/ / SRI LANKA > Kierowca Sri Lanka sprawdzony > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Kierowca Sri Lanka sprawdzony

kategoria podróże po świecie

mcmaro dołączył
26.10.2015

mcmaro 16:59 | 23.11.2015

Cześć.
Właśnie zakończyliśmy 10 dniową objazdówkę po Sri Lance z naszym kierowcą, którego zdecydowanie polecamy (polecony także przez Karoline z tego portalu):
Malith: mammothmalith@gmail.com, tel. +94 77 558 4357

Malith zdecydowanie ułatwił nam zwiedzanie. Jeździliśmy tam gdzie chcieliśmy, rekomendował miejsca które warto zobaczyć według naszych upodobań, rekomendował restauracje, dzięki czemu nie musieliśmy tracić czasu na szukanie a ceny w nich były przystępne.

Bardzo fajny pogodny człowiek, angielski komunikatywny, bez problemu można się z nim dogadać i nawet kilka słów po polsku ;)

Ważne!! Nie róbcie rezerwacji na jakiś bookingach. Wcześniej napiszcie mu co mniej więcej chcecie zobaczyć a on hotele załatwi za Was i dobierze standard. Jeśli chcecie tanio, znajdzie tanio, jeśli chcecie wyższy standard, znajdzie droższy. Wszystko na miejscu. Ma licencje przewodnika więc zna się na rzeczy :)

Jest respondywny. Samochód jest ok. Prowadzi bezpiecznie.
Jeśli macie pytania - piszcie, postaramy się pomóc.

Nie pracuje dla prywatnych firm, więc jest niezależny. Zabierze Was tam gdzie chcecie a nie gdzie firma mu każe. Nie wylicza kilometrów, nie dolicza ekstra za parkingi, opłaty drogowe, itp. Słowem sprawdzony.

Mariusz & Sylwia

yoshi dołączył
06.12.2015

yoshi 22:46 | 06.12.2015

Witam.
My również razem z mężem korzystaliśmy z usług Malitha i jesteśmy bardzo, bardzo zadowoleni. Mieliśmy zamiar zwiedzać Sri Lanke podróżując publicznymi środkami transportu a w ostatniej chwili zdecydowaliśmy się na kierowcę. I to był strzał w 10 :) Nie traciliśmy czasu na przesiadki, szukanie dworców, branie tuk tuków, szukanie restauracji itp a podróż z kierowcą wyszła nam niewiele drożej a komfort nieporównany. Przez 10 dni Malith zapoznał nas ze Sri Lanką także później mogliśmy już sami wypoczywać nad brzegiem oceanu i zorganizować sobie powrót na lotnisko :)
Jeśli chodzi o booking, trochę zrobiliśmy błąd rezerwując z Polski. Jest różnica między tym co widać na zdjęciach a co potem zobaczyliśmy. Generalnie "grzyby" chodziły po ścianach :) Później anulowaliśmy rezerwację a nasz kierowca znał lepsze miejsca i nie wiele droższe, raptem 5 do 10$ więcej. Pomagał także w negocjacji cen.

Aha, podróżowało z nim wiele Polaków. Widzieliśmy w jego guestbooku :D
Polecamy.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 23:22 | 07.12.2015

A ja nie podróżowałem z Malithem, i również nie traciłem czasu na szukanie dworców, restauracji, czy branie tuk-tuków. Ciekaw jestem co to znaczy niewiele drożej, bo przejazdy busami po wyspie są jedne z najtańszych na świecie. Nie podjąłbym się również objechania Sri Lanki w 10 dni, bo po prostu się nie da. A za 5-10 $ to tam się śpi w hostelach bynajmniej bez grzybów na świanach. Pozdrawiam wszystkicg respondywnych, cokolwiek by to nie znaczyło ...

yoshi dołączył
06.12.2015

yoshi 17:58 | 08.12.2015

Tak jak napisałeś, sposób podróżowania zależy od tego ile masz czasu. My mając dwa tygodnie wybraliśmy kierowce na 10 dni a resztę leżakowanie na plaży. Rozważaliśmy opcję busami i pociągiem, co jest wykonalne i mega tanie ale czy chcieliśmy się męczyć na urlopie... tym bardziej w porę deszczową... Na miejscu stwierdziliśmy że była to bardzo dobra decyzja. Dlatego polecamy.
Masze guest housy początkowo brane na bookingu to średnio koszt 20-25$. Później na miejscu znajdowaliśmy zdecydowanie lepsze miejsca, które średnio po negocjacjach wychodziły 30-35$. Zatem jak piszesz 5-10$... albo byłeś dawno temu albo typowe miejsca dla backpackera. Kto co lubi...

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 18:45 | 08.12.2015

Właśnie wróciłem. Miejsca raczej normalne, i w tej cenie co napisałem. 30 usd to aktualnie jakieś 4600 lankijskich rupii. No to sorry, trochę żeście przepłacali. Standardowy pokój kosztuje ok. 2000 rupii, i to tylko wtedy kiedy nie ma czasu na chodzenie i szukanie, np. jak przyjedziesz późno i jest się skazanym na polecane hostele przez właścicieli tuk-tuków. Pora deszczowa na Sri Lance, szczególnie w listopadzie, wygląda tak, że w jednych miejscach pada, a w innych nie. A jak pada, to z reguły nigdy cały dzień.

yoshi dołączył
06.12.2015

yoshi 22:55 | 08.12.2015

Dla tych co jadą tam po raz pierwszy, chyba warto zaznaczyć, że za wszystko zapłacisz tyle ile jesteś w stanie wynegocjować. Cena początkowa zawsze podlega negocjacji i jest grubo zawyżona a z turystów starają wyciągnąć się maks. Zresztą potwierdza się, a w pewnym momencie czuliśmy się jak bankomat, brakowało tylko czapki z daszkiem z dużym napisem ATM :)
Ciekawą sytuacje mieliśmy z podwójnym menu w knajpie. Po obejrzeniu cen i stwierdzeniu że w tej budzie przepłacamy, zdecydowaliśmy się wyjść. Pani widząc że nie zapłacimy tyle podaje nam drugie menu, z cenami 1/4 tego pierwszego. Kraj jest naprawdę kolorowy :)

blt dołączył
13.12.2007

blt 09:43 | 11.12.2015

też nie rozumiem tego fenomenu wynajmu kierowców na Sri Lance, sporo jest takich wątków. Koszty transportu są tam śmiesznie niskie, a jechanie lokalnym autobusem do super atrakcja turystyczna. Nie miałam odczucia, że jestem traktowana jak bankomat, nawet wydawało mi się to miłym zaskoczeniem. Owszem ceny zabytków są inne dla cudzoziemców i inne dla lokalsów, no ale temu to i lokalny kierowca nie zaradzi.

[konto usunięte] dołączył
03.12.2012

[konto usunięte] 11:43 | 11.12.2015

A co tu jest do rozumienia. To są zwykłe ordynarne reklamy "usług transportowych". Na miejscu (każdy kto był to wie) występuje ogromna przewaga podaży nad popytem tego rodzaju usług, więc trzeba zawalczyć o naiwnego klienta. Tym bardziej, że można go tutaj naciągnąć na zawyżone stawki. Co do kosztów transportu publicznego - one nie są niskie. One są adekwatne do jakości świadczonych usług.

mcmaro dołączył
26.10.2015

mcmaro 11:59 | 11.12.2015

Są osoby które szukają kierowców, sam byłem w takiej sytuacji. Podaż faktycznie jest duża. Są firmy, które załatwią Ci z góry kierowce, znajdziesz go również bez problemu na miejscu w agencjach, nawet biorąc taksówkę z lotniska do hotelu. Takie firmy też znaleźliśmy. Jednak zawsze jak szukasz "fachowca", szukasz poleconego.

03.12.2012

[konto usunięte] 12:29 | 11.12.2015

Ależ ja tego nie neguję. Są również osoby poszukujące pilotów helikopterów czy właścicieli balonów. Tylko, że ogłoszenia to są obok. Bo tak się cudownie składa, że "gros" tych wpisów produkowane jest ze świeżo założonych kont. Mało tego - jest to jedyna "aktywność" tych użytkowników. Pytanko do Ciebie - po jakiego grzyba zakładałeś nowy wątek skoro identyczny temat jest "wałkowany" kilkanaście linijek niżej?

mcmaro dołączył
26.10.2015

mcmaro 13:11 | 11.12.2015

Zgłoś proszę do administratora portalu naruszenie regulaminu że założyłem nowy wątek. Absolutnie nie mam złych intencji i nie czerpię z tego korzyści finansowych, pracuję w całkiem innej branży. Może trochę to Cię uspokoi. Jedyny cel to podzielenie się wrażeniami i ułatwienie zadania osobą które znajdują się w takiej samej sytuacji jak my przed wyjazdem. Czyli szukanie kogoś poleconego, kto nie wywiezie Cię na miejscu w "czarną dziurę", nie okradnie z bagaży i pieniędzy i nie popsuje wakacji na które tyle czekałeś. A wręcz przeciwnie sprawi, że będziesz miał co wspominać.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 20:32 | 11.12.2015

To ja jeszcze raz powtórzę. Nie ma najmniejszego sensu podróżowanie po Sri Lance z wynajętym kierowcą podczas całego pobytu, bo znakomicie podraża to koszty całej wyprawy, która w przeciwnym wypadku są śmiesznie niskie. Sri Lanka ma bardzo dobrze rozwinięty system transportu publicznego (do dojeżdżających do każdej nawet najmniejszej dziury, o ile jest droga asfaltowa, dochodzi jeszcze niezawodna kolej, która dodatkowo jedzie takimi trasami, którymi nie pojedzie się z wynajętym kierowcą). Jest bardzo tani, czy odpowiada jakości, trudno powiedzieć, na pewno ma swój nieodparty urok, najważniejsze, jeździ do późna w nocy, i jak ma przyjechać to przyjedzie. Do sprawdzenia podczas samodzielnego pobytu na Sri Lance....

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 21:43 | 11.12.2015

to i ja dodam swoje trzy grosze.
Smok ma absolutnie rację, z różnych relacji znajomych wiem, że podróżowanie po Sri Lance wynajętym autem (z kierowcą ma się rozumieć), to po pierwsze strata kasy, po drugie strata wielkiej przyjemności, jaką jest nawiązywanie kontaktów z lokalsami, po trzecie strata jednego z elementów poznawania zwiedzaniego miejsca.
Mam nadzieję, że sama niedługo doświadczę podróżowania z lokalsami na Sri Lance po wysłuchaniu ostatniej relacji z podróży w to miejsce:)
Teraz pozwolę sobie nie zgodzić się z Colmarem, ponieważ nie tylko nowi userzy mający merkantylny stosunek do globa dają ogłoszenia polecające kierowców w różnistych krajach. Ja takie wątki zamieszczałam dwukrotnie, polecając usługi kierowcy/przewodnika w Birmie oraz przewodnika (tym razem bez auta) w Nepalu. Nie widzę najniejszego uzasadnienia dla zamieszczania takich wątków w dziale ogłoszeń. Pozdrawiam wszystkich:)

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 22:14 | 11.12.2015

To jeszcze też dodam swoje trzy grosze. Generalnie nie jestem zwolennikiem objazdów kraju z wynajętym przewodnikiem - kierowcą. Nie poznaje się w ten sposób samego kraju, śpi się w miejscach współpracujących z danym kierowcą, no i najwięcej czasu spędza się w ciasnym samochodzie. Są jednak pewne wyjątki - np. miejsca gdzie transport lokalny jest słabo rozwinięty, nie ma za bardzo dróg, albo ma się ograniczony czas na obejrzenie dużej liczby miejsc. Dużo zależy również od miejscowych zwyczajów, relacji, bo w niektórych krajach lepiej mieć po swojej stronie kogoś lokalnego, chociażby po to żeby ograniczyć ilość naciągaczy. Akurat to wszystko nie odnosi się do Sri Lanki.

mcmaro dołączył
26.10.2015

mcmaro 23:57 | 11.12.2015

Osobiście na Sri Lance zauważyłem trzy metody podróżowania:
1. Transport publiczny - powyżej forumowicze dobrze opisali. Najtańsza opcja. Do wyboru autobusy państwowe lub prywatne nieznacznie droższe, pociąg i tuk tuk. Kursuje tego naprawdę dużo i docierają w wiele miejsc. Minus dla mnie, to brak rozkładu na internecie (pociąg można znaleźć), w tamtym klimacie bez klimy podróżowanie jest dla mnie za gorąco, duże opóźnienia pociągu i ich stwierdzenie not sure czy przyjedzie (jeden odcinek zrobiliśmy pociągiem). Ale urok ma, poznajesz lokalsów i kraj od podszewki. Przy tym sporo kasy zostaje w kieszeni.
2. Osobisty kierowca - dla tych co chcą szybko i komfortowo przemieszczać się z miejsca na miejsce, są w stanie trochę więcej zapłacić. Kierowca trochę staje się przewodnikiem, wskaże hotel, restaurację, pomoże. Wiadomo ma przy tym benefity, np. w restauracji zje za free albo po kosztach. Ale Ty zawsze decydujesz. Jak nam się ceny nie podobały, szukał dalej. Nie byliśmy przymuszani do określonych miejsc. Też tak podróżuje wiele osób. Np. masz 5, 7 - 10 dni i chcesz zjechać wyspę. My z żoną wolimy podróże samochodem. Nawet chcieliśmy wynająć, ale cenowo sam wynajem wychodził identycznie jak wzięcie kierowcy, plus jeszcze musiałbym zapłacić za paliwo. A ze względu na ich styl jazdy prowadzenie mogło mieć nie ciekawy finał dla nas.
3. Grupowo autobusem czyli biuro podróży, chyba opisywać nie trzeba.

Każdy sam wybierze co lubi i jaki ma budżet.

aha. spotkaliśmy też grupę Polaków około 8 osób co wynajęli sobie Vana z kierowcą. Podział kosztów, czyli taniej.

Pozdrawiam komentujących.

03.12.2012

[konto usunięte] 01:53 | 12.12.2015

"Każdy sam wybierze co lubi i jaki ma budżet."
I to jest bardzo dobre podsumowanie kwesti "jedynie słusznej" metody podróżowania czy zwiedzania kraju.
I na tym można zakończyć ten wątek. Ale i ja ... wtące swoich 1o rupi.
Ad.1 Transport publiczny - autobusy i pociągi kl.3 lub 2 nierejstrowanej owszem są relatywnie tanie, ale standard podrózowania nimi jest delikatnie mówiąc wielce siermiężny. A obłożenie na popularnych kierunkach może przerosnąć niejedną wyobraźnię. Autobusy, owszem, docierają wszędzie. Ale dostać się do nich na przystanku innym niż początkowym często graniczy z cudem. Szybkość poruszania jest zaś porównywalna z rowerzystą. Pociągi z wagonami kl.1 lub 2 z miejscówkami mają ceny na poziomie PKP.
Ad.2 Samochód z kierowcą lub tuk-tuka na całą trasę można wynająć na miejscu w każdej większej miejscowości. Ceny są o 30-50% niższe niż u zachwalanych tutaj "godnych polecenia kierowców". Ja sugeruję wygodnym i posiadającym odpowiednie środki finansowe wynajmowanie kierowców na poszczególne odcinki. Cenowo wychodzi tyle samo, a wiedza na temat rejonu "operacyjnego" jest nieporównywalnie większa od kierowców branych w Colombo i okolicy. Na niektóre odcinki wynajecie własnego transportu jest wręcz konieczne, no chyba że kogoś podnieca perspektywa pokonania np.150km w 16 godz we wnętrzu autobusu śmierdzącego spalinami.
Wynajem samego samochodu jest jak najbardziej rozsadną propozycją. Cenowo wychodzi zdecydowanie mniej niż wersja z szoferem, trzeba tylko trochę poszukać po wypożyczalniach. Opinie zaś o strasznym ruch ulicznym są wielce przesadzone (z wyjątkiem kilku wiekszych miast).
I jeszcze tylko uwaga do nitkaska. To, że się ze mną nie zgadzasz w kwesti miejsca "takich autolaurek" to jest twoje święte prawo. Na tym polega demokratyczna istota tego forum. Dziwię się tylko, że Ty, która osobiście nie dotknęłaś tematu Sri Lanki, tak kategorycznie się w nim wypowiadasz. Tylko na podstawie opini zasłyszanych.
Pozdrawiam.
A Cejlon można objechać w 10-12 godz. Autostradami.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl