/ / > Ocenianie zdjęć a leczenie kompleksów > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Ocenianie zdjęć a leczenie kompleksów

kategoria uwagi do forum i serwisu

grzesiekodm dołączył
03.02.2008

grzesiekodm 19:23 | 07.06.2011

Ot, takie obserwacje ostatnio poczyniłem...

Kwestia dotyczy oceniania zdjęć, a właściwie celowego obniżania średniej oceny. Wiem, wiem, temat był wałkowany już wielokrotnie. Rzecz w tym, że proceder nadal trwa w najlepsze i nikt z tym nic nie robi. W dalszym ciągu na portalu znajdują się sfrustrowani użytkownicy, którzy leczą swoje kompleksy czyimś kosztem. Ja np. od pewnego czasu nieświadomie pracuje jako psychoterapeuta dla pewnego użytkownika. Użytkownik ów ocenia moje zdjęcia tylko po to, żebym spadł w rankingu Top Autorów. Prawdę mówiąc kładę lagę na cały ranking, jednak on najwyraźniej traktuje go śmiertelnie poważnie. Dopóki nie pojawiłem się w rankingu, czyli przed wystawieniem dziesiątego zdjęcia, problemu nie było. Ludzie oceniali zdjęcia, zamieszczali komentarze, czasem ktoś o coś na PW zapytał. Wszystko szło w imię dobrej zabawy – ja oceniam tobie, ty mnie i jest fajnie. Dopiero gdy zaprezentowałem dziesiąte zdjęcie i zająłem czołową lokatę w rankingu zaczęło się podkładanie świń. Pojawił się użytkownik, który nigdy wcześniej nie oceniał moich zdjęć. Co ciekawe, jego oceny były bardzo surowe. Oceniał tylko słabo lub średnio natomiast ocen dobrych nie wystawiał w ogóle. Być może moje zdjęcia nie były warte innych not, nie mnie to oceniać? Zastanawiające jednak, że jak na tak wymagającego znawcę sam prezentuje żenująco niski poziom. Jego zdjęcia są w zasadzie nijakie, a trzy ostatnie zostały niejako naprędce dorzucone do pozostałych, celem uzyskania jak najszybszej możliwość oceniania zdjęć innych użytkowników. Zakładam, że to zdublowane konto innego użytkownika, który w ten sposób zwalcza konkurencję chcąc uzyskać wysoką lokatę w rankingu. No i wychodzi mu to świetnie!

Gdy oglądam zdjęcia innych osób pojawiających się na czołowych miejscach rankingu to widzę, że problem nie dotyczy tylko mnie. Ba, mają jeszcze gorzej, bo są regularnie bombardowani niskimi ocenami. Wystarczy wejść na konto przykładowego użytkownika, który właśnie pojawił się w rankingu Top Autorów. Zazwyczaj jego średnia z otrzymanych ocen oscyluje w granicach 4.9. Cóż jednak z tego, skoro już po kilku godzinach pojawiają się nikczemnicy, którzy "czwórkami" zbijają biedaka na coraz niższe lokaty. Po kilku dniach i po otrzymaniu kilku średnich ocen (przeważnie od tych samych osób) niegdysiejszy lider ląduje na końcu rankingu. To nie wszystko! Niektórzy są do tego stopnia perfidni, że oceniają innych użytkowników nisko, blokując jednocześnie możliwość oceniania własnych zdjęć przez innych. Jeden chytrusek jakiś czas temu zaprezentował kilka zdjęć. Oceny zbierał bardzo dobre ale gdy zauważył, że zaczynają się pojawiać również oceny niższe (prawdopodobnie w ramach rewanżu od innych użytkowników), usunął wszystkie swoje zdjęcia i wystawił je ponownie. Wystawiając je ponownie zablokował możliwość oceniania własnych zdjęć, zatrzymując jednocześnie wysokie noty. Sam zaś lepszych od siebie ocenia bardzo surowo, by jak najszybciej spadli w rankingu. Wystarczy odszukać jego konto, na którym nie ma ani jednej oceny przy zdjęciach, a jednak jest na najwyższym lub jednym z najwyższych miejsc. Zapytywany pod swoimi zdjęciami o powód ponownego wystawiania tych samych zdjęć tłumaczy się, że niby kadr był zły, że światło nie takie jak powinno być, że srały muchy i będzie wiosna... Nobel za krętactwo się należy, nikczemniku (synonimy: szuja, łachudra, bydlak, drań)! Czyż to nie jest obrzydliwe? Moim zdaniem jest i to bardzo! I niech mi nikt nie sugeruje, że to ja kogoś obrażam!

Nie znam się na fotografii i nie w głowie mi wewnątrz społecznościowe spory. Założyłem jednak ten wątek bo nie godzę się z tym, że ktoś wali z nami wszystkimi w głupa i to do tego stopnia, że aż psy z żalu wyją! Czy nie powinno się wprowadzić blokady takich użytkowników poprzez dodawanie ich do czarnej listy? Ktoś taki po zablokowaniu nie będzie już w stanie oceniać naszych zdjęć. Jeśli któraś z kolei ocena tej samej osoby jest naszym zdaniem krzywdząca, to można taką osobę zablokować. Tak jak np. na Allegro. Na portalu jest wystarczająco dużo obiektywnie oceniających osób. Czy to nie byłby dobry pomysł? Co na to administratorzy?

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 19:33 | 07.06.2011

Grzegorz, a kto Ci tak źle naoceniał ? Po przeczytaniu tego wątku dodałem Ci parę 5 dla zrównoważenia efektu ... Pozdrawiam

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 19:38 | 07.06.2011

Podoba mi się, to co napisałeś,
przyznaje rację i również dołączam się do apelu o blokowanie takich osób przynajmniej w kwestii zablokowania możliwości oceniania zdjęć.
Również traktuję galerię jako zabawę i nie od wetuję za niskie oceny ale np : tutaj
http://www.globtroter.pl/zdjecia/4102,nepal,annapurna,sanctuary,polowa,drogi,miedzy,mbc,a,abc,gangapurna.html

chociaż to stare zdjęcie i osoby są już zbanowane,

grzesiekodm dołączył
03.02.2008

grzesiekodm 19:53 | 07.06.2011

Dziękuję za zrozumienie ale nie traktujcie sprawy przez pryzmat mojej osoby. Tu nie o mnie chodzi i nie swoja sytuację opisuję. To problem, który dotyczy wszystkich. Szlag mnie trafia jak widzę piękne zdjęcia oceniane „trójkami” lub „czwórkami”, gdy bezapelacyjnie zasługują na same piątki! Te same osoby, które piękne zdjęcia jednego użytkownika oceniają bardzo surowo, za byle paści innego użytkownika dają „piątki”! Wszyscy to widzimy i nikt nie jest w stanie ich powstrzymać, zwłaszcza jeśli mają zablokowaną możliwość oceniania własnych zdjęć. Przecież to szalenie krzywdzące i niesprawiedliwe! I nie ważne czy autorzy zdjęć przejmują się niskimi ocenami czy nie. Tak nie powinno być!

[konto usuniete] dołączył
03.07.2010

[konto usuniete] 19:35 | 07.06.2011

Patrząc na Twój dorobek na tym portalu, myślę, że nie jest aż tak źle jak opisujesz. Masz wysokie notowania. I nie zauważyłam raczej bardzo złośliwego oceniania. A poza tym, zawsze możesz pisać bezpośrednio do GlobAdminki. Pozdrawiam

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 19:50 | 07.06.2011

Admin ma możliwość weryfikacji użytkowników po numerze IP, jeśli ktoś się loguje pod rząd z tego samego kompa pod różnymi nazwami, to można interweniować. Problemu to nie rozwiąże, ale może trochę ograniczy

03.07.2010

[konto usuniete] 20:00 | 07.06.2011

Wiez -Smok, zdaje się, że Admin zwleka bardzo ze swoją interwencją. Ja pamiętam Zibisia, przez którego parę podróżników uciekło z Globa. Może ktoś ma pomysł, zeby wprowadzić do regulaminu jakiś przepis uniemożliwiający niesprawiedliwe ocenianie? Na przykład blokowanie 1, 2 lub 3 jeżeli większość zdjęć jest na 5 lub 4?

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 21:13 | 07.06.2011

Jakiś czas temu przejrzałem sobie niektóre wcześniejsze foty. Mi też Zibiś się przejechał 3 i 4, ale w masie to się jakoś uśrednia. Ale pomysł niezły, może uzasadnienie jeśli ocena w sposób znaczący odbiega od średniej ? może odrzucanie skrajnych jak w skokach ?

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 21:21 | 07.06.2011

Grzsiek, olej Zibisia i jemu podobnych - nie wygrasz - niestety bo zawsze pojawi sie nowy pajac. Jak zauważyłeś temat pojawia się co jakiś czas i nie wnosi nic nowego poza nabijaniem postów - niestety numer dwa :):) Też się kiedyś napinałem nie słuchając rad innych chcąc zbawiać globtroterwoski świat :)

Więc daj sie frustratom wygłupiać jak nie mają nic innego do roboty, a Ty podróżuj, rób zdjęcia i baw się dobrze, a efektami dziel się z nami :)

Pozdrawiam

kudik dołączył
20.07.2009

kudik 21:24 | 07.06.2011

A z tym blokowaniem to może to i dobry pomysł tylko kto by tego pilnował ?? Ja w tym czasie wole poszukać newsów, inspiracji na temat nowych podróży :)

trylu57 dołączył
11.12.2010

trylu57 21:37 | 07.06.2011

Jestem nowym użytkownikiem tego portalu i w sprawach historycznych wypowiadać się nie mogę.Ale fakt jest faktem,że użytkownicy nazwijmy to baaardzo wymagający dają niskie oceny bez komentarza.System powinien przyjmowac oceny niższe niż 5 tylko po wstawieniu komentarza.Rozumiem,że komuś coś się może nie podobac....ale...napisz dlaczego.To przy okazji bedzie nauka dla autora fotki.Nie każdy jest fotografikiem...myślę,że większość z nas poprostu fotografuje......i uwagi przyjmie chętnie.Nauki nigdy za wiele.A co do złośliwości ocen.........na ludzi malutkich nie ma lekarstwa...oni sami się unicestwiają

grzesiekodm dołączył
03.02.2008

grzesiekodm 22:16 | 07.06.2011

Kochani!

Chwała Wam, że jesteście ponad! Proszę jednak pamiętać, że nie wszyscy tacy są. Wielu, jeśli nie większości mimo wszystko zależy na ocenie. W komentarzach zdjęć wielokrotnie można przeczytać miłe słowa za uznanie kierowane przez autorów zdjęć do osób oceniających ich zdjęcia. Nic w tym dziwnego, przecież pochwała czy uznanie czyjejś pracy to rzecz szalenie miła! Dlaczego więc mamy godzić się na taką niesprawiedliwość?

Proponuje przedyskutować dwa rozwiązania:

1) Możliwość blokowania użytkowników.
W profilu poszczególnych użytkowników mógłby znaleźć się przycisk "Zablokuj użytkownika". Aby uniknąć nadużyć należałoby przyjąć, że każda osoba mogłaby zablokować pewną ograniczoną liczbę użytkowników (chodzi o to, żeby nie zablokowała wszystkich z pominięciem swoich adoratorów i dublerów). Przyjmijmy że każdy ma do dyspozycji 10 blokad, które może założyć na 10 wybranych użytkowników. W ten sposób można by wyeliminować tych najsurowiej i najbardziej niesprawiedliwie oceniających. Każdy kierowałby się własnym uznaniem i nie byłoby konieczności darcia szat na forum i informowania Administratorów.

2) Ograniczenie ilości zablokowanych zdjęć w galerii.
Każdy z uczestników mógłby mieć maksymalnie 10% zdjęć bez możliwości oceniania. Dzięki temu nie dochodziłoby do sytuacji, o której wspominałem w pierwszej części wątku, czyli użytkownik po dodaniu 10 zdjęć i otrzymaniu wysokich not w rankingu, usuwa wszystkie zdjęcia i nie wystawia żadnych, bądź wystawia ale bez możliwości oceniania. Tym samym nie będzie mógł stawiać innym niskich ocen bez rewanżu. W grach nazywa się to "nieśmiertelnością", czyli ja mogę zabijać wszystkich, ale mnie nikt. Uważam, że kwestie "nieśmiertelności" należałoby rozwiązać w pierwszej kolejności.

czesiu dołączył
01.06.2011

czesiu 22:28 | 07.06.2011

zgadzam sie z trylu57 odnosnie obowiazkowego komentarza do oceny nizszej niz 5,
uwazam, ze osoby blokujace ocenianie swoich zdjec nie powinni miec mozliwosci oceny innych.

grzesiekodm dołączył
03.02.2008

grzesiekodm 22:50 | 07.06.2011

Obligatoryjne komentarze niczego nie załatwią. Wystarczy, że ktoś walnie jakimś frazesem typu "za dużo nieba" i może wstawić dowolną ocenę. Jak będzie chciał - tak zrobi, więc trzeba szukać innych rozwiązań.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 22:27 | 07.06.2011

Witam

śledzę na bieżąco Waszą dyskusję i przyznaję, że niektóre sugestie są interesujące ..., przemyślimy to wspólnie z całą ekipą Globtrotera.
Nie wszystkie pomysły, nawet te świetne, możemy zrealizować z powodów czysto technicznych.

Ci, którzy są na Globtroterze od kilku lat, wiedza, że temat wraca co jakiś czas ... Wy piszecie, my reagujemy, wprowadzamy zmiany, na jakiś czas jest ok, a potem okazuje się, że ktoś kto ocenianie zdjęc traktuje jako swoje byc albo nie być, i tutaj realizuje swoje ambicje, w jakiś sposób i tak to obejdzie.

Możemy zmieniać system oceniania, ale problem tkwi w naturze niektórych osób ...
Pytanie- jak to zmienić?

pozdrawiam
GlobAdmin

jerzyk68 dołączył
03.07.2010

jerzyk68 01:38 | 08.06.2011

Witam. Dołączając się do dyskusji o stawianiu ocen myślę, że można się zastanowić, czy nie lepiej zmienić formułę „ocena zdjęcia”, która stawia osobę ocenianą (posiadającą do swojego zdjęcia stosunek emocjonalny) w pozycji „ucznia” a osobę oceniającą w roli „profesora”, na formułę „podoba się” przy zachowaniu skali ocen. Taka ocena będzie odzwierciedleniem gustu, a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje (praktycznie większość ocen stawianych jest na proponowanej zasadzie). Może wtedy będzie mniej złych emocji. I chyba też dobrze by było aby do „TOP autorzy” wstawiać osoby po uzyskaniu przez nich np. 500 ocen. Wtedy jakaś trójka a nawet postawiona złośliwie lub przez pomyłkę jedynka nie zepchnie autora zdjęć ze szczytu na sam dół listy.

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 06:30 | 08.06.2011

Sprawa wraca jak bumerang . System niestety był tylko dobry na papierze i dlatego powinien być zmieniony , chyba że chcemy z tym problemem wracać w przyszłości w nieskończoność. Nie powinno być żadnych 1,2,3,4,5 a tylko np. gwiazdka , nic więcej , zdjęcia z największą ilością oczywiście byłyby w czołówce , mniej byłoby zazdości, nienawiści itd. Co do starych zdjęć jak kiedyś wspomniałem , wybrać najlepsze , powiedzmy 50 za każdy rok , ocenianie byłoby już wykluczone tych zdjęć. Co do reszty zdjęć , bym się nie przejmował , zostawiam to dla Admn. co by zostało , a co by wyleciało. Niezadowoleni mogliby zawsze wrócić z niektórymi zdjęciami i wziąść udział w nowym systemie. Przyszłość zależy od Was . Dla mnie , nie ma to żadnej różnicy co będzie , całkiem mi wygodnie

kolo © dołączył
29.03.2011

kolo © 10:07 | 08.06.2011

narzekacie jak dzieci. o gustach sie nie dyskutuje. ocena powinna być subiektywna i uważam że nawet jeśli dla 100 osób zdjęcie jest na 5 to dla 101 może być na 3. tylko niech to uzasadni :)

AlicjaGd dołączył
30.09.2010

AlicjaGd 10:40 | 08.06.2011

A może powinny być tylko dwa warianty oceniania : podoba mi się lub nie podoba mi się :) Prawda też jest tak jak ktoś daje innym tylko wysokie oceny to też takie w zamian otrzymuje i ma zawyżoną ocenę za zdjęcia przeciętne ,więc jak dla mnie ranking jest mało istotny !!
Jakoś tak się porobiło,że i 4 ludzi denerwuje :)
Często są interesujące zdjęcia z punku widzenia podróży ,a nie np interesujące jakościowo , a to portal podróżniczy i dla mnie dużo ważniejsze jest ,że czegoś się dowiem , zobaczę jakieś nowinki , zdziwię się itp itd
No bo ile można oglądać zachodów Słońca :) Nudy:)
Pozdrawiam

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 18:37 | 08.06.2011

Popatrzmy na stronę główną, widzimy zdjęcie uśmiechniętej osoby z plecakiem z przyjaźnie wyciągniętą dłonią w naszym kierunku. Wczytując się w zasady globtroter.pl możemy doczytać się, że jest to portal dla wszystkich, jednak głównie dla podróżników (fotografujących) i dla tych, którzy takimi pragną zostać. Pragniemy podzielić się swoimi podróżami i pragniemy poznać z relacji i zdjęć innych, nieznane nam kawałki świata. Globtroter.pl jest przejrzysty i łatwo dostępny, jednak nie wszyscy (mam nadzieję, że ich liczba jest nikła) doceniają wspaniałą ideę tego portalu. Podróże nie wykształciły w nich wrażliwości i umiejętności spojrzenia na inność. Chcą zepsuć atmosferę na tym portalu. Jestem użytkownikiem globtroter.pl bardzo krótko, ale takie osoby nietrudno szybko zauważyć. Padały tutaj różne propozycje odnośnie zmian w ocenianiu. Sądzę, że niewiele to zmieni, choć pewna zmiana byłaby według mnie korzystna, a mianowicie podniesienie ilości umieszczonych zdjęć, po których można zacząć ocenianie – np. do 20 - 30. Byłby to czas, w którym nowi użytkownicy mogliby poznać atmosferę panującą na portalu. Tych natomiast, którzy blokują wszystkie swoje zdjęcia, a przy tym oceniają złośliwie Globadminka (ew. system) mogłaby usuwać. Osoby te mogą mieć kilka kont, ale jak ktoś zauważył, system wychwytuje identyczne IP, więc automatycznie usunięte zostałyby wszystkie o tym IP. Sądzę, że moje sugestie nie wymagają wielkich zmian technicznych.

trylu57 dołączył
11.12.2010

trylu57 15:41 | 08.06.2011

No i jeszcze jedna uwaga.Nie powinno być możliwości opcji..."Fotka nie do oceny"......

piotrwaz dołączył
31.01.2010

piotrwaz 17:16 | 08.06.2011

Natury ludzkiej nic nie zmieni kazdy z nas uważa ,że to własnie jego fotka jest najlepsza albo przynajmniej lepsza niz tego tam starucha.....
można godzinami rozsadzac czy powinny być zamieszczane i oceniane fotki naturalne a może poprawione ręką Boga tzn photoshopki ? ja lubie fotki naturalne i postawie 3 fotce wypracowanej w ps to ppopełnie grzech? Nie bo to jest moje spojrzenie i moja ocena a do tego mamy prawo.
Najgorsi są Ci ,którzy złośliwie zaniżaja oceny ale na nich nie ma sposobu.
Jednoczesnie uwazam ,żę oceniac powinny osoby tylko te które maja wszystkie swoje fotki z możliwością oceny.

piotrwaz dołączył
31.01.2010

piotrwaz 18:42 | 08.06.2011

a i jeszcze top autorzy powinno być wypadkową nie tylko średniej oceny ale powiązane z ilościa fotek...... sa osoby które maja 13 fotek do oceny reszte zablokowane i zajmuja czolowe miejsca w przeciwienstwie do tych co wystawili 500 do oceny

Pipolux dołączył
28.05.2011

Pipolux 22:46 | 08.06.2011

nie dałem narazie mniejszej oceny niż 3, ale faktycznie niektóre fotki absolutnie nie zasługują na 5 !! problem z ocenianiem będzie zawsze !!!!!! A przez to, że zdjęcia tak potwornie tracą na jakości po wgraniu da Globa nie ma czasem możliwości ocenic ich obiektywnie.

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 23:15 | 08.06.2011

tak samo ja bardzo rzadko oceniam na 3 albo niżej, jak jest super daje 5, jak było by świetnie gdyby nie coś to 4, 3 dla słabych a 2 i 1 chyba nikomu nie dałem, lepiej zostawić niż oceniać,

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 02:44 | 09.06.2011

Sprawa złego systemu to jest fakt !!! , który wypływa na powierzchnię co jakiś czas od kilku lat , nie zrobiliśmy nawet jednego małego kroku do przodu. Zmiana systemu jest dla większości a nie dla kilku osób. Udawanie że problemu nie ma , wymiatanie pod dywan tego lub tylko narzekanie napewno nie zmieni niczego. Dla mnie największym problemem w tym systemie jest brak neutralności i brak wiedzy u niektórych. Z tego też powodu większość najlepszych nie jest aktywna z obawy o zaniżanie ich zdjęć , a szkoda. Powodzenia

czesiu dołączył
01.06.2011

czesiu 07:34 | 10.06.2011

jestem amatorem, oceniam tylko te zdjecia,ktore mnie sie podobaja-oczywiscie na 5

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 15:55 | 10.06.2011

Witam

Zabieramy wszystkie Wasze uwagi i przemyslenia na zasłużony urlop GlobAdmina. Ale nie martwcie się, serwis pozostaje w dobrych rękach!

Co do samych zdjęć zauważamy, że po ostatniej zmianie (sortowanie po ilosci ocen 5) bardzo wzrosła liczba dodawanych zdjęć, ale także wzrosła ich jakość.

Nie wykluczamy ze serwis pójdzie tylko w kierunku oceniania np tylko OK. Chociaż jak zawsze Globtroter woli się odróżniać i nie upodabniac sie do Facebooka, czy kilku innych serwisow. Przyznacie ze ta nasza "czupurnosc" sprawia ze serwis przyciaga coraz wiecej uzytkownikow. Jak wspominalismy w maju padl rekord 190.000.

Pamietajcie ze nawet algorytm Google jest ciagle zmieniany, bo wiadomo uzytkownicy wymyslaja ciagle nowe sposoby na "obejscie". U nas też pora na zmiany ...

Jak zespol Globa nabierze nowej energii mozecie liczyc na zmiany. O tym więcej za 2 tygodnie :-)

pozdrawiam
GlobAdmin

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 08:45 | 11.06.2011

Takich forums jak to mieliśmy wiele poprzednio i skończyły się na niczym niestety.
Wiemy czego się spodziewać i czego się niespodziwać na następne 2-3 miesiące. W między czasie, może ponieważ mamy nadal stary system oceniania , możliwe byłoby wprowadzenie drobnej zmiany , wymagającej każdego oceniającego między 3 - 1 na uzasadnianie swojej oceny. Właściciel zdjęcia przynajmniej wiedział by z jakich powodów otrzymał taką ocenę ( mniej pomyłek w przyszłości) jak również elimowało by bardziej tych złośliwców , którzy z premedytacją to robią aby obniżyć innych. Dla mnie to drobna i dobra zmiana zwłaszcza że lato się zbliża i niedługo będziemy mogli tylko liczyć na " Serwis pozostający w dobrych rękach" Co do wprowadzania jakichkolwiek zmian , nie widzę nic złego w wdrażaniu dobrych pomysłów od innych , tak długo jak są lepsze , przez tysiące lat cały świat to robił, inaczej byśmy mieszkali nadal w jaskiniach

kolo © dołączył
29.03.2011

kolo © 09:59 | 11.06.2011

piuszesz o ocenach1-3 a tutaj ludzie się burzą nawet jak dostaną 4. więc w zasadzie wychodzi że każda ocena z wyjątkiem 5 to jest niesprawiedliwość i kombinowanie

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 14:22 | 11.06.2011

I tak się chyba nieco ucywilizowało, zobacznie oceny z wcześniejszych lat, pełna gama od 1 na ogół zbanowani frustraci do 5 wszystko pod jednym zdjęciem..

Mr.Magick dołączył
31.05.2011

Mr.Magick 20:30 | 11.06.2011

Kurcze...jak sie zapisalem na ta strone wydawala mi sie tak fajna ze az za fajna.
O istnieniu jakiegos rankingu dowiedzialem sie wlasnie z tego tematu na forum,jednak nie wpadloby mi do glowy ze co niektorzy w perfidny sposob i z premedytacja staraja sie nienaturalnie zmieniac wyniki rankingu.Wiem ze niektorzy ludzie za duza wage przywiazuja czasami do zycia online,bylem adminem na dwoch duzych forach i wiem ze co dla niektorych problemy online sa czasami wazniejsze niz z reala...niestety.Jednak jak patrze na Wasze zdjecia widze w nich wlasnie ta energie z wypraw,tetnia one nimi,pozytywnymi wrazeniami.
Ocena zdjecia nie jest latwa sprawa,dla jednego jest warta 5 dla innego 3,ale tez uwazam ze ze oceny od 1 do 3 powinny byc poparte komentarzem ,dlaczego.Pozwoli to uniknac spamowania stony i nieuczciwych ocen.Administracja ma dostep napewno do IP uzytkownikow i wie kto sie loguje z jakiego IP i ile ma kont na danym.
Pozdrawiam MM

03.07.2010

[konto usuniete] 22:14 | 11.06.2011

I jeszcze jedno - przynajmniej 2 razy pisałam do Admina, żeby usuneli oceny wystawione przez osoby w końcu zbanowane. Skoro takie osoby zostały wygnane za swoje zagrywki nie fair wobec innych na Globie, to dlaczego oceny (w większości niesprawiedliwe i złośliwe) zostają po nich? Jak się mówi A i banuje, to moim zdaniem powinno się powiedzieć B i usunąć działalność zbanowanych. Ale może jest to zbyt dużo pracy?

Gozer dołączył
14.10.2008

Gozer 12:24 | 12.06.2011

...ten problem to już chyba każdego na forum dosięgnął :( czy ja wiem czy tu coś zmieniać . Może kilka osób ma racje co do oceny np : podoba nie podoba . Tyle że w tedy nie ma skali porównania to znaczy są dwie :( coś by z tym można zrobić ale to admin decyduje .Proponuje zrobić pikietę przed siedzibą globtrotera. Ogólnie nie powinno być dyskryminacji ocen bo to każdy ocenia według siebie choć niektórzy przeginają :):)
Temat ciekawy ale bez dna...
Pozdrawiam autora:)

kolo © dołączył
29.03.2011

kolo © 00:06 | 13.06.2011

zawsze będzie ktoś niezadowolony. będą plusiki to będzie marudzenie że ktoś ma ich za mało,. albo podejrzenia że ktoś inny na lewo sobie je dodaje
jak dla mnie obecny system jest dobry. dasz fote dostajesz ocene- i tak średnia ocen pokazuje jaki jest jej poziom , bo nie ma szans żeby jakieś super zdjęcie zeszło poiniżej 4

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 04:17 | 13.06.2011

Odpowiadając , krótko na ostatni komentarz , niebyłoby dodawania punktów itd. ponieważ pozostały by te same warunki możliwości oceniania jakie mamy w tej chwili.
Obawiam się jednak że zmiana w takiej skali całego systemu niemożliwa byłaby przez wiele miesięcy. Nie znamy strony technicznej i organizacyjnej , no i te algorytmy , (nie chciałbym mieć kogoś na sumieniu)
Może również byłoby łatwiej wprowadzać zmiany etapami , tak jak było z dziennym limitemi zdjęć .
Po prostu wyeleminować 1- 2 , pozostawić 3,4, 5 oczywiście z warunkiem komentarza przy ocenie 3. Komentarze jak wspomniałem mają pozytywne i konstruktywne walory , jak również eliminują w jakimś sensie celowe obniżanie zdjęć., ta sprawa była poruszana niejednokrotnie przez innych. Zdjęcia bez ocen byłyby uważane za warte 3 , bo w tej chwili " Ranking" się nie zmienia jeśli ktoś nie ma ocen .Najbardziej kontrowersyjne i złośliwe ocenianie powinno być eleminowane przez Admn.
Nadal myślę , że byłby niezły pomysł mieć listę najlepszych zdjęć za każdy rok , wiele jest pięknych i zapomnianych zdjęć z poprzednich lat obniżonych umyślnie przez klony i innych "ekspertów"
Może nawet Ranking ( Top autorzy) mógłby się opierać na największej ilości zdjęć wśród tych najlepszych , bo teraz mamy raczej cyrk.

Na koniec , sprawa ta powinna być w interesie każdego , w końcu wybieramy najlepsze zdjęcia.

AlicjaGd dołączył
30.09.2010

AlicjaGd 09:16 | 13.06.2011

Mam pytanie: a dlaczego Wam tak aż bardzo zależy na średniej?? czy to jest 4,25 czy 4, 49 czy.... to nieistotne to niewiele mówi . Jak zdjęcie jest dobre i np 15 osobą się podoba i właścicielowi zdjęcia się podoba to to powinno wystarczyć :) Z cały szacunkiem tutaj zaglądają amatorzy fotografii , profesjonaliści mają taki nawał prac i zleceń ,iż myślę ze ani nie mają czasu na ocenianie zdjęć na Globie ani ich wstawianie .....Więc mi i tak nie da nic opinia tej osoby która wstawi mi 3,2 czy 1 :) bo ona napisze np ,że niebo za mało niebieskie :) i horyzont leci ociupinkę w lewo :)

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 12:20 | 13.06.2011

Co do oceniania zdjęć jak się samemu nie wystawia z możliwością oceny, to rzeczywiście cenna uwaga. Nie jest w porządku własne blokowanie i ocenianie innych, Adminie co Ty na to ?

kolo © dołączył
29.03.2011

kolo © 13:12 | 13.06.2011

to ostatnie to do mnie czy do kaczmy :)

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 13:34 | 13.06.2011

Do wszystkich, jako zasada, to jest chyba rozsądne. A kaczma ma super zdjęcia i nie powinien się niczego obawiać

lena13 dołączył
14.09.2010

lena13 16:57 | 13.06.2011

Dawno mnie nie było... jak widzę wrocił stary temat... ja też pamiętam Zibisia - wracając do tematu, koniecznie trzeba uniemożliwić ocenianie osobom notorycznie wyłączajacym ocenianie własnych zdjęć. Każdy co jakiś czas blokuje ocenianie z różnych powodów ale żeby oceniać zdjęcia innych trzeba samemu też mieć odwagę być ocenianym. Co do Kaczmy, jego zdjęcia saąsuper a on sam ocenia bardzo obiektywnie i życzliwie. Dużo się nauczyłam dzięki jego życzliwym komentarzom pod moimi zdjęciami. Pozdrawiam wszystkich wspaniałych globtroterów, dzięki za Wasze piękne zdjęcia.

danula dołączył
07.04.2004

danula 17:05 | 13.06.2011

Globtroterzy! Opamiętajcie się! temat wraca jak bumerang i sądzę że szkoda czasu na przelewanie z pustego w próżne. A tak prawdę mówiąc nie znam takiej osoby która rzetelnie i sprawiedliwie dokonywałaby zawsze ocen. Dotyczy to również kaczmy. Więc proszę odpuśćcie, pokazujmy zdjęcia dla przyjemności a nie dla średniej. Pozdrawiam :-)

Gozer dołączył
14.10.2008

Gozer 18:58 | 13.06.2011

...to co może ziółek:):)

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 04:26 | 14.06.2011

Masz rację , ja również nie znam takiej osoby, ale może to dlatego że system ma wiele luk. Ocenianie nie jest jednoznacznym i prostym zadaniem.

Jestem tutaj od kilku lat i wiem że jest wiele bardzo dobrych zdjęć z tamtego czasu , które były niejednokrotnie zaniżane przez innych i są teraz zapomniane . W tamtych czasach najlepsze zdjęcie miało średnią 4.9 , a teraz bardzo wiele zdjęć ma same 5 . Dasz teraz komuś 4 , to wielka tragedia , a później zarzuty że nie jestem rzetelny i sprawiedliwy.
A może będziemy dawali sobie same 5 ? ale i nawet wtedy nie jestem pewien czy wszyscy będą zadowoleni i dojdzie do tego że nie będzie sensu mieć jakiegokolwiek konkursu na najlepsze zdjęcia .

markoo dołączył
01.04.2007

markoo 07:55 | 14.06.2011

Zgadzam się z Kaczmą, to już dawno nie ma jakiegokolwiek sensu :) co znaczy rzetelne ocenianie ? Jeśli oceniam to nie znaczy że patrzę na zdjęcie tak samo jak wszyscy, jeśli jest skala ocen od 1 do 5 to taka powinna być użyta a nie same piątki , kiedyś na bardzo dobrą ocenę trzeba było mieć naprawdę wybitne zdjęcia , dziś zadowala większą część osób tylko piątka - wszystko inne to obraza. Najlepszą setkę jak się oglądało to dech w piersiach zapierało, a dziś ? spójrzcie na najwyżej oceniane, pięćset zdjęć ma ocenę 5 - najwyższą, niektóre nawet komentarza nie mają kiedyś zdjęcia najlepsze miały dziesiątki komentarzy a czystą piątkę miało może 10 zdjęć - więc to całe ocenianie jest gówno warte.Miałem tu kiedyś ponad 200 zdjęć dziś mam minimum aby zabrać czasami głos bo interesuje mnie temat globtroterski, natomiast o zdjęciach rozmawiam na innym portalu ( gdzie jest odpowiednia wielkość i jakość zdjęć ) Szkoda bo Globtroter jest fajnym portalem podróżniczo - fotograficznym tylko Ktoś nie potrafi do końca zapanować tą częścią fotograficzną - ciekawych podróży życzę i jeszcze lepszych zdjęć

Gozer dołączył
14.10.2008

Gozer 16:48 | 14.06.2011

...e no widzę że tych ziółek to trzeba więcej zaparzyć :)
...ten temat to ciągle wraca :( fakt ciężko rzetelnie oceniać zresztą sami wiecie :)
...szkoda nerwów ziółka proponuję :)

kaczma dołączył
09.08.2007

kaczma 03:25 | 15.06.2011

Widzę że niewielu chętnych na dyskusje jak zawsze.
Ode mnie ostatnia myśl dla admn. przed urlopem.
Jeżeli pozbycie 1-2 nie pasuje , to może następnym etapem byłoby się pozbyć 1-4 , zostawić tylko 5 , zamiast punktów , +, ok , gwiazdek, itd moglibyśmy mieć 5. Kto będzie miał najwięcej 5 , będzie na czele , nawet obecnej listy najlepszych nie musielibyśmy zmieniać , nie byłoby również potrzeby na n/d
Jeszcze co do uczciwości w ocenianiu w obecnym czasie. Uczciwość nie polega na dawaniu samych 5 i wielu 5 jak mamy w obecnym czasie , poziom zaczyna lecieć szybko na dół niestety , sami turyści zostali.
Odpowiedź dla Smok-1 , w moim przypadku przynajmniej , czy ja daję zdjęcia dla oceny czy nie , to nic nie ma wspólnego z ocenianiem np.Twoich
zdjęć , jestem bardziej neutralny. Dlaczego nie daję zdjęć na ocenę? system jest nie uczciwy , przykładów mamy wiele ze starymi zdjęciami.
Powodzenia

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 09:03 | 15.06.2011

Kaczma, nigdy nie miałem najmniejszych wątpliwości co do szczerości/wiarygodności Twoich ocen, zawsze były ok, rady też. Co do dawania samych 5, to faktycznie, zgodzę sie z Tobą, wiele zdjęć ma same 5, a dużo takich co nie zasługują, ale samo osobiście złapałem sie nie na ocenianiu zdjęć, ale całości dokonań podróżniczych. Zobacz niektórych wiodących globtroterów, zdjęcia pewnie nie zawsze super, ale za całokształt dokonań należy się 5

Gozer dołączył
14.10.2008

Gozer 13:55 | 16.06.2011

...a wy jeszcze ten temat ciągniecie :):) może założymy kółko narzekaczy byle co byle narzekać :):)
...bierzcie przykład z Cejrowskiego jak co to ziółka i pomagają :):)
...parzyć i pić oczywiście:):)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2024 Globtroter.pl