/ / SRI LANKA > Upominki dla mieszkańców > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Upominki dla mieszkańców

kategoria podróże po świecie

BarbaraBaha dołączył
09.12.2018

BarbaraBaha 18:02 | 09.12.2018

Witam serdecznie,

Już za 2 tygodnie wybieram się na cudowną Sri Lankę. Chciałabym zabrać ze sobą jakieś upominki dla lokalnych mieszkańców (oczywiście takie, z którymi nie będę miała problemów). Może znajdzie się ktoś kto podpowie co warto zabrać, czego lokalnym brakuje itp.

Pozdrawiam

jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 19:35 | 09.12.2018

Takie pytanie zawsze budzi mój niepokój. Jeżeli chcesz pomóc to znajdź adres jakiejś organizacji, która tym się zajmuje i wpłać na jej konto.

Zabieranie jakiś drobiazgów na prezent ma sens tylko w przypadku kiedy przewidujesz wizyty w prywatnym domu, nawiązanie jakiś przyjacielskich kontaktów. Ale wówczas prezent powinien mieć charakter symboliczny, osobisty. Maże to być mały album z jakiegoś miejsca w Polsce.

Natomiast jeśli masz na myśli rozdawanie czegoś co rzekoma brakuje mieszkańcom ( np. nieszczęsne długopisy, słodycze, zabawki, itp) to zdecydowanie odradzam. Widziałem już takie scenki jak nasi turyści z zadowoleniem rozdawali gromadce przypadkowych dzieciaków (czy to w Nepalu, w Indiach czy w Indonezji) takie drobiazgi (najczęściej groszowe "podarunki") dzieci oczywiście były zachwycone, a turyści dumni bo niby w czyś pomagają. Efekt jednak jest taki, że to żadna pomoc, a dzieciaki uczy się żebractwa i później latają za turystami z wyciągnięta ręką domagając się prezentów (słodyczy lub osławionych długopisów). Tak nie można.
Mój kolega Darek zaangażował się w taką wakacyjną pomoc dla dzieciaków na Filipinach, ale robi to z głową. Najpierw nawiązał kontakt ze szkołą w jednej z filipińskich miejscowości, ustalił z nauczycielami czego faktycznie potrzeba, a potem rokrocznie organizuje zbiórki pieniędzy - to nie są duże kwoty, udaje mu się zebrać po kilkanaście tysięcy złotych. Potem robi ze znajomymi wspólne zakupy i zawożą transport do szkoły gdzie to przekazują w ręce nauczycieli by to rozdzielili. Sami niczego nie rozdają.

pozdrawiam

[konto usuniete] dołączył
00.00.0000

[konto usuniete] 23:44 | 09.12.2018

Za Jaszonem: zachęcam do wzięcia udziału w akcji Darka "Twoje serce dla dzieci z Filipin". https://www.facebook.com/sercedladziecizfilipin/posts/326493657874473?__tn__=K-R
Darek-Neronek pomaga dzieciakom ze szkoły na jednej z filipińskich wysp, a także rodzinom mieszkającym na Cmentarzu Północnym w Manili.
Nadal pamiętam dzień spędzony w tym niesłychanym miejscu (jest o tym mój niewielki artykuł na Globie).
W tym roku to już trzecia akcja. Naprawdę warto wziąć udział. :)

jaszon dołączył
28.11.2017

jaszon 09:39 | 10.12.2018

baobab-ka - dzięki, że podałaś link. Także zachęcam wszystkich do udziału.

Piotrekbb dołączył
17.01.2010

Piotrekbb 15:44 | 10.12.2018

Masz racje. Ja pomagałem po tsunami, przez caritas "adopcja na odległość " myślę że oni wiedzieli co komu potrzeba. Dawanie pierdół dzieciom napotkanym na ulicy chyba nie ma wielkiego sensu, co wcześniej zostało dokładnie opisane. Słodycze wozić z Polski to tym bardziej bo tam ciepło i transport. W sklepach spotkałem się z polskimi słodyczami.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl