/ / > GlobAdmin UWAGA Zmiana systemu oceniania TESTY > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

GlobAdmin UWAGA Zmiana systemu oceniania TESTY

kategoria uwagi do forum i serwisu

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 21:58 | 11.02.2012

Globtroterki i Globtroterzy!

Od kilkunastu minut działa nowy system oceniania zdjęć, jak sami już zauważyliście mamy zmienioną funkcjonalność.

Akurat trwają testy :-)

Jeśli zauważycie jakieś błędy, prosimy o wyrozumiałość i zgłoszenie ich w tym watku.

Wszystkie nowe zasady podam poniżej, a w momencie zakończenia testów nowej funkcjonalności umieścimy je na osobnej podstronie dedykowanej ZASADOM OCENIANIA ZDJĘĆ.

Nowe zasady oceniania zdjęć:
1. aby móc oceniać zdjęcia należy zamieścić w galerii minimum 10 zdjęć z minimalna oceną 3
2. aby móc wystawić ocenę techniczną należy wystawić komentarz
3. komentować i oceniać mogą tylko użytkownicy zarejestrowani
4, opcja "podziwiam" dostępna jest tylko dla użytkowników zarejestrowanych
5. dla "starych" zdjęć (dodanych przed zmianą) wprowadziliśmy zasadę, że każda ocena 5 została zamieniona na "podziwiam"

Ze względu na skomplikowaną zmianę, w najbliższych dniach nowa funkcjonalność będzie doszlifowywana.

Trzymajcie kciuki :-)

pozdrawiam
GlobAdmin

AB1 dołączył
03.06.2011

AB1 22:21 | 11.02.2012

Witam
Czy można PODZIWIAĆ ze względu np. na ciekawy temat zdjęcia a jednocześnie wstawić wraz z komentarzem obniżoną ocenę techniczną np. ze względu na słabą ostrość.
pozdrawiam

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 22:35 | 11.02.2012

Tak, oczywiście!

Rozdzielenie na ocenę techniczną i "podziwiam" wynika wlasnie z chęci oddzielenia emocji jakie wywołuje w nas dane zdjęcie od jego jakości technicznej.

Aby zaznaczyć "podziwiam" oraz wystawić ocene tech trzeba być oczywiście zarejestrowanym użytkownikiem. Dodatkowo, aby móc oceniać stronę techniczną zdjęcia, należy wystawić komentarz.

pozdrawiam

egzorcysta dołączył
01.12.2010

egzorcysta 22:16 | 11.02.2012

A co ze zdjęciami konkursowymi?

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 22:32 | 11.02.2012

Wybór zwycięzców w konkursie Foto nie jest dokonywane na podstawie ocen innych użytkowników. Tak jak opisano w regulaminie konkursu, wyboru dokonuje jury.
Tak więc zmiana systemu oceniania nie ma wpływu na przebieg konkursu.

pozdrawiam

jerzyk68 dołączył
03.07.2010

jerzyk68 00:37 | 12.02.2012

Do wystawienia oceny technicznej wcale nie potrzeba komentarza.Wystarczy wpisać w ramce przeznaczonej na komentarz np. literę "a" i to wystarczy.Ponadto uważam, że słowo "podziwiam" jest zbyt mocne do zdjęć, które mi się podobają lub są ciekawe i zasługują na wyróżnienie, ale w żadnym wypadku nie wzbudzają we mnie podziwu. Pozdrawiam.

Grusza dołączył
22.04.2010

Grusza 01:10 | 12.02.2012

Aby wstawic ocene tech.--uwazam ze nie trzeba pisac komentarzy, to zajmuje duzo czasu, zastanowienia sie, ludzie beda pisac cos na odczepnego, jak juz podano ze np. litera A..
Tak mysle.
A podziwiam--zbyt mocne, moze lubie to?

kolo © dołączył
29.03.2011

kolo © 08:54 | 12.02.2012

popieram. bez sensu to rozwiązanie które tylko zaśmieca komentarze pod zdjeciem

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 09:29 | 12.02.2012

Zasada- wystwiam ocenę techniczną i popieram ją komentarzem nie jest zaśmiecaniem, została wypracowana wraz z użytkownikami w ubiegłym roku.
Jeśli ktoś nie ma ochoty uzasadniać swojej oceny, powinien wybrać opcję która w tym momencie nazywa się "podziwiam", ale jak już podaliśmy możemy zmienić nazwę- czekamy na Wasze propozycje :-)

Dzięki wymogowi wystawienia komentarza przy ocenianiu tech unikamy sytuacji kiedy ktoś klika na oceny i nie uzasadnia tego. Jeśli decydujemy się ocenić czyjąś pracę, zadajmy sobie trud napisania kilku słów na uzasadnienie. Jesteśmy przekonaniu, że autorzy prac mogą na tym wiele skorzystać, poprawić swój warsztat fotograficzny i łatwiej im przyjąć ocenę niższą niż 4 ...

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 22:44 | 12.02.2012

"lubię to" znamy z Facebooka ;-) wymyślmy coś swojego :-)

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 09:15 | 12.02.2012

Jeśli chodzi o określenie "podziwiam", to jesteśmy otwarci na Wasze propozycje.
Do końca tygodnia czekamy na Wasze pomysły jakim słowem zastąpić zaproponowane przez nas określenie "podziwiam".

Do dzieła ;-)

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 09:23 | 12.02.2012

Wymóg wystawienie komentarza przy ocenianiu tech. został wypracowany wraz z użytkownikami w ubiegłym roku.

Owszem w tej chwili można to obejść wpisując nawet jedną literę, ale przecież nie o to chodzi logując się na serwisie.

Osoby, które będą dopuszczały się nadużyć (wpisywanie nic nie znaczącego ciągu znaków, tylko po to aby móc wystawić ocenę) przy tej opcji będą otrzymywały tzw "żółte kartki", a ich oceny i komentarze będą usuwane, w ostateczności będą traciły prawo do ocenia zdjęć.

Nie sądzę jednak, aby użytkownicy chcący uczestniczyć w społeczności Globtrotera, wykorzystywali tzw. "furtki".

pozdrawiam!

AB1 dołączył
03.06.2011

AB1 10:50 | 12.02.2012

Trzeba w miarę szybko dostosować układ ocen na stronie z miniaturkami zdjęć. Oceny powinny zaczynać się od PODZIWIAM a nie od OCENA ZDJĘCIA. Dopóki nie zmieni się OCENA ZDJĘCIA na OCENA TECHNICZNA będą nieporozumienia co do nowej zasady oceniania. Ale najważniejszą sprawą jest umieszczenie na początku PODZIWIAM w celu podkreślenia że to jest ważniejsze niż OCENA TECHNICZNA. Oczywiście słowo PODZIWIAM można zmienić na coś lżejszego (nie infantylnemu) ale odpowiadającemu pojęciu "bardzo dobre".

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 22:46 | 12.02.2012

Dzięki za uwagi!

weźmiemy je także pod uwagę, cały czas na bieząco poprawiamy niedociągnięcia

pozdrawiam!

jerzyk68 dołączył
03.07.2010

jerzyk68 00:15 | 13.02.2012

W ramce [dodaj komentarz i ocenę] przy jednym przy jednym ze zdjęć wstawiłem specjalnie literę „a” i jednocześnie wstawiłem ocenę techniczną 5, bo zdjęcie według mnie na taką zasługiwało. Zrobiłem to specjalnie aby wykazać, że w tym przypadku słowo „komentarz” jest nie do końca właściwe, bo komentarz może się odnosić do innych rzeczy (może być bardzo długi i kwieciście napisany) w żadnej mierze nie związanych z postawioną ” oceną techniczną”. W tym przypadku bardziej adekwatnym będzie słowo” komentarz” zmienić na „uzasadnienie”. Np. „dodaj (postaw) ocenę techniczną i ją uzasadnij

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 09:25 | 13.02.2012

Cenna uwaga- weźmiemy to pod uwagę.

pozdrawiam

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 22:41 | 13.02.2012

Nadal czekamy na Wasze propozycje zastapienia słowa PODZIWIAM innym- mniej emocjonalnym, ale wskazującym że zdjęcie jest warte poświęcenia mu uwagi :-)

Może POLECAM?

Newa dołączył
23.09.2011

Newa 15:24 | 14.02.2012

Witam,uważam iż to żeby ocenić zdjęcie TRZEBA wpisać komentarz jest niedorzeczne.To zabieranie czasu i zmuszanie użytkowników do czegoś na co nie mają ochoty,tu piszę głównie w swoim imieniu.Wcześniej użytkownicy pisali że tak powiem w wyjątkowych chwilach,albo zachwytu bądż wskazówek w robieniu zdjęć.A formę podziwiam można by zastapić bardzo dobre,choć przyznam szczerze,że poprzedni system bardziej mi odpowiadał.Pozdrawiam.

AB1 dołączył
03.06.2011

AB1 17:32 | 14.02.2012

Pisanie KOMENTARZY ma sens jako uzasadnienie postawienia OCENY TECHNICZNEJ, w szczególności gdy to będzie inna ocena niż 5. Z uzasadnienia powinno wynikać co zdjęciu brakuje do poziomu bardzo dobrego. Natomiast komentarze przy OCENIE TECHNICZNEJ 5 ??? Na pewno powinny dotyczyć strony technicznej zdjęcia bo chodzi o ocenę techniczną.

Newa dołączył
23.09.2011

Newa 13:01 | 20.02.2012

AB1-Jestem amatorką jeśli chodzi o zdjęcia,jak prawie wszyscy na Globie,dlatego nie jestem odpowiednią osobą do oceny technicznej.Nie mam wystarczającej wiedzy,nie jestem profesjonalnym fotografem,dlatego nie będę stawiać oceny TECHNICZNEJ.Zauważyłam,że niektórzy Globtroterzy,którzy mają większe pojęcie o fotografii od pozostałych,nie krytykują,nie używają sobie na kimś.Dlatego nadal uważam,że poprzedni system był lepszy,jak dla mnie,poczta nie była tak zapchana.

AB1 dołączył
03.06.2011

AB1 23:06 | 22.02.2012

Newa - zgadzam się z Tobą. Też stawiam najczęściej ogólne PODZIWIAM. A ocenę techniczną z komentarzem tylko czasami gdy odczuwam specjalną potrzebę wyartykułowania tego i wydaje mi się, że mam coś do powiedzenia.

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 01:09 | 23.02.2012

Administratorze - z ocena techniczna jest jeden problem...wspomniany juz zreszta wczsesniej. By wystawiac taka ocene nalezaloby niezle znac sie na fotografii - ( to tylko pierwsza czesc tego aspektu). Rzecz w tym, ze o ile proste techniki sa dla wiekszosci userow w miare oczywiste, o tyle bardziej zaawansowane ( na przyklad celowe poruszenie, celowe niedoswietlenie, czy przeswietlenie i wiele innych) przez mniej zaawansowanych odczytywane sa jako bledy. Druga czesc , to archaicznie mala waga dopuszczanych zdjec. Tam, gdzie wystepuje duza liczba detali ostrosc gwaltownie "siada". Jednak wspolczesnie uniwersalny rozmiar to te 800pix ( koniecznie taki sam limit dla poziomych i pionowych) i minimalnie 300Kb

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 01:03 | 23.02.2012

Komentarze są szczególnie pomocne , gdy ktoś ocenia poniżej 4 , dzięki nim możemy pogłębiać wiedzę, jak również widzimy czy ktoś wie co robi . Komentarze powinny się tyczyć szczególnie technicznego aspektu zdjęcia.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 10:56 | 23.02.2012

Witam

tak jak Kaczma napisał założeniem wprowadzenia komentarzy przy wystawianiu oceny tech było to, aby dzięki uwagom doświadczonych osób inni użytkownicy mogli poprawić jakość swoich zdjęc, aby mieli świadomość dlaczego tym razem nie dostali 5 ;-)

Wczesniej 4, że juz nie wpomne o 3,2 budziły spore kontrowersje, tewraz dzieki zmianom autor zdjęcia będzie miał możliwość uzyskania informacji co było nie tak, co można poprawic itd

pozdrawiam
GlobAdmin

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 16:21 | 23.02.2012

Witam

zdajemy sobie sprawe ze ocene techniczna moga wystawiac osoby ktore wiedza juz cos niecos na temat fotografii. O to zreszta nsm chodzi :-) Osoby ktore nie maja doswiadczenia w tej materii ale chca wyrazic swoje uznanie dla danego zdjecia moga skorzystac z «Podziwiam»

Dwa systemy oceniania pozwola uniknac zarzutow ze osoba oceniajaca nie jest wystarczajaco kompetentna. W koncu zobaczyc «Podziwiam» pod swoim zdjeciem to tez cos milego:-)

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 19:24 | 25.02.2012

Fotodrab, jeśli chodzi o rozmiar zdjęć, to mamy i taką zmianę w planach :-) Jest to realne w połowie roku.

pozdrawiam
GlobAdmin

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 01:48 | 26.02.2012

fotodrab - Glob. Admn. nie poruszyli tego , więc wspomnę że poprzednio mieliśmy limit 10 zdjęć , zmieniliśmy to ponieważ , niektórzy dawali wiele nudnych i niezbyt technicznie dobrych zdjęć , pamiętaj również o Tych którzy oceniają zdjęcia , przeglądać je wszystkie , oceniać i pisać komentarze jest wyczynem , zapominamy o tym. W roku mamy 365 dni x 5 zdjęć dziennie , to raczej ogromna ilość zdjęć. Co do oceniania , nie liczmy na wiele , wielu z czołówki prawie w ogóle nie bierze udzialu w ocenianiu , nie jest łatwo oceniać i być ocenianym jednocześnie , "polityka Globtroterska" tutaj pracuje. " Nowy System" w tej sprawie również nic nie zmienił. Powodzenia

[konto usuniete] dołączył
03.07.2010

[konto usuniete] 09:22 | 24.02.2012

Witam,
chciałabym dodać swoją uwagę do tej dyskusji. Nie na temat oceniania, tylko komentarzy. Myślałam, że wymóg wstawienia komentarza przyczyni się do większej ilości krótkich wiadomości na temat miejsc na zdjęciach, wymiany myśli, itp. To dzięki takim komentarzom poznałam tutaj fajnych ludzi, a znajomości te przeniosły się nawet na wspólne podróżowanie.
A tymczasem...Nawet teraz odnoszę wrażenie, że niektórzy po prostu dodają sobie punktów, wstawiając jedno słowo lub cyfrę. Może nie jest to jeszcze proceder, ale...proszę spojrzeć na dzisiejsze komentarze dla przykładu,
Pozdrawiam

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 11:31 | 26.02.2012

jedynym wyjsciem w takiej sytuacji jest zaczynanie od limitu 1 fotki dziennie i podwyzszaniu limitu uznaniowo przez admina. Taki system funkcjonuje na wielu portalach i ma sie nienajgorzej.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 13:10 | 24.02.2012

Akras, my także mamy nadzieję, że możliwość komentowania zdjęć zostanie wykorzystana w tym właśnie celu.

Na to jednak nie mamy wpływu, wszystko w Waszych rękach ;-)

03.07.2010

[konto usuniete] 01:48 | 14.03.2012

Już trochę czasu minęło z nowym systemem oceniania. Według mnie, niestety jest parę osób, które, żeby sobie zapewnić pierwsze miejsca w rankingu stosują po prostu tak zwany SPAM... uwagi typu "ładne", "śliczne", "urocze" itp. powinny być eliminowane z Globa. Niektórzy to zawsze znajdą furtkę, żeby być liderami. Tak samo jak z opowieściami rodem wziętymi przynajmniej z Wikipedii
Pozdrawiam

Newa dołączył
23.09.2011

Newa 15:04 | 15.03.2012

Witam,
uważam,że zmiana systemu nie osiągnie zamiaru jaki miał Admin,bo jak patrzę na komentarze pod zdjęciami,to poza pouczaniem,niekiedy złośliwościami,nie ma dobrych rad.
Pozdrawiam

piotrwaz dołączył
31.01.2010

piotrwaz 17:20 | 15.03.2012

Mnie natomiast martwi co innego mianowice achy i ochy nad bardzo lichymi fotkami.

MarekU dołączył
15.12.2004

MarekU 20:43 | 15.03.2012

Czytając opinie na temat oceny zdjęć mam swoje przemyślenia. Mogę zgodzić się z opcją "podziwiam" natomiast system oceny zdjęć za jakość moim zdaniem na tym portalu powinien zmierzać w kierunku oceny zdjęć pod kątem ich przydatności dla podróżników i ewentualnej zachęty do zorganizowania swojej własnej wyprawy. Komentarze do zdjęć mają sens, niech każdy wypowie się co myśli o pracy autora. Prawdziwą ocenę zdjęć pozostawmy specjalistom ponieważ jak sądzę większość z nas "globtroterów" w tym miejscy chce podzielić się tym co widzieli w czasie swoich wypraw.

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 01:50 | 17.03.2012

Przez specjalistów jest ocenianie na wszystkich turniejach i konkursach , a na Globtroter oceniają wszyscy. Pomysł z " Podziwiam" jest dobry i powinien uwzględniać również techniczny aspekt zdjęcia , natomiast osobne ocenianie techniczne jest błędem , który wnosi nie wiele i jest przyczyną wielu sporów .

AB1 dołączył
03.06.2011

AB1 22:12 | 17.03.2012

Ochy i Achy zastąpiły klikanie PIĄTEK. Żeby powstrzymać to wystarczy wrócić do zasady 10 punktów za ocenianie i limit ten powinien dotyczyć także liczby punktów za komentarze oraz za PODZIWIAM.

03.07.2010

[konto usuniete] 23:41 | 17.03.2012

Limit powinien dotyczyć właśnie ochów i achów w komentarzach nad ocena zdjęć !!!

swift dołączył
27.02.2007

swift 09:50 | 18.03.2012

A co z gniotami, których dziesiątki są codziennie wstawiane na Globa.To jest główna bolączka tego portalu, a nie oceny i ochy. Limit do jednego zdjęcia dziennie, pozwoli uniknąć tworzenia poligonu doświadczalnego z fotografii typu - wiosna w parku, bączek na kwiatku, zachód słońca , czyli zdjęc nie mających nic wspólnego z podróżami.

AB1 dołączył
03.06.2011

AB1 10:47 | 18.03.2012

Zgadzam się, powinna być jakaś poprzeczka dla jakości (i oryginalności tematu) . To nie mniejsza bolączka niż "klikanie" zbieraczy punktów. A może coś takiego? Gdyby była taka możliwość techniczna, żeby zdjęcia, które nie uzyskają akceptacji (kilku osób z różnych komputerów) po kilku dniach były usuwane z witryny.

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 23:41 | 18.03.2012

Nie zapominajmy , że Admn. również w swoisty i delikatny sposób pomaga innym " Wybranym" nabijać punkty , co do konkretnych zmian to strata czasu , byłoby łatwiej zatrzymać słońce niż zmienić Admn. i Globtroter. ??!?$

03.07.2010

[konto usuniete] 00:46 | 19.03.2012

Hmm. Jeżeli nie podajesz dowodów, to jest to pomówienie. Nie zauważyłam takiej działalności Adminki, ale, rzeczywiście wprowadzić tutaj zmiany jest baaardzo ciężko :(

03.07.2010

[konto usuniete] 00:52 | 19.03.2012

I jeszcze jedno - przed chwilą zajrzałam do moich starych zdjęć. Zrobiono na Globie tak, że dawne oceny przerobiono na tzw. "ocenę techniczną". Uważam, że ma się to nijak do oceniania technicznego. Przedtem ocenialiśmy zupełnie inne walory zdjęć. I tylko niektórzy zwracali nam uwagę na techniczną stronę zdjęcia. A, jak się mówi (i praktykuje), "prawo wstecz nie działa"!!!

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 04:51 | 19.03.2012

Akras - dowody ?
To się nazywa drobna gra i jest dosyć widoczna.
Poważnie tego nie biorę i nie bardzo mi zależy co oni o tym myślą.
Wspomniałem to , bo wszyscy powinni mieć tą samą szansę , a tak chyba nie jest.

Newa dołączył
23.09.2011

Newa 15:37 | 19.03.2012

Piotrwaz,zaskoczył mnie Twój komentarz,każdy z nas jest inny i inaczej postrzega świat,to co dla Ciebie jest super nie musi być kogoś innego,trochę tolerancji.Każdy zachwyca się czymś innym,jedni lubią fotografować ptaki,jedni góry,a inni bączki i zachody słońca,należy to uszanować.Pozdrawiam

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 09:05 | 19.03.2012

Witajcie

dziękujemy za Wasze uwagi i sugestie, każda jest dla nas cenna.

Tak jak napisałam na początku wątku, system oceniania jest w fazie testów, przyglądamy się Waszym opiniom i weźmiemy jej pod uwagę przy zmianach.

pozdrawiam
GlobAdmin

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 11:18 | 19.03.2012

Witaj

Kaczma, a możemy prosić o szczegóły? :-)
Zawsze istnieje prawdopodobieństwo (małe, ale jednak ...) że nasze działania w nieświadomy sposób komuś szkodzą ...

Być może dzięki Twoim uwagom, będziemy mogli uniknąć jakiś błędów w przyszłości.

pozdrawiam
GlobAdmin

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 00:43 | 20.03.2012

Ciekawe , dlaczego na pierwszej stronie pokazywane są niektóre zdjęcia tych samych autorów , czasami trwa to kilka dni a czasami trwa to przez kilka tygodni. Te zdjęcia są najbardziej widoczne , więc najczęściej otrzymują dodatkowe punkty w formie 5 lub " Podziwiam" Dokładnie to działa jak reklama , natomiast inne są gdzieś z tyłu w szufladzie , niewidoczne . Kiedyś w liście najlepszych zdjęcia najnowsze były widoczne na liście , teraz są z tyłu. , więc dla mnie to jest pomaganie "wybranym"
Druga sprawa , co się stało z moim konkursowym zdjęciem z Operą , nie ma go na liście konkursu od 2- 3 tygodni , a włożyłem 3 zdjęcia , przypadkowa pomyłka?

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 12:46 | 20.03.2012

Kaczma, dzięki za uwagi.

Jeśli chodzi o Twoje konkursowe zdjęcie, to już sprawdzamy. Jeśli nie zostało dodane do bazy zdjęć konkursowych pomimo dopisku KONKURS to przepraszamy, zdarza się nam raz na 100 zdjęć.
W takiej sytuacji zawsze można zapytać, bo trudno tutaj dopatrywać się złej woli kogokolwiek.

pozdrawiam
GlobAdmin

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 12:57 | 20.03.2012

I jeszcze odnośnik do pierwszej uwagi Kaczmy:

Algorytm jest prosty - sortujemy wg Podziwianych z ostatnich 30dni i te zdjęcia pokazujemy na stronie głównej.

Wkrótce wprowadzimy dodatkowe sortowanie po dacie, co umożliwi dotarcie do najlepszych zdjęć z ostatnich dni.

pozdrawiam
GlobAdmin

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 00:52 | 21.03.2012

Zawsze problem z tym algorytmem ?, a może problem jest z informatykiem , nie zbyt popularny przez ostatnie kilka lat , nie byłoby inaczej tyle problemów . Ciekawe , że siedzicie tam cały dzień i nikt nie dostrzega żadnych problemów , te sprawy powinny być na bieżąco poprawiane i zmieniane.
Co do mojego ostatniego komentarza , zdjęcia najlepiej żeby nie były dłużej niż kilka dni na frontowej stronie , więcej szansy dla innych.
PS. Moje zdjęcie się pojawiło z powrotem na liście Konkursu ( próbuję uwierzyć że to była po prostu pomyłka 1 :100 )

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 08:26 | 21.03.2012

WItam Kaczma

Ostatnio osunęliśmy agresywne reklamy. W tej chwili serwis przynosi takie dochody, ze wystarczy, aby pójść w miesiącu na 2 porządne obiady. Istnieje tylko i wyłącznie dzięki pasji i hobbystycznemu zaangażowaniu kilku osób, w tym osoby, która znajduje od czasu do czasu chwilę na napisanie jakiegoś kodu.
Jesli myślisz, ze nad serwisem siedzą 3 osoby full Time to jesteś w głębokim błędzie. Jeszcze długo tak nie będzie bo rynek reklamy internetowej rządzi się innymi prawami niż offline. Gdzie 1 strona reklamy to nawet kilka tysięcy. Glob może jedynie pomarzyć o takich sumach.

Dlatego potrzebujemy wsparcia, a nieustającej fali krytyki i podejrzeń...

Z poważaniem

Dawid Sadulski
Twórca Globtroter.pl

03.07.2010

[konto usuniete] 09:37 | 21.03.2012

Witam,
w momencie, kiedy usuwano agresywne reklamy z Globtrotera, Glob Admin twierdził i wypowiadał się tutaj, że nie przynoszą one wcale aż tak dużych dochodów. Więc kto pisze prawdę?
I jeszcze jedno: mnie osobiście nie podoba się, jak ktoś z ŁASKI coś robi bo to hobbistyczne i uważa się za usprawiedliwionego w tym, że robi to źle.To proszę bardzo - niech wcale nie robi, tylko idzie zarabiać te duże pieniądze gdzie indziej.
To mniej więcej usłyszałabym w swojej pracy po obwieszczeniu takiej uwagi :(
Pozdrawiam

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 10:16 | 21.03.2012

Witam

Akras- kilka słów wyjaśnienia. Napisałam jakiś czas temu, że serwis nie jest w stanie utrzymać się z reklam i potwierdzam to. Co więcej słowa Dawida powyżej, także temu przyklaskują. Dwa porządne obiady w miesiącu, jak to określił, to nie jest spora suma, Jak uważasz?

Druga uwaga- nikt nigdy nie powiedział, że prowadzi działania na serwisie "z łaski" jak to okrutnie ujełaś ... osoby, które są zaangażowane od ponad 10 lat w Globtrotera działają z PASJI, HOBBY, ale muszą też w innym miejscu zarabiać "na chleb". Nikt się nigdy nie usprawiedliwiał, że robi coś źle bo ma mało czasu, my wyjaśniamy z czego wynika wolne tempo prac.

pozdrawiam
A.

PS Tak, Kaczma, Twoje zdjęcie miało szczęscie/nieszczęscie być przeoczone. Przepraszam.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 10:19 | 21.03.2012

Akras
" 1 strona reklamy to kilka tysiecy złotych"- ta informacja dotyczy reklamy offline, czyli najzwyklejszej prasówki ...

03.07.2010

[konto usuniete] 10:30 | 21.03.2012

Skarga że ktoś zarabia tylko na 2 obiady została zaraz napisana po zdaniu o osunięciu reklam, wiec logiczne jest, ze drugie wypływa z pierwszego. Poza tym zdanie, że tylko "od czasu do czasu" jest na portalu czas, żeby wprowadzić coś nowego lub naprawić błąd jak najbardziej było usprawiedliwione skargą na małe zarobki. Ale to nie jest sprawa do forumowiczów, tylko do szefa. Ja ten wpis odczytałam pt. "cieszcie się wszyscy, bo mimo tak marnych zarobków od czasu do czasu coś tu jest robione". Okrutne czy nie, ale logiczne i niezależnie jakie teraz będzie tłumaczenie, chyba prawdziwe.
Pozdrawiam
PS A złej kombinacji ze zdjęciami nie zauważyłam, ale chyba wcześniej faktycznie zdjęcia zmieniały się częściej, co było ciekawsze.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 10:48 | 21.03.2012

Akras, jako twórcy serwisu dla podróżników, globtroterów czy po prostu ludzi ciekawych świata szanujemy każde zdanie, mimo że nie z każdym musimy się zgodzić ... To tak jak podczas poznawania nowych kultur, zwyczajów :-)

pozdrawiam :-)

także "szefa" ;-)))

mario-mil dołączył
21.10.2008

mario-mil 16:20 | 21.03.2012

Ponoć agresywne reklamy zostały usunięte a mnie jednak dzisiaj molestuje Pizza Dominum LunchMenu spadającym okienkiem!!Ratunku!!

03.07.2010

[konto usuniete] 22:29 | 21.03.2012

Mnie też atakuje pizza. Ale jeśli to ma pomóc naszym współtwórcom portalu, to niech sobie spada :) Byle nie za dużo tych pizz itd.
Na portalu kinolive czy innych, gdzie ludzie by chyba zabili za przerywanie oglądanie filmów co chwile reklamami - reklamy (aktywne ) są z boków i na gorze okna. Może to jest jakieś wyjście?

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 22:43 | 21.03.2012

Gorące rozmowy , przypomina mi to Parlament Europejski.
Wracając do tematu , jestem pewien , że przy lepszej komunikacji w przeszłości , można było uniknąć wielu nieporozumień.
Dlatego kiedyś moim planem było mieć kogoś blisko we Wrocławiu , by mógł komunikować się Admn. Mniej byłoby nieufności i łatwiej można byłoby rozumieć się . Internet może nie jest w końcu najlepszym miejscem na rozmowy.
Mam jednak nadzieję że w przyszłości będzie inaczej , szczególnie że trudne lata są przed nami.
Zmiana systemu była plusem i dobrym krokiem do przodu , myśleliśmy o plusach , gwiazdkach , piątkach itd. mamy "podziwiam". Myślałem że aspekt techniczny będzie częścią systemu " Podziwiam " , system byłby prościejszy , no ale może był problem łączenia starego systemu z nowym. Tak naprawdę tylko najlepsze i najciekawsze zdjęcia są oceniane w tej chwili , reszta zostaje bez ocen , również nikt prawie nie używa ocen od 1 -3
No ale zostawiam to na przyszłość , jest lepiej niż było.
Ode mnie na koniec , myślę czy nie można byłoby pomyśleć o współpracy z Agencjami Turystycznymi?. Wiele ludzi decyduje się na wyjazdy oglądając zdjęcia tutaj , ja przynajmniej to robię , nawet gdyby przynajmniej były ich linki na pierwszej stronie to nie myślę, że byłoby to takim problemem. Inny pomysł , to może pomyśleć o sprzedaży zdjęć . To tylko luźne poglądy.
Powodzenia

03.07.2010

[konto usuniete] 23:05 | 21.03.2012

W jaki sposób sprzedaży zdjęć? Widzę Kaczma, że masz większe doświadczenie niż ja w takich sprawach.
Muszę dodać, że w ciągu mojej tej już prawie dwuletniej kadencji tutaj, parę ludzi wyrażało chęć opodatkowania się się na rzecz Globa, żeby tylko coś tam było spełnione. Ale, jeśli tak zrobimy to zaraz zaczną się pretensje.Lepiej est wiec jak jest. A udoskonalać to będziemy zawsze. Też hobbistycznie :)
PS A czy Glob jest z Wrocka?

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 09:11 | 22.03.2012

Akras

tak, Globtroter "narodził" się we Wrocławiu :-)

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 09:11 | 22.03.2012

Kaczma, dzięki za konkretne uwagi :-)

Mamy nadzieję, że nasza komunikacja będzie z każdym dniem lepsza, bo serwis się rozwija, a my wraz z nim. Jak sam wiesz, przeżyliśmy tutaj sporo "burz komunikacyjnych: ;-)

Oczywiście, przysłuchujemy się Waszym uwagom, staramy się na bieżąco przyglądać jak działa nowy system.

Mamy oczywiście plany na przyszlość, ale o tym będziemy informować na bieżąco. Twój pomysł z agencjami turyst. też jest brany pod uwagę. Jednak sprzedaż zdjęć nie wchodzi w tym momencie w grę z prawnych względów. Zdjęcie danego użytkownika po opublikowaniu w galerii jest nadal jego właśnością. Jeśli pojawiają się pytania o mozliwość zakupy (a zdarza się tak), to osoba zainteresowana kontaktuje się z naszym użytkownikiem.

pozdrawiam
GlobAdmin

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 01:15 | 23.03.2012

Akras , Mario -mil j est Was kilku we Wrocławiu , jestem pewien że spotkanie z Admn. byłoby dobrym pomysłem na konstruktywne dyskusje i na pewno byłoby więcej zrozumienia i mniej nieufności w przyszłości.

PS.
I jeszcze jedno , spotkanie przy okrągłym stole z Pizzą Dominnum nie było by złym pomysłem , chyba że na diecie jesteście.

swift dołączył
27.02.2007

swift 15:03 | 29.03.2012

do GlobAdmina - Od kliku dni, jedno z moich zdjęć ma "aż 11 głosów" . Podobno jest jakiś algorytm, które umieszcza takie zdjecia w "dziesiątce" na głównej stronie. Widzę, że jest to tylko teoria, zapowiedzi Admnina nijak sie mają do rzeczywistości.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 10:10 | 30.03.2012

Witam

Swift, ranking przygotowywany jest z 30 dni, nie uwzględnia więc zdjęć z 2008 roku ...

Planujemy wprowadzenie sortowanie zdjęć po dacie, co umożliwi dotarcie do TOP 100 z ostatniego miesiąca, roku itd

pozdrawiam
GlobAdmin

swift dołączył
27.02.2007

swift 12:52 | 30.03.2012

do GlobAdmina - Ale to zdjęcie jest wstawione 23.03. , jest z TEGO roku i ma już 12 głosów

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 14:36 | 30.03.2012

Witam ponownie,

Swift sprawdzimy algorytm i damy znać.

pozdrawiam
GlobAdmin

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 17:47 | 14.08.2012

Adminie - zastanawiam sie jaki geniusz mogl wymyslic ta ocene techniczna :) Toz przeciez wasz system robi techniczna miazge z fot tutaj wystwianych!!! Ponad to wiekszosc userow w ogole nie rozumie czym jest ocena techniczna , bo od strony technicznej fotografii nie znaja i znac nie chca. Moze wiec zamienic cos, co na chwile obecna jest fantastyczna farsa na po prostu "ocene" foty? Moze rowniez zmienic raczej infantylne "podziwiam" mocno przypominajace rownie infantylne "lubie to" na pewnej ogolnie znanej stronie zwyklym"polecam", czy czyms w tym stylu. To wylacznie sprawa semantyki, ale moze mniej zenujacej, niz obecnie?
No i jeszcze jedna sprawa ...to kiedy te zmiany w wielkosci wpuszczanych zdjec? Oj chyba bede dla Was jak zly duch :)

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 03:11 | 15.08.2012

Ha, Ha
Oni nie boją się złych duchów.
Może ,gdyby Globtroter nie był prowadzony jako tylko i wyłącznie Hobby , to może mielibyśmy jakieś konkretne zmiany.
Nie znam Waszej sytuacji organizacyjnej , technicznej , finansowej itd. ale jedno jest pewne , bez kroku do przodu pewnego dnia znikniecie jak Mamuty lub Dinozaury w przeszłości.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2023 Globtroter.pl