/ / GRUZJA > nocny pociąg Tibilisi-Batumi > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

nocny pociąg Tibilisi-Batumi

kategoria podróże po świecie

kraj Gruzja

grungee dołączył
20.05.2017

grungee 00:24 | 20.05.2017

Proszę o informację czy połączenie 860/859 Tbilisi-Batumi 0:35 6:02 jest nadal utrzymywane i czy można nań kupić bilet przez internet. Znajduję pociąg w rozkładzie tabelkowym na ichniejszej stronie, ale wyszukujac manualnie czy próbując zakupić bilet system nie odnajduje tego połączenia.

jurekpu dołączył
12.12.2016

jurekpu 12:14 | 20.05.2017

Tam jest jakiś problem z tym internetowym kupowaniem biletów. Nie wiem jak w tym roku, ale dwa lata temu pociąg ten jeździł co drugi dzień. Bilety (ale na połaczenie dzienne - zresztą bardzo fajne i dość szybkie) udało mi się kupić w kasie na dworcu (obowiązkowo spisują dane z dowodu os/paszportu)

Tygrrysek dołączył
16.03.2016

Tygrrysek 13:33 | 20.05.2017

Bez obrazy, ale dla mnie takie podejście jest bardzo zabawne.
Ludzie wybierają się do biednych i mało rozwiniętych krajów, a oczekują udogodnień niby jechali do krzemowej doliny w USA. W Polsce dopiero co niedawno została wprowadzona sprzedaż biletów na kolej przez internet, a i tak tylko na wybrane połączenia. Na dodatek i tak podejrzewam, że mało kto w Polsce kupuje bilety PKP przez internet.

To dla mnie taka trochę hipokryzja. Albo kupujemy sobie wycieczkę w biurze podróży i cieszymy się, że wszystko mamy załatwione, albo jedziemy do kraju trzeciego świata i z pokorą żyjemy w ten sam sposób w jaki żyją lokalni mieszkańcy tego kraju.

Yakin dołączył
01.01.2017

Yakin 16:08 | 20.05.2017

No tak, kolejny temat w którym trzeba naśmiecić nie mając nic konkretnego do napisania.

Wracając do pociągu, to w zeszłym roku jeździł co dwa dni, może dlatego system nie wyszukuje go na konkretną datę. Ale z Tbilisi do Batumi można bez problemu dojechać dość komfortowymi marszrutkami.

grungee dołączył
20.05.2017

grungee 19:05 | 20.05.2017

Przepraszam, ale chyba coś przeoczyłem. Nikt nic nie oczekuje, a jedynie pyta czy jest, czy można kupić i ewentualnie wskazuje, że jest jakiś problem z nabyciem. Nikt nie ocenia kraju, wiadomo dokąd się jedzie. Natomiast jest zrozumiałe, że planując wyjazd człowiek chce mieć jakąś wiedze, żeby jakoś sobie to wszystko poukładać.

Dziękuję za merytoryczne wypowiedzi. To że pociąg kursował co dwa dni mogło być spowodowane tym, że był tylko jeden fizyczny skład pociągu który wyjeżdżał w nocy w Batumi, kolejnej nocy wracał to Tbilisi, żeby dopiero wtedy pojechać znów do Batumi.

Bardzo zależy mi na tym nocnym połączeniu pociągiem, bo preferuję właśnie kolej w szczególności we wschodnim wydaniu płackartnym :)

pozdrawiam i proszę o więcej informacji

grungee dołączył
20.05.2017

grungee 19:07 | 20.05.2017

uwaga dotyczyła oczywiście wypowiedzi Tygrryska

Tygrrysek dołączył
16.03.2016

Tygrrysek 20:09 | 20.05.2017

>uwaga dotyczyła oczywiście wypowiedzi Tygrryska

Tak jak mówiłem nie miałem zamiaru nikogo urazić. Po prostu twierdzę, że to delikatnie nie tędy droga jeśli chodzi o gromadzenie informacji. Jeśli kraj jest mało rozwinięty to wartało by to uszanować, a przyniesie nam to o wiele większe efekty.
Idę o zakład, że jeden telefon do kogoś kto pracuje na tej stacji kolejowej przyniósłby 10x więcej informacji od szukania po internecie. Ewentualnie napisanie emaila do osoby tam pracującej, ale nie wiem na jakim stopniu stoi tam używanie internetu w tym kraju.
Inne kraje na prawdę czasami pracują na innych zasadach. Na filipinach na przykład rozkład jazdy autobusów to luksus. Wiele autobusów jeździ sobie ot tak, jak im się chce.

Ja wiem, że powszechna opinia mówi, że wszystko się znajdzie na internecie, ale niestety nie jest to prawdą o czym się sam osobiście często przekonuję. Coraz częściej na internecie znaleźć można tylko śmieci.

jurekpu dołączył
12.12.2016

jurekpu 14:44 | 22.05.2017

O ile dobrze pamiętam (choć nie mam pewności) to ten pociąg jechał nawet z Erewania (przez Tbilisi). Może jakoś tak go namierzysz.

toronegro dołączył
06.12.2014

toronegro 22:19 | 20.05.2017

Tygrysek, skąd ty bierzesz te informacje? Delikatnie mówiąc to żyjesz w świecie równoległym.

Tygrrysek dołączył
16.03.2016

Tygrrysek 22:49 | 20.05.2017

O jakie konkretnie informacje ci chodzi ? :)
Muszę przyznać, że może to i racja. Żyję w świecie realnym, a nie internetowym. :P

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 23:41 | 20.05.2017

Tygrrysek, Filipiny są de best, ale nawiązywanie do nich przy omawianiu wszelkich pozostałych na świecie kierunków, czy jak kto woli destynacji, to jednak jakiś matrix...
I przy okazji tak całkiem na serio - szukanie informacji w necie jest jak najbardzej słusznym kierunkiem. Zaplanowałam w ten sposób wiele podrózy, w tym wyprawę na Papuę. Telefon? Świetny pomysł... Tylko tam kiepsko z zasięgiem... A w Birmie? To samo, nie zadzwonisz, bo niby dokąd??? Ech...

Tygrrysek dołączył
16.03.2016

Tygrrysek 00:06 | 21.05.2017

Nie nawiązuję w żaden sposób do filipin, tylko podaje je jako przykład, że świat nie działa wszędzie tymi samymi zasadami.
Internet jest dobry do szukania informacji, ale tylko wtedy gdy tam istnieją. A z tym to już nie zawsze jest różowo. To co mam na myśli to to, że pomału zaczyna się robić rzeczywistość w której ludzie nie potrafią żyć bez internetu i gdy im go zabraknie to kompletnie nie potrafią sobie z niczym poradzić.

Mówisz, że w Papui ciężko z zasięgiem? Zakładam, że chcesz mi przez to powiedzieć, że z zasięgiem ciężko, ale internet to każdy Papuas posiada w swojej chatce? A gdy chce gdzieś popłynąć to oczywiście kupuje sobie bilety na internecie żeby popłynąć na drugą wyspę? Bo nie widzę innego sensu po co podajesz mi tutaj te przykłady.

karol85 dołączył
28.04.2017

karol85 16:45 | 21.05.2017

jak byłem w kwietniu to nie był aktywny ten pociąg ale bez problemu dojedziesz busem z dworca didube w tbilisi.. bodajże aż 15 lari to kosztowało;)

grungee dołączył
20.05.2017

grungee 13:38 | 23.05.2017

nie był aktywny to znaczy się byłeś na dworcu i powiedzieli że nie kursuje, czy po prostu nie mogłeś kupić przez internet?

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl