/ / SRI LANKA > pierwszy nocleg po przylocie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

pierwszy nocleg po przylocie

kategoria podróże po świecie

serbio dołączył
10.05.2004

serbio 01:18 | 04.10.2016

Witam podróżników.
W Colombo ląduję przez południem.Mam zamiar odpocząć choć jeden dzień przed dalszą podróżą.
Trasa to Colombo-Dżafna-Trikunamalaja-Polonnaruwa-Sigiriya-Dambulla-Nuwara Eliya- Adam's Peak lub Horton Pains -Sinharaja Forest lub Udawalawe National Park -Tangalla -Matara-Gale-Colombo.
Czas to trzy tygodnie oczywiście mam zamiar trasę modyfikować w trakcie podróży w zależności od sytuacji transportowych,pogody i od okoliczności . Ale taką jak wyżej na razie przyjąłem.
Tak się zastanawiam gdzie spędzić pierwszą noc po przylocie.Czy w Colombo z kąd będę miał lepszy transport do Dżafny ale nie koniecznie tani nocleg czy też w Negombo gdzie noclegów jest sporo ,noclegi zaznaczam budżetowe.
Czy z Negombo można dalej ruszyć na pół.kraju ?
Co myślicie o takim planie i o pierwszym noclegu ?
Pozdrawiam

PodróżeZwykłychLudzi dołączył
14.09.2016

PodróżeZwykłychLudzi 12:18 | 04.10.2016

Hej!

Polecamy zarówno Górę Adama i Horton Plains ("Koniec Świata") oraz Udawalawe i Sinharaja Forest!

Jeśli chodzi o trasę Colombo - Dżafna - to jest to bardzo daleko jak na jeden dzień.
My jechaliśmy z Negombo do Sigiriya i zajęło to dużo ponad pół dnia. Wszystko w gorącym autobusie z plecakami, więc sobie wyobraź :)

Na blogu kilka relacji z powyższych atrakcji. Jeżeli masz pytania, to dawaj śmiało.

Podróże Zwykłych Ludzi
---------
http://podrozezwyklych.blogspot.com

Spotkaj przygodę na własną rękę!

[konto usunięte] dołączył
10.06.2016

[konto usunięte] 13:25 | 04.10.2016

Wracając do pytania :-)
Masz kilka pociągów do Jaffna z Colombo Fort, jeden jest nocny.
Link: http://www.eservices.railway.gov.lk/schedule/homeAction.action?lang=en
Dwa dzienne "jadą" stosunkowo szybko. Negombo to raczej lokalny węzeł komunikacji.
Co do noclegu - z Negombo do Colombo dojazd środkami komunikacji publicznej to min 1.5 godz. Jak chcesz zdążyć na poranny pociąg to ... kiepsko. Dojazd tuk-tuk'iem czy taxi w porannych korkach też trwa wieczność i kosztuje.
Czyli - z lotniska jedziesz do Colombo i łapiesz nocny lub nocujesz w Colombo i jedziesz porannym INTERCITY lub pózniejszym osobowym. Bilet z rezerwacją miejsca polecam zakupić jak najszybciej.

serbio dołączył
10.05.2004

serbio 15:46 | 05.10.2016

Wielkie dzięki za odpowiedź :-)
Mam teraz jeszcze jedno pytanie czy możecie polecić jakiś tani,budżetowy gesthouse,hostel w Colombo do ceny 1500 LKR za pokój dwuosobowy ? Czy jest z tym jakiś problem by na miejscu coś znaleźć w tej cenie ,nie chcę rezerwować już tylko coś na miejscu poszukać.
Może macie jakieś polecone?
Szukałem ale ceny odstraszają jak się przegląda przez internet.
Pozdrawiam

[konto usunięte] dołączył
10.06.2016

[konto usunięte] 10:13 | 06.10.2016

W tej cenie będzie ciężko coś znależć, nawet na miejscu. Colombo jest bardzo drogą lokalizacją, dlatego wiekszość osób nocuje w Negombo albo jedzie dalej.

kizi dołączył
25.02.2016

kizi 16:24 | 18.10.2016

Jeśli lądujecie przed południem to nie marnujcie czasu i ruszajcie odrazu w dalszą drogę.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl