Forum dyskusyjne
[konto usunięte] 11:03 | 16.06.2016
Mamy na dzień dzisiejszy:1. Brak minimalnej ilości znaków - jeden znak to też komentarz.
2. 1 pkt za powyższy.
3. Nielimitowana punktowana ilość.
Skutek:
Od czasu "obcięcia punktacji" za zdjęcia komentarz stał się głównym narzędziem w zdobywaniu pozycji w rankingu "Najaktywniejsi uzytkownicy". Wystarczy przejrzeć rankingi i formy aktywności liderów. W treść merytoryczną komentarzy nie wchodzę, ale pogawędki "o dupie Maryni" czy "na bani" są normą.
Może warto ograniczyć ilość punktowanych komentarzy do rozsądnej liczby np.100 w miesiącu i wprowadzić minimum użytych znaków np.100 lub 200.
loo 15:35 | 17.06.2016
Wszystko to prawda. Przykład najświeższy: http://www.globtroter.pl/zdjecia/226983,polska,kujawsko,pomorskie,nad,wisla,fasetkowe,oczy,motyla,.html. Nauczyłem się z tym obcować. Po prostu zaglądam raz na dwa tygodnie :).
chris666 15:59 | 17.06.2016
Ok. "Popełniłem". Jednak gdy chcę dać pięć; muszę skomentować. Równie dobrze można podstawić tabelkę z gotowcami do zaznaczenia w stylu: 1. Świetny kadr, 2. Fantastyczna kompozycja, 3.Genialne światło etc, etc... Mogłoby nie być opcji oceny technicznej (tu zgadzam się całkowicie z Colmarem vel czynnikiemX) oraz punktów za aktywność, jedynie za najczęściej polecane zdjęcia i artykuły. To chyba pytanie/propozycja dla Adminki. Może macie pomysły na bardziej sprawiedliwe narzędzia? Tyle ode mnie. Pozdrawiam.
[konto usunięte] 19:52 | 17.06.2016
"Ok. "Popełniłem". Jednak gdy chcę dać pięć; muszę skomentować. Równie dobrze można podstawić tabelkę z gotowcami do zaznaczenia w stylu: 1. Świetny kadr, 2. Fantastyczna kompozycja, 3.Genialne światło etc, etc..."Może trzeba. Zawsze to wygląda lepiej. Chociażby ze względu na "włożony trud".
paweł.p 16:09 | 17.06.2016
Z pewnością zdecydowana większość znajdzie w swojej galerii zdjęcia znacznie bardziej bez sensu niż motyle jurasa. np. (oczywiście moim zdaniem) http://www.globtroter.pl/zdjecia/czechy/b223591_czechy_gory_kamienne_ruprechticky_spicak.jpg
loo 16:31 | 17.06.2016
Paweł, chyba pomieszały Ci się wątki, bo mowa tu o komentarzach, a nie zdjęciach. Skoro już jednak podjąłeś temat, to dlaczego uważasz, że pokazanie wejścia na wieżę widokową na Szpiczaku jest zdjęciem nienadającym się na portal podróżniczy?Chris, zgadzam się z Tobą. Głupotą jest konieczność dodania komentarza do oceny, bo może to powodować właśnie pisanie "niczego".
chris666 17:02 | 17.06.2016
Za co akurat słusznie mi się oberwało. Wolałbym naprawdę dać samą ocenę, choć czynnikX skutecznie zachwiał moją pewnością czym godzien. Mea culpa, przyjmuję wszelką krytykę i przemyślę gruntownie formy aktywności. Myślę że przydałaby się zmiana kryteriów przyznawania punktów. Chyba ilość poleceń zdjęć czy artykułów jest bardziej obiektywnym wyznacznikiem. Mam przyjemność z "oglądactwa", nie nabijania licznika. Zdecydowanie najmniejszą z kruszenia kopii...
GlobAdmin 17:00 | 17.06.2016
Witajcie,dawno dawno temu ;-) na serwisie istniała możliwość oceniania bez wystawiania komentarza, jednak na życzenie użytkowników opcja została zmodyfikowana właśnie o konieczność dodania go ...
Doświadczenie pokazuje, że żaden system ani oceniania, ani komentowania nie jest idealny, jeśli ktoś chce dokonać nadużyć, to zawsze znajdzie sposób. Pytanie tylko- czy o to chodzi osobom (dorosłym!) deklarującym aktywność na serwisie podróżniczym? Być może każdy powinien zadać sobie pytania czego oczekuje po społeczności Globtrotera i czy liczy się z tym, że jak w każdej społeczności nie zawsze cele i oczekiwania są identyczne. Jest to miejsce spotkań, tylko i aż ...
System punktowania nie jest idealny, ale jeśli ktoś nie jest zainteresowany braniem udziału w rankingu, bo jak to w życiu- nie każdego z nas to bawi, to nie jest do tego zmuszany ;-) To tylko jedna z możliwości jakie oferuje serwis.
pozdrawiam już prawie weekednowo ;-)
GlobAdmin
[konto usunięte] 20:03 | 17.06.2016
"System punktowania nie jest idealny, ale jeśli ktoś nie jest zainteresowany braniem udziału w rankingu, bo jak to w życiu- nie każdego z nas to bawi, to nie jest do tego zmuszany ;-) To tylko jedna z możliwości jakie oferuje serwis."Czyli ! lub !!! lub ;-) lub ... jest wysokiej klasy materiałem, a jak się komuś nie podoba to "won" na forum akwarystów? D
"Doświadczenie pokazuje, że żaden system ani oceniania, ani komentowania nie jest idealny, jeśli ktoś chce dokonać nadużyć, to zawsze znajdzie sposób."
Jasne jak Słońce, ale co w związku z tym? Stajemy w miejscu i niech tam dalej ... się toczy. Myśląc w ten sposób dalej siedzielibyśmy na drzewach D
paweł.p 17:58 | 17.06.2016
Bo X-men jedzie bez opamiętania po dwóch chłopakach, którzy są aktywni i wyciągają wiele fajnych zdjęć z niebytu, a nie przypominam sobie aby ktokolwiek, w tym także X, kiedykolwiek protestowali przeciwko tym komentarzom pod swoimi zdjęciami. Globtroter niestety jest tak skonstruowany, że po 2-3 dniach fotki są już tak daleko, że tylko nielicznym chce się tam spojrzeć i tylko komentarze, kilku aktywnych osób, wyciągają je na dłużej z niebytu. A jeżeli chodzi o zdjęcie to bardzo przepraszam, jest mi głupio, byłem przekonany że po komentarzach jesteśmy na etapie rozprawiania się ze zdjęciami chrisa i jurasa.
[konto usuniete] 18:00 | 17.06.2016
Zresztą link do tego zdjęcia nie działa.
loo 18:52 | 17.06.2016
I dlatego przypadkowo wybrałeś moje zdjęcie jako kontrę? ;) Czy dlatego, że zgadzam się w pełni z opinią Czynnika w kwestii merytoryczności komentarzy? Tytuł wątku chyba jasno określa tematykę dyskusji. Chris natomiast skutecznie wybronił się z tego i uzasadnił postępowanie. Ja to rozumiem, chociaż sam zawsze chcąc docenić zdjęcie "piątką" starałem się o choćby kilka zdań na jego temat. Powodów trzeba więc szukać u źródła, czyli w organizacji działania portalu, rankingu itd.
paweł.p 22:01 | 17.06.2016
Przeprosiłem loo, nie przyjmujesz trudno, rozumiem
[konto usunięte] 20:30 | 17.06.2016
"Bo X-men jedzie bez opamiętania po dwóch chłopakach, którzy są aktywni i wyciągają wiele fajnych zdjęć z niebytu, a nie przypominam sobie aby ktokolwiek, w tym także X, kiedykolwiek protestowali przeciwko tym komentarzom pod swoimi zdjęciami"Znowu protekcjonalny ton? Mam się do Ciebie zwracać P? To nie świat Franza Kawki.
Już Tobie powiedziałem, że odmienny pogląd czy zdanie nie oznacza ataku czy jechania (bez umiaru) na kimś. Bardzo dobrze sobie przypominasz, powiem wiecej, dotknąłeś istoty problemu. Pewnie, że wszyscy są zadowoleni. "Komentatorzy" bo licznik bije, i "fajne chłopaki są", "obdarowani", bo poleconka wchodzą, "portal" bo jest ruch. Problem w tym, ze dawniej były stwarzane pozory, przynajmniej ja nie pamiętam u siebie ! !!! ;-), obecnie po najmniejszej linii oporu.
loo 11:23 | 18.06.2016
Nie nie przyjmuję, bo też nie masz za co przepraszać - nie obraziłem się z żadnego powodu. Zresztą użyte emotki powinny dać namiastkę emocji, z jakimi to piszę :). Poprosiłem tylko o wyjaśnienie, dlaczego uważasz, że wybrane przez Ciebie zdjęcie nie pasuje do tego typu portalu. Pozdrawiam :)
chris666 20:25 | 17.06.2016
Pokajałem się chyba wystarczająco. Paweł słusznie zauważył; wiele ciekawych zdjęć umyka i warto wyciągać je ponownie na wierzch. X-Colmar wcześniej nie protestował przy piątkach z uśmieszkiem, czy wykrzyknikiem przy swoich produkcjach. W równoległym, "mistrzowskim" wątku napisałem jak zależy mi na rankingu. Powtórzę tylko; jeśli jest taka opcja - proszę o demontaż mojego urobku, albo przelanie na konto X-a skoro tak nad nimi biadoli. Też uważam że system ich przyznawania kuleje. Chętnie buszowałbym w fotozbiorach bez bonusów. X-C, przyjąłem słuszną krytykę, przyznaję Ci rację i dajmy temu spokój. Może przywrócisz swoją galerię albo zaczniesz wrzucać nowe fotki?Ten typ Twojej aktywności był zdecydowanie ciekawszy. Pozdrawiam :-)
paweł.p 11:41 | 18.06.2016
Oczywiście loo, że pasuje. Wyjaśniłem: nie widziałem komentarza pod zdjęciem motyla i byłem przekonany że po komentarzach przyszedł czas na rozprawienie się z "robaczkami" więc wybrałem zdjęcie z Twojej kolekcji, które najmniej mi się podoba i chciałem być uszczypliwy, a zrobiłem z siebie głupka. Mocniej posypać głowy popiołem już nie dam rady.
[konto usunięte] 20:52 | 17.06.2016
Napisałem, że nie pamiętam pod swoimi zdjęciami "gołych" !!! lub :-). Zawsze było kilka słów. A pamięć mam ... nie narzekam DCo do reszty. Nie ma colmara i nie będzie żadnej nowej galerii. Taki był mój wybór i niech tak pozostanie. I niech niektórzy sobie nie pochlebiają, ale nie obraziłem się na Portal, a co dopiero na Świat. Zrealizowałem się tutaj i poszedłem sobie w inne miejsce. Bo w przeciwieństwie do redakcji ja wyznaję maksymę - "Kto nie maszeruje dalej, ten ginie." Ale to kwestia wyboru D
[konto usuniete] 20:48 | 17.06.2016
Chris, daj już spokój :) Nie Ty jeden w przepastnej historii Globa pisałeś nadmiar komentarzy. Była tu np. pani "ładne zdjęcie". A wcześniej, kiedy punktowane były wszystkie polecenia zdjęć, a nie tylko 5 dziennie (jak teraz), to rekordziści bili wielosetne rekordy. I nic się na to raczej nie poradzi, choć pomysł X-a, żeby komentarze były "treściwe" i nie liczyły się "uśmieszki", "mrugnięcia" czyli emotikony czy pojedyncze słówka, jest dobry wg mnie.
loo 12:08 | 18.06.2016
Paweł, chill! :) Jak już napisałem, nie poczułem się urażony ;). Zastanawiałem się jedynie dlaczego akurat to :).
chris666 21:37 | 17.06.2016
Zgadzam się z tym, sypię głowę popiołem i obiecuję poprawę.
paweł.p 22:22 | 17.06.2016
Oczywiście, że "fajne są chłopaki" i o to właśnie chodzi, że odbieram Twoje posty pod ich zdjęciami jako złośliwe, niesprawiedliwe i lekceważące. A pamięć chyba Ci jednak szwankuje, bo ja sobie przypominam, że pod Twoimi zdjęciami, tak jak pod wieloma innymi było bardzo dużo krótkich komentarzy i uśmieszków i nie przypominam sobie Twoich protestów. I przypominam sobie także, że uśmieszek na końcu komentarza to był Twój znak firmowy. Na początku myślałem, że to zgrywa, a Ty naprawdę masz pretensje, że się dobrze bawimy i sprawiamy sobie frajdę poleceniami!
chris666 00:53 | 18.06.2016
Na dobrą sprawę sedno awantury stanowi punktacja, nie jakość komentarzy.Nie byłoby sprawy gdyby polecenia i oceny nie ciągnęły za sobą ruchu w statystykach. Myślę że każda pozytywna reakcja na dodane zdjęcie jest frajdą i motywatorem dla autora. Teraz będę za każdym razem zachodził w głowę - czy i co mi wypada by ktoś nie uznał tego za przejaw ADHD.
[konto usunięte] 01:16 | 18.06.2016
>Na dobrą sprawę sedno awantury stanowi punktacja, nie jakość komentarzy.>Nie byłoby sprawy gdyby polecenia i oceny nie ciągnęły za sobą ruchu w statystykach.
>Myślę że każda pozytywna reakcja na dodane zdjęcie jest frajdą i motywatorem dla
>autora. Teraz będę za każdym razem zachodził w głowę - czy i co mi wypada by ktoś nie
>uznał tego za przejaw ADHD.
Pisz spokojnie, co tylko Tobie przyjdzie na myśl. Dobrej zabawy!
[konto usuniete] 01:19 | 18.06.2016
No nie, nie! Absolutnie nie! Zróbmy jakiś użytek z tych naszych tutaj zmagań! Pomimo, że Adminka tak sobie "przelotem" bo tam weekend i tu weekend działa, to jednak wymóżmy coś więcej! Niech emotikony nie liczą się jako komentarze, niech pojedyncze słowa (ładne, piękne itd.) też nie tworzą punktacji. Ba! niech dwa słowa typu "podoba się" czy trzy słowa: "podoba mi się" nie tworzą punktacji. Wprowadźmy ograniczenie co do słów, liter. które będą się liczyły do rankingu.
[konto usunięte] 01:08 | 18.06.2016
Odbieraj sobie co chcesz, pamiętaj co ci pasuje i baw się do woli. Pozostaje mi tylko życzyć Tobie i pozostałym tyle frajdy ile tylko wam się zamarzy.
[konto usunięte] 12:12 | 18.06.2016
>Paweł, chill! :) Jak już napisałem, nie poczułem się urażony ;). Zastanawiałem się>jedynie dlaczego akurat to :).
Najwyraźnie wyryło się w pamięci D
paweł.p 01:37 | 18.06.2016
A czy z tej punktacji, która się cały czas tutaj przewija, wynika coś konkretnego?
[konto usunięte] 01:45 | 18.06.2016
>No nie, nie! Absolutnie nie! Zróbmy jakiś użytek z tych naszych tutaj zmagań! Pomimo,>że Adminka tak sobie "przelotem" bo tam weekend i tu weekend działa, to jednak
>wymóżmy coś więcej! Niech emotikony nie liczą się jako komentarze, niech pojedyncze
>słowa (ładne, piękne itd.) też nie tworzą punktacji. Ba! niech dwa słowa typu "podoba
>się" czy trzy słowa: "podoba mi się" nie tworzą punktacji. Wprowadźmy ograniczenie co
>do słów, liter. które będą się liczyły do rankingu.
Ależ tak, ależ tak! Jakich zmagań? Każdy powiedział swoje i tyle. Adminka dała wybór- albo się podoba, albo nie - i tyle. Co chcesz zrobić? Jak chcesz to wyegzekwować? Większość jest zadowolona z tego co jest i tyle. Można temat zamknąć w szufladzie.
paweł.p 01:50 | 18.06.2016
Dzięki, tak właśnie zamierzam zrobić.