Forum dyskusyjne
A może coś innego niż Kandy czy Sigiriya
kategoria podróże po świecie
kraj Sri Lanka
srilankapolonia 04:28 | 09.12.2017
Każdy, kto przyjeżdża na Sri Lanke, chce zobaczyć Kandy (Świątynię Relikwi Zęba Buddy), Sigiriya (lwia skała), czy Dambulla. Są to zabytki wpisane na liste UNESCO, ale czy zwiedzanie ich w towarzystwie setek Chińczyków w sezonie jest tak urocze jak oglądanie tych samych zabytków kiedy nie ma nikogo np. w maju.Proponuję znacznie tańsze (10 krotnie tańsze bilety) zwiedzanie zabytków podobnej klasy, lecz tam gdzie nie ma turystów. Zajrzyjcie na moją stronę na FB https://www.facebook.com/srilankapolonia/
Twierdza Yapahuwa z XIII w, park narodowy Maduru Oya, gdzie ogląda się słonie w towarzystwie ... słoni a nie setek jeepów, Weddowie, czyli Aborygeni Lankijscy, Mulkirigala - połączenie Sigirii i Dambulla, wspaniałe wodospady, w ktorych można spędzić czas kąpiąc się z lokalesami. Proponuję turystykę indywidualną na Cejlonie, tramping, trekking, zabytki, jakich nie znajdziecie nawet w moich przewodnikach (Pascal, Bezdroża). Niezapomnianą przygodę po polsku.
Zapraszam do kontaktu ze mną, Paweł Szozda
toronegro 21:40 | 09.12.2017
Obejrzałem Twoją stronę, wycieczki ciekawe, ale nie znalazłem najważniejszego czyli cen :(
srilankapolonia 21:50 | 09.12.2017
Cześć, ceny zależą od ilości uczestników, standardu hoteli, okresu podróży, miejsca rozpoczęcia i zakończenia... Napisz maila z zapytaniem szczegółowym, chętnie odpowiem.
Smok-1 12:57 | 16.12.2017
Paweł, z całym szacunkiem, bo te wspomniane przez Ciebie miejsca fajne i mało znane, ale Sigiriyi, Dambulli jak również Anuradhapury czy Polonnaruwy nic nie przebije. Miejsca są po prostu wyjątkowe, stąd niestety tak duża liczba turystów. Pozdrawiam serdecznie.
srilankapolonia 14:15 | 16.12.2017
Tak, to prawda, ale Sigiriya kosztuje 30 USD, Yapahuwa 3 USD. Na Sigirii spotykacie setki krzyczących Chińczyków i innych turystów z całego świata podczas sezonu, w Yapahuwa można spotkać jedynie lokalesów i jest o niebo mniej ludzi niż w Sigiriya, znacznie spokojniej i dla turystów zainteresowanych poznaniem lokalnego kolorytu to jest lepsze miejsce niż Sigiriya.Co do Dambulli, akurat mam mieszane uczucia - większość figur jest z XVII wieku i są mało kunsztownie rzeźbione w porównaniu z Polonnaruwa.
Mulkirigala na południowm wybrzeżu łączy w sobie po części wspinaczkę jak na Sigiria + świątynie w jaskiniach jak w Dambulla i to wszystko za frakcję ceny, czyli 3 USD (Sigiria + Dambulla = 40 USD / os.). Z Yapahuwa rzut beretem do Anradhapura, która nie ma konkurentów. Polonnaruwa - owszem godna polecenia - okres największego rozkwitu kultury singaleskiej.
Mój post jest jedynie informacyjny, że oprócz Sigirii za nie wielkie pieniądze też można zwiedzić coś ciekawego. W szczególności dla rodzin z dziećmi, gdyż wejście na Sigiriya i zwiedzanie Dambulli dla rodziny mama, tata + 3 dzieci powyżej 12 lat to 200 USD. Nie każdego stać na taki wydatek, a można zwiedzić coś innego, znacznie taniej.