/ / SRI LANKA > Przewodnik > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Przewodnik

kategoria podróże po świecie

pioseq dołączył
14.05.2016

pioseq 19:09 | 16.03.2018

Właśnie wróciliśmy z 14 dniowej objazdowki po Sri Lance. Naszym przewodnikiem i kierowcą był Sunil. Czy warto z nim jechać? Jak każdy ma wady i zalety. Do tych pierwszych zaliczyliśmy angielski. Niekiedy był dla nas mało zrozumiały i dopiero pod koniec wyprawy było trochę lepiej. Ale tu dobra wiadomość- Sunil uczy się polskiego i potrafi już budować proste zdania. Jego ambicją jest pokazać turystom jak najwięcej miejsc i obrzędów buddyjskich dostępnych tylko dla lokalsow . Byliśmy więc w Świątyni Zęba Buddy oglądając złoty posąg, w bibliotece że starożytnymi manuskryptami dostępnymi tylko przez kilka minut w ciągu dnia, ale także na lokalnych modłach w świątyni przy drodze i.t.d. Super wodospady,mini Adams peak,podróż pociagiem z Ella w nieznane bez turystow z lokalsami! Spaliśmy w guest housach i przyzwoitych hotelach z bardzo dobrą kuchnią. Atrakcjami były też masaże ajurwedyjskie takie nie dla turystów, wizyty w fabryce herbaty, warsztacie artystycznym oraz u zielarzy.W końcu 3 dni pobytu na plaży w Hikkaduwa w hotelu przy plaży. Tam zajął się nami drugi kierowca Sunila Tenissan, którego mogę bardzo polecić że względu na dyskrecję i dobry angielski. Wracając do Sunila - bardzo pilnował by jego podopieczni nie zostali nigdzie naciągnięci a to wydaje się być sportem narodowym lankijczykow. Co ważne jest on uczciwym, uczynnym i dobrym człowiekiem i dlatego mogę go wszystkim polecić. P.S. Sunil proponuje też dobre ceny, które należy oczywiście negocjować. Im dłuższy pobyt tym lepsza cena. Namiary: sunil.driver@gmail.com polecam Tenisana

jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 14:57 | 17.03.2018

"bardzo pilnował by jego podopieczni nie zostali nigdzie naciągnięci a to wydaje się być sportem narodowym lankijczykow."

Wydaje mi się to dość krzywdzącą dla Lankijczyków opinią. W ciągu miesięcznej wędrówki po wyspie naciągnąć nas (jeździmy we dwójkę) próbowano tylko raz - na bilet w mikrobusie z lotniska do Colombo.

pioseq dołączył
14.05.2016

pioseq 20:53 | 17.03.2018

Odpowiadając na twój komentarz pragnę powiedzieć, że dopiero mając lokalnego szczerego i uczciwego przewodnika mogliśmy się zorientować jak wysoki jest pobierany wszędzie podatek od białej skóry. Pozdrawiam pioseq

jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 12:00 | 18.03.2018

A konkretnie gdzie? W restauracji? W gusethousie/hoteku? Kupując bilet na pociąg, do muzeum, parku narodowego? Przewodnicy często tworzą wokół siebie aurę wyjątkowości, przydatności bo bardziej być docenienia, a także oczywiście licząc na napiwek (co akurat nie jest niczym nagannym).
W Azji na podróżach spędziłem ponad 3 lata i potrafię rozróżnić gdzie mnie próbują naciągać. Tego akurat jakoś niespecjalnie doświadczyłem na Sri Lance. Poza tym jednym przypadkiem, o którym wcześniej wspomniałem. Nie krytykuję Twojego doświadczenia z przewodnikiem i jestem pewny, że zasłużył na swoją dobrą opinię.
Zwracam jedynie uwagę na to co napisałeś na Lankijczyk, że naciąganie „wydaje się być [ich] sportem narodowym”. To taka stygmatyzująca, a moim zdaniem niesłuszna, opinia w rodzaju „wszyscy Polacy to złodzieje”.

pozdrawiam

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl