Forum dyskusyjne
Pogoda listopad 2018
kategoria podróże po świecie
kraj Sri Lanka
Asia 123 19:16 | 12.09.2018
Cześć,przewertowałam już chyba wszystkie fora, blogi itp i zdania odnośnie pogody w tym miesiącu są podzielone. Jedni piszą że warto inni że to nie jest doby czas na podróżowanie po SL. Chce sie wybrać na 3 tygodnie w listopadzie. Nie wiem czy ryzykować czy wybrać inny kierunek :( Będę wdzięczna za każdą informację.
Yakin 08:30 | 13.09.2018
>Cześć,przewertowałam już chyba wszystkie fora, blogi itp i zdania odnośnie pogody w>tym miesiącu są podzielone. Jedni piszą że warto inni że to nie jest doby czas na
>podróżowanie po SL. Chce sie wybrać na 3 tygodnie w listopadzie. Nie wiem czy
>ryzykować czy wybrać inny kierunek :( Będę wdzięczna za każdą informację.
Zdania są podzielone, bo nie ma jednoznacznej odpowiedzi :). Dużo tu zależy od regionu wyspy. Listopad, to okres gdy zaczyna wiać monsun zimowy. I choć co do zasady jest to wiatr suchy, to w drodze na Sri Lankę przechodzi nad Zatoką Bengalską, gdzie zbiera wilgoć. Dlatego przynosi opady głównie nad wschodnią część. Opady docierają również nad centralną część. Natomiast zachodnie wybrzeże jest w tym okresie raczej suche. Ja bym jednak jechał i się specjalnie nie martwił pogodą, bo to nie jest tak, że w okresie monsunu leje non stop. Deszcze potrafią być bardzo intensywne, ale są raczej krótkotrwałe i przychodzą głównie popołudniu. Ja co prawda na Sri Lankę nie dotarłem, ale w ubiegłym roku objechałem całe Indie w głównej letniej porze monsunowej. I takich dni gdy padało jakoś dłużej było dosłownie kilka, a podróż trwała 2,5 miesiąca. Deszcz ma też jeden plus dla większości osób z Europy, bo przynosi ochłodę. Mi osobiście nie przeszkadza nawet 40 stopni, ale dla większości osób, które spotykałem, te nawet parogodzinne spadki temperatury były dużą ulgą. Oczywiście mam na myśli tamtejsze ochłodzenie, czyli zamiast 30-35 stopni będzie 25 :)).
Asia 123 20:40 | 13.09.2018
Cześć, dziękuję za informację. Trochę podniosłeś mnie na duchu :)
Smok-1 22:41 | 14.09.2018
Byłem dokładnie 2 tygodnie w listopadzie 2015. Czasem padało (w różnych miejscach, bo na Sri Lance może padać w jednej dolinie, a w następnej już może nie padać), ale generalnie było ok. Jedno urwanie chmury było w Parku Narodowym Sinharaja, ale to las deszczowy i tam zawsze pada - a poza tym to było po południu
Piotrekbb 12:47 | 15.09.2018
Witaj Asia 123 w jakim terminie lecisz my będziemy ok 6 listopada. Może się gdzieś po drodze spotkamy na kawie
Asia 123 14:51 | 15.09.2018
Witam, planujemy ruszyć na SL 09.11 do 01.12. Bilety jeszcze nie kupione ale wstępny plan jest :) W trakcie pobytu na SL chcemy zahaczyć o Malediwy. Bardzo chętnie możemy się spotkać i wymienić doświadczeniami. Podróżuje z chłopakiem backpakersko. Lubimy przygody, spanie w namiocie i kochamy poznawać lokalną kulturę.
Skok_w_bok_Wyprawa 13:07 | 17.09.2018
Hejmy byliśmy na Sri Lance 4 lata temu własnie w drugiej połowie listopada 2,5 tygodnia i pogoda była ok. Musisz się tylko przyzwyczaić, że w ciągu dnia może popadać z 2h, ale to przyjemny orzeźwiający deszcz, bo na co dzień jest upał.
Jak coś podrzucam link do naszej wycieczki, może będziesz chciała "zgapić" :)
https://czasnawywczas.pl/sri-lanka/sri-lanka-gotowy-plan-wycieczki/
Asia 123 22:27 | 17.09.2018
Cześć, wielkie dzięki :) Super wpis.....zdjęcia BOMBA !
Skok_w_bok_Wyprawa 13:08 | 17.09.2018
Hejmy byliśmy na Sri Lance 4 lata temu własnie w drugiej połowie listopada 2,5 tygodnia i pogoda była ok. Musisz się tylko przyzwyczaić, że w ciągu dnia może popadać z 2h, ale to przyjemny orzeźwiający deszcz, bo na co dzień jest upał.
Jak coś podrzucam link do naszej wycieczki, może będziesz chciała "zgapić" :)
https://czasnawywczas.pl/sri-lanka/sri-lanka-gotowy-plan-wycieczki/
Piotrekbb 19:58 | 17.09.2018
My zaczynamy od Malediwów potem na Sri-lankę do 21 plany jeszcze nie dokończony. Bilety już mamy
Skok_w_bok_Wyprawa 09:53 | 18.09.2018
ooo zazdroszczę Malediwów, nam zabrakło czasu, ale będziecie mieć niezły przeskok kulturowy. Bo na Malediwach doświadczycie rajskich klimatów a na Sri Lance jest jednak trochę survivalu i biedy. Będziecie mieć piękną wycieczkę :)