Forum dyskusyjne
AMKB 21:39 | 09.01.2009
Szanowny GlobAdminie!Wydaje mi się, że należałoby tu wprowadzić jeszcze jedną kategorię zdjęciową o nazwie np. "Zdjęcia Reporterskie". Do kategorii takiej wpadałyby zdjęcia, których głównym walorem jest treść, uchwycenie momentu a nie wartości artystyczne. Brak takiej kategorii powoduje, że często znakomite zdjęcia reporterskie gubią się wśród lepiej skomponowanych zdjęć wyszukanych, wydumanych, gdzie często autor stracił dużo czasu na same ustawienia... :-).
emski 23:12 | 09.01.2009
i moze zatytulowac zdjecia przypadkowe a dobre :-))
teddy320 (konto zablokowwane) 00:04 | 10.01.2009
Jestem za .
emski 03:03 | 10.01.2009
teddy zmiluj sie nad nami :-))
teddy320 (konto zablokowwane) 17:55 | 10.01.2009
O co Ci chodzi emski?
usunięty/nieznany 18:26 | 10.01.2009
No Emski - o co Ci chodzi....:):):). teddy tak sie zaangazowal w zycie portalu a Ty.... a tak powaznie - sam sie łapie, że z nim (teddym) dyskutuje... ale to juz chyba dlatego ze zostaly aktywne same niedobitki... paranoja....
teddy320 (konto zablokowwane) 18:37 | 10.01.2009
Ladne masz zdanie o nas :-))
usunięty/nieznany 18:38 | 10.01.2009
o Was... teddy... to jest Was 2.... AMKB cos mowil o klonach :)
teddy320 (konto zablokowwane) 18:46 | 10.01.2009
No nie wiem ,Ty jestes tez he he.
teddy320 (konto zablokowwane) 18:48 | 10.01.2009
Myslalem ,ze zostali najwytrwalsi ,ale musialem sie mylic :-))
emski 19:20 | 10.01.2009
nasza Siostra Przeorysza barb wygonila reszte i sama sie nie odzywa :-))
emski 19:22 | 10.01.2009
a zauwazyles Mike ile postowma watek sutenerski geee jak sie pojawil ostatnio to az mnie zamorowalo trzeba do tego wrocic :-)) jka O Admin i siostra Barb pozwola ?
usunięty/nieznany 19:31 | 10.01.2009
powiem Ci ze mialem prosby nawet poza oficjalnym sitem o reaktywacje.... dzis sobota wieczor, Ukraina nocą, może jakieś tematy się pojawią.... a siostra Barbi weźmie grzybka i przymknie oko:):):)
ziutam 20:09 | 10.01.2009
Jestem ZA. O ile jeszcze liczy się malutki głos NIEDOBITKA. Pozdrawiam Wytrwałych.
AMKB 20:46 | 10.01.2009
Witam niedobitka.... :-))). Znaczy jesteś za... pomyslem Mike'a??? czy moim? :-)))
ziutam 20:52 | 10.01.2009
Oczywiście za TYTUŁOWYM tego wątku. W waszych dyskusjach wolę się nie udzielać. Jeszcze mi się oberwie. Ale poczytać całkiem miło.....
emski 21:03 | 10.01.2009
poczytac .... a co dopiero poogladac :-)))
ziutam 21:06 | 10.01.2009
Oglądam, oglądam. Nawet chyba na bierząco.... teraz przerywam oglądanie i czytanie bo przyszła sąsiadka-siostra z piwkiem.....
AMKB 21:51 | 10.01.2009
A u nas śnieg wali od wczoraj i zastanawiamy się czy mamy wystarczające zapasy środków napędowych aby przetrwać. Emski tylko nie podawaj jaka pogoda u Ciebie, bo zacznę backup moich zdjęć na Globtroterze (kilkanaście tysięcy.......)... Ziutam, szkoda, że się nie mogę na to piwo załapać :-(, :-(, :-(... Emski nie masz jakiegoś szarka do oglądania?, ale takiego nowego - nie tego co Ci spać nie daje?
teddy320 (konto zablokowwane) 21:56 | 10.01.2009
Najwazniejsze ,aby cieplo bylo :-))
barbzurawska 09:08 | 11.01.2009
Teddy chyba trzeba wrócić do Chin,ale pewnie jeszcze masz troszeczkę fotek tych "spontan" ?:))) Zobaczysz jak atmosfera się rozgrzeje :) Za grzybkami też już tęsknią :))) A dla wielebnego Emskiego mam coś specjalnego :)))) Teraz jestem w klasztorze Karmelitanek Bosych :( nie wiem kiedy wyjdę :((
usunięty/nieznany 14:00 | 11.01.2009
Wracając do głównego wątku - tak by the way też jestem za, Ziutam ... tu się nie "obrywa" chyba bez powodu :):) posty mile widziane:) .... a u nas odwilż... Emski zaś donosił że wczoraj miał zero ... to tak na pocieszenie... jeden z nielicznych przypdków, że podobna temperatura w zimie we Lwowie i w Texasie..he he he:):):)
marianna_p 14:38 | 11.01.2009
ja jestem przeciw. nie znam dokładnej definicji zdjęica reporterskiego, ale nie wydaje mi się aby jego spontaniczność miała usprawiedliwiać brak właściwej czy ciekawej kompozycji i walorów artystycznych. Chyba na tym polega robienie zdjęć reporterskich, że mają one łaczyć dobry temat i dobrą kompozycję. Sama takich nie robie ale przykłądem takich zdjęć jest wg mnie niemal całe portfolio mojeg ulubionego użytkownika portalu onof'a- ( np. http://www.globtroter.pl/zdjecia/37834,indie,-,kalkuta,kalkuta.html, http://www.globtroter.pl/zdjecia/38909,indie,-,bombay,bombay.html, http://www.globtroter.pl/zdjecia/38886,indie,-,kalkuta,kalkuta.html i cała reszta) jak i np. inne moje ulubione zdjęcie reporterskie z naszego portalu http://www.globtroter.pl/zdjecia/17187,uganda,nakasongola,kakooge,wygrana,.html - te prace łączą spontaniczność, dynamikę, temat, ale i kompozycje i walory artystyczne.
marianna_p 14:43 | 11.01.2009
.. i kontynuując, znalazłam jeszcze inne przykłady - zdjęcia są wg mnei ewidentnie uchwycone, a nie ywpozowane, wyustawiane,a jednak mają świetne (moim zdaniem) walory kompozycyjne i artystyczne: http://www.globtroter.pl/zdjecia/6134,indie,-,udaipur,dziewczyna.html, http://www.globtroter.pl/zdjecia/32420,indie,-,delhi,girl2.html
emski 16:47 | 11.01.2009
no to moze Siostro Barb jakies bose zdjecia z klasztoru ? zawsze mnie interesowalo jak takie karmelitanki po grzybkach sie czuja ? i do tego boso :-)))
AMKB 19:28 | 11.01.2009
Emski: Umawialiśmy się, że zdjęć własnych nie zamieszczamy - prawda? Barb już raz tę zasadę złamała w Hawanie i widzę, że tak się przejęła krytyką, że przeniosła się do klasztoru. Martwi mnie tylko czy cygara tam wolno palić no i czy jest dostęp do Internetu, ale może zdjęć bosych siostrzyczek nie będziemy zamieszczać, no chyba, że nowicjuszki... :-).
AMKB 19:38 | 11.01.2009
Marianno: Nie masz racji wg mnie: Zdjęcie, które jest w tym momencie nr 1 jest świetnym przykładem. Co to jest? Krajobraz, Portret? (Amaranth dostrzegła przyrodę, ale to już inna historia.. :-)). Niestety często zdjęcia, które uchwyciły ciekawą chwilę nie zawsze spełniają kryteria poprawnego technicznie zdjęcia a są bardzo ciekawe!
barbzurawska 21:10 | 11.01.2009
AMKB jak zwykle wszystko przekręcasz :(( To nie ja dałam swoje foto,ale mi musisz zazdrościć tej popularności :))Ta osoba która to zrobiła zna się na urodzie. Ale przyznam że moje dochody w związku z tym wzrosły :)))) Przy wieczornej kąpieli postaram się kilka stóp nowicjuszek sfotografować (tylko dla Ciebie ) Emski jako wielebny,nie powinien takowych oglądać :((
marianna_p 22:12 | 11.01.2009
AMBK, ja nie kwestionuję takiej kategorii, ale to co jak napisałeś w pierwszym poście, chciałbyś do niej zaliczyć- cyt. "zdjęcia, których głównym walorem jest treść, uchwycenie momentu a nie wartości artystyczne". Uważam, ze zdjęcie nr 1, o którym piszesz ma walory artystyczne jak najbardziej, choc nie jest wystudiowane.
emski 22:18 | 11.01.2009
Przyjmuje ze to Twoje zdjecie Barb w profile jest autentyczne tylko po co ten szaliczek ? juz stopy odpuszcze :-))
AMKB 22:28 | 11.01.2009
Bo akurat w tym momecie słoneczko postanowiło, że ma dość na dzisiaj, a zachód słońca to już zawsze jest "walory artystyczne" - dalej jednak nie odpowiedziałaś do jakiej kategorii byś to zdjęcie zaliczyła? :-)
marianna_p 22:38 | 11.01.2009
AMBK, dla mnie zachód słońca nie zawsze daje walory artystyczne, jest już tak oklepanym tematem, ze mnie nudzi, lubię tylko niekonwencjonalne zachody. A to zdjecie, to jak dla mnie zalicza się do mojej ulubionej kategorii "teatr cienii" - oczywiście nie proponuję zakładac takiego działu :)) Sądzę że przedstawia kogoś z podróżujących, więc jest to chyba towarzyskie zdjecie z podróży. Chyba bym go wrzuciła do portretów.
marianna_p 22:40 | 11.01.2009
choć "portet" kojarzy nam się chyba z twarzą. Moze raczej brakuje kategorii "ludzie" - czyli nie tylko portrety.
AMKB 00:26 | 12.01.2009
Marianno: Tutaj się z Tobą zgadzam - zamiast kategorii "Portrety" powinna być kategoria "Ludzie" lub coś podobnego. Następny przykład fotografii "Reporterskiej", raczej nie mający nic wspólnego z "wartościami artystycznymi": http://www.globtroter.pl/zdjecia/49431,kambodza,-,siem,reap,transport,artyk.html
marianna_p 01:00 | 12.01.2009
to zdjęcie wrzuciłabym do kategorii "życie miasta" czy "ciekawostki" czy "inne kultury" sama nie wiem... zadanie na dłuższe myślenie ..:))
AMKB 01:13 | 12.01.2009
Podpowiem: "REPORTERSKIE"! :-))).
emski 03:37 | 12.01.2009
O Admin oszaleje .. portret lewy profil, portrety prwy profil jako podgrupa polportretow i popiersi jak i miasto z rana po poludniu i miasto noca jako podgrupy miasto centrum i peryferia z podzialem na dzielnice :-))
usunięty/nieznany 08:18 | 12.01.2009
ja bym juz zostawl portret - mozna zmieniac na portret/ludzie...... co do reporterskich to jestem za ale dalej juz bym nie mnozył kategorii, bo bedzie zaraz: typowy zachód słońca, niekonwencjonalny zachód słońca, zachód słońca z jelonkiem :):):)
usunięty/nieznany 08:19 | 12.01.2009
Emski - jadę dziś na milicje ukraińską, więc jak nie dobrze pójdzie to może być portret w 3 wersjach i z numerem :):):)... usmiałem się czytając.... masz rację - biedny admin
emski 15:01 | 12.01.2009
pol ltra + 500 hrywien czy ile to tam sie bierze i walisz smialo zdjec nie bedzie :-)) a jak beda to postaraj sie umiescic na globtrotter !!!
usunięty/nieznany 18:36 | 12.01.2009
lepszy numer.... ja tam zalatwiam sprawy w tym sądzie.... a tu jedna z urzędniczka wstaje, wychodzi i idzie do toalety.... niby normalne.... ale wraca i odkłada to co przed wyjściem wzięła z biurka.... żarówkę..... jaja jak berety... rozumiem klucz do WC, ale żeby kazdy z własną zarówką chodził....
emski 18:44 | 12.01.2009
LOL.. tego nie slyszalem z papierem wlasnym to tak no chyba ze tam dalej Pravda w uzyciu ale jak ona ta zarowke po ciemku wkrecai po co ? chyba zeby papierem traficc :-))
barbzurawska 18:50 | 12.01.2009
A jak bardzo dawno temu,podobne sceny były u nas :))))A może specjalnie wyszła żebyś mógł coś dodać,jakiś liścik :))))
usunięty/nieznany 18:55 | 12.01.2009
obecność koleżanek nie przeszkadza w tym by sprawy załatwiać w "trybie wschodnim".... :):):) Po 2 latach na Ukrainie takich historyjek uzbierała mi się spora ilość, ale dziś mnie z nowu czymś zaskoczyli :):):)
emski 19:58 | 12.01.2009
rozgryzlem... jak idzie klient z zarowka w reku po korytarzu to ma pierwszensto przejazdu !!! genialne :-))
emski 20:20 | 12.01.2009
albo cos z Gogola jak idzie z zarowka po korytazru to jest ...jasnie oswiecona :-))BTW widze ze Siostra Barb dolozyla jakies prywatne zdjecie na swoj profile i znowu AMKB bedzie krzyczal ze prywanych nie wolno a juz bez szaliczka to zupelnie zabronione, ciekawe co to za gzryb grotnik podskalny czy co ?
teddy320 (konto zablokowwane) 01:19 | 13.01.2009
Ja bym dodal takze kategorie-pomniki.
barbzurawska 11:06 | 13.01.2009
Jeszcze dziwne zjawiska,fotki zmontowane,chyba te ostatnie obowiązkowo:))
emski 14:54 | 13.01.2009
a sekta grzybiarska to gdzie ? bez grzybka to i przelknac trudno :-))
barbzurawska 16:07 | 13.01.2009
Wielebny Emski raczy nie pamiętać iż przyroda już jest ?:))) Co do sekty,inaczej bym to zjawisko nazwała !" Sekta" zdecydowanie psuje to co można uzyskać dzięki temu zjawisku :))))
emski 18:08 | 13.01.2009
Siostro karmelitanczykiewiczowno bosa ...przyroda to ma wiele wcielen a grzyby sa jednym z nich i jak juz dzielimy wlos na czesc to moze O Admin zalozy sekte mimo wszystko grzybna, BTW w Sonora Mexico rosna takie grzybki ze dzieki temu zjawisku mozna sie niezle doprawic :-)) ale ich przywozic nie wolno i musialbys doswiadczyc tego "zjawiska" na miejscu :-)))
usunięty/nieznany 19:40 | 13.01.2009
wlasnie sie pojawil topic, gdzie mozna cos ciekawego znalesc w Meksyku - odp. w Sonora :):):) Swoją drogą co jakiś czas pojawią się na portalu serie grzybków, ślimaków, kwiatuszków.... myślę że na tego typu fotki przydałaby się kategoria: " a po co to tutaj?"
barbzurawska 20:41 | 13.01.2009
Zgadzam się w pełni,proponuję kilka kategorii grzybków, wyglądałoby to tak:Jadalne,nie jadalne,trujące,grzyby blaszkowe,pleśnie,pasożytnicze (zabójcy drzew) to na początek,później można by to rozwinąć :))))) Emski nie wiem co masz na myśli,ale jest na miejscu grzybek,co kopa można dostać i 3 dni do tyłu chodzić,ale nie napiszę który to,bo wariatów jest pełno :)))
emski 20:58 | 13.01.2009
tiaaa ale to twoje miejsce to daleko i pod sniegiem a u mnie blisko pod nosem i grzybki rosna sobie spokojnie obok rowniez male kaktusiki ktore sie zbiera caly rok i Custom szuka ich jak cocainy na granicy taki szmugiel odchodzi a nacpac sie prozaicznie muchomorow i konac w bolach to takie sobie :-)) troche polotu S. Karmelitanko bosa :-))
emski 21:10 | 13.01.2009
ohh i grupa sie bedzie nazywala przypomnialo mi sie MYKOLOGIA !!! nice :-))
emski 21:07 | 13.01.2009
jak to po co ? ludzie tutaj pchaja co sie da O Admin wszystko lyknie jak garbage can :-)) zeby chociaz ludziska slowo napisali przy tych swoich dzielach skad co i jak to moze i to byloby ciekawsze a tak robi sie sklad makulatury ido tego O Admin jeszcze "jakosc" podkreca totalne mydlo. Moze zamiast tej gallery wprowadzij jakis chat live or blog i to by sie ozywilo wszstko bo jka narazie to sie dzieje na zasadzi "bylem wrocilem a tu sa moje zdjecia i pocalujcie mnie w ...obiektyw " i tak O Admin ma dosyc cierpliwosci zeby to trzymac ciekawe jak dlugo jeszcze globtrotter pociagnie tak :-((
barbzurawska 21:17 | 13.01.2009
Bardzo długo :)) Ale fakt,ludzie są mało rozmowni,ale jak widać lubiący czytać i śmiać się(byle nie z siebie) jak na takich wędrowców to jakoś dziwnie to wygląda,tylko klik, temu 3 drugiemu 4 a jeszcze innemu według zasług,zawsze myślałam że tacy ludzie są bardziej kontaktowi :(((
usunięty/nieznany 21:50 | 13.01.2009
Chat by się przydał, gada się o tym z przerwami od kiedy pamiętam. Swoją drogą chciałem nazwać kategorę grzybkowo-ślimakowo-kwiatuszkową "śmietnikiem" ale się niepotrzebnie powstrzymałem...przecież ta kategoria jest bardzo szeroka i ile by się tam zmieściło hohoho!!!
emski 21:58 | 13.01.2009
chyba O Admin juz spuscil nas z ostatnim plukaniem :-)) z takim zachciankami a co do smietnika to uwazaj bo nasz mykolog na sekcie to pochodzi z miasta gdzie jednemu takiemu obcieli meskosc razem z glowa mimo ze byl pobozny :-)))
emski 22:07 | 13.01.2009
tutaj najbardziej kontaktowi to byly klony ale i te jakos wyparowaly zostali tylko dzielni klikacze jak zauwazylas nie wiem czy ludzie sa za leniwi zeby chociaz zdanie napisac pod fotka ? a moze O Admin jakies gotowce by przygotowal tylko wybrac i kliknac juz by bylo ciekawiej
barbzurawska 22:15 | 13.01.2009
Ale gadatliwy jesteś :) Żeby egzotyczniej było to znane jako Mała Moskwa,To chyba wasza bywsza stolica :)) Ale Mike doigra się słoiczka marynowanych jak z tonu nie zejdzie :) A tych kilkoraczków to lepiej, nie wywołuj wilka z lasu :(
usunięty/nieznany 22:12 | 13.01.2009
mysle ze uwagi paru osób dały by spory zasób do wyboru.... rozwijasz liste i klikasz.... ja mysle Emski, ze my w sumie tez jestesmy troche walnięci - choć to może wynika, ze robimy za portalowych "dziadków" (zobacz ile osób się przewinęło, ile wykruszyło) - przecież moglibysmy sobie pogadać na skypie:):):):) myślę że za wytrwałość należy nam się po "przewodniku po skansenach ziemi warmińskiej" jak nic.... Twoje zdrowie - właśnie testuję Hortyce :)
barbzurawska 22:28 | 13.01.2009
Mike jak jesteś takim wybrednym smakoszem to pewnie znasz Łącką śliwowicę?Jak nie to polecam :)
usunięty/nieznany 22:46 | 13.01.2009
Znam, znam.... ale za stary jestem juz na ten woltaż :):)
emski 23:12 | 13.01.2009
a ja naiwny myslalem ze w malej Moskwie totylko spirt pija :-)) jak za dawnych lat ciekawe czy wciaz z akcentem zaciagaja ?
emski 23:15 | 13.01.2009
no wlasnie same grzyby zostaly moze dostaniemy po albumie za wytrawosc a skoro juz to ja poprosze o Sport Illustraed album :-))
AMKB 00:39 | 14.01.2009
Przepraszam, że się wtrącam, (bo ten MÓJ post już dawno przestałbyć moim :-))), Ojcze Adminie: mnie się chyba też coś należy za wytrwałośc - przecież nawet emskiego wytrzymałem! - to proszę o jakiś album ze sharkami, tylko takimi trochę młodszymi niż ten z cygarem... - myślę, że mi się należy? Mike: Zaraz na samym początku usiłowałem wywalczyć bardziej "globtroterowe" ukierunkowanie zdjęć (bez kwiatuszków, grzybków, biedronek itp. ) zakrzyczany zostałem straszliwie więc już boję się do tego tematu wracać, ale nieśmiało przyznaję Ci rację...Brak opisów o których pisze emski jest straszny. Ludzie traktują to miejsce jak śmietnik, gdzie się wszystko wrzuca jak leci (całe serie, bez sensu składu i ładu) i nie potrafią odpowiedzieć nawet na najprostsze pytania, więc cóż chyba tylko czat zostal - śmieszny - bo pod zdjęciami!
marianna_p 01:06 | 14.01.2009
ostatnio mały ruch fotograficzny. zauważyliście? to syndrom początku roku, czy jak? 20 zdjęć dziennie, nie więcej, wchodzi, jakaś posucha...
emski 03:28 | 14.01.2009
maly ruch ? to oznaka ze kryzys siega i tutaj nawet go teddy nie podciagnie AMKB nie pojechal do Afryki Mike musi pisc russka wodke Admin olewa wszystko i wszystkich geee jakim ja jestem szczesliwcem jak chce do Afryki to ide dwie ulice na poludnie jak mi sie chce do Mexico to ide dwie ulice na polnoc a przez Azje przejezdam dwa razy dziennie jadac do domu, mnie tam zaden kryzys podrozniczy nie grozi :-))
usunięty/nieznany 08:42 | 14.01.2009
Zgadzam sie, ze ruch jest słaby... ale zobacz ile osob tak naprawde zabiera głos... czy w formie komentarza czy tu na wątkach. Może trochę martwy sezon.. pewnie od czerwca do paźdzernika znowu będzie więcej fotek: ja pod palmą, ja w pokoju hotelowym z: zoną, wujkiem, kochankiem (niepotrzebne skreślić), 3 piwmi ...takie pamiętam nawet :):):)
emski 13:41 | 14.01.2009
obawiam sie ze dopiero w sierpni /wrzesniu ruszy jak grzyby obrodza :-))) a swoja rogo zaciekawilo mnie co to jest co ty tam pijasz jakas dziwna nazwa,cgyba paliwo rakietowe to nie jest jak polecana tutaj sliwowica lacka / ktora mialem okazje wyprobowac po czym 3 dni nie moglem mowic tak mi spalilo struny/ :-))
marianna_p 14:35 | 14.01.2009
no nie... Zbychu z AMBK zwracją mi uwagę na moje nieglobtroterskie zachowanie (spodobał mi się liniowiec, ale ciii!!!) no a Wy tu czołowi globtroterzy-weterani swoje doświadczenai globtroterskie głównie na polu spożywczo-pitnym wymieniacie. grzybki, śliwowice.. a fe...a gdzie wzorowa postawa globtrotera?
AMKB 17:30 | 14.01.2009
Mike ta Hortica to była Platinum? :-)). Podobno ciężko dostać!? :-)).
usunięty/nieznany 18:37 | 14.01.2009
Platinum... generalnie najlepsza z ukr. .... inne troche strach :):).... grzybki tu maja srednie, ale dobrze warzywa marynowane jak ktos lubi:)... Emski - generalnie nazwa pochodzi od wyspy uznawanej za serce Kozaczyzny.. Mariannko... dobrze ze dziadki weterani o uzywkach... jeszcze pare lat i juz tylko o chorobach..:):):)
usunięty/nieznany 18:39 | 14.01.2009
P.S. AMKB.. teraz już nie ma problemu, w sklepach dostępna. Jest jeszcze inny wynalazek który ludzie stąd zabierają na pamiątkę Nemiroff z percem i medem .... mnie nie podchodzi ale znam fanów
AMKB 19:05 | 14.01.2009
Pamiętam, był jeszcze chyba "Lvovski Standart"??? - też niezły:-)). Marianno - ta dyskusja jest jak najbardziej globtroterska - mówimy przecież o lokalnych specjałach..... garmażeryjnych :-)))). Jak widzisz, mimo, że zaadresowałem moje oryginalne pytanie (o którym w tym miejscu już wszyscy zapomnieli :-() do Wielebnego Ojca Admina, który niestety zignorował mnie zupełnie.... :-(((.
usunięty/nieznany 19:15 | 14.01.2009
Zobacz jak Ci wątek sprowadziliśmy na manowce...:):) A tak by the way to jeszcze jest Lvovski St. tylko piwa żigulskojego (czy jakoś podbonie) już nie widzę .... a naście lat temu było
AMKB 19:21 | 14.01.2009
Piwo to chyba Zigulovskoje o ile pamietam...:-)).
usunięty/nieznany 19:36 | 14.01.2009
Oooo właśnie coś w tym stylu... ależ Ty masz pamięć.. no ale przy takim charakterze to niezbędne :):):)
AMKB 19:46 | 14.01.2009
Charakter mam warszawski! Ale coś masz naprzeciwko?:-))).
usunięty/nieznany 20:11 | 14.01.2009
klasyczna warszawska agresja :):):)... swoją drogą mieszkałem 2 lata w Wawie i żyję:):)
emski 20:29 | 14.01.2009
Ja mieszkalem 22 lata ...no i xbatit :-))
marianna_p 21:46 | 14.01.2009
to może otworzymy osobny wątek ad lokalnych specjałów?? spróbuję
usunięty/nieznany 21:48 | 14.01.2009
Jak chcesz to mogę do KRK przywieźć "próbki" :)
AMKB 21:55 | 14.01.2009
A Warszawiaka też zaprosicie..:-((. Poszukam na mapie ten KRK!.:-).
marianna_p 21:58 | 14.01.2009
ja chętnie spróbuję , byle było smaczne!!!
usunięty/nieznany 21:59 | 14.01.2009
mowisz i masz..... zapraszam tez na degustacje do Lwowa... przynjamniej poki tu siedze
amaranth 12:25 | 15.01.2009
Marianno...Ty szczęściaro!!!mowisz i masz..... zapraszam tez na degustacje do Lwowa...
..tak i zaproś Mike do Lizbony! niech poczuje te smażone ryby przy torach tramwajowych, ujrzy własne pranie na sznurku - pomiędzy tramwajem a BMW...wszak to takie lwowskie klimaty...no może przedwojenne, ale z treści wynika, że tu weterani siedzą, mam rację?
Pozdrawiam...bawcie się dobrze..Wszyscy!
marianna_p 14:56 | 15.01.2009
Mike, do Lwowa to ja chyba nie dotrę:(ale KRK jest na miejscu..:))
amaranth, ja w tej Lizbonie to byłam prawie 7 lat temu!! więc tam spotaknie nie wypali...
a spotkanie jakby nas było więcej też mogłoby być sympatyczne, choć na ekipe zza wielkiej wody, chyba nie możemy liczyć:))
usunięty/nieznany 19:34 | 15.01.2009
Takie spotkanie rzeczywiscie byloby fajne, Amaranth tak daleko nie ma z tego co wiem, a moze i nasi Amerykanie co jakis czas odwiedzaja stare smieci:) Przynajmniej mozna by sobie wymienic zlosliwosci face to face co jest ciekawsze i oszczędza klikania :)
emski 19:31 | 15.01.2009
mozna mozna ja juz trenuje na kajaku narazie po bagnach Louisiana ale powoli skokami da sie doplynac :-)) moze nie do Lwowa ale do Przemysla sanem to pewnie tak
usunięty/nieznany 19:36 | 15.01.2009
he he he .... dobij choć do UK, teddy Cie odbierze :)
AMKB 19:38 | 15.01.2009
A ja na razie trenuję balonem... :-)
amaranth 11:46 | 16.01.2009
Skoro jestem brana pod uwagę..i spotkanie planowane..Mike, masz doświadczenie w avionetkach, załatwisz? lub wypożyczymy coś z muzeum lotnictwa w KRK..odpowiada mi ten lot balonem! AMBK, wiem, śpicie po pracowitym okupowaniu forum Globtrotera..ale na dzień dobry!.. mogę pić szampana, nawet ciepłego na pustyni / a co tam..dla sprawy i ...żyd dał się...reklama czyni cuda! i Twoje zdjęcia!...mogę nawet te gęsi upiec...z grzybkami, jeśli takie macie życzenie...tylko, żeby nie miały ptasiej grypy! oczywiście gęsi...Miłego poranka...a może tylko browar? lub łyk kawy?
Pozdrawiam...
emski 15:58 | 16.01.2009
no wlasnie zamiescilem zdjecie z kayaka w dalszym ciagu plyne na wschod stop gesi mam z soba stop szykowac trufle Stop biedna Barb musi zlapac za lopate i kopac ten snieg a potem ta zmazline za truflami geee Mike podeslij cos cieplego z tej Ukrainy oni tam maja patenty na rozgrzewanie :-))
barbzurawska 18:24 | 16.01.2009
Trufle :((No to mnie załatwiłeś,niestety to nie jest moja półka :))) Ale prawdziwki tak zwane dębiaki to i owszem.Jednak gęś lepsza z borówką(brusznicą).Myślę że wpadłeś na pomysła i przywiązałeś je do tego kajaku,niech same płyną :)))) Ale będzie uczta :)))
AMKB 19:21 | 16.01.2009
Barb: Nie przejmuj się! Emski jest z Texasu! Podsuń mu kórki domowe i mów, że to trufle - nie zorientuje się! :-))). Emski gęsi ciągnie za sobą w wodzie, bo przecież to te co europejski samolot zwaliły (amerykański by się tylko otrzepał i poleciał dalej!) i one (znaczy te gęsi) są już kaput! :-)))
emski 19:35 | 16.01.2009
dokladnie...ciagne za kayakiem niech kruszeja a zadnymi tam kurkami to ja sie nie dam wykrecic maj byc trufle i konie i to nie te chinskie podrabiane co teraz zalaly Europe i nie te z pod Legnicy co to na russkiej chemi zakopanej poddziemia rosna :-))
usunięty/nieznany 13:30 | 17.01.2009
Amaranth - browar z rana, . ueugh.... ale kawa czemu nie, ... Emski...... jak już się dopłyniesz tym kajakiem to obiecuję przywieźć kawior .. oryginalny, porsto z nad Morza Kasp. no i szapańskoje dla Pań :)
amaranth 14:08 | 17.01.2009
browar z rana, . ueugh....Nie mów ,że mężczyźni ... browara rano...czasami nie lubią...
a szampan może być...
usunięty/nieznany 21:10 | 17.01.2009
Sa tacy co nawet musza :) no to powoli manu na kolacje globtroteska nam sie krystalizuje
emski 22:01 | 17.01.2009
no Mike u ciebie na Ukrainie to chyba na dzien dobry zeby plocza w gorzalce :-)) a tenkawior to mnie rajcuje tak ze jak gdzies blizej Przemysla to sypne telegram coby sie schlodzilBTW sprawdze gesi dzisiaj w parku zrobilo sie okrutnie cieplo :-))
AMKB 00:03 | 18.01.2009
Ja chyba zaraz założe strój plażowy Wreszcie ciepło!!!: -4C :-))
amaranth 11:45 | 18.01.2009
...strój plażowy? mówisz?...to nie lecisz tym balonem?..myślałam, że jakiś balon na puszystym śniegu wyląduje z ksywką USA....i może jakieś niedzielne śniadanko globtroterskie się trafi...już nie marzę nawet o pieczonej gąsce, bo z pewnością ją merliny "wszamały" i to bez szampana.... no cóż..kobiety naiwne jednak są i wierzą Wam na słowo....
marianna_p 01:57 | 19.01.2009
jak czytam co będzimey mieli jeśc na tym naszym spotakniu (szampan, gaski, kawior, małże...) to jednak zaczynam tęsknic za czymś pospolitym, ... może zapiekanka z okrąglaka na Kazimierzu???? :)) czy słyszeliście o naszym miejscowym przysmaku??:))
amaranth 11:39 | 19.01.2009
Do AMKBPojawiła się tutaj reklama forum i być może na tej podstawie zmieniłes mi płeć?....informuję - nie jestem vel seraph!!!...Jeżeli Twoje priorytety to oceny, tropienie klonów, zabawa w tropiciela -szperacza, baw sie dobrze...
Globtroper nie jest całym moim światem, odwiedzam inne fora podróżnicze, podobnie jak wiele osób, które tu zamilkły....
Ujmę holistycznie odpowiedź; przy ocenie zdjęć brałam pod uwagę - czy są wyraźne, mają prosty horyzont, subiektywizm...powtórzę - oceny i klikanie to tylko zabawa, a nie sens życia globtrotera!
Dyskusję uważam za zamkniętą ...Pozdrawiam...
usunięty/nieznany 18:43 | 19.01.2009
Marianna - a probalas u nich plackow po wegiersku..... rewelacja !!!!
AMKB 20:01 | 19.01.2009
Amaranth! Zastrzeliłaś mnie!!! To się nazywa GROM z jasnego nieba!!! W ogóle nie wiem o co Ci chodzi!!. Jaka reklama??? Napisałem Amaranth Vel seraph w sensie JAK Seraph (czyli obydwoje) Do głowy mi nic nie przyszło innego! A to że jesteś kobietą zauważyłem już parę miesięcy temu!!! Jeżeli Cię czymś uraziłem to przepraszam bardzo, ale napisz czym??? Fakt, skrytykowałem Twoje dla mnie dziwne podejście to tych świetnych zdjęć (moim zdaniem) emskiego ale to chyba nie powód do obrazy? Czy koniecznie muszę odszukać jakieś egzotyczne kwiatki abyś się nie gniewała??? :-))).Proszę, weź pod uwagę, że żyję w innym świecie, gdzie nikt na nikogo się nie obraża o byle co. Polska społeczność pod tym względem jest bardzo szczególna ale nie jest to odkrywanie ameryki cho na pewno powód aby to skorygować....:-)))
emski 20:10 | 19.01.2009
i o to biega oni tam szybko sie obrazaja a co najmniej nadymaja :-)) ja tez nie zalapalem o co chodzi kobiecie :-))
usunięty/nieznany 20:42 | 19.01.2009
Panowie, kto zrozumie kobiety.... Amaranth - nie przejmuj się, AMKB .... wygląda żeś doświadczony mężczyzna.... jak kobieta się gniewa to nie ma sensu pytać o co tylko od razu przeprosić (co zrobiłeś) i kwatki do nóg (szukać trzeba tych egzotycznych, nie ma lekko) :):):)
amaranth 10:40 | 20.01.2009
AMBK, nie gniewam się...... vel łac., albo; albo też;....tak odczytałam.....masz gest! kwiat jak perfum......a swoją drogą, dziwny kraj ta Ameryka....my pracujemy, Wy sobie śpicie...
usunięty/nieznany 17:47 | 20.01.2009
Amaranth... zobacz ... AMKB się postarał! I dobre z tym krokodylem... jak w Zemscie:)
amaranth 17:56 | 20.01.2009
O...już dawno widziałam...tylko AMKB świętuje zaprzysiężenie..i nie pokazuje się... "jeśli nie chcesz mojej zguby..."i kto to jeszcze pamieta? dżentelmeni?
amaranth 18:03 | 20.01.2009
Mike..a jak myslisz? oni zawrócili? brakowało dwóch w Waszyngtonie do klaskania?
AMKB 19:17 | 20.01.2009
Emski już gwera ze ściany zdjął i szykuje się na wizytę, a ja jak inni czekam bo od jutra ma być dużo lepiej i kryzys się skończy!!! Tu w Obamę na razie patrzą jak w Boga, który dokona cudów...:-)). Krokodyla dostarczyłem, czy teraz już jestem "luby"? :-))).
usunięty/nieznany 08:21 | 21.01.2009
Co za ludzie Ci Amerykanie... z jednej strony wysyłają ludzi w kosmos a z drugiej wybierają sobie demokratę na czas kryzysu.... ale i u nas ogólne otępienie.... Amaranth.. myślę że w Texasie jakby Esmki klaskał to by mu łapki uszkodzili :) ... Ale za to masz obiecanego krokodyla.... powodzi Ci się !!! :):):)
emski 16:18 | 21.01.2009
zacznijmy od tego moze ktos mi wytlumaczy co to jest Obama ? jaks rzeka w Camerunie ? a pozatym wczoraj bylem na rybach u Irish w barze bo nie maja TV caly dzien az mnie glowa do dzisiaj boli :-))
emski 16:21 | 21.01.2009
"Emski już gwera ze ściany zdjął i szykuje się na wizytę, "AMKB ja bym uwazal z takimi comments Ty wiesz ze chlopaki dzisiaj wszystko czytaja i konotuja :-))
usunięty/nieznany 16:21 | 21.01.2009
U Irish .... to lubisz ostrą walkę widzę :).... swoją drogą wszystko lepsze od oglądania spazmów podczas zaprzysiężenia....
AMKB 17:51 | 21.01.2009
Emski. Ja jestem sprytny! Te chlopaki nie wiedzą co to jest gwer! Ale generalnie masz rację i jakiś ponurak żartów może nie zrozumieć! Ja zajrzałem na swoje konto, czy nie wpłynęły jakieś pieniądze, no bo przecież od dzisiaj wszystkim ma być lepiej ale jakoś się spóźniają więc na razie czekam... :-)). A Mike ma rację płakało wczoraj chyba 1/4 Ameryki!!!
amaranth 18:02 | 21.01.2009
Witaj!...cie!...a ja sączę kalifornijskie różowe wino, kupione w polskim markecie...dobre to wino! i tak ubolewam, bo pada deszcz...bo AMKB klikacze obniżyli średnią...bo myślałam, że inni będa mieć lepiej ...
emski 18:11 | 21.01.2009
geee od kiedy californijskie rozowe do tego jest dobre :-((( a w ogole californijskie to juz chyba te polskie spod Zielonej Gory przewyzszaja je
AMKB 19:44 | 21.01.2009
Generalnie kalifornijskie wina są dobre, choć rzeczywiście, może nie różowe. Polskie wino piłem ostatnim razem wiele lat temu i miało napis "Wino Jabłkowe"... :-))). Z tańszych, jak nie mam wybranego kupuję chilijskie bo jest najbezpieczniejsze, potem kalifornijskie i dopiero potem francuskie - bo te tanie to są sikacze wyjątkowe!!!! :-).Amaranth - nie dolecieliśmy do Europy, bo Emski jak widzisz po drodze na drogie buty trafił i na razie gromadzi pieniądze na zakup jednej pary dla jednej kowbojki (:-))), A mnie wiatr zniósł z powrotem, poza tym spodziewam się lada chwila większych zastrzyków gotówkowych od naszego nowego boga i nie chcę przegapić okazji. Muszę zacząć podróżować innym środkiem lokomocji bo u niektórych klikaczy jak np spid to samochód nie przejdzie... :-((. Krokodyl też nie chciał się bardziej efektownie ustawić a kwiat - no cóż trzeba być czymś więcej niż klikaczem aby zrozumieć, że poza ogrodem botanicznym znalezienie go nie jest łatwe!! :-)))
amaranth 19:55 | 21.01.2009
To kurcze ! ile te buty kosztują ? w USA?...a może jedną naszą wypłatę?..na razie czytam ,że Wasza pierwsza dama ma 180 wzrostu, to droga będzie ! ile materiału pójdzie na kreacje/ te do kostek/ i na bikini...AMBK, Ty nie licz na wzrosty na koncie, raczej kup zapas mleka dla dzieci...bo różnie może być.....a czy Ty z tego balonu robiłeś te fotki?...
emski 20:25 | 21.01.2009
AMKB a dlaczego chilijskie nabezpieczniejsze ? bo ja tylko takie pijam bo tanie i pyszne :-) ale ze bezpieczne o tym nie pomyslalem. U mnie w Skierolawkach juz widacpoprawe ekonomii od rana ustawiaja sie kolejki po samochody u dealers a wic ceny ich poszly do gory na ulicach tysiace signs HELP WANTED !!! Mc Donalds z etego powodu podnislo minimum wage do $ 25.00 per hour nie ma pracownikow !!!! Boom gospodarczy widac na kazdym kroku dobrze ze nie sprzedalem stocks bo juz widze ze leca do gory jak szalonepewnie pod koniec dnia odrobia cale straty a poki co jak amaranth sugeruje kupilem pare gallonow mleka co prawda u mnie mleko pije tylko kot ale szkoda go tak nagle przerzucic na wode i wroble :-)))
AMKB 23:56 | 21.01.2009
Amaranth: Zdjęcia były robione z wysokiego brzegu i nie wziąłem ze sobą teleobiektywu - bo droga była męcząca a musiałem sprzęt za 2 osoby nieść (Ja + moja żona...) :-((. Dziękuję za dobre rady, co do ceny butów to jak pisałem już od kilku miesięcy zauważyłem, że jesteś kobietą więc o cenach butów wiesz na pewno więcej niż ja... :-))). Emski, raz się w czymś zgodziliśmy: Chilijskie bezpieczne, bo prawie nigdy nie jest to kwasior - utrzymują pewien standard! Dobrobytu jeszcze nie odczuwamy, choć w Mc Donalds już rzeczywiście Help Wanted jest nawet znajomy docent się ucieszīł i już Resume pisze... :-))).
amaranth 20:40 | 21.01.2009
..no ale kot powinien kryzys przeżyć, jakieś odpowiedniki mięsa są na wolności?..chociaz mój kot stał przy lodówce i czekał na swoje mięsko z puszeczki...
emski 20:43 | 21.01.2009
i co nie doczekal sie bidak jak piszesz w czasie przeszlym :-(( dlatego ja zaczynam necic wroble na ogrodzie :-))
amaranth 20:56 | 21.01.2009
problem w tym , że był coraz grubszy, miauczał , jak wariat, a sam nie zapolował..
usunięty/nieznany 08:32 | 22.01.2009
Był coraz grubszy, nie polował.... a tu kryzys... nie ma nic do wina..... no. i .... nie ma kota.....
amaranth 11:06 | 22.01.2009
Nie ma kota... a raczej młodego kocurka, ale cóż na jego drodze pojawił sie szybki samochód i kot pozostał na asfalcie../koniec wątku/.....buty..u nas do jazdy zakłada sie oficerki.. i wiadomo ceny inne...a odnośnie kryzysu, czy w PL kiedykolwiek się skończył?
Pozdrawiam...
Qmoszka 08:01 | 15.10.2009
Nic z tego nie załapałam :(((
Qmoszka 08:35 | 15.10.2009
Najbardziej MIŁE jest to siostrze BARB !! :((( Jeszcze jedno muszę odp AMKB do wędki piątką przyczepić ? Gdzieś to wyczytałam !! Nigdy nie postawiłabym niskiej oceny nie mając dobrych fotek u siebie :(( Dlatego tak oceniałam :)))