Forum dyskusyjne
Kambodża Witnam
kategoria podróże po świecie
kraj Wietnam
frania 23:50 | 07.10.2014
Witam,Wybieramy się do Kambodża + Wietnam na 30 dni mamy kilka pytań do Koleżanek i Kolegów, co do naszego planu podróży
1. 30-12-2014 Lot z Warszawa przez Frankfurt do Hanoi liniami Vietnam Airlines
Jakie macie zdanie o tych liniach?
Spędzenie Sylwestra w Hanoi (nie wiem czy to dobry pomysł) , krótki rekonesans
2. 02-01-2015 Lot z Hanoi do Siema Rep zwiedzenie Angkor Wat ile potrzeba czasu?
Plan nasz nie jest do końca sprecyzowany, chcemy zahaczyć o stolice Phnom Penh ( płynąć jeziorem czy jechać drogą ) ? co jest ciekawsze ile zajmuje czasu
Następny punkt to Sajgon może zatoka
Nie mam planu co zobaczyć pomiędzy Sajgonem a Hanoi ( Wylot mamy 30-01-2015 z Hanoi )
Czytałam trochę również o zatoce w okolicach Hanoi i o górach na północy
Budżet przeznaczony na wyjazd to 2.000$ max 2.500$ czy to wystarczy na 2 osoby
nie licząc biletów lotniczych które już zostały zakupione
Proszę o podpowiedzi rady, może ktoś skoryguje mój Plan
Iwona S. 01:09 | 08.10.2014
Witam,Zacznij planowanie od wizy, ponieważ z tego co się orientuję Wietnam jest nadal bardzo restrykcyjny pod tym względem i masz określone daty wlotu i wylotu z tego kraju... Skoro lądujesz w Hanoi to wpierw skorzystałabym z transportu kolejowego na południe kraju, z "przystankami" na zwiedzanie i z Ho Chi Minh do Kambodży, stamtąd samolot jeśli tak bardziej odpowiada do Hanoi. Jednakże wpierw upewnij się co do wizy znim kupicie bilet z Hanoi do Siema Rep
frania 08:41 | 08.10.2014
Dzięki za przypomnienie, Wizy lub promesę wszystko zależy od kosztów, załatwie w u nas w kraju
Sinjini 12:49 | 08.10.2014
"zatoka w okolicach Hanoi" - sądzę że chodzi o Ha Long - jeśli lubisz tłum turystów i komercyjną papkęgóry na północy - pewnie Sapa i okolice - moim zdaniem jak wyżej
Na środkowym wybrzeżu warto zatrzymać się w Hoi An, i wjechać w głąb lądu w rejon Ninh Bin - mało turystów a widoki i ludzie rewelacyjni.
Co do Ankoru - wszystko zależy jak wielkim pasjonatem architektury jesteś. Jeśli przeciętnym wystarczy 1 - 2 dni. Moim zdaniem warto wynająć tuktuka i pojeździć kilka dni po okolicznych wiochach - milej spędzisz czas niż przepychając się między turystami.
Hanoi mi osobiście w ogóle się nie podobało i uciekałam stamtąd jak najszybciej.
Co do Phnom Penh nie wypowiem się bo nie byłam.
Pozdrawiam
big_mark 09:29 | 09.10.2014
Od góry do dołu : Hanoi->(bus+łódka 2 noce)HaLong->Hanoi->(nocny pociąg)SaPa->Hanoi->(samolot)DaNang->(taxi)HoiAn->Danang->NhaTrang(plażowanie)->(pociąg)Sajgon->Delta Mekongu->Sajgon->(łódka, bus, samolot)Phnom Penh->(bus)Siem Reap->powrót do Hanoi bezpośrednio lub przez Sajgon.To powinno się zmieścić w 30 dniach.
Vietnam Air to bardzo dobre i (dość) tanie linie, lata tam kupę polskich pilotów.
W nabyciu biletów i rezerwacji fajnych miejscówek mogą pomóc wam chłopaki z Polviet.com , Maciej i Krzysio są bardzo pomocni , zachęcam.
Tą opcję powyżej przerabialiśmy dwa lata temu. Można oczywiście poruszać się busami , to wychodzi taniej ale zajmuje sporo czasu i jest bardziej męczące. Kwota 2000USD powinna wystarczyć, jeśli nie macie specjalnych wymagań co do hoteli. Średniej klasy pokój to 50-100 zł, hostele są tańsze, choć standard nie zawsze jest zadowalający.
Hanoi jest fajne, niewiele jest juz takich miejsc jak tamtejsze stare miasto nad jeziorem.
frania 18:44 | 10.10.2014
Sylwestra i Nowy Rok spędzimy w Hanoi, ciekawe jak to tam będzie wyglądało ?HaLong i SaPa chcemy przeznaczyć 5-6 dni, następnie przelot do Siem Reap na 2-3 dni
popłynąć łodzią do Phnon Penh
chcemy zrobić to w odwrotnym kierunku do waszego.
Nie kładziemy nacisku na zobaczenie jak największej ilości miejsc, nie oto chodzi, ma sprawić nam to przyjemność i trochę wypoczynku
W przypadku braku czasu zawsze można przyspieszyć powrót do Hanoi wsiadając do samolotu.
Budżet chyba będzie musiał być powiększony z tego co zasugerowałeś.
frania 16:29 | 23.10.2014
Witam, może polecicie hotel w Hanoi,mam pytanie dotyczące pogody na początku stycznia w SA PA i zatoce Ha Long
czy lepiej zostawić odwiedzenie tych regionów na koniec stycznia ze względu na lepszą pogodę ?
Następnym miejscem pobytu i zwiedzania ma być Ankor w Kambodży ( lot samolotem }
Mam tylko dwie zobligowane daty;
1. 31-12-2014 przylot Hanoi
2. 30-01-2015 wyloty Hanoi
Nasz plan możemy modyfikować w dowolny sposób, nie planujemy zobaczenia tylko centralnego Wietnamu
Edgarek 21:14 | 23.10.2014
>Budżet chyba będzie musiał być powiększony z tego co zasugerowałeś.Daj spokój, my wydaliśmy 1200 dolarów na dwie osoby na trzy tygodnie i nie nocowaliśmy po 5 dolarów za osobę. Jeśli masz samoloty wykupione to 2500 na miesiąc starczy Ci z palcem w nosie, bez "chłopaków z polviet".
big_mark 11:26 | 24.10.2014
Niektórzy za punkt honoru stawiają sobie niekorzystanie z jakichkolwiek pośredników i lokalnych biur podróży, rozumiem to bo jest to takie wyzwanie - udowodnię wszystkim , że sobie sam poradzę . Ale wykorzystywanie miejscowych ułatwia poruszanie się i czasem pozwala zajrzeć w kraj "od podszewki" no i ochrania nas w dużej mierze od zapłacenia frycowego. Zwłaszcza jadąc w większej grupie ma to znaczenie - zakupy biletów lotniczych i kolejowych w Wietnamie nie sa proste,zdalny wybór łódki na HaLong też jest obarczony ryzykiem bo mozna trafić na krypę , gdzie śpi się na macie pod pokładem zamiast w tej samej cenie spędzić noc w saloniku z własną łazienką ( z autopsji). Polviet pokazał nam kawał prowincji, imprezę przy samogonie zagryzanym grilowanym szczurem drzewnym wspominamy do dzisiaj ..Ale pomijając to ja osobiście jestem zwolennikiem wspierania rodaków na obczyźnie , prawie wszędzie można ich znaleźć i większości ich pomoc jest bezcenna.
Co do budżetu - każdy wydaje tyle , na ile go stać.
frania 13:08 | 24.10.2014
To nasza druga wyprawa na własną rękę w te rejon Azji ( I Tajlandia ) nie jesteśmy osobami które są na tyle odważne żeby nie korzystać z lokalnych biur.Z tego co czytamy to największym problemem w Wietnamie jest zakup biletów kolejowych, jest to nasze duże zmartwienie,
Myślimy że damy radę dzięki podpowiedzią koleżanek i kolegów
Może ktoś się wypowie na temat pogody w styczniu w północnym Wietnamie czego można się spodziewać na początku a czego w ostatnim tygodniu,
big_mark 10:01 | 25.10.2014
W górach może być chłodno, w wielu miejscach wiszą pamiątkowe zdjęcia wśród śniegu , ale nie są to zaspy śnieżne.W Hanoi powinno być ciepło, http://www.vietnamweather.info/weather/vietnam-weather-in-january.html
z tym zimnymi dniami to przesadzają :
"January is among the cold day in Northern Vietnam, including Hanoi and Halong Bay. The temperature can drop to as low as 10 degree, but many said it feels worse than ice and snow than temperate zone countries. Bring warm clothes and check the weather forecast in advance. " http://www.vietnamonline.com/weather/january.html
frania 12:23 | 26.10.2014
Dziękuje za linka bardzo pomocnyDecyzja podjęta zaczynamy naszą przygodę od lotu 2015-01-01 do Siem Reap zostaniemy tam 2-3 dni i dalej do Phnom Penh.
Dalej jeszcze nie mamy sprecyzowanych planów może coś doradzicie ?
Mamy jeden dylemat czy wybrać się na plaże w Kambodży czy w Wietnamie ? jakieś 3-4 dni
Z tego co czytaliśmy to podróżowanie o Kambodży i Wietnamie jest dosyć bezpieczne , będziemy korzystać z lokalnych przewodników i agencji turystycznych
Odpuścimy sobie Wietnam centralny jak już pisaliśmy
Powrót do Hanoi Samolotem z Sajgonu Lub Nah Trang
Sapa, Ha Long i Hanoi zostawiamy na ostatnie dni pobytu +/- od 23-01-2015
Edgarek 20:48 | 26.10.2014
>Niektórzy za punkt honoru stawiają sobie niekorzystanie z jakichkolwiek pośredników i>lokalnych biur podróży, rozumiem to bo jest to takie wyzwanie - udowodnię wszystkim
>, że sobie sam poradzę . Ale wykorzystywanie miejscowych ułatwia poruszanie się i
>czasem pozwala zajrzeć w kraj "od podszewki" no i ochrania nas w dużej mierze od
>zapłacenia frycowego. Zwłaszcza jadąc w większej grupie ma to znaczenie - zakupy
>biletów lotniczych i kolejowych w Wietnamie nie sa proste,zdalny wybór łódki na
>HaLong też jest obarczony ryzykiem bo mozna trafić na krypę , gdzie śpi się na macie
>pod pokładem zamiast w tej samej cenie spędzić noc w saloniku z własną łazienką ( z
>autopsji). Polviet pokazał nam kawał prowincji, imprezę przy samogonie zagryzanym
>grilowanym szczurem drzewnym wspominamy do dzisiaj .
>.Ale pomijając to ja osobiście jestem zwolennikiem wspierania rodaków na obczyźnie ,
>prawie wszędzie można ich znaleźć i większości ich pomoc jest bezcenna.
>Co do budżetu - każdy wydaje tyle , na ile go stać.
Niektórzy natomiast nachalnie promują superdrogie biuro podróży, w każdym poście dotyczącym Wietnamu.
Co do budżetu, to frania napisała jakim dysponują, więc nie ma co się licytować.
frania 12:32 | 27.10.2014
Co do biura to chyba masz racje ceny mają odpowiednie ( dla siebie ) , na wyjazdach staram się korzystać z lokalnych biur na pewno jest taniej. Jedyny problem to praktyczni zerooo angielskiegoBudżet jest chyba wystarczający , bilety zakupione na loty waw han waw, han siem reap w Polsce, lecimy Vietnam airline ponoć dobre linie.
Czekam na jakieś sugestie czy plaża w Kambodży czy w Wietnamie ?
Edgarek 13:26 | 27.10.2014
>Czekam na jakieś sugestie czy plaża w Kambodży czy w Wietnamie ?W Kambodży nie plażowałem, w Wietnamie byłem tylko w Hoi An i bardzo nam się podobało. Plaża szeroka, piasek czysty i drobny, woda czysta. Parasole i leżaki przypisane do knajpek, na zasadzie - jeż u mnie obiad, to masz leżak, ale nie ma problemu z plażowaniem na piasku. My mieliśmy o tyle fajnie, że poza sezonem praktycznie nie było ludzi, kolejni plażowicze leżeli 50-100 metrów dalej.
big_mark 20:12 | 27.10.2014
>Niektórzy natomiast nachalnie promują superdrogie biuro podróży, w każdym poście
>dotyczącym Wietnamu.
Promuję bo na to zasługują.Każdy powinien mieć możliwość wyboru i jeśli zechce może skorzystać z ich serwisu ale nie musi.Wydaje mi się ,że to uzasadniłem w poprzednim poście Jeśli jedzie się samemu czy we dwójkę to jasne ,że można sobie pozwolić na białe plamy w planie wycieczki ale jak jest większa i do tego międzynarodowa grupa to luk nie powinno być i Polviet pomógł nam ich uniknąć.Jeżeli ta uwaga była zbyt nachalna to bardzo przepraszam wszystkich , którzy być może poczuli się moją uwagą dotknięci.
>Co do budżetu, to frania napisała jakim dysponują, więc nie ma co się licytować.
>
To w jakim celu przytaczałeś swój budżet ? Aby pochwalić się gospodarnością ? Zdopingować innych ?Zaraz ktoś napisze ,że wydał 1000 USD i będziesz się potem gryzł swoją rozrzutnoscią... Nikt o to nie pytał. Miałeś tyle kasy to tyle wydałeś , prosta sprawa . Zapewniam cię ,że można wydać jeszcze mniej ale można i więcej,
frania 22:31 | 27.10.2014
Mam prośbę dotyczącą BudżetuMożemy się nie kłócić kto ile wydaje czy to ważne zawsze znajdzie się ktoś kto wyda mniej i ktoś kto wyda więcej.
Kolega naszych synów jak powiedzieliśmy ile chcemy wydać na wyjazd do Tajlandii stwierdził że połowa powinna wystarczyć nie na 2 osoby tylko na 3
a my nawet tego co zadeklarowaliśmy nie utrzymaliśmy w ryzach i przekroczyliśmy
Temu Panu Starcza Nie Mały Budrzet
https://pl-pl.facebook.com/pages/Mieczys%C5%82aw-Bieniek/186032988085079
pozdrawiam
Frania
agatttka 09:58 | 19.11.2014
Hej. Lądujemy 30 grudnia w Hanoi, więc wygląda na to że też musimy spędzić Sylwestra w tym mieście... Nie liczę na imprezę sylwestrową ;)Mam pytanie co do wizy, bo nie mogę nigdzie znaleźć rzetelnych informacji.
Mamy bilety 29.12HAN-07.02HAN czyli ok. 40 dni w Wietnamie, ale w tym chcemy też trochę Laosu zobaczyć. W konsulacie powiedziano mi, że potrzebuję wizę wielokrotnego wjazdu 3-miesięczną za 450zł (!) Orientujecie się czy istnieje tańsza możliwość?? Może coś z tą promesą (Pan w konsulacie powiedział, że nie dają gwarancji wjazdu na tej podstawie)...
TIT 15:14 | 19.11.2014
>Hej. Lądujemy 30 grudnia w Hanoi, więc wygląda na to że też musimy spędzić Sylwestra>w tym mieście... Nie liczę na imprezę sylwestrową ;)
>
>Mam pytanie co do wizy, bo nie mogę nigdzie znaleźć rzetelnych informacji.
>
>Mamy bilety 29.12HAN-07.02HAN czyli ok. 40 dni w Wietnamie, ale w tym chcemy też
>trochę Laosu zobaczyć. W konsulacie powiedziano mi, że potrzebuję wizę wielokrotnego
>wjazdu 3-miesięczną za 450zł (!) Orientujecie się czy istnieje tańsza możliwość??
>Może coś z tą promesą (Pan w konsulacie powiedział, że nie dają gwarancji wjazdu na
>tej podstawie)...
dobrze powiedziano, przy takim pobycie dokladnie taka wiza.
TIT 17:07 | 19.11.2014
Mozliwe, ze zamiescilam za malo informacji. Pan z ambasady mial racje mowiac, ze potrzeba wam innej wizy. Jadac na 40 dni z wlotem i wylotem z Vietnam jest duuuuze prawdopodobienstwo ze nie wylecicie z PL. Na pobyt dluzszy niz 30 dni potrzeba double entry visa .. w przeciwnym razie (single entry) nie wejdziecie na poklad samolotu juz w PL, przygoda sie skonczy zanim sie zaczniePozdrawiam
frania 20:49 | 19.11.2014
My wylatujemy 30-12 w Hanoi 31-12 termin wylotu 30-01-2015, czy wystarczy wiza 30 dniowa wielokrotnaMożemy się spotkać w Hanoi i wspólną imprezę zorganizować
MK Kubicz 14:01 | 20.11.2014
30 dniowa powinna wystarczyc..Chyba ze zabraknie 1 dnia...:) (policzcie dni:)
Ja lece do Hong-Kongu 4 Stycznia i mam powrot z Hanoi na 3 Lutego tak ze w Hanoi bede pomiedzy 26 Stycznia a 3 Luty. Gdzies pewnie w Hostelu na starym miescie:)
m
frania 11:43 | 21.11.2014
Wietnam 25 dni Kambodża 6 czy wystarcza wiza 30 wielokrotna wystarczy do Wietnamu
frania 09:04 | 27.11.2014
Wiza musi być 90 dniowa mamy 31 dni, nic na to nie poradzimy takie przepisy liczą od dnia wlotu do dnia wylotu, sam czas pobytu ich nie interesuje.Aplikacja wysłana, wiza tylko na lotnisku do wyrobienia.
Plecak zakupiony 55 litrów na dwie osoby na miesiąc, powinno wytarczyć
frania 15:18 | 09.12.2014
Tak rozplanowaliśmy nasz pobyt w Wietnam-Kambodża-Wietnamzmiany w planie oczywiście są możliwe, co myślicie o planie ?
1. 31/01 01-2015 Hanoi i wylot do Siem Reap
2. 01/04 01-2015 Angkor Wat i okolice
3. 05-01-2015 Łodzią (Sped Botem ) do Stolicy Phnom Penh
4. 06/07 01-2015 Stolica i okolice
5. 08/12 01-2015 Sajgon
6. 13/14 01-2015 Mui Ne
7. 15/16 01-2015 Da Lat
8. 17/21 01 2015 Hoi An ( sztywny plan zarezerwowany hotel )
9. 21-01-2015 Hanoi
9a. Wieczorem Samolot do Hanoi
10. 23/25 01-2015 Sa Pa
11. 26/27 01-2015 Ha Long
12. 28/30 01-2015 Hanoi