygodnie 4 osobową grupą na Sri Lancę. Po wylądowaniu chcielibyśmy przez 2 dni wypocząć gdzieś na fajnej plaży. Myślałam o Negombo ale jak przeczytałam podobno jest tam brudno. czy ktoś mógłby doradzić coś w tej sprawie? POtem chcemy wynająć auto z kierowcą na 7 dni a na koniec znów wypoczynek. proszę o informację co jest najciekawsze? a co można pominąć? może info o kierowcy? z góry dziękuję
Beata & Tomek Globetrotting 02:24 | 07.02.2013
Negombo nie jest wymarzona rajska plaza ale ma swoje uroki, szczegolnie jak sie zostaje w jednym z lepszych hoteli, ktore maja swoje prywatne plaze. Na inne lepsze plaze jest dosc daleko wiec llepiej moze pozwiedzac najpierw a potem zostac na plazy?My bylismy na HIkkaduwa i Unawatuna i obie sa fajne:-)
cala wycieczka opisana jest w blogu - niestety ten jest tylko po angielsku bo polskiego bloga jeszcze wtedy nie prowadzilismy;-) jak macie jakies pytania to piszcie pozdrawiamy
http://www.travelblog.org/Asia/Sri-Lanka/Western-Province/blog-527666.html
lussi 15:28 | 07.02.2013
Witam! bardzo dziękuje za odpowiedz. Jeżeli mogę prosić o wskazówki byłabym wdzięczna:1. jak dostać sie z lotniska do tych pięknych plaż o których Państwo pisaliście? (koło Galle?)
2. czy macie do polecenia jakiegoś przewożnika, który by nas obwiózł na 7 dniową wycieczkę? (przylatujemy o 8 rano więc chyba jeszcze będziemy mieć trochę sił)
3. czy może lepiej w takim razie przemieścić się na 1 noc do np. Kalutary? ( bo blisko i można będzie jeszcze wypocząć)...i jak się tam dostać??? z góry dziękuję za odpowiedz
perqsista 15:53 | 07.02.2013
Byłem w Kalutarze w 2008. Jak na bliskość Colombo to plaża przy hotelach całkiem fajna. Natomiast z tego co pamiętam, to tam same duże hotele i resorty stoją. Na szczęście odstępy pomiędzy hotelami są dość znaczne, czasem kilkukilometrowe. Nie zauważyłem nigdzie tanich kwater i pensjonatów nad morzem takich jak w Hikaduwa czy Unawatuna. Jeżeli rozważacie na te kilka dni hotel w Kalutarze to szczerze polecam Marmaind - najbadziej kameralny. W tym roku w marcu (dzięki promocji w Emirates) wracam na Sri Lankę - przede wszystkim na plażowanie. Tym razem wybrałem południe i pensjonaty w Unawatuna i w Tangalle
lussi 16:07 | 07.02.2013
Oj, dziękuje za szybką odpowiedz!!! nie - to nie dla nas duże hotele... jeżeli chodzi o kalutarę to byłam tam z niemieckiego biura podróży w 2004 roku. wróciłam 4 dni przed tsunami ;-) ale teraz zapewne jest inaczej - chcę porównać... ale jednak Pana sugestiach - chyba lepiej pojechać na sam cypel ... tak jak czytałam właśnie w Tangalle jest super. czy ma Pan namiary na noclegi? jak się mamy dostać tam z lotniska???
perqsista 16:13 | 07.02.2013
Wynajmujemy samochód z kierowcą. Jedziemy we 4 osoby, więc koszty się rozkładają. Zaczynamy kilkoma dniami w w Unawatuna i za transport lotnisko-Unawatuna zapłacimy 85$. W Tangalle wynajęliśmy na kilka dni pokoje w tym pensjonacie:http://brb.pl/sx74
lussi 16:30 | 07.02.2013
a czy może Pan mi przesłać namiary na kierowcę? może mają 2 auto? ...a gdzie śpicie w Unawatuna? a właściwie kiedy lecicie? my przylatujemy 10.03 na 2 tygodnie
perqsista 17:23 | 07.02.2013
Lecimy 21.03. Będziemy w Black Beauty Guesthouse. Kierowce wysyła do nas pensjonat więc nie mam do niego bezpośredniego namiaru. Ma czekać z kartką z moim nazwiskiem :)
Beata & Tomek Globetrotting 16:55 | 08.02.2013
tutaj jest namiar na naszego kierowce - w 2010 bral 55$ na dzien co obejmowalo jego noclegi i jedzenie i ubezpieczenie itp... gosc jest niesamowity i jest rowniez przewodnikiem w ten cenie wiec wartohttp://www.srilankantourguide.com/index.html
jesli chodzi o plaze to wiem ze jest linia kolejowa ktora jedzie wzdloz wybrzeza i mozna nia dojechac do Hikkaduwa i nawey do Galle wiec tylko musicie wziasc taxi na stacje i wsiasc w pociag;-) my nim jechalismy z Hikkaduwa do stolicy i bylo super - widoki boskie po drodze
pozdrawiamy,
B&T