/ / > superklon - jak trafic na 1 miejsce > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

superklon - jak trafic na 1 miejsce

kategoria uwagi do forum i serwisu

tommy#1 dołączył
23.03.2008

tommy#1 15:19 | 12.11.2008

... top listy autorow - poradnik praktyczny.

Zakladamy kilka kont, oceniamy sobie nawzajem zdjecia na 5, im wiecej tym lepiej. Np. tak jak na fotce do ktorej link jest ponizej

http://img363.imageshack.us/img363/902/klonts0.jpg

Nastepnie zdjecia usuwamy, ewentualnie zostawiajac jedno. Oceny wyrzuconych zdjec zostaja, nikt nie moze ocenic zdjec tak jak na to zasluguja, poniewaz juz ich nie ma. Oceny zdjec usunietych zostaja, przez co jestesmy na pierwszym miejscu - przynajmniej przez jakis czas :)

http://img230.imageshack.us/img230/9139/klon2se2.jpg

Nie pytajcie mnie PO CO... to tylko poradnik praktyczny a nie wyjasnienie filozofii :)

Tak powazniej. Gdyby klon z powyzszych fotek zrobil to ciut inteligentniej, z roznych IP, gdyby zostawil na koncie jedna ladna fotke, spokojnie bylby na 1 miejscu. Dlatego uwazam, ze oceny zdjec wyrzuconych powinny byc likwidowane - tak jak bylo kiedys. Usuniecie zdjecia, np. pomylkowo wrzuconego, nie likwiduje obecnie ocen, ktore ono otrzymalo. Powoduje to mozliwosc takiej manipulacji ocenami jak w "poradniku" powyzej, oraz powoduje takie dziwne sytuacje jak np. w przypadku uzytkownika Kaczma, ktory z jakis powodow usunal kilka zdjec - wolno mu. Teraz ma jedno zdjecie, ktore ma inna srednia ocen niz ogolna srednia wszystkich jego zdjec... ale zdjecie ma jedno :)

http://www.globtroter.pl/konto/user.phtml?user_id=11337

Ja rozumiem wymagania reklamodawcow, liczba odwiedzin, klikniec itd.... uwazam jednak, ze na top liste powinna trafiac osoba z jakims dorobkiem, z jakas liczba otrzymanych ocen plus z jakas liczba, np. 10 - 20 ,zdjec na koncie. Podobnie z ocenianiem - tylko ludzie z jakims "dorobkiem". Mozna tez wprowadzic jakis "staz" - oceniaja ludzie z jakims dorobkiem i np. po miesiacu "stazu" na portalu.

Mysle, ze lepiej by bylo wrocic do sytuacji , kiedy usuniecie zdjecia powoduje usuniecie rowniez ocen jakie to zdjecie posiadalo, a wprowadzic takie zmiany jak np. powyzej .

Ku chwale portalu :)))

barbzurawska dołączył
20.10.2008

barbzurawska 17:27 | 12.11.2008

Ja sądzę że lepiej byłoby w miejsce usuniętej fotki wstawiać 0 które wliczane by było do średniej,za usunięcie fotki było by chyba to uzasadnione,gdyż usuwanie dodatkowo punktów,może podsunąć pomysł aby zostawiać same dobre fotki.

tommy#1 dołączył
23.03.2008

tommy#1 18:14 | 12.11.2008

No ale czasami zdarzaja sie pomylki - ktos wrzuci nie to zdjecie co chcial, ktos dwa razy te sama fotke... lub po prostu sie rozmysli stwierdzajac ze tego zdjecia nie chce pokazac. Sam mialem kilka pomylek :)
Jesli ktos ma w galerii 20 wyjatkowych zdjec - bo pozostale 20 usunal, i te fotki maja np. 100 wysokich ocen, niech sobie bedzie wysoko w rankingu. Tak juz bywalo.
Na pewno lepiej niz teraz. Teraz wystarczy chora ambicja, pol dnia czasu i przeleciec sie po kilku miejscach gdzie jest darmowa siec, np. w centrach handlowych. Pierwsze miejsce gwarantowane. W perspektywie kilkanascie pierwszych miejsc z pelnymi piatkami :)))

...ale to tylko moje skromne zdanie :)
pozdrawiam

emski dołączył
13.12.2003

emski 18:08 | 12.11.2008

a moze by tak zniesc ta idiotyczna punktacje a na czolowke dostawalyby sie zdjecia z najciekawszym i najwiekszym opisem np :-)) i wtedy zniknelyby klony gorne poki zlosliwosc podsrywania i globtrotter wrocilby do swojej idei ciekawych miejsc ciekawszych opisow i wymiany informacji rodzaj blogu a nie bagienka w ktorym sie niezle miesza

tommy#1 dołączył
23.03.2008

tommy#1 18:25 | 12.11.2008

Emski, ja na przyklad lubie oceny . Maja swoj smaczek, nutke rywalizacji - ale chodzi mi o te zdrowa :) Zreszta wydaje mi sie, ze dzieki tym ocenom, komentarzom, i wskazowkom udzielonym mi przez kilku uzytkownikow, robie lepsze fotki - glownie dla siebie zreszta. Bede mial lepsze pamiatki. Mozna porownac moje wczesne fotki i pozniejsze :)
Moze wrocic do pomyslu, aby ten kto wrzuca fotke, zezwalal lub nie na jej ocenianie ... i wprowadzic zasady jak powyzej :)

emski dołączył
13.12.2003

emski 18:36 | 12.11.2008

klony tez lubia oceny :-)) i dzieki temu sie rodza a za opcja "wylaczone z oceny" to juz postuluje od miesiecy a O.Admim to sciana. Masz racje, zdjecia z ciekawymi komentarzami opisami ida na "gorna polke" a nie zalew szarzyzny i ilosci podbudowany sztucznymi punktami

marianna_p dołączył
15.04.2008

marianna_p 18:47 | 12.11.2008

ja tez uważam, ze w rankingu powinny się znajdowac osoby z minimum 10-20 zdjeicami.
Pierwsze meijsce z jednym zdjęciem ? Co to za porównanie z osobami, które prezentują dziesiątki, setki zdjęć.
Podobnie z ocenianiem- oceniać powiny osoby z jakimś dorobkiem i moze rzeczywiście ze stażem. To juz wiele razy było pisane, ale bezskutecznie...
Zostawianie starej średniej po wywaleniu cześci zdjęć wydaje mi się bez sensu.

barbzurawska dołączył
20.10.2008

barbzurawska 18:43 | 12.11.2008

Z opisywaniem też byłoby to samo jak z ocenami za fotkę,ale może być coś takiego że fotka musi być określony czas,np,3 dni i dopiero po tym czasie można by wystawiać oceny,można się wtedy zdecydować czy zostaje czy nie,ale po tym czasie dalej jestem za 0,przecież widać jak na dłoni,jedna osoba a wcieleń kilka,a o złośliwości to szkoda słów :))

cortina dołączył
09.11.2008

cortina 19:44 | 12.11.2008

No rzeczywiście nr 1 w rankingu zamieścił tylko jedno zdjęcie, trochę to nie w porządku, bo to nie jest żaden dorobek. Ja ponawiam propozycję, aby ocenianie uzależnic od wpisania komentarza.
Pozdrawiam wszystkich.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 21:33 | 12.11.2008

Dziekujemy za uwagi i zapraszamy do dyskusji.

Tylko dzieki nim optrzymujemy bogaty feedback pomagajacy w zmianach w serwisie.

Wiemy ze czasami zmiany trwaja jakis czas, ale dzieki temu omijamy ryzyko wdrozenia niesprawdzonych pomyslow.

Tak sie zdarza czasem w przypadku inicjatyw calkowicie nowych uzytkownikow.

pozdrawiam

GlobAdmin

anag dołączył
14.04.2006

anag 23:02 | 12.11.2008

W zasadzie bardzo slusznie drogi Adminie;)

Troche juz tu bywam, czytam dyskusje na ten temat (jak rowniez pyskowki na ten temat), wiec tez sie wypowiem, a co;) Mialabym nastepujace sugestie, niektore juz rzucone przez innych tu i owdzie, niektore moze jeszcze nie:

1) Dac prawo do oceny tylko tym uzytkownikom, ktorzy sa na portalu przynajmniej od miesiaca I sami maja przynajmniej 20 zdjec. Jak zdjecia sie "nagle skasuja", prawo do oceny innych powinno byc natychmiast odebrane.

2) Wszystkie zdjecia powinny byc oceniane jak w szkole: 5 - bardzo dobre, 4 - dobre, 3 - srednie, 2 - marne, 1 - beznadziejne.

Dodatkowo - jesli ktos decyduje sie ocenic zdjecie, powinien BYC ZMUSZONY dodac przynajmniej krotkie uzasadnienie DLACZEGO tak a nie inaczej je ocenia. Wtedy moze skonczy sie ocenianie tasmowe, za glosem tlumu czy wg sympatii lub uprzedzen, a zacznie to bardziej wartosciowe, ktore moze komus sie na cos przyda.

Sama mam pare zdjec na tym portalu, roznie przez ludzi ocenianych. Szczerze mowiac nie interesuje mnie specjalnie "jaka srednia mi wychodzi". Ale chetnie dowiedzialabym sie dlaczego ktos postawil mi 2 a ktos inny 5 za to samo zdjecie. Rozne spojrzenia na ta sama rzecz moga byc naprawde bardzo interesujace.

3) Uwazam ze powinno byc wiecej kategorii, ktorych nie powinno sie mieszac. Top ten zdjec miesiaca to totalny miszmasz i bzdura - dominuja landszafty, bo lepiej wpadaja tlumowi w oko, inne, mniej "komercyjne" zdjecia nie maja szans na przebicie sie. Np. zdjecia makro - choc akurat sama za nimi nie przepadam i rzadko ogladam, uwazam ze powinny byc wyeksponowane osobno. Moim zdaniem troche absurdalne jest ustawianie w ten sam ranking zdjec np.: zuczka na lisciu, papuasa na skale czy wybuchajacego wulkanu, bo tresc i przekaz sa przeciez zupelnie inne i nieporownywalne...

Skoro o kategoriach mowa, chcialam swojego czasu zaproponowac kategorie zdjec niepowaznych (czyli generalnie cos co nas smieszy w podrozy i co udalo sie utrwalic na zdjeciu), ale pomysl sie niestety nie przyjal...:( Szkoda:((

4) Zdjecia ocenione na powiedzmy mniej niz 4.0 (czyli mniej niz dobre) powinny byc automatycznie usuwane po np. miesiacu. To samo ze zdjeciami, ktore uzyskaly mniej niz np. 20 ocen - swiadczy to przeciez o tym ze nie sa specjalnie interesujace. Mamy ponad 36,000 zdjec na globtroterze, ale ile z nich jest tak naprawde dobrych i/lub ciekawych? Proponuje wyrzucic te, ktorych nikt nie oglada/ocenia albo ocenia nisko, wtedy bedzie sie chetniej i latwiej wracalo do tych, ktore zostana.

Tyle kazania. Pozdrawiam serdecznie;)

kasy1 dołączył
10.10.2004

kasy1 23:34 | 12.11.2008

ad.4
Prawdopodobnie nie byłoby co pokazywac na portalu,bo nie wiem czy 20 zdjec bedzie mialo ponad 20 komentarzy..a potem sie zacznie..czy odpowiedz autora to tez komentarz,bo jezeli tak,to beda takie zdjecia,pod ktorymi autor umiesci kilkanascie swoich komentarzy np.dziekuje,pozdrawiam,zapraszam itp...
Zostawmy tak jak jest i juz..moze usuwac zdjecia ocenione ponizej 2?

anag dołączył
14.04.2006

anag 23:47 | 12.11.2008

Mialam na mysli ocene + obowiazkowy krotki komentarz do niej (moze byc nawet jedno slowo jesli kogos nie stac na wiecej); odpowiedz autora nie powinna sie liczyc wcale. Przy dobrych/popularnych zdjeciach tyle sie uzbiera, jak sadze, tym niemniej prog 20 ocen byl jedynie luzna propozycja.

Nie ma chyba zbyt duzo zdjec ocenionych ponizej 2, wiec to tez niewiele zmieni.

"Tak jak jest" mi sie nie podoba dlatego nie biore w tym aktywnego udzialu - tzn. nie oceniam w tym systemie, bo uwazam ze jest kiepski, ma sie nijak do rzeczywistosci i zbyt czesto prowadzi do naduzyc i klotni. Ale jesli nic sie w tym temacie nie zmieni, tez nie bedzie to dla mnie koniec swiata:) Po prostu problem bedzie regularnie powracal na forum, pewnie najczesciej z nowymi uzytkownikami, bo "starzy" sie dawno poddali...;))

kasy1 dołączył
10.10.2004

kasy1 23:54 | 12.11.2008

No wlasnie..o to mi chodzi..rob po swojemu,oceniaj i pisz komentarze lub nie

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 01:58 | 13.11.2008

Właśnie wróciłem z wakacji i trafiłem na fajny temat do którego pozwolę sobie wtrącić trzy grosze: Dodatkowa instrukcja jak trafić na pierwsze miejsce: Przez jakiś czas zdjęcie zatytułowane "Mamusia" było na 1-szym miejscu wśród portretów. A teraz się okazało, że w ciągu 2 dni zapisało się 3 "NOWYCH" użytkowników, którzy pierwsze co zrobili to ocenili je na 3 Oto oni: profi1929, kornel1965, steinchen. Oczywiście jest to czyjaś złośliwość wypaczająca całą ideę "oceniania". Myślę, że nie tylko ja ale wielu innych użytkowników natrafiło na to samo. Co na to ADMIN???
Generalnie BRAK MODERATORA na tym forum jest wyrażnie wyczuwalny i mam wielki żal do ADMIN, że w tego typu forum nikt takiej roli nie pełni. Wprowadzenie innego systemu ocen z możliwością rezygnowania z nich jest też niezbędny, bo ten system tutaj w tym mo.mencie jest bezsensowny.

tommy#1 dołączył
23.03.2008

tommy#1 04:32 | 13.11.2008

No i prosze, jakby na potwierdzenie mojego "poradnika" klon z fotek do ktorych sa linki powyzej pokazal "zajecia praktyczne" :)))

to samo IP co powyzej , dorobek jak w poradniku :)))

http://img521.imageshack.us/img521/8639/klon1ds7.jpg

no i kto jest the best, no kto ?? :)))

http://img208.imageshack.us/img208/8183/klon2td4.jpg

Zapodaje screeny, bo zapewne to sie szybko pozmienia :) Albo sie chlopak zorientuje i pousuwa, albo admin "pozamiata" :)
Mysle jednak, ze na nasladowcow nie bedziemy dlugo czekac.

pozdrawiam

slowak38 dołączył
01.11.2008

slowak38 04:26 | 13.11.2008

Zastanawiales sie tommy#1 dlaczego ktos mialby to robic. Otoz dlatego, zeby pokazac adminowi jaki to bezsens wymyslil. Najbardziej absurdalne jest to, ze jesli ktos chce usunac zdjecie, to wyswietla sie czerwona informacja, ze ocena zostaje zeby uniknac manipulowania. Nie wiem w jakim stanie musial byc ktos, kto to wymyslil. Przeciez na zdrowy rozum jest zupelnie odwrotnie! Teraz wlasnie mozna kombinowac! A to co proponuje barbzurawska to idiotyzm do kwadratu. Jesli jakis klon zanizy komus ocene i autor skasuje to zdjecie, to barbzurawska proponuje, zeby ukarac nie klona, tylko wlasnie autora, dajac mu zero. Klony funkcjonuja tu oficjanie, nie kryja sie, maja to samo IP, np taki conajmniej poczworny profi1929/kwach1970/adam30/altoadige i inni.
Szkoda tommy ze sie wtraciles, chcilalem to jeszcze rozbudowac i osmieszyc wszystkie absurdy jakie tutaj sie dzieja.

tommy#1 dołączył
23.03.2008

tommy#1 04:39 | 13.11.2008

Jesli tak, bede musial przeprosic. Mozna to bylo jednak wczoraj skonczyc i opisac - jako Slowak 38 miales wczoraj wszystko. Nie zdazylem zrobic ostatniego screena nim pousuwales :) Jesli Twoje intencje byly takie jak piszesz, faktycznie wpadlem jak guano w wentylator, a dla Ciebie duze piwo :)
Mysle, ze swoj cel, tak czy tak, osiagnales :)
pzdr

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 05:13 | 13.11.2008

Czy na prawdę tu jeszcze trzeba coś ośmieszać. To raczej ja jako użytkownik czuję się ośmieszony. Dla ADMIN liczy się tylko SZMAL. Szmal to każde kliknięcie użytkownika, a po co to umieszcza, co robi, czy to na temat, czy to kolejny neon, piesek, grzybek landszafcik itp to ADMIN wogóle nie obchodzi!!!! Oceny? Przecież to jedna wielka kpina!
DZIESIĄTKI klonów "oceniających" siebie i "przeciwników" itd, itp. Ja też uważam, że prowadzenie rankingu może być ciekawe, ale musiałoby to być zorganizowane i DOBROWOLNE - tak aby można by również zdjęcia bez konieczności startowania w "wyścigu". Brak jasno określonych zasad, brak jakiejkolwiek kontroli (brak moderatora, bez którego tego typu forum nie może istnieć) itd. itp. Myślę, że aby to forum miało sens zmiany są KONIECZNE!

tommy#1 dołączył
23.03.2008

tommy#1 05:26 | 13.11.2008

Jesssooo, AMKB... nie uderzaj w taki patetyczno - pompatyczny ton. Przeciez jak sie komus nie podoba, ne musi tu zagladac. Jakbym ja sie czul osmieszony zwinal bym sie stad i tyle. Przeciez to jest dobrowolne. Ja uwazam ze to calkiem fajny portal i calkiem fajni ludzie... prawie wszyscy :) Zyjemy w czasach, gdzie kasa jest potrzebna... trudno, komercja jest wszedzie. Zapewne nawet tej mamusi ze swojego zdjecia musiales dac jakis prezencik :))) Portal jest fajny, co nie znaczy ze nie moglby byc lepszy. Tego typu dyskusje maja raczej za zadanie podsunac jakies pomysly adminowi, a nie organizowac partyzantke czy ruch oporu. Admin ma swoje interesy i juz, musi pogodzic biznes z "klimatem" obiezyswiatow - to chyba calkiem proste nie jest :) W koncu to jego strona. Zawsze mozna sobie poszukac innej, lub zrobic wlasna.
To nie jest nic osobistego, to moja skromna opinia.
pozdrawiam

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 05:44 | 13.11.2008

Gdybym nie lubił tego portalu, to nie pisałbym tak często i na wiele tematów. Nie ma to nic wspólnego z pompatycznością. Nie mam pretensji do ADMIN, źe robi ten portal dla szmalu - to oczywiste. Mam pretensję, źe robi to z minimalnym nakładem pracy i wysiłku. Wiele pytań, czy sugestii jest pomijanych milczeniem. Np. tak drobna sprawa jak uzupełnienie listy krajów które odwiedzamy/odwiedziliśmy jest nie załatwiona. Brak moderatora jest oczywisty! Sprawa manipulowania ocenami? Przecieź ten problem, się ciągnie od dawna! Czy wypominanie tego adminowi to organizowanie partyzantki? Rozumiem, źe najchętniej byś widział tylko osoby, które zgadzają się z Tobą, (ja pewnie teź - to ludzkie), ale wybacz - dalej będę tu zaglądał :)))). Pozdrawiam.

tommy#1 dołączył
23.03.2008

tommy#1 06:13 | 13.11.2008

Przestan pieprzyc, i nie staraj sie zrozumiec kogoc, jak masz trudnosci ze zrozumieniem samego siebie. Popatrz na te dwa zdania :
"Dla ADMIN liczy się tylko SZMAL."
"Nie mam pretensji do ADMIN, źe robi ten portal dla szmalu - to oczywiste."
To sa Twoje, napisane w krotkim okresie czasu slowa. Zaprzeczaja sobie.
Ja Ci nie zabraniam tutaj zagladac, ale prosze, nie probuj tlumaczyc moich slow na zasadzie "co poeta mial na mysli". Ja prosty chlopak jestem - co mysle to pisze. Ty masz takie pomysly, ja takie, a Kasy1 nie chcialby nic zmieniac. Kazdy ma prawo do swojego zdania. Do admina nalezy ruch - zrobic to, lub to, lub nic. Jak cos zrobi lub nic - i tak nie zadowoli wszystkich, lecz przypuszczam, obserwujac Twoje wypowiedzi, ze Ciebie zadowolic potrafisz tylko Ty sam :)
pzdr

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 06:23 | 13.11.2008

Po pierwsze slówo "pieprzyć" jest niegrzeczne (ordynarne) - brak moderatora, który zwróciłby Ci na to uwagę! Niestety muszę Ci wytłumaczyć, bo masz problem z kojarzeniem. Te dwa zdania, które zestawiłeś się nie wykluczają. Moźna robić coś dla szmalu ale i NIE TYLKO dla szmalu. Nie jestem "prostym chlopakiem", więc moźe dlatego widzę róznicę?

tommy#1 dołączył
23.03.2008

tommy#1 06:53 | 13.11.2008

Pierwsze zdanie jest wyrzutem, ze chodzi o szmal. Podkresliles to piszac szmal duzymi literami - w domysle tylko szmal. Drugie zdanie jest zaprzeczeniem pierwszego.
Musze Ci rowniez wytlumaczyc znaczenie slowa pieprzyc (wklejam ze slownika) :

znaczenia:
czasownik przechodni, aspekt niedokonany

(1.1) dodawać pieprzu do jedzenia
(1.2) pot. potocznie mówić bzdury, kłamać
(1.3) pot. potocznie pogardzać kimś/czymś, lekceważyć kogoś
(1.4) wulg. wulgarnie uprawiać seks

Kontekstu nie zrozumiales, byl za trudny, czy jak ? Wulgarne to slowo jest w zupelnie innym znaczeniu. Tutaj jest potoczne. Zreszta "prosty chlopak" rowniez nie zalapales. Z kontekstu mojego zdania wynika, ze chodzi o "szczery", a nie "prostak" - jak raczyles, niezwykle subtelnie w swoim mniemaniu, sugerowac.
Mysle ze nie jestes tak nierozgarniety zeby tego wszystkiego nie zalapac. Jestes po prostu upierdliwy. Daj sobie spokoj, tu nie Sejm, ani nie sala sadowa.
EOT

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 07:15 | 13.11.2008

Szczerze - widocznie pochodzimy z innych stron. W moich stronach słowa "nie pieprz" są wulgarne - bez słownika. Wylałeś całą furę złości na mnie i po co? Żeby się lepiej poczuć? Spływaj (tak, wiem niegrzeczne - zasłużyłeś sobie).

fruchu dołączył
04.07.2008

fruchu 08:05 | 13.11.2008

czasami sam sie sobie dziwie ze jeszcze wchodze na ten portal...
ciagle klotnie miedzy uzytkownikami, 13tys podroznikow (jesli sie nie myle to jak zakladalem konto bylo ich 80tys) - z czego udziela sie tu moze z 20osob, admin ktory ma wszystko gdzies i odzywa sie raz na miesiac slowami ze wszystko obserwuje i cos z tym zrobi itp...

tommy#1 dołączył
23.03.2008

tommy#1 15:43 | 13.11.2008

Fruchu ma racje z tymi klotniami.
Niepotrzebnie dalem sie wciagnac. Przepraszam uzytkownikow za te glupia i nic nie wnoszaca sprzeczke.

biendarka dołączył
30.09.2008

biendarka 17:21 | 13.11.2008

do slowaka 38 :)
Rob nadal to co robisz, please!! :D rob tak jak robisz i namawiaj innych by tak robili - moze jeszcze wiecej ludzi sie bedzie bulwersowac i dzieki Tobie dostrzega bezsens tego jak tu mozna sciemniac, moze wtedy ADMIN wreszcie zechce laskawie wprowadzic jakies zmiany odnosnie klonow i innych wyzej wymienionych problemow... Im wiecej sie ludzi bulwersuje tym lepiej, bo za kazdym razem, gdy temat na forum wygasa ADMIN sobie wzdycha i sie usmiecha, ze ma juz dyskusje z glowy, bo "bylo minelo" i juz sie sprawa sama zakonczyla ;) nie dajcie tej dyskusji wygasnac i meczcie tym tematem ADMINa do upadlego, please! moze wreszcie nastapia jakies zmiany... Pozdrawiam, Biendarka

fruchu dołączył
04.07.2008

fruchu 17:29 | 13.11.2008

jeszcze podobala mi sie wypowiedz kogos kto wprost stwierdzil ze jest to dla niego portal to wygrywania ksiazek ;-)

tommy#1 dołączył
23.03.2008

tommy#1 18:02 | 13.11.2008

Ja tak troszke w obronie admina :)
Sam wszystkiego nie zalatwi. My sami wiele mozemy zdzialac. Nie dopuszczac np. do takich glupich utarczek slownych w jakiej sam uczestniczylem, niestety, powyzej. To psuje atmosfere i wprowadza nerwowosc. Mozemy rowniez zglaszac ewidentne klony - admin nie raz o to prosil. Sam kiedys zglosilem podejrzenie klona, ktos inny zglosil plagiat. Admin zadzialal momentalnie - sprawdzil, a nastepnie zbanowal. To nie "kapowanie", to sprzatanie :) Roznego rodzaju zlosliwosci, niecheci do kogos, "podsrywania" jak to trafnie Emski okreslil, zaden admin zadnymi metodami nie zlikwiduje. Nie dajmy sie poniesc takiej atmosferze i juz. Jesli wypatrzymy kogos z przerostem ambicji - zolta kartka, olejmy go :) Podstawowa sprawa mysle - jesli dajemy komus ocene wyraznie nizsza niz pozostale, napiszmy mu dlaczego. To wiele wyjasnia i likwiduje w zarodku niesnaski, ferment :)
Nie zwalajmy wszystkiego na admina.
A admin w swoim zakresie cos zrobi z tym systemem ocen, wyciaganiem sredniej i bedzie likwidowal klony, prawda ? :) Mysle rowniez, ze jakis rodzaj wewnetrzej komunikacji, jakiejs portalowej poczty, lub czata, bardzo pozytywnie by wplynal na zdrowa atmosfere na portalu, utrudnial zycie klonom, dusil w zarodku ewentualne konflikty. Pozwalaloby to szybko wyjasnic roznice zdan lub nieporozumienia, ktore musza sie pojawiac przy takiej ilosci roznych i w sumie obcych sobie ludzi.

barbzurawska dołączył
20.10.2008

barbzurawska 18:28 | 13.11.2008

Tommy nie rozumie,dlaczego co poniektórzy mają urządzać sobie kpiny,bez zwrócenia im dokładnej uwagi,jeżeli ich pole widzenia kończy się na ich nosie,to niestety trzeba ten nos czasem przytrzeć :)) I Slowak i Fruchu macie rację, zgadzam się z wami,ale jak nie zrobisz,zawsze jest możliwość matactwa,popatrzyłam teraz na pewną fotkę,ponad 80 wejść a tylko 8 ocen,może tu jest jakiś kruczek,za mało ludzi ocenia,lub niech nie będzie widoczne ocenianie .Tomy bardzo dobrze się stało :))) Pozdrawiam :)

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 19:22 | 13.11.2008

Ja również przepraszam, że zareagowałem na niegrzeczną odpowiedź. Nie powinienem był reagować - bo temat ważniejszy niż głupia kłótnia...
Do rzeczy: Wydaje mi się, że nie wystarczy tylko krytykować ADMIN'a ponieważ jego reakcje są znikome, więc może powinniśmy spróbować ustalić jakie zmiany należałoby wprowadzić? Oto moja konkretna propozycja zasad oceniania, która byłaby łatwa do wprowadzenia dla Admina i myślę, że bardziej sprawiedliwa. Brzmi trochę bardziej zawiło, ale nie sądzę, że jest trudna do wprowadzenia:...
1. Wprowadzić gradualną wartość punktowania. Początkujący otrzymywałby tylko 1/10 wartości punktowej. Razem ze stażem na portalu i ocenami (np za każdy miesiąc) i za każde zdjęcie ocenione np. powyżej 3) wartość jego ocen by rosła do pełnego punktu. .... . W ten sposób utrudnilibyśmy działanie klonom i można zachować dotychczasową punktację. Przykładowo: jeżeli otrzymamy 2 oceny od osób z wartością 1 (np. 5) i początkująceg 0.1 (np. 3), to średnia wychodzi 4.82 (5 + 3/10) podzielone przez (1 + 0.1). Brzmi to trochę zawile, ale wyliczenia robi komputer, więc to nie powinno być problemem.
2.Ograniczyć ilość zdjęć do punktowania np. do 5 lub też gradualnie uzależniając je od stażu i dotychczasowych ocen.
3. Wprowadzić pozycję moderatora, który będzie w miarę możliwośći ucinał pyskówki, klony itp.
4. Wprowadzić zasadę możliwości pokazywania zdjęć bez zgłaszani ich do punktowania. Można do nich dołączyć anonimową wersję punktowania "ciekawe/nieciekawe" i po pewnej ilości "nieciekawe" zdjęcie by przepadało.....
Bardzo proszę o rzetelne podejście do mojej propozycji...

emski dołączył
13.12.2003

emski 22:28 | 13.11.2008

jeszcze raz apeluje do O. Admin skonczyc z ocenami a przynajmniej wprowdzic opcje "bez punktacji" skoro nie potrafi sobie poradzic z gnomami typu "superkrytyk" onanizator jakis jak markmarek40 i wielu mu podobnych dzisiaj zalozyl konto i wali rowno zamiast cicho w kacie ruszac skora :-)) i zgadzam sie z jednym z kolegow ..setki users of group ale wiekszosc to przychodzi i odchodzi po takich numerach i zostaje tylko pare maniakow a jak O Admi chce tu jeszce wiac swoimi banerkami NOKIA to niech sie zastanowi co z tym zrobic bo bedzie mial users za Uralem

marianna_p dołączył
15.04.2008

marianna_p 23:58 | 13.11.2008

to ja jeszcze musze dodac ciekawostkę. czy coś zmieniło się w zasadach wkładania zdjęć? bo dzisiaj 13 listopada nasz nowy kolega teddy320 włożył 57 bardzo ciekawych zdjęć z Chin, czym chyba pobił jakiś rekord:):):) jak możliwe, ze udało mu się to zrobić?

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 01:01 | 14.11.2008

A może to nowy sposób na superklonów. Jak by tak wrzucić po 100 zdjęć to nawet oni się zmęczą i zrezygnują?.... :))))). Poważnie - marianno jeżeli zaczniesz manipulować opcją edytowania/zmiany zdjęć to możesz wsadzić ich ile chcesz.... Odkryłem to kiedyś przez przypadek. Pozdrawiam :)

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 02:17 | 14.11.2008

Chyba trafiłem marianno - nasz Teddy wprowadził 115 (STO PIĘTNAŚCIE) zdjęć z Chin w ciągu... max 5 dni (od daty zapisania się...) HELP!!!!!!!!!!!!!

emski dołączył
13.12.2003

emski 02:40 | 14.11.2008

buuuuu chcialem zostac superklonem i O Admin mnie chce mnie wygonic z podworka czyli klon klonowi oka nie wyklonuje bo jak mozna dopuscic zeby klon wladowal setke i troche chlamu i jeszcze za to zbieral blogoslawienstwo O Admina no to koniec

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 03:15 | 14.11.2008

Nie potrzebnie się denerwujesz. przestań się wygłupiać z tymi jedynkami! Chcesz postawić 115 jedynek? (Co nie oznacza, że nie miałbyś racji...) Powinieneś emski uczyć się jak robić zdjęcia!!!!
Spójrz na zdjęcie nr 46455, które otrzymało CZTERY 5 od adam30, kwach1970, beltwino, barbzurawska. Basię rozumiem, ona się nie poddaje i wszystkiemu co się da do wędki przyczepić da 5 ale pozostali? Nowa wiara - nowe jurne sklonowane chłopaki! HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 03:36 | 14.11.2008

Adres tego wspaniałego zdjęcia: ...... www.globtroter.pl/zdjecia/46455,chiny,guanzou,nanning,nanning-10--3,mln,mieszkancow.html

beithe dołączył
16.03.2002

beithe 12:46 | 14.11.2008

A może podzielić tę galerię na 2 główne części - zdjęcia poglądowe i hmm... powiedzmy ambitniejsze. Zdjęcia poglądowe pokazywałyby miejsca, niekoniecznie mając jakąś wartość artystyczną - to się przydaje, bo można sobie przejrzeć pod kątem planowania wyjazdu. Te zdjęcia mogłyby nie mieć ocen lub mieć ocenę na zasadzie przydatne/nieprzydatne.
Zdjęcia "ambitniejsze" (trzeba by im wymyślić jakąś szczęśliwszą nazwę) mogłyby zostać przy obecnych ocenach, chociaż ja wolałabym znów opcję podwójną: polecam/nie powinno się tu znaleźć.
Przyznam, że system oceniania zupełnie mi się nie podoba, ale przy ich braku chciałabym mieć chociaż opcję polecania, żeby osoby bywające rzadziej albo nowe mogły sobie obejrzeć lepsze zdjęcia bez przekopywania się przez 36 000.
Liczenie do średniej zdjęć usuwanych moim zdaniem powoduje więcej problemów niż pożytku. Ja np. nauczona doświadczeniem oglądam zdjęcia natychmiast po wystawieniu, bo mimo że mają wielkość i wymiary dostosowane do wymagań i na komputerze wyglądają ok, to 1/3 z nich po wejściu na portal nie nadaje się do oglądania i wylatuje natychmiast. Jeśli ktoś się zorientuje już po wystawieniu ocen, to niestety...

cortina dołączył
09.11.2008

cortina 13:06 | 14.11.2008

rzeczywiście to jest pomysł, z tym dzieleniem na grupy przydatności zdjęcia. Jest wiele zdjęć na tym portalu które mnie zdziwiły, zaskoczyły, rozśmieszyły, a niekoniecznie miały dobrą jakość. Ja tutaj widzę dwie podstawowe grupy:
I. fotografie artystyczne (często pozowane i obrabiane, ale niekoniecznie)
II. zdjęcia reportażowe (nieraz robione "z biodra", w ruchu, z zaskoczenia, gorsze jakościowo i trudne do wykadrowania.
Powiem szczerze, że chociaż sama robię "landszafciki", uwielbiam oglądać właśnie tę drugą grupę zdjęć, są ciekawsze, a często bardzo nisko oceniane. Ja mimo wszystko zrezygnowałabym z oceniania na rzecz komentowania. Wiele komentarzy wzbudzają i zdjęcia piękne i ciekawe, a do tego nieraz wzbudzają dyskusję czy wymianę poglądów na temat danego miejsca.
Poza tym bardzo mi brakuje możliwości bezpośredniego porozumiewania się między nami np. chatu lub możliwości przesyłania prywatnych wiadomości.
Pozdrawiam wszystkich!

marianna_p dołączył
15.04.2008

marianna_p 13:30 | 14.11.2008

podoba mi się pomysł zarówno z "polecanymi" jak i z "artystycznymi", bo takie ja osobiście najbardziej lubię. ALe kto z nas ma "uprawnienai" czy wyczucie, by ocenić co jest artystyczne, a co nie. Jednak jest to portal podróżniczy po prostu, nie artystyczny. Nie wielu z nas ma do czynienia ze sztuką czy estetyką, większość to podróżnicy-amatorzy. Moze więc "polecane" jest lepszym rozwiązaniem. Najwięcej zdjęć w top 10 to własnie typowe widokówki - ładne, poprawne, pokazujące ładne miejsce przy pięknej pogodzie. Czasem trafi się jakis dobry portret, ale z rzadka :)
Natomiast co do zdjęć reportażowych robionych "z biodra" tez moga być dobre i artystyczne. Polecam kolegę onof'a( jak dla mnie to najlepszy fotograf na tym portalu:), który pokazał nam takie rewelacyjne prace, nie przez wszystkich docenione, bo w dużej części czarno- białe, a to już nie jest tak komercyjne jak zachód słońca, czy góry:)
Link: http://www.globtroter.pl/konto/user.phtml?user_id=15297

marianna_p dołączył
15.04.2008

marianna_p 13:36 | 14.11.2008

chyba musiałby byc osobny kącik dla podróżników z zacięciem artystycznym, bo właśnie patrząc na top 10 oraz na "ulubione" wielu użytkowników widac , ze najbardziej podoba się grzeczna komercja:) mi tez się poodbają piękne widoki, ale wolę prace z nutką artyzmu :)

sonique dołączył
03.06.2008

sonique 13:44 | 14.11.2008

Moim zdaniem, osoby które nie dodały żadnego zdjęcia nie powinny mieć prawa do ocen !!!
No i ta możliwość dodawania tylu zdjęć codziennie???

emski dołączył
13.12.2003

emski 15:43 | 14.11.2008

A może to nowy sposób na superklonów. Jak by tak wrzucić po 100 zdjęć to nawet oni się zmęczą i zrezygnują?..

no i O.Admin cie wysluchal 115 !!! nie zmeczysz mnie reka opadla przy 75 :-)) a te jedynki to za datownik na zdjeciach bo same zdjecie to po prostu REWELACJA tylko skala punktacji jest niewystarczajaca :-))

barbzurawska dołączył
20.10.2008

barbzurawska 16:39 | 14.11.2008

Świerzbi mnie język i tyle :)) Jestem prawie pewna że te fotki dodawane w setkach to sam ADMIN :)) A wy rzucacie się na niego,niech dodaje,wam nic nie ubywa,ale kilka bardzo ciekawych tam jest,zwłaszcza jedna jak stoi przed wieżą z siatą,mnie interesuje bardzo co w tej siatce ma :))) A z lataniem po kafejkach też bzdura totalna,zaraz dodam fotkę z dwoma compami,jak mąż wróci będzie trzeci 2 radiowe jeden w sieci,nie jesteście w stanie wykryć KLONÓW,a można kogoś bardzo skrzywdzić,bo mogą 3 osoby siedzieć na jednym,tylko rzetelna i systematyczna ocena wszystkich fotek :))) Pozdrawiam i już gębę zamykam :)))

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 17:31 | 14.11.2008

Piszesz Barb: rzetelna, systematyczna ocena 115 zdjęć, hm... Zadzwonię do pracy, że dzisiaj nie przychodzę...:-)))

barbzurawska dołączył
20.10.2008

barbzurawska 18:11 | 14.11.2008

Oprócz pyszczenia AMKB to rusz czasem głową,pewnie głowę masz na karku ale co w niej,a spróbuj rusz tak gwałtownie,jak zagrzechocze to wszystko jest ok.Czy ty rozumiesz wszyscy,przecież nikt nie jest w stanie tego ocenić :)))) A teraz zobacz ile ludzików ogląda fotki,mogliby kliknąć,ale boją się pewnie że się narażą.Nie wiem czy to przerośnięte ambicje,czy wstyd bo 1 lub 2 dostaną,ja nie mam żadnych szans aby z ludzikami konkurować,ale spore jest grono fachowców !!!A takie komentarze "zobacz nawet to oceniają"to dopiero robienie głupoty,bo może dojść że cichaczki zaczną dodawać,lub logować się pod kimś jak tu się mówi klonem.AMKB a zagwarantuj teraz że któyś z tych comp.na fotce to nie Ty,to niestety jest sprawa nawet dla ADMIN nie do rozwiązania,ale ja wierzę że jest więcej uczciwych,a w gówno wszędzie można wdepnąć :((( Przepraszam za brzydkie wyrazy :)))

emancypantka dołączył
16.05.2008

emancypantka 19:02 | 14.11.2008

Siedzę sobie i czytam tą dyskusje i powiem wam, że mi te klony kompletnie nie przeszkadzają :) (nie to, że pochwalam to). Myślę, że jak to komuś sprawia ogromną radość, że jest np. na pierwszym miejscu w rankingu (a nie ma talentu do robienia zdjęć) nie koniecznie w uczciwy sposób do tego dochodząc no cóż. Może ta osoba nie zaznała wiele radości w życiu i to sprawia, że się dowartościowuje. Niech ta osoba ma swoje 5 min. Po co szukanie ile jest klonów, śledzenie - myślę, że to strata czasu, albo robi to ktoś kto ma go za dużo. Niech ta osoba sama zostanie z własnymi myślami i sumieniem. Niestety żyjemy w czasach kombinowania, cwaniactwa i to nawet w takich błahych nieistotnych rzeczach. Uważam, że co po niektórzy również za bardzo emocjonalnie podchodzą do ocen - dlatego też węszenie tych klonów. Pozostawiłabym to Adminowi i zostawiła ten temat. A co do taśmowców :) - zdjęć seryjnych to jak napisałam w jednym z komentarzy wrzucamy wybrane, naszym zdaniem najlepsze fotki z podróży, a nie wszystkie jakie zrobiliśmy :). Tak większość osób robi.
Również cenie sobie komentarze, uwagi nawet chciałabym by ktoś pisał jak się komuś nie podoba i co mam poprawić - to jest bardzo cenne. Ale się rozpisałam :), ale to tylko raz

barbzurawska dołączył
20.10.2008

barbzurawska 19:17 | 14.11.2008

Wreszcie normalne zdanie,Emancypantko też tak to sobie wyobrażam,tylko powinno więcej osób się dołączyć,a nie tylko czytać co ktoś nabazgrolił,a aktywni są tylko niektórzy.Zobacz dodałam fotkę żeby ktoś kto tego nie rozumie,zrozumiał i dostałam 2 chyba sprzęcior muszę wymienić :))))))

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 19:32 | 14.11.2008

Barb, żebym ja chociaż ociupinkę zrozumiał o co ci chodzi.
.. No chance... Potrząsam i potrząsam głową i nic - nawet nie grzechocze... Umieszczasz pod moim adresem jakieś zaszyfrowane uwagi, ataki itd, itp, nawet czasami wdepniesz jak piszesz "w gówno" - (tylko cytat - przepraszam) . Tylko błagam - nie próbuj tłumaczyć - i tak nie zrozumiem. Proszę!!! ;-(( Przepraszam Cię za moje bazgrolenie....

barbzurawska dołączył
20.10.2008

barbzurawska 19:45 | 14.11.2008

AMKB jest mi bardzo przykro:(( że nie grzechocze,to znaczy że reszta zasuszonego czegoś wyleciała,to brzydkie co powiedziałam to dotyczy,że boją się komentować,bo zaraz jest stado klonów na odgrywce,ja chciałam tylko popatrzeć na fotki,ale skoro trzeba coś dodać to dodałam,żeby nikt nie miał mnie za pasożyta :)) Jak dostałam pierwszą 3 to się bardzo ucieszyłam,ale jak trafiłam na takiego jednego ,to mnie wiesz co trafiło,a jak poczytałam kilka komentarzy to wiesz co mnie trafiło,ale się nie boj mam grzybka,bardzo obrazującego AMKB,jak będziesz grzeczny to nie dostaniesz na MIKOŁAJA :))) Spadam bo mi dwójki za sprzęt stawiaja :)))

barbzurawska dołączył
20.10.2008

barbzurawska 20:21 | 14.11.2008

Przepraszam ale posłużę się dosłownie :Jeżeli AMKB stawia bardzo wysokie 3 kiepskiemu emskiemu,to odwala robotę klona,klon tylko przelatuje i sprawdza stronami jak na górze się trzymają,jak za dobrze to wskakuje podcina skrzydełka,szybciutko siada i nie fika,a inni miast się wziąć za ręce to się oczerniają,ja siedzę i mam fajną zabawę,a którzy mają dobre fotki to sami wiecie,co prawda ja patrzę przez podwójne ale jakoś cienie i kolory jeszcze widzę też ,a niech więcej lidzi ocenia to klony się zakopią i pogubią gdzie ci komu i kto jeszcze został,może nie wszystkie ale gro stawy straci od latania po stronkach :)))

emancypantka dołączył
16.05.2008

emancypantka 20:32 | 14.11.2008

To już się trochę głupie robi, jeśli macie coś do siebie napiszcie prywatnie. Ludzie pytają o ważne sprawy związane z podróżami, a tu kłótnia. Aj nie wchodzę więcej na forum.

Pozdrawiam
Dominika

emski dołączył
13.12.2003

emski 21:39 | 14.11.2008

jeżeli AMKB stawia bardzo wysokie 3 kiepskiemu emskiemu,

3jeczka od AMKBa !!! to wyroznienie !!!! a mogl w ogole nie zauwazyc :-(( to bylby klopot !!!!!

Rene30 dołączył
09.06.2007

Rene30 01:08 | 15.11.2008

Przede wszystkim: ZA MAŁO OSÓB OCENIA ZDJĘCIA! Jeśli 500 osób ogląda zdjęcie, a tylko 30 je oceni, z czego 5 zostawi komentarz, to sami jesteśmy sobie winni - chyba... Tak więc dobra passa trwa dla takich jak "kornel1965", czy "beltwino".
Ze wszystkich pomysłów najlepszy wg mnie jest ten aby wprowadzić gradualną wartość punktowania (AMKB) - jest to najlogiczniejsze rozwiązanie.
Pozdrawiam wszystkich! :)

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 00:57 | 15.11.2008

Nawet emski nie zauwaźyłeś, źe kiedyś dałem Ci CZWÓRKĘ!!!!!!!! Więc nie narzekaj. :)))). Zauwaźyłem, źe nareszcie wiesz, które zdjęcia są dobre i naleźy je wysoko oceniać, a więc nauka nie poszła w las...:)

Rene30 dołączył
09.06.2007

Rene30 01:15 | 15.11.2008

Ja jeszcze na słówko:)
Żeby słowo stało się... czynem, właśnie zaczynam eksperyment - OCENIAM!!! Ciekaw jestem ile osób poczuje nieodpartą pokusę zemsty...? ;-)
To tyle ode mnie. Miłego weekendu! :-)

emski dołączył
13.12.2003

emski 03:56 | 15.11.2008

źe nareszcie wiesz, które zdjęcia są dobre i naleźy je wysoko oceniać, a więc nauka nie poszła w las...:)

nie poszla nie poszla i potrafie docenic prawdziwe zdjecia co widac a jak zycie wrocilo na stekajaca znudzona widownie i miales chyba racje klony przycichly po prostu ilosc zdjec ich zabija i biedaki nie wiedza po czym i po kim skakac :-))) AMKB jestes wielki

anag dołączył
14.04.2006

anag 11:42 | 15.11.2008

emski, tommy & AMKB - czytam Wasze komentarze do powalajacej kolekcji dodanej ostatniej nocy w liczbie 30 sztuk (jak to mozliwe naraz?) i umieram ze smiechu;))

Ale jezeli to nie zart, nie klon i nie kuzyn, tylko najszczersza szczerosc? Nie dosc ze "zawisc was toczy, polaczki", to jeszcze okaze sie ze jestescie niehumanitarni;)))) I jak tu po czyms takim rozgrzeszenie dostac...? ;)

emski dołączył
13.12.2003

emski 14:27 | 15.11.2008

ja bym na twoim miejscu anaq to uwazal z komentarzami ...bo kolega humanitarny jest tez z twojej miesciny i jak wpadnie niespodziewanie i ci mieszkanie przemaluje na kolory chinskie to sie dopiero nie pozbierasz :-))

marianna_p dołączył
15.04.2008

marianna_p 14:42 | 15.11.2008

nie wiem jak Wy, ale ja zauważyłam, z e chyba rodziców nie ma w domu :) tzn. Admin się znudził nasza dyskusją i tu nie zagląda. Od 12 jest cisza.... niektórzy sobie pewnie myślą, ze mozna by coś bezkarnie zbroić w związku z tym...

emski dołączył
13.12.2003

emski 15:05 | 15.11.2008

a zo co i kogo chcesz karac ...jest fajnie zycie wrocilo na grupe :-)) bo juz nudno bylo a O.Admin tylko zaciera rece bo mu clicks przybywa do statystyki :-)))

marianna_p dołączył
15.04.2008

marianna_p 15:08 | 15.11.2008

nieee... ja nikogo za nic! absolutnie:)

anag dołączył
14.04.2006

anag 15:31 | 15.11.2008

emski - ja komentarze do kolegi zglaszam tylko pozytywne, jak my wszyscy, bo inaczej gwarantowana riposta za ignorancje i zazdrosc i bycie typowym polaczkiem z ciemnogrodu, ktory wiadomo gdzie byl i co widzial;))
Z mieszkaniem super pomysl - jak wpadnie przemalowac to bede wniebowzieta bo to artysta przeciez musi byc!

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 19:16 | 15.11.2008

Anag: Od jakiegoś czasu (kiedyś pewnie też, ale mnie tutaj nie było) ktoś się bawi umieszczając różnego typu klony. Ostatnio zintensyfikował swoją działalność być może po to aby wywołać reakcję. Wywołał, ale tylko naszą... Do tego doszło jeszcze to unreal thing co już przechyliło szalę i reszta jest wiadoma. Być może niehumanitarne, być może też jakaś gra, kto wie?
Dziękuję Rene30 za wsparcie mojego pomysłu z gradualnym systemem ocen, może się kiedyś doczekamy reakcji ze strony ADMIN innej niż 143/6??? Pozdrawiam

tommy#1 dołączył
23.03.2008

tommy#1 19:57 | 15.11.2008

AMKB, kwestia klonow pojawia sie co jakis czas. Dlatego sporo ludzi nie ocenia, nie chcac sie denerwowac przy ewentualnej zemscie. Wysokie miejsce w rankingu jest pewnym rodzajem satysfakcji. Popatrz np. na fotki Kasy 1, ale niestety pod tym adresem :

http://www.flickr.com/photos/synowieckrzysztof/page2/

Niestety, na Globtroterze juz ich nie ma. Kasy dosc surowo ocenial - co nie znaczy ze niesprawiedliwie... surowo po prostu. Wkurzylo sie kilka klonow i utracalo jego fotki. Wkurzyl sie i Kasy i zamknal swoj sklepik tutaj. Ja na przyklad wolalbym popatrzec na jedno zdjecie Kasego niz na 100 piep..ych fotek z Chin autorstwa tego miska.

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 20:37 | 15.11.2008

Tommy. Byłem jednym z Tych, który był zachwycony jego zdjęciami i z ogromnym smutkiem przyjąłem fakt, że zniknęły. Zdjęcie z pustyni z karawaną było dla mnie niesamowite i długo je będę pamiętał. Wiele osób tutaj ma do mnie pretensje, że też oceniałem zdjęcia ostro, a ja chciałem być konsekwentny i mieć większą możliwość oceniania na prawdę dobrych czy ciekawych zdjęć. W moich oczach byłem sprawiedliwy i nigdy na nikim się nie mściłem. Tak długo, jak nie było klonów i zagrywek było to fair. Dużo bardziej mi zależało na zainteresowaniu niż ocenach, więc wszystko jakoś pracowało. Kiedy doszedł problem klonów i innych "rewanżystów" moje ocenianie straciło sens, bo w mojej ocenie muszę jeszcze uwzględnić "offset" na klony, czyli praktycznie wszystkie lepsze trochę zdjęcia oceniać na 5. Bez sensu, stąd raczej już sie tylko bawię i czekam na "lepsze czasy".

cortina dołączył
09.11.2008

cortina 22:32 | 15.11.2008

Chcę się pożegnać.... Gdy znalazłam ten portal bardzo się ucieszyłam. Miałam nadzieję na wymianę doświadczeń w zakresie podróży i fotografii: moich dwóch pasji życiowych. Znalazłam tutaj ogrom pięknych i ciekawych zdjęć, ale informacji prawie żadnych. Ocenianie bez konkretnych kryteriów, bez uzasadnień jest dla mnie bez sensu.... Jeżeli zdjęcie jest złe, to chcę wiedzieć dlaczego.... jeżeli niską ocenę stawiają mi ludzie, których zdjęcia są naprawdę świetne, to z pokorą i radością przyjmę krytykę, bo czegoś się nauczę. Gdy robią to ludzie o miernych fotografiach i do tego nie uzasadniają swojej oceny, to o co chodzi? Kurcze, ja nie weszlam do tego portalu aby brać udział w wyścigu szczurów... Chciałam poznać ludzi, których pasją jest podróżowanie i fotografowanie...... Dziękuję wszystkim tym, którzy skomentowali jakiekolwiek moje zdjęcie, sprawiło mi to radość, nawet wtedy, gdy komentarze nie były pochlebne. Dziękuję emancypantce i muszechcha za dobre rady :)))) Zabieram moje fotki, są dla mnie zbyt cenne.... i nie po to je robię..... Trzymajcie się. Cortina

tommy#1 dołączył
23.03.2008

tommy#1 23:08 | 15.11.2008

powodzenia Cortina... moze jeszcze wrocisz

Smutne, ale jak tak dalej pojdzie, to zostana tutaj miski, klony i zbieracze przewodnikow... i kilku zapalencow.

muchacha1 dołączył
28.08.2007

muchacha1 23:03 | 15.11.2008

AMKB twoje oceny są uczciwe i dlatego je szanuję,dzięki Twoim komentarzom nigdy nie umieściłabym już zdjęcia,gdzie jakaś postać jest ucięta.DZIEKI,ale jest jeden Pan który co miesiac stawia setki ocen zazwyczaj niskich,a sam prezentuje fotki z Ogrodu Zoologicznego w Gdańsku,obsługi hotelowej,basenu w hotelu....na takie nie reaguję,bo nie są dla mnie żadnym autorytetem.Jak to mówią lepiej z madrym stracić,niż z głupim...niestety sporo ludzi nie mających żadnego pomysłu na swoje życie tu się pałęta,ale w końcu im się to znudzi:))))

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 00:10 | 16.11.2008

Cortina stój! Zatrzymaj się! Nie skacz!!! Szkoda życia!!!! Poprawimy się!!!
Nie wiem czy pomogło, bo nawet nie wiem jak sprawdzić :-((((((((((((((
Jak tak dalej pójdzie to pozostanie kwestia kto zgasi światło?????? Emancypantka nam też groziła, ale widzę, źe chyba jednak zmieniła zdanie. W chwilach grozy przyjaciół się przecież nie opuszcza... Ojciec A. może przecież wrócić do domu w każdej chwili...
Muchacha: Dziękuję za dobre słowo ale chcę Ci zwrócić uwagę, że przy Misiu to nasz Pan to Pikuś!!!!! :-)))))))))

anag dołączył
14.04.2006

anag 12:22 | 16.11.2008

Pan od zoo w Gdansku wygral ostatnio przewodnik (o ile sie nie myle) wiec tasmowe ocenianie ustalo bo motywacji chyba chwilowo brak...

Cortina, nie przejmuj sie klonami i tymi, ktorzy oceniaja nisko, a nie maja zadnych zdjec lub maja marne. Jakie znaczenie ma srednia, ktora wychodzi Ci za zdjecie? To zdjecie jest Twoje, wazne dla Ciebie z roznych powodow i nikt tego nie zmieni. Na 100 ocen w tym rewelacyjnym systemie moze sie trafic pare naprawde cennych od ludzi, ktorzy znaja sie na fotografowaniu lepiej od Ciebie albo zauwaza cos, czego Ty do tej pory nie widzialas - jak szczescie dopisze, dodadza wartosciowy komentarz, dzieki ktoremu czegos sie moze nauczysz. Cala reszta, srednia i klonami nie ma sensu sie przejmowac. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje, ze Twoje zdjecia wroca:))

emski dołączył
13.12.2003

emski 04:48 | 17.11.2008

Admin się znudził nasza dyskusją i tu nie zagląda.

i susznie dlatego upraszczam swoje oceny w imieniu O. Admina
album
ksiazka
rolka ..papieru toaletowego
proste latwe i wszyscy zadowoleni nawet chinczyk !!!!

usunięty/nieznany 08:01 | 17.11.2008

a po co ma tu O Admin zaglądać.... od kilku lat trwają te same dyskusje i poza drobnymi zmianami (jak numer IP) nie wiele się zmienia.... W sumie logika systemu jest dość oczywista, wchodzą nowi zapaleńcy, coś tu mieszają, potem zaczynaja się dyskusje jak ta..... część się nudzi, odchodzi, przestaje zaglądąc ale jednocześnie pojawiają się nowi zapaleńcy, którzy.......itd.

fruchu dołączył
04.07.2008

fruchu 10:32 | 17.11.2008

a szkoda, ja tez coraz rzadziej tu zagladam i chyba niedlugo przeniose sie na jakis inny portal, chyba ze ktos z was zna sie dobrze na www i zrobi swoj ;-)

anag dołączył
14.04.2006

anag 00:51 | 18.11.2008

Rany, czlowiek jest zmuszony zajac sie innymi sprawami, nie moze zagladac na portal przez 24 godziny i od razu zaleglosci - nie idzie sie nawet przekopac przez zdjecia dodawane z predkoscia swiatla przez nasza niezawodna pande (taki chinski misiek).

Najgorsze jest to, ze gdzies w komentarzach przeczytalam (raczej nie do odszukania) i zapamietalam, ze tych zdjec jest zaledwie 2,000, co oznacza, za jakies trzy dni bedzie po balu i po zdjeciach. Trzeba pande szybko wyeksportowac na zagraniczna wycieczke po nowe zdjecia - nie chce myslec co bedzie jak sie skoncza. Moze jakis maly fundusz celowy zalozymy...? Na zachete na one way ticket gdzies gdzie nie ma internetu?

emski dołączył
13.12.2003

emski 02:52 | 18.11.2008

HURRRRAAAA niech zyje krol !!! album to malo ufundowac mu wycieczke dookola swiata ...tylko moze z pominieciem Chin ...qwa rece opadywuja :-)))

usunięty/nieznany 17:09 | 27.02.2009

chcialam skomentowac ten watek gwoli przypomnienia go forumowiczom i pokazania jak MALO / NIC sie nie zmienilo od czasu tych narzekan...

wlasnie przegladam profile roznych osob ktore braly udzial w tej dyskusji i naprawde szkoda ze wiekszosc juz sie nie loguje tutaj, nie udziela... poddali sie...

Klony trwaja wiernie na swoich stanowiskach skutecznie usuwajac coraz to kolejne osoby z super fotkami i doswiadczeniem podrozniczym...

sama jak przylaczylam sie do Globa to tez od razu po tygodniu uderzyla mnie niesprawiedliwosc ocen i calego systemu. teraz mam na to znieczulice.

Mysle ze ludzie powinni przestac interesowac sie punktami, nawet jak za super dobra fotke dostaniecie dziesiec 5-tek i kilka 2-jek to dla ludzi interesujacych sie tematem bedzie i tak jasne co zaszlo. Srednia z punktow jest malo wazna. Wazniejsze sa prace co poniektorych, ktorzy juz niestety sie nie udzielaja, a szkoda.

Mysle ze zeby skutecznie znalesc fajne zdjecia powinnismy zalozyc watek osobny i wklejac linki do poszczegolnych profili ktorych zdejcia nas zainteresowaly szczegolnie. Mowie o tym bo funkcja wyszukiwania czegokolwiek na tym portalu jest bardzo marna. Chcialabym np. moc wyszukac zdjecia po ksywce wlasciciela - takiej funkcji jeszcze nie znalazlam tutaj (a moze zle patrze).

Tak czy siak, przebrnelam dzis przez ten caly powyzszy topik i smutno mi sie zrobilo widzac jakie ciekawe osoby sie tu kiedys krecily... Ironio losu - Teddy przetrwal i nadal sie udziela... fajnie by bylo gdyby reszta tez wrocila, albo czesc osob ktore teraz tu sa przestaly sie przejmowac ocenami i ta cala klonowa niesprawiedliwoscia i wyszli z ukrycia, zaczeli sie udzielac, dyskutowac... nie mowie tutaj juz o tych slynnych polskich potyczkach jezykowych, ale o jakichs konkretniejszych dyskusjach bo takich tu brakuje najbardziej.

Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieje ze ja tez ktoregos dnia sie nie zawine stad po czesci teraz z nudow bo z klonami i klikaczami niestety sie pogadac nie da...

Paula

emski dołączył
13.12.2003

emski 19:04 | 27.02.2009

bo jest kryzys .... i to powaniejszy kryzys usmiechu ktorego tutaj zaczelo brakowac a jak w kazdym kryzysie przetrwaja tylko szakale bo gryza i szarpia i tak latwo nie popuszcza :-)) ale tomoze i dobrze kiedys zatrzymalem sie w Billing Montana motek w srodku dziury rano otwieram okno patrze a mna mnie patrza miliony jeleni takprawdziwych jeleni sobie chodza po miescie zra trawniki i wszystko co zielone i cale Yellowstone tak samo pytam miejscowych co jest grane odpowiedz jedna, wyniszczono kompletnie wilka a wiec selekcja naturalna padla i sie rozpanoszyly Wniosek niech zyja klony ktos musi szarpac i gryzc :-)) a teddy ? jego nawet samoloty Goeringa nie wykonczyly to co dopiero globtrotter :-))

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 19:34 | 27.02.2009

Emski: Ja, będąc na Twoim miejscu 3 razy się zastanowił zanim bym odpisał na JAKIKOLWIEK damski komentarz na Globtroterze. Ostrzeżenia chyba już dostałeś.... Myśl, myśl....:-)))))

usunięty/nieznany 19:44 | 27.02.2009

no no emski, mysl, mysl :)

emski dołączył
13.12.2003

emski 19:47 | 27.02.2009

mysle mysle i tak wymyslilem ze im blizej dna w tej flaszce to cos wymysle :-))) na razie jestem bliski zeby zrobic kurs hydraulka :-)))))

usunięty/nieznany 19:49 | 27.02.2009

nie chce nic mowic ale po czesci wlasnie z braku jednej osoby to sie smutno, bardzo smutno tu zrobilo... nie mogles sie poklocic z jakims klonem czy cos?????

emski dołączył
13.12.2003

emski 05:27 | 28.02.2009

dp q...wy jasnek moze mi ktos w koncu wytlumaczy o sssoooo chodzi mnie ta haydrauliczana blondyna nic nie zrobila i ja sadze ze ja jej nic nie zrobilem ....narazie:-)) a cale te gry i gierki to jakas totaln paranoja a moj kazdy comment na temat stanu polskiej hydrauliki jest natychmiast odbierany jako osobisty atak na osobista osobe to juz qwa przestaje byc zabawne najsampierw e-mail od jakiegos palanta/ty z obirtnica obicia mordy co po mnie jak po kaczce a teraz to roztrzasanie kto kogo i za co a j po prostu twierdzam nikt nikogo i za nic a ja po prostu wszystko mam w dupie i do tego texanskiej :-)) raz i na zawsze ..nie moj cyrk nie moje malpy ja po prostu lubie sie smiac.... this is it !!!

ziutam dołączył
04.02.2008

ziutam 21:16 | 27.02.2009

A PO CO ?

AMKB dołączył
15.09.2008

AMKB 08:00 | 28.02.2009

Oj Emski, widze ześ się przestraszył nie na żarty :-))). Piszę oczywiście o tym emailu, źe Ci buzię obiją okrutnie. Ja śie domyślam czyj mąż Ci to wysyła ale nie powiem, bo też się boję. Z Londynu do Chicago leci się tylko 7 godzin.... więc ja nic nie wiem :-(((. A apropos hydrauliki: Ilu hydraulików jest potrzebnych do przykręcenia żarówki? - Dwóch! - Jeden idzie po piwo a drugi dzwoni do znajomego elektryka....
Spróbujmy pomyśleć ile Globtroterek jest potrzebnych do przykręcenia żarówki?
Myślę, że sześć! - pierwsza się obrazi, druga jest blondynką, trzecia powie, że zna się na hydraulice a nie elektryce, czwartej mąż nie pozwoli, piąta powie że to niekulturalne a szósta, well....... :-))

hightravel dołączył
24.03.2008

hightravel 06:50 | 28.02.2009

ale sie posmialem -----------buaha ha ha ha !emski jak przeczytalem twoje zdanie ,ze sie po prostu lubisz smiac to przyszedl mi na mysl kawal o zajacu dokladnie go juz niepamietam ,ale sie konczyl mniej wiecej tak ............... ty sie smiej zajac ales ladnie pier................ ( zajac lezal z szeroko otwarta buzia po upadku z 10-tego pietra)

usunięty/nieznany 13:06 | 28.02.2009

AMKB - widac ze babskiej intuicji nie masz ;)))))) zaden maz nie wysylal maila, ponoc to byl chlopak ;)))) moj odpada bo wtedy spal :))))) barbi odpada bo tez Maz ;))))) a ziuty maz na wyjezdzie jest wiec nawet pewnie nie wie co ona przed kompem wyprawia ;)))))

podsumowujac... kolezanka barbi sie nie poznala na niesmiesznym komentarzu kolegi emskiego - wynikiem czego oboje znikneli ;))))

z pewnych przeciekow dobrze wiem co u barbi, ale po emskim slad zaginal :)))))

ja mysle ze my sie tutaj powinnismy w grupie zebrac i ogloszenie wydac POSZUKIWANY!!!!!!! ;))))))

a o barbi sie nie martw (dzieki ze pytasz :)))) u niej wszystko dobrze ;))))

beakal dołączył
15.04.2008

beakal 15:39 | 28.02.2009

A było tak wesoło i "KTOŚ" musiał to spie...lić;((((

usunięty/nieznany 16:26 | 28.02.2009

bea, alez bylo super wesolo wczoraj wieczorem pod Pupa Osiolka :)))) szkoda ze nie dalas rady...

to AMKB tylko sie probuje w sledczego bawic a ja mowie zebysmy na obie strony poczekali i niech sie same wypowiedza. emski juz sie pokazal. tak jak myslelismy zapil chlopak mocno wczoraj i teraz leczy kaca kolejnym piwem z rana... a na barbi musimy troche poczekac, ale przyjdzie na pewno niedlugo. to se pogadaja i po bolu bedzie.... a tymczasem to moze ktos by cos zarzucil do kacika usmiechu :)))

Qmoszka dołączył
24.06.2009

Qmoszka 07:47 | 15.10.2009

Ech jaki ten nasz prezes był tutaj strasznie wulgarny i okropny :((( Dlaczego zmienił się teraz w takiego mięczaka ? A problem jest dalej problemem ,tylko o który problem chodzi ? :((((

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2024 Globtroter.pl