Forum dyskusyjne
szczepienia
kategoria podróże po świecie
kraj Sri Lanka
bebus 23:59 | 06.03.2013
Cześć,Mam pytanie, za 3 dni lecę na Sri Lankę na 2 tygodnie, bilety kupione na urwanie głowy tj wczoraj i zastanawiam się jak jest ze szczepieniami. Coś powinienem zrobić, zdążę jeszcze i ma to sens? Poczytałem troszkę i dużo straszy się malarią, jak z tym jest, podpowie mi ktoś? Wylatuję w sobotę rano także czasu mam niewiele, dzięki.
gromek 07:39 | 07.03.2013
Hej, jestem wlasnie na Sri Lance. Przed wyjazdem zaszczepilam dodatkowo na dur brzuszny (czyli tyfus, koszt to 240 zł, jedna dawka) oraz polio (poniewaz niedlugo jade do innego kraju, gdzie polio jest, to od razu zrobilam. Z tego co wiem zalecane jest i tutaj), koszt jednej szczepionki skojarzonej, gdzie wchodzi ochrona przed tężcem, błonicą, krztuścem i polio to 180 złotych (jedna dawka) Szczepienia na żółtaczki juz mialam wczesniej. Najlepiej jak zadzwonisz do stacji epidemiologicznej na ul. Żelazna (maja swoja strone). Dla mnie panie byly bardzo uprzejme, ale tez nieco straszyly (że i szczepienia na menignokoki i jedzenie malarone bedzie potrzebne) ale nie skorzystalismy. Smarujemy sie mugga, spimy pod moskitierami (spimy w tanich przybytkach, moskitiery zawsze sa). Ponadto tych komarow jest bardzo malo! Rozmawialam z innymi podrozujacymi z Europy i rowniez malarone nie stosuja.Osobiscie jestem pozytywnie zaskoczona Sri Lanka. Jest tu w miare czysto, jadamy w lokalnych, przydroznych knajpach i ani razu nie chorowalismy.
piotrwaz 08:33 | 07.03.2013
Jeżeli byś wylatywał w sobote za dwa miesiące to miałbyś szanse na szczepienia .Teraz zostaje Ci zakup obrazka ze Świętym Krzysztofem - patronem m.in. podróżnych.
[konto usunięte] 10:37 | 07.03.2013
Na Cejlonie nie są wymagane żadne obowiązkowe szczepienia - zakładam, że ostatnio nie przebywałeś w rejonach zagrożonych "żółtą gorączką". Co do szczepień zalecanych - "kwestia gustu". Z takim "zapasem czasu" to chyba tylko tężec wchodzi w rachubę. Zagrożenie malarią "na chwilę obecną" jest minimalne zakładając, że nie będziesz spędzał tych dwóch tygodni w jakiś ekstremalny sposób. Jeśli chcesz koniecznie - można ze sobą wziąść "na wszelki wypadek" listek Malarone lub Doxycykliny - tak dla lepszego samopoczucia.Pozdrawiam.
bartek79 11:23 | 07.03.2013
Malaria była i owszem, ale kilka lat temu. Komarów 1000 razy więcej jest w Warszawie w lecie. Nie ma co zatruwać swojego organizmu. Wystarczy spray na komary jeśli będzie się miało nocleg w dzungli.
bebus 11:59 | 07.03.2013
No i wszystko jasne, dziękuję za zdrowo-rozsądkowe podejście do tematu:) Bywałem kilka razy w azji i jakoś nigdy się nie szczepiłem, nie zżółkłem także tym razem też będzie dobrze:)
dawidk 17:15 | 07.03.2013
hej !! a jaka masz tam teraz pogode? wyjezdzam za tydzien i jak patrze na wieczne deszcze w prognozach to jestem przerazony!
gromek 04:38 | 08.03.2013
Hmm... Ciekawa sprawa z ta pogoda. Teraz z Matarze na poludniu owszem niebo jest zachmurzone ale i tak jest potwornie goraca. Wczoraj caly dzien zbieralo sie na burze, ale nie padalo (chociaz prognoza mowila, ze ma padac). Do tej pory deszcz w ciagu dnia zaliczylismy w rejonie Nuwara Elija (bylo bardzo pochmurno, ale jak juz padal to drobny deszcz. Caly dzien chodzilismy po plantacjach herbaty i jak tylko przestawalo kropic, to rozbieralismy sie do koszulek, bo bylo na maksa cieplo). Nie przywiazywalabym uwagi do tych prognoz, te pory monsunowe nieco mieszaja:) zobacz tutaj, co Pawel Szozda o pogodzie na Sri Lance pisze http://www.srilankapolonia.pl/index.php?id=166. Pozdrawiam!