/ / > Konsekwencje publikacji zdjęć na portalach społecznościowych > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Konsekwencje publikacji zdjęć na portalach społecznościowych

kategoria uwagi do forum i serwisu

[konto usuniete] dołączył
25.01.2011

[konto usuniete] 23:25 | 23.01.2013

Chciałbym wyjaśnic sprawę związaną z prawami autorskimi do zdjęć publikowanych na portalu, w szczególności ich wykorzystaniem na innych portalach społecznościowych. Temat może też zainteresować inne osoby publikujące zdjęcia na Globtroterze.

Zakładając i prowadząc profil (fanpage) administrator Globtrotera zawiera z Facebookiem umowę, akceptuje warunki ich regulaminu.
Jak wiadomo, Administrator publikuje na fejsbukowym profilu zdjęcia z galerii Globtrotera.
Zgodnie z regulaminem FB administrator Globtrotera udziela FB niewyłączną, zbywalną, obejmującą prawo do udzielania sublicencji, bezpłatną, światową licencję zezwalającą na wykorzystanie naszych zdjęć publikowanych przez niego w ramach serwisu Facebook.
Administrator łamie warunki regulaminu FB ponieważ takiej licencji nie może udzielić dla materiałów, do których nie posiada pełni praw autorskich. A nie posiada takich dla zdjęć opublikowanych przez nas na Globtroterze. Użytkownik Globtrotera przekonany, że udzielił zgodę i opublikował swoje zdjęcia wyłącznie na Globtroterze (zgodnie z jego regulaminem) nie ma zielonego pojęcia, że gdzieś tam firma trzecia (FB) nabywa prawo i może dysponować jego zdjęciami w dowolny sposób, włącznie z dalszą odsprzedażą, wykorzystaniem w reklamach itd

Tutaj prośba do Administratora o odniesienie się do problemu i komentarz.

Jeżeli sprawa była już omawiana w innym wątku, proszę przekierujcie mnie we właściwe miejsce.

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 06:39 | 24.01.2013

No tak - dobrze, ze zwrociles na to uwage, bo nie mialem pojecia o takich zasadach Facebook'a Sadze, ze to troszke slepa uliczka bedzie. Widze jednak rozwiazanie, ktore mnie by w miare satysfakcjonowalo. Jesli na fejsie zamieszczane zdjecia nie beda mialy rozmiarow wiekszych, niz 800 pix i ciezar do 120KB, top wtedy raczej trudno by bylo wykorzystac je komercyjnie.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 10:21 | 24.01.2013

Witam

Sobi, dzięki za uświadomienie mnie w tym temacie, przebrnięcie przez regulamin Fb to jak wyprawa życia ...

Temat jest o tyle niejasne, że większość fanpage'y dodaje do swoich postów zdjęcia produktów, zdjęcia kupione na iStocku i trudno sobie wyobrazić, że Fb nabywa prawa do tych materiałów. Podróżnicy dzielący się swoimi zdjęciami na Fb także nie mają świadomości, że ich zdjęcia mogą być wykorzystywne przez FB.
Jednak kierunek w jakim ewoluuje regulamin Fb jest zadziwiający

W takim razie nie pozostaje nam nic innego jak powrócić do praktyk z przeszłości czyli post plus link do galerii z danym zdjęciem. Wygląda to niestety mało ciekawie - zdjęcie pojawia się bardzo małe, ale w tej sytuacji jest to jedyne rozwiązanie ...

Jeszcze raz dzięki za zwrócenie uwagi na problem.
Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

pozdrawiam
GlobAdmin

dawidm dołączył
14.02.2012

dawidm 10:53 | 24.01.2013

Witam,
Na wstępie warto zauważyć, że regulaminy Facebooka a także Flickr, Google+, Picasa, 500px, Instagram i wielu innych takie zapisy mają od dawna. Na facebook każdy z nas ( na profilach osobowych) może wyłączyć w ustawieniach prywatności możliwośc wykorzystania wizerunku i własnej treści, sądzę że nie zaglądaliście tam wcale....( http://www.facebook.com/settings?tab=ads&view ) Kolejna sprawa to zdjęcia na fb... jeśli moje zdjęcia słabej jakości (72dpi, max 1200px) zostałoby wykorzystane do jakiejkolwiek reklamy to będzie najśmieszniejszy dzień mojego życia... Jak czytam te obawy że zdjęcia beda na bilbordach na całym świecie a my ( autorzy) nie bedziemy o tym wiedzieć i nie dostaniemy za to kasy... to tak naprawdę żal mi tych ludzi że tak myślą... Facebook wyszedł od kilku dni na przeciw tym którzy rezygnuja z publikowania zdjeć a udostępniają link do zdjęcia na blogu lub innym serwisie, a mianowicie powiększył o kilkanaście pixeli miniaturkę zdjęcia..... Tak wiele szumu było niedawno w sprawie Instagrama... ludzie pisali ze to koniec likwidowali konta... i co? Instagram dopasował się do potrzeb userów i zmienił zasady. Powiem na koniec tak... jeśli myślicie że facebook zabierze wasze zdjęcia i odda firmie reklamowej to myślę że przeceniacie swoje prace ;) Gdyby ktoś chciał podyskutować o regulaminach serwisów ze zdjęciami ( nie polskich) to zapraszam.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 12:03 | 24.01.2013

Dzięki Dawid za komentarz!
Nam, i myślę że nie tylko nam, wiele rozjaśnił ...
Czekamy na dalsze komentarze i wtedy podejmiemy decyzję. Póki co, działamy na profilu bez zmian :-)

pozdrawiam
GlobAdmin

Heyerdal dołączył
25.03.2012

Heyerdal 14:18 | 24.01.2013

Witam.
Sam nie zamieszczam zdjęć ani na Globie ani na FB. z różnych przyczyn, mniejsza o to. Ale zapytam:
Czy prawa autorskie odnoszą się tylko do przekazywania na cele reklamowe, czy w ogóle mówią o prawie kogokolwiek ( czytaj każdego ) do jego własności? ( czytaj - tutaj - zdjęć )
Nie jest chyba ważne jakiej jakości zdjęcia , ale czyje.
WAŻNA chyba jest zasada? Wyśmiewanie TYCH LUDZI CO MAJĄ PRAWO DO WŁASNOŚCI NIE JEST CHYBA NA MIEJSCU, mimo , że technicznie wykorzystanie takich zdjęć jest mało prawdopodobne...
A co do regulaminów- to chyba mało kto je czyta, tylko każdy klika na tak i dalej jazda używać portal. No niestety- w przypadkach jednostkowych może to być wykorzystane przeciw użytkownikowi.
A może najprościej - zmienić regulamin na Globie i żeby każdy uaktualnił swoje zapoznanie z nim ze szczególnym uwzględnieniem kwestii umieszczania i wykorzystywania zdjęć.
pozdrawiam
Lech

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 14:44 | 24.01.2013

Heyerdal,
właśnie kończymy prace nad nowym regulaminem, znajdzie się tam zapis o zamieszczaniu zdjęć z galerii na Fb, ale z pewnością nie będziemy oczekiwali, aby użytkownicy przekazywali nam prawa do swoich zdjęć ;-) Chyba żaden z serwisów nie ma takich oczekiwań.

Problem więc tkwi nie w regulaminie Globtrotera, ale w generalnie w regulaminach serwisów społecznościowych.

Pogląd na tą sprawę przedstawiony przez Dawida trafia do mnie, czekamy jednak na inne głosy.

pozdrawiam
GlobAdmin

JohnDoe dołączył
08.08.2012

JohnDoe 15:48 | 24.01.2013

Zaskakującym ,żeby nie powiedzieć żenującym jest fakt zasięgania opinii w kwestiach prawnych u użytkowników portalu przez admisnistrację . Każdy szanujący się portal korzysta z usług kancelarii prawnej i specjalistów prawa autorskiego . Sprawy są uregulowane i nie poddawane kwestionowaniu . Tym bardziej po fakcie .
Fotodrabowi radziłbym nie wypowiadanie się publicznie w tematach na których się nie zna i jest kompletnym dyletantem -" Prawa autorskie chronią utwory zawsze, bez znaczenia czy są one wykorzystywane w celach komercyjnych, czy nie."
http://fotoprawo.pl/

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 19:46 | 24.01.2013

Balansujesz - kiedys przekroczysz linie i wtedy mozesz byc pewnym mojego prawnika na karku. Adminko - czy nie czas zablokowac tego usera?

Heyerdal dołączył
25.03.2012

Heyerdal 16:02 | 24.01.2013

Ahoj!
Szanowny Adminie - albo nie dość dokładnie mnie zrozumiałeś, albo nie dość dokładnie się wyraziłem. Mniejsza o przyczynę , gdy skutek...:)
Nie sugerowałem , żeby portal łapał od użytkowników prawa do fotek, jedynie by jakoś szczególnie te prawa ująć w aktualizacji, skoro mamy takie Prawo i sprawa jakoby wyszła na wierzch.
Po za tym - jakoś tymi fotkami portal chyba " obraca "- chociażby w ramach konkursów. I to jakby drugi aspekt. Szczegóły to już pozostawię Wam, jako bardziej zorientowanym.
-------------------------------------------------------------------------------------
pozdrawiam i powodzenia

magic dołączył
10.05.2010

magic 16:46 | 24.01.2013

Czesc,

Na flicker'rze mozna zaznaczyc ze zdjecia sa (c).

O ile chodzi o facebook'a - nie wiedzialem ze moje zdjecia sa tam wysylane. Mysle ze nie jest to dobre ze strony redakcji globtroter'a (bez urazy). Zniecheca to do wysylania zdjec do galeri czy tez wrecz zacheca do ich usuniecia.

Czy mozemy poprosic o informacje jak globtroter zamierza zaadresowac ten problem? (z w/w powodow nie mam konta na facebook'u czy innych portalach tego typu i nie chce aby moje zdjecia byly tam publikowane wraz z idacymi za tym konswewencjami prawnymi o ile nie akcepowalem tego regulaminu).

Jeszcze raz - to nie jest nic przeciwko redakcji globtroter'a (nie bylo wiadomo). Natomiast teraz juz... wiadomo. Wiec... jaka jest decyzja?

Pozdr,
-M.

25.01.2011

[konto usuniete] 16:33 | 24.01.2013

Moi drodzy,
Problem nie polega na tym czy zdjęcia nadają się technicznie do takiego albo innego wykorzystania przez FB i czy da sie z nich zrobić billboardy i czy autor dostanie jakąś "kase" za to… Nie chodzi o to czy FB w praktyce coś złego robi czy nie z opublikowanym materiałem. Sam fakt, że powstaje pewne zobowiązanie i przekazywane są pewne prawa ma już znaczenie.
Problem jest natury czysto formalnej:
- GT narusza prawa autora zdjęcia publikując je na FB, dodatkowo naraża autora na konsekwencje wynikające z udzielania praw do jego materiałów osobom trzecim (co zresztą może być też w konflikcie z innymi zobowiązaniami, które ma już autor danego zdjęcia). Autor nie ma wpływu na to co się dzieje z jego fotką na zewnętrznym portalu a teoretycznie może się dziać wszystko… problem w tym, że licencja jest nieograniczona i nie jest określony sposób wykorzystania teraz jak i w przyszłości. Fakt ustawienia opcji prywatności (które się zresztą zmieniają na FB co chwila) nie wyłącza zobowiązań zapisanych w regulaminie FB, zresztą opcje te są pod kontrolą właściciela fejsbukowego profilu a nie autora zdjęcia.
- GT narusza regulamin FB, to już zmartwienie portalu, teoretycznie ktoś może zgłosić naruszenie i zdjęcia lub cały profil zostaną z FB usunięte.
- Chyba nie do końca jest fair wykorzystywanie materiałów, które ludzie wrzucają na GT w sposób inny niż określony w polityce prywatności (lub regulaminie bo GT nie dorobił się chyba jeszcze polityki prywatności). Moim zdaniem, każdy publikujący coś na GT powinien zostać poinformowany co administratorzy z jego zdjęciami mają zamiar i prawo robić.

Najprostszym rozwiązaniem jest zamiana zdjęć na linki do oryginalnej strony ze zdjęciem na GT, znikają oba problemy prawne. Na FB zamiast pełnego zdjęcia mamy miniaturkę, która przenosi nas do oryginalnej galerii. Dla mnie taka opcja jest jak najbardziej OK. Plusem dla portalu może być to, że jest generowany ruch bezpośrednio na GT zamiast konsumować "kontent" na samym FB.

Z mojej strony prośba serdeczna do administratorów o usunięcie moich fotografii z FB lub zamianę ich na linki do stron źródłowych na moim ulubionym portalu :)

Swoją drogą ciekaw jestem w jaki sposób chcecie załatwić w regulaminie sprawę sublicencjonowania materiałów na rzecz FB bez pozyskiwania majątkowych praw autorskich dla takiego pola eksploatacji. Rozumiem, że prawnicy coś tutaj wykombinują, myślę, że konkretne zapisy będą miały wpływ na decyzję, czy warto na GT publikować swoje zdjęcia czy nie. Przynajmniej dla tych, dla których IP ma znaczenie, wiadomo, że większość ludzi i tak nie dba o regulaminy i sposób wykorzystania swoich materiałów.

Tyle z mojej strony, żeby nie nakręcać już tego tematu, który tak naprawdę jest bardziej złożony i ma dużo więcej konsekwencji dla osób fotografujących niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Jeżeli ktoś jest zainteresowany dyskusją to zapraszam do kontaktu na priv.

magic dołączył
10.05.2010

magic 16:50 | 24.01.2013

To ja tak cichutko podlaczam sie do Twojej prosby o usuniecie moich zdjec z facebook'a i innych podobnych mediow.

Podkreslam ze jest to dla dobra serwisu globtroter ktory moze zderzyc sie predzej czy pozniej z prawnymi problemami.

Pozdr,
-M.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 19:33 | 24.01.2013

Moi drodzy,
decyzja zapadła- wracamy do praktyki sprzed roku, czyli zamieszczamy na Fb post plus link do zdjęcia.
Zgodnie z prośbą dwóch użytkowników, ich zdjęcia zostaną usunięte z profilu Globtrotera na Fb do końca tygodnia, jeśli zostały tam przez nas zamieszczone.

pozdrawiam serdecznie!
GlobAdmin

goaDupa dołączył
18.12.2012

goaDupa 15:40 | 25.01.2013

Powiem szczerze że przeczytałem posty tylko pobieżnie i wydaje mi się że nikt tego nie napisał:
"firma trzecia (FB) nabywa prawo i może dysponować jego zdjęciami w dowolny sposób"
Z tego co mi wiadomo to nie można w żaden sposób odkupić od kogoś bądź nawet zrzec się swoich praw autorskich.

25.01.2011

[konto usuniete] 18:21 | 25.01.2013

Dwie różne rzeczy: są autorskie prawa osobiste, które mówią, że jesteś autorem danego dzieła, możesz je podpisać swoim nazwiskiem i jak piszesz, są niezbywalne, nie można ich sprzedać. Są również autorskie prawa majątkowe, czyli prawo do wykorzystania jakiegoś dzieła w określony sposób, np publikacji, wydania drukiem, umieszczenia na stronie itd, tymi prawami można normalnie handlować, zawierając różne umowy

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 19:24 | 25.01.2013

Proponuje lekture zamiast domnieman. http://prawo-autorskie.wieszjak.pl/ochrona-praw-tworcy/100585,Prawa-autorskie-majatkowe.html lub tez http://lexvin.pl/prawo/3308/Prawa%20zbywalne%20i%20niezbywalne

Oczywiscie jest roznica pomiedzy prawami autorskimi, a majatkowymi.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2024 Globtroter.pl