/ / > GlobRank - gdzie tu sens i logika > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

GlobRank - gdzie tu sens i logika

kategoria uwagi do forum i serwisu

kasai dołączył
23.11.2009

kasai 15:00 | 13.09.2011

Na początek polecam poklikać po pierwszej 10tce rankingu: http://www.globtroter.pl/spolecznosc/globrank.phtml?id=2

Co miesiąc nagrody rozdawane są praktycznie tylko za ocenianie zdjęć. Niektóre konta wyglądają jak drugie konto, założone tylko po to by dodawać zdjęcia i je oceniać... czyli nabijać sobie punkty. Czy na prawdę taką właśnie aktywność chce promować Redakcja portalu?

Najbardziej jaskrawy przykład "klikaczy": zdjęcia nie ma - nic nie szkodzi - normę dzienną w klikaniu trzeba wyrobić:

http://www.globtroter.pl/zdjecia/110153,szwajcaria,alpy,pod,gora,s%C3%A4ntis,alpy,,widoki.html
http://www.globtroter.pl/zdjecia/110154,szwajcaria,alpy,gora,s%C3%A4ntis,2502m,,alpy,,widoki.html

Moim skromnym zdaniem nie powinno być punktów za ocenianie zdjęć, tylko za działania, które wnoszą w portal jakąkolwiek wartość dodaną - relacje, zdjęcia, dyskusje, itp. - i taką właśnie sugestię poddaję pod dyskusję Szanownych Użytkowników Globtrotera. :))

[konto usuniete] dołączył
03.07.2010

[konto usuniete] 15:34 | 13.09.2011

Ja widzę sens oceniania w jednym - jest to sposób na kontrolowanie poziomu zdjęć. Na portalach podróżniczych gdzie nie ma oceniania, ludzie masowo wrzucają fotki z urodzin cioci Gieni, a w najlepszym przypadku parędziesiąt ujęć z tego samego miejsca o tym samym czasie.
Jak ktoś tutaj będzie tak robił, to też z łatwością będzie w pierwszej dziesiątce. I co? GlobAdmin ma być sędzią i wyrzucać nie nadające się tutaj zdjęcia?
Pozdrawiam.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 15:41 | 13.09.2011

Temat stary jak świat, wałkowany wielokrotnie. Zdaje się że nawet w regulaminie jest wspomniane o ocenianiu całokształtu działalności użytkownika, a nie tylko klikania.

03.07.2010

[konto usuniete] 15:47 | 13.09.2011

Ja nawet kiedyś pytałam GlobAdmina o wygrywanie nagród poprzez samo klikanie. Podobno jest to jednak zgodne z regulaminem.
Może jednak ktoś ma pomysł jak temu zaradzić? Ale fakt - były już propozycje np. ograniczonej w miesiącu puli punktów za klikanie w oceny.

kasai dołączył
23.11.2009

kasai 16:20 | 13.09.2011

Drogi użytkowniku "akras" - przeczytaj proszę raz jeszcze mój post - nie neguję samego oceniania zdjęć, tylko przyznawanie za to punktów dających realne nagrody.

Taka polityka powoduje, że 'klikacze' klikają oceny bez patrzenia na zdjęcia - no i "kliknę 5, żeby mi się ktoś odwzajemnił taką samą oceną" - reasumując: opisywana przez Ciebie kontrola jakości zdjęć nie działa... gdyby działała, to wskazane przeze mnie zdjęcia, które się nie wyświetlają nie dostały by 5 tylko 1 ;))

Żeby ocenianie zdjęć służyło podniesieniu ich jakości trzeba by wprowadzić kilka istotnych zmian:
- przede wszystkim brak punktów i jakichkolwiek nagród za ocenianie (wycinamy "automaty klikające")
- po drugie brak informacji o oceniających (ucinamy odwzajemnianie się ocenami)

Zgadzam się, że ocen będzie dużo mniej.... ale za to będą bardziej rzetelne i wiarygodne. :)

03.07.2010

[konto usuniete] 16:30 | 13.09.2011

Pozwól, że się nie zgodzę. Sama należę do portali, na których wprowadzono proponowane przez Ciebie reguły. Na tych portalach nic się nie dzieje, tzn. nie ma wymiany zdań, przemyśleń itp. Droga Kasai przeczytaj to co pisałam w pierwszym tutaj wpisie - te wszystkie wg mnie wady, są bardzo uwidocznione na tych portalach.
A co do oceny na 5 tych dwóch niewidocznych zdjęć, to jest to historyjka z zamierzchłych czasów Globa - na skutek wielkiej awantury, Benbm postanowił, że będzie wszystkim podróżnikom wstawiał tutaj piątki i tego się trzyma z żelazną regułą - jak widać. Zresztą myślę, że brak tych zdjęć to jakaś techniczna pomyłka, a nie złośliwie zamierzony cel.

kasai dołączył
23.11.2009

kasai 17:03 | 13.09.2011

Brak zdjęć, to na pewno techniczna pomyłka... ale za ich ocenianie benb znowu zgarnie przewodnik, tak że doskonale rozumiem jego, jakże opłacalną, "decyzję z zamierzchłych czasów". ;)

A czy moglibyśmy poznać te tajemnicze "portale", na których nic się nie dzieje?

03.07.2010

[konto usuniete] 17:15 | 13.09.2011

Nie będę robiła tutaj reklamy (kryptoreklamy) ani anty reklamy niczego podobnego (w pewnym sensie) do Globa. To raczej nie wypada.
A co do Hajera, to on zasługuje na nagrody. Myślę, że jego książka "Hajer jedzie do Dalajlamy", jego historia oraz działalność podróżnicza (Glob to tylko kawałeczek działalności) są warte uwagi.
Poczekajmy na wypowiedzi innych globtroterów. Mam nadzieję, że takowe będą :)

piotrwaz dołączył
31.01.2010

piotrwaz 17:25 | 13.09.2011

Wydaje mi sie ,że powoływanie tutaj Hajera jest nie na miejscu ..... my wszyscy globtroterzy i pseudiglobtroterzy możemy tylko sie od niego uczyć
Ale jednocześnie uważam Ze benbm powinien oceniac realnie mamy teraz przyklad ocen jaro!

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 20:18 | 13.09.2011

a może coś na zasadzie plusów i minusów, ile razy ktoś pomógł, albo na zasadzie, czy dana wypowiedź była wartościowa (pomocna), ale to nadal nie rozwiąże punktowania zdjęć, za które m.in ja lekko cierpię :D bo zdjęcia, które tutaj wrzucałem w 2003 albo w 2004 roku były skanami z analoga i teraz i tak wybiłem się z 4,3 na 4,70 :) ale gdzie tam 4,9 o których mogę pomarzyć .... no chyba, że sobie nowe konto założę :D

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 20:19 | 13.09.2011

mój user id=1391 :)

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 08:21 | 14.09.2011

Faktycznie kilka propozycji można by chyba rozważyć - np. ocenianie relacji z wyjazdów, obniżenie punktacji za czyste klikanie, uzależnienie punktacji od dodania w miesiącu czegoś innego (zdjęcia, relacje), Adminie czy jak zwykle z uwagą przysłuchujesz się tej dyskusji ?

Beata & Tomek Globetrotting dołączył
01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 11:38 | 14.09.2011

smieszne bo wlasnie kilka dni temu napisalam w tej sprawie do adminu ;-) zgadzam sie z powyzszym i mnie nie chodzi tu bynajmniej o nagrody ale o sam ranking. W zeszlym miesiacu napisalam 7 artykulow, zalaczylam pelno zdjec (dziekuej wszystkim za piekne i te szczere komentarze i oceny) a i tak nie bylam w stanie zdobyc punktow rownym co niektorym 'klikaczom'. Ja zaproponowalam wieksza proporcje artykul vs ocena zdjecia np 500:1 bo uwazam ze ci co oceniaja tez powinni dostac cos za aktywnosc;-)

Jerzy1 dołączył
12.08.2011

Jerzy1 17:32 | 14.09.2011

Jako początkujący na tym portalu ( a byłem stałym bywalcem innego - nie wiem czy można w tym miejscu podawać inną nazwę) nie zwracam uwagi na regulamin punktowania. Zdziwiłem się tylko, że po dodaniu czterech artykułów liczba punktów nie zgadza się podanymi w regulaminie wartościami.
Dla mnie najważniejsze jest to, że teksty, informacje zamieszczają ludzie, którzy podróżują, a nie przedstawiciele firm i biur turystycznych, co się stało regułą na innych stronach

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 21:09 | 14.09.2011

Witam

przysłuchuję się Waszej dyskusji z boku, ale chyba pora na wkroczenie do akcji ;-)

Wielu z Was jest na Globtroterze już na tyle długo, aby zauważyć, że temat GlobRanku wraca co jakiś czas ... I nie oznacza to, że nasze działania są nieskuteczne czy też Wasze sugestie złe, system oceniania musi ewoluować. Zwróćcie proszę uwagę, że nawet algorytm pozycjonowania stron Googla systematycznie zmienia się, a w jego skład wchodzi ponad 200 parametrów, a początkowo było ich zaledwie kilka ...

Zanim przedstawię Wam propozycje nowych zmian w systemie oceniania chciałabym zwrócić uwagę na kilka kwestii o których napisaliście powyżej.

- nie jesteśmy w stanie moderować serwisu 24 g na dobę, stąd sytuacja braku zdjęcia, o której ktoś wspominał
- zarzuty klikania wobec Benbm są bezpodstawne, jeśli weźmie się pod uwagę jego wkład we wzbogacanie kontentu Globtrotera- jestem pewna, że Ci z Was, którzy są na serwisie od kilku lat wiedzą o czym mówię
- cieszy nas to, że zauważacie, że na Globtroterze brak treści, artykułów reklamowych
- nie jesteśmy w stanie zmienić mentalności ludzi, tych osób, którzy traktują przewodniki jako przysłowiową marchewke; z założenia miały być one wyróżnieniem dla osób aktywnych na Globtroterze, ale jak widać wszędzie, nawet w społeczności podróżników zdarzają się przerosty ambicji.
- trudno wymienić zmiany wprowadzone już w systemie GlobRank na przestrzeni kilku lat, ale wierzcie było ich już sporo, i będą oczywiście kolejne, jeśli jest taka konieczność
- kilka miesięcy temu na Waszą prośbę wprowadziliśmy ograniczenie w ocenianiu zdjęć przez osoby, które same blokują możliwość oceniania ich zdjęć, tuż po uzyskaniu prawa do przyznawania ocen- jak widać jest poprawa, skończyły się skargi na tego typu ekscesy

Jestem więc przekonana, że teraz tez uda nam się wypracować kolejną zasadę, która ułatwi życie w globtroterowej społeczności :-)

Nasza propozycja co do kolejnych zmian w GlobRanku jest następująca:
- ograniczmy możliwość oceniania zdjęć do 10 dziennie.

Czy wg Was poprawi to sytuację? Czy zakończy to proceder klikania?

pozdrawiam
GlobAdmin

03.07.2010

[konto usuniete] 21:18 | 14.09.2011

!0 ocen dziennie razy 30 (przeciętnie) dni w miesiącu daje 300 punktów za ocenianie. Teraz, jeżeli nie przesadzi się z klikaniem, to nagroda jest dla kogoś kto ma około 3000 punktów. Zamieszczenie 5 zdjęć na dzień daje ok. 1500 punktów na miesiąc. Reszta niech będzie komentarzami lub, chyba najbardziej przeze mnie pożądanymi artykułami :) Jak dla mnie propozycja jest do przyjęcia - jestem za!

jerzyk68 dołączył
03.07.2010

jerzyk68 01:23 | 15.09.2011

Pytanie do GlobAdmina - projekt przwiduje mozliwość zdobycia tylko 10 punktów za oceny, czy możliwość oceniania tylko 10 zdjęć dziennie?.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 09:11 | 15.09.2011

proponujemy możliwość oceny tylko 10 zdjęc dziennie

Czekamy na Wasze uwagi :-)

01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 10:43 | 15.09.2011

i tym samym 10 komentarzy rozumiem czy wiecej?

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 10:59 | 15.09.2011

Oceniać chyba się powinno dowolną ilość razy dziennie, tylko żeby 10 było punktowane, a komentarze, to chyba dowolną ilość, nie wszystkie coś wnoszą, ale to już ciężko ocenić ...

01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 11:10 | 15.09.2011

tu sie zgadzam ze Smok-1 ;-)

marta dołączył
07.12.2009

marta 11:17 | 15.09.2011

Zgadzam się, tylko 10 punktów dziennie za oceny.

filnec dołączył
11.01.2010

filnec 22:35 | 15.09.2011

Zabawa algorytmami to jedno, pozostaje pytanie o konsekwencje takiej blokady, trudno je przewidzieć; np spada oglądalność fotek; zainteresowanie sekcją foto

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 21:43 | 21.09.2011

Ja także zgadzam się ze SMOKIEM. Ale oceny to także inny aspekt. W mojej ocenie to wygląda tak: każdy lubi być oceniany pozytywnie, żeby nie powiedzieć na 5. Niestety często niektórzy globtroterzy po otrzymaniu gorszej oceny stawiają oceniającemu niską notę pod zdjęciem bardzo dobrze ocenianym przez kilku lub nawet kilkunastu oceniających. Taka mała zemsta... Ja oceniam większość zdjęć, ale do każdego z nich podchodzę indywidualnie, często dodaję komentarze, koresponduję z innymi globtroterami. Nie traktuję oceniania jako metody na zdobycie przewodnika, bo stać mnie na jego kupno, ale oglądając zdjęcia staram się do nich ustosunkować, a ocena jest tego wyrazem. W większości są to oceny pozytywne. Jednakże pojawiają się osoby „klikające” i oceniające nisko, co przez większość społeczności odbierane jest wyraźnie jako zaniżanie średniej. Ci „klikacze” nie zadają sobie trudu dodania jakiegokolwiek komentarza, pewnie dlatego, że to już wymaga czasu i chwili zastanowienia się.
A kryteria to także sprawa indywidualna. Każdy ocenia zdjęcia według innych, no i gust mamy różny…
Mam świadomość, że nie mamy dystansu do własnych zdjęć. Ja sama oglądając zdjęcia które robiłam kilka lat temu mam ciarki i wręcz się ich wstydzę. Ale wtedy nikt mi jeszcze nie pokazał podstaw fotografii. I z niektórych zdjęć byłam tak dumna jak paw. A ONE SĄ TRAGICZNE!!! Dziś to widzę, choć dalej nie robię zdjęć takich jakie bym robić chciała. Ciągle się uczę, także dzięki mądrym ocenom i mądrym uwagom. Np pod którymś z moich zdjęć "JADU" napisał, że mu się ono nie podoba ale napisał co w nim jest złe. Umówiliśmy się, że wskaże mi zdjęcia które wykadrowałby inaczej a ja mu je prześlę na maila. Tak zrobiliśmy, on mi je potem odesłał w swojej wersji. Każde z tych zdjęć zyskało! Ja też. Zamieszczę te zdjęcia kiedyś z info, że to dzieło globtrotera który mnie kilku rzeczy nauczył. Ale on to zrobił mądrze, a ja lubię się uczyć. I jestem mu bardzo wdzięczna. On nie ocenił żadnego z moich zdjęć tylko je skomentował. To było super!
I uważam, że takie inicjatywy powinny być nagradzane przede wszystkim. Dzięki nim będziemy oglądać coraz piękniejsze i wartościowsze zdjęcia.
Myślę, że z niektórymi globtroterami jesat tak: nie mają pojęcia, że lecący horyzont to pierwsza wada dyskwalifikująca zdjęcie. Nie wiedzą jak kadrować. Nie przeszkadza im brak ostrości. I mając emocjonalny stosunek do zdjęcia są nim zachwyceni, jednocześnie oburzając się na złą ocenę. Oni powinni w wdzięcznością przyjąć rady, komentarze oraz wszystkie oceny, te złe też, wszak one też coś mówią o zdjęciu! Powinni z tego wyciągać wnioski a nie po dziecięcemu obrażać się!
I konkludując - dochodzę do wniosku, że oceny jednak powinny być po prostu zniesione. Komentarze - nie, ale oceny - tak.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 22:34 | 15.09.2011

Smok-1, świetny pomysł! Bardzo nam się spodobał, a Wam?

03.07.2010

[konto usuniete] 00:19 | 16.09.2011

Nie rozumiem co się z powodu Smoka zrozumiało? Jestem przeciw 10 punktom w miesiącu za ocenianie. Jestem za jak dotychczas jest to w systemie 10 punktów za zdjęcie na dzień.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 08:58 | 16.09.2011

Akras, chciałem uniknąć taśmy przy ocenianiu, bo to chyba nie jest najlepsze rozwiązanie. A co sądzisz o ocenach przydatności relacji z wypraw ?

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 10:47 | 16.09.2011

a może na zasadzie punktów polecam z limitem np 10-15 dziennie

Gozer dołączył
14.10.2008

Gozer 18:16 | 16.09.2011

10 dziennie wystarczy .Po co więcej ten temat ciągnąć , punktów za klikanie to powinno być jak najmniej ale jak ktoś lubi klikać to ja mam propozycje żeby zaliczać im te kliknięcia do rankingu najaktywniejszych .Co do komentarzy to tu nie widzę problemu ale dawanie prawie tych samych fotek w odstępach co kilka sekund to już nie fajnie choć czasem np zachód słońca to robi efekt ...no i bądź tu sprawiedliwy:):) płenta tego powinna być taka 10 ocen dziennie 10 fotek dziennie komentarzy do woli artykułów również a resztę klikania to proponuję dodawać do rankingu najaktywniejszych jak to dalej punktować to jż pozostawiam DOWÓDZTWU :):):)

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 18:26 | 16.09.2011

Trzeba, żeby się jeszcze inni wypowiedzieli. Może zrobić sondę, tu gdzieś z boku ?

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 21:59 | 16.09.2011

Witajcie, poczekamy jeszcze na pozostałą część glob- społeczności i wtedy podejmiemy decyzję :-)

pozdrawiam!
GlobAdmin

turkus dołączył
02.07.2006

turkus 08:20 | 17.09.2011

Wątek o algorytmie i ocenianiu zdjęć jak zwykle przyciąga wiele wypowiedzi. Porównajcie to z zainteresowaniem wątkami "globtroterskimi" . Często jest tak, że czyjeś zapytanie pozostaje bez odpowiedzi, coraz częściej poglądy wymieniają "wczasowicze".
Nie jestem tu od początku istnienia , ale od kilku lat mam okazję się przyglądać. To co zauważyłem, to odpływ użytkowników, którzy wnosili bardzo "globtroterską" jakość do portalu. Wielu zaprzestało publikować tu swoje zdjęcia, choć każde które pokazywali było warte uwagi. Teraz niestety jest tak, że jedno na tysiące czymkolwiek zainteresuje. To nie mój portal i nie moje zmartwienie, widocznie taki kierunek odpowiada adminowi. Zauważam jedynie, że kiedyś zaglądałem tu z przyjemnością, a teraz raz na jakiś czas sobie przypomnę, że ten portal istnieje i nie jest to spowodowane tym, że przestałem podróżować. Czynię to dalej, fotografuję i z każdą kolejną wyprawą coraz bardziej cenię sobie jakość merytoryczną. Szkoda czasu i życia na bylejakość, dlatego swoich zdjęć podobnie jak wielu od dłuższego czasu tu nie pokazuję.

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 11:44 | 17.09.2011

cytat:. / Często jest tak, że czyjeś zapytanie pozostaje bez odpowiedzi, coraz częściej poglądy wymieniają "wczasowicze". /

bo każdy zadaje pytania a nei czyta forum, ile w ostatnich 2-3 miesiącach było zapytań o loty do Nepalu czy o wizę, przestaję odpisywać na powtarzające się pytania,

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 18:21 | 17.09.2011

A propos tego ostatniego pisałem kiedyś o kasowaniu powtarzających się wątków, czy auto-kasowaniu wątków nieaktualnych (typu malarone), nie do zrobienia ...

Edgarek dołączył
16.08.2008

Edgarek 19:53 | 17.09.2011

Wątki o sprzedaży/kupowaniu czegokolwiek powinny być kasowane o ile nie są w ogłoszeniach.
Ja mam wrażenie, że tutaj brakuje wspomagania Admina. Nie wiem ile osób się tym zajmuje ale często jest tak, że wątki ewidentnie do usunięcia wiszą na forum kilka dni.

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 20:40 | 17.09.2011

no tak, bo większość nie odpowiada, a pisać "szukaj na froum" głupio napisać :D

mario-mil dołączył
21.10.2008

mario-mil 10:36 | 18.09.2011

Niestety mam podobne odczucia jak Turkus,jestem na Globie od trzech lat i muszę stwierdzić że nic sie tutaj nie zmieniło.
Na początku byłem pod wrażeniem tego portalu bo w sieci nie znalazłem niczego podobnego -pomysł na forum dla podrózników oraz możliwość umieszczania zdjęć pod którymi Podróznicy mogą wymienić myśli lub sobie pożartować.
Niestety od lat brakuje powiedziałbym GOSPODARZA który potrafił by w sposób konsekwentny poprowadzić ten portal.
Na forum pojawia się spam i wisi całymi dniami.Wiem że reklama jest niezbędna dla funkcjonowania ale dlaczego Admin pozwala na spadające reklamy które uniemożliwiają na korzystanie z Globa??Watki są niepoukładane i często się powtarzają.GlobAdmin często pozwalał na kłótnie na które reagował zbyt późno co prowadziło do eskalacji złych emocji.
Po bardzo dobrym początku sprzed lat brakuje nowych pomysłów np.konkursy poniedziałkowe były przeznaczone dla ludzi niepracujących które miały czas aby co minutę odświeżyć stronę aby nieprzegapić pytania a potem trzeba było być tylko szybszym w obsługiwaniu googla.Inny konkurs Twarze Świata trwa od 1-go sierpnia i ciągnie się jak flaki w oleju.Konkursy-moim zdaniem- powinny budować napięcie i wzbudzać pozytywne emocje czyli powinny trwać krócej a Admin powinien bardziej budować atmosferę rywalizacji-wtedy taka zabawa jest ciekawa.
Reasumując Glob przeżywa stagnację prawdziwi podróznicy uciekają na Travelbit lub inne portale a Właściciel nie ma pomysłu na uzdrowienie sytacji.
Nie wiem dlaczego nie ma wzorem innych portali Moderatorów Społecznych którzy nieodpłatnie mogli by realizować swoję pasje i pomóc przy prowadzeniu tego portalu.Są na Globie osoby aktywne i jednocześnie niekonfliktowe które zapewne mogły by pomóc aby ten portal był lepiej prowadzony.
Mariusz

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 13:36 | 18.09.2011

Witam

dziękujemy za Wasze uwagi, na część postaram się odpowiedzieć poniżej, inne jak np. temat Moderatora Społecznego, poruszę w osobnym poście.

Pora na nasze odpowiedzi i wyjasnienia:

1. spam na forum- średnio co 2 godz przeglądane są watki na Globtroterze, nie zawsze jesteśmy w stanie wyłapać posty typu spam, zdarza się, że informacje o tym dostajemy od Was- za co jak wiecie jesteśmy wdzięczni, bo na tym właśnie polega społeczność- każdy z nas współtworzy serwis

2. ogłoszenia na forum- najczęstsze dotyczą sprzedaży malarone- codziennie usuwamy 2-3 takie watki, zdarza się, że jakiś nam umknie, to fakt

3. konkursy- Mari-mil zarzuca, ze konkursy poniedziałkowe stawiły na szybkość, a więc jak rozumiem budziły emocje, z kolei , że konkurs Foto ciagnie się "jak flaki w oleju".
Formuła konkursu foto jest specjalnie tak opracowana, żeby konkurs rozłożyć w czasie i dać szanse wszystkim użytkownikom, także tym którzy zaplanowali urlop we wrześniu.
Ta edycja konkursu Twarze świata w ciągu 2-3 dni ściągneło mnóstwo zainteresownych osób, teraz zdjęcia są już rzadko dodawane, ale nie jest to chyba dla nikogo problemem- ten konkurs stawia na zbudowanie bazy świetnych zdjęć i portretów i dzięki uczestnikom konkursu tak się stało.

4. niepoukładane watki- tego zastrzeżenia nie rozumie do końca, proszę więc o kilka słów wyjasnienia

5. kłótnie na forum- naszym zdaniem etap kłótni mamy już za sobą i Mario- mil wie doskonale o czym mówię ...
Jeśli zdarza się jakaś wymiana zdań między użytkownikami, to przyglądamy się temu z boku i reagujemy jeśli jest taka konieczność.
Rolą Admina jest moderacja, a nie nadzór na dyskusjami.

temat Moderatora Społecznego powraca więc zapraszam do osobnego wątku.

pozdrawiam
GlobAdmin

03.07.2010

[konto usuniete] 18:34 | 18.09.2011

Chciałam tylko przypomnieć, że ten wątek miał rozwiązać problem klikaczy, który dorabiają się na ocenianiu obcych fotek. Czy zrobimy z tym coś, czy jeszcze za wcześnie na zmiany?
Pozdrawiam.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 21:10 | 18.09.2011

Akras, w tym tygodniu wprowadzimy pierwsza zmianę- dany użytkownik będzie mógł zdobyć w ciągu jednego dnia maksymalnie 10 punktów za ocenianie zdjęć.

pozdrawiam
GlobAdmin

03.07.2010

[konto usuniete] 21:15 | 18.09.2011

OK, czyli dziękuję :) Powodzenia życzę Globtroterowi, bo to mój ulubiony portal od ponad roku :) :) :)

tkos dołączył
29.11.2009

tkos 20:59 | 20.09.2011

Od jakiegoś czasu bardziej skupiłem swoją uwagę na wyjazdach niż na bywaniu tutaj, ale z racji sentymentu do tego portalu na którym przeżyłem chyba wszystko, kłótnie, tworzenie regulaminów, 10 zasad, wyszukiwania gości z wieloma kontami, byłem świadkiem wielu zmian i tych na lepsze i tych na gorsze....obrywało mi się tu od wielu z przerostem ambicji i wykorzystujących swoją anonimowość za to właśnie że wydawało mi się że każdy powinien coś wnosić pozytywnego do takiej społeczności, a nie tylko drażnić się z pozostałymi użytkownikami....niestety....efekt jest smutny...nie ma co prawda już tu wulgaryzmów, takiego poziomu olewania podstawowych zasad netykiety jak kiedyś bywało co mariomil oraz kilka jeszcze obecnych tu userów starej gwardii pewnie pamięta...ale dzisiaj Galeria zdjęć jest po prostu żałosna....mimo że od prawie roku chyba przestałem oceniać fotki, to w paru przypadkach dwa dni temu nie wytrzymałem i postawiłem dwójki i trójki pod zdjęciami które miały po kilkanaście piątek (?????????). Kiedyś dwójka to byłaby dla takich fot najwyższa ocena.....Śmieszy mnie pytanie Smoka do Gozera: Co masz taką niską średnią, nie lubili CIę tu wcześniej? Otóż SMoku wcześniej były tu inne kryteria ocen i nikt nie sypał piątkami z automatu. Piątka to było coś. Uwierz mi że były problemy różne i poważne, ale dziwi mnie że ludzie co jeżdżą do Omanu, porównują się z innymi średnią ocen na portalu gdzie nowy user z 10 fotkami na 5 jest number 1 w rankingu!!!!!! Nie bawi mnie już od dawna zabawa w rankingi i porównywanie średnich....to jest fajne dla nowicjuszy chyba, dlatego dziwię się osobom które są tu dłużej i nadal się ścigają. Niestety nadal widać też stary, paskudny mechanizm ludzki że jak dasz komuś za nieostre, krzywe, słabe zdjęcie niską ocenę to on Ci daje to samo za zdjęcie które zasługuje na więcej. Rozmyły się tu jakiekolwiek standardy co do jakości.....Może ten limit 10 ocen dziennie coś zmieni, ale uważam że rewolucji to nie zrobi.....Przede wszystkim to jest portal globtroterski, dlaczego więc nie można oceniać relacji? Skoro to nie portal foto to czemu najwięcej punktów w GlobRanku mają Ci co wstawiają masowo fotki jak leci i klikacze? Globtroterzy którzy jeżdżą po świecie i przybliżają go innym w relacjach, wyselekcjonowanymi zdjęciami, radami na forum przestają się tu odnajdywać. Dużo tu włożyłem kiedyś wysiłku i serca, ale mam smutne wrażenie że to poszło na marne i Globtroter przypomina mi dzisiaj Familiadę ;((((

03.07.2010

[konto usuniete] 21:12 | 20.09.2011

Dalej można tu pożartować i pogwarzyć. Wiele już razy zdarzyło się, że wymieniono tutaj wady Globtrotera. Usiłujemy wspólnie coś zmienić. A wyliczanie błędów - no cóż - czyż to kiedyś pomogło?

tkos dołączył
29.11.2009

tkos 21:38 | 20.09.2011

akras, ja pamiętam, że kiedys pomogło, może i tym razem pomoże dla dobra nas wszystkich i tego portalu :

spa00 dołączył
21.08.2009

spa00 23:23 | 20.09.2011

Święta racja. Pomoże albo i nie. Któż to wie?

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 10:26 | 21.09.2011

Tkos, po pierwsze globrank robi się sam, więc i porównania robią się same. Ja już od dłuższego czasu nie liczę na żadne przyzwoite miejsce (zresztą nie o to chodzi). pytanie do Gozera było z przymrużeniem oka (ot takie poczucie humoru). Tkos, sami trworzymy ten portal i tak naprawde od nas zależy, jak on wygląda

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 11:12 | 21.09.2011

Witam

w osobnym poscie zaczęłam dyskusje o Moderatorze Społecznym, ale jakoś nie rozwinęła się specjalnie.
Zapytam więc tutaj- co o tym sądzicie, czy byłby ktoś chętny? :-)

pozdrawiam
GlobAdmin

Gozer dołączył
14.10.2008

Gozer 11:24 | 21.09.2011

...co niektórzy czytają to co admin pisze:):) funkcja społeczna raczej tu nie przejdzie większość to lenie kanapowe he he:) .......sam gniotę czasem kanapę :):) To nie przejdzie bo nikomu się nie będzie chciało ja mam nawał pracy z trudem znajduję parę minut żeby tu zajrzeć nie wiem jak inni ale tu ostatnio pojawiło się mnóstwo klikaczy a ja bym nie chciał żeby taki miał coś więcej do powiedzenia moim skromnym zdaniem wystarczy ograniczyć tylko ocenianie to tak jak z odstawieniem smoczka popłaczą i przestaną . Poprawi się klarowność na globtroterze bo ci co mało wnoszą wymiękną i tyle to kwestia czasu. Wziął bym tą funkcję ale czy ja się nadaję zgrywus jestem....

tkos dołączył
29.11.2009

tkos 15:18 | 21.09.2011

na moderatora polecam mario-mila, zawsze umiał zachować przyzwoitość w trudnych sytuacjach, poza tym jest pierwszym śledczym Globa ;)

tkos dołączył
29.11.2009

tkos 15:21 | 21.09.2011

Bez admina to niewiele możemy tu stworzyć, chyba że wstawianie zdjęć ciurkiem i ich ocenianie na 5 jak leci nazywasz tworzeniem ;)

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 21:20 | 21.09.2011

Witam

czyli lasu rąk jednak nie widać ;-)

pozdrawiam
GlobAdmin

Gozer dołączył
14.10.2008

Gozer 10:11 | 22.09.2011

...nie widać bo wszyscy trzymają ręce w kieszeniach he he:):)
Proponuję nowy konkurs na ......społecznego :):)

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 10:59 | 22.09.2011

Witam

Pani i Panowie, od dzisiaj działa ograniczenie do maksymalnie 10 pkt dziennie za ocenianie zdjęć.

Czyli: można ocenić i 500 zdjęć w ciągu dnia, ale maksymalna ilośc punktów za dany dzień to 10.

Kolejne zmiany już wkrótce :-)

Do końca wrzesnia umieścimy na serwisie zbiór zasad w naliczaniu punktów, nabywania prawa do oceniania itp rzeczy- tak aby były w jednym miejscu i każdy miał do tego wglad.

pozdrawiam
GlobAdmin

dfence dołączył
07.05.2010

dfence 14:30 | 22.09.2011

moja propozycja jest taka zeby punktowac tez zdjecia z polski. w koncu tu tez jest wiele godnych polecenia miejsc.

Gozer dołączył
14.10.2008

Gozer 16:42 | 22.09.2011

...no nie jestem taki do końca przekonany czy fotki z polski powinny być oceniane:( raczej fotki z Ciechocinka to hiciorem nie są :):)

AB1 dołączył
03.06.2011

AB1 19:49 | 22.09.2011

fotki z Polski bywają różne, mniej lub bardziej turystyczne :)

03.07.2010

[konto usuniete] 19:55 | 22.09.2011

Myślę, że dobrze jest jak jest. Bo przybędzie nam (za punktację) fotek zwierząt, kwiatów domowych itp. Takie fotki mogą być od czasu do czasu i fajnie się pod nimi dyskutuje, ale nie za często - please.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 20:04 | 22.09.2011

Też jestem przeciw (jeśli chodzi o punktowanie zdjęć z Polski). I tak jest za dużo zdjęć z okien, czy zachodów słońca. Piękny mamy kraj i z pewnością jest wiele zakątków, które warto promować, ale to chyba zbyt duża pokusa ...

piotrwaz dołączył
31.01.2010

piotrwaz 20:25 | 22.09.2011

A ja uważam ,że podróże po Polsce mogą i są tak samo cenne jak podróże po różnych zakątkach świata. Dośc często pokazujemy kwiatka i piszemy kwiatek z ogrodów paryskich lub singapurskich i pkt lecą Był użytkownik na całe szczescie juz go nie ma ,że pokazał chyba ze 30 fotek z ogrodu botanicznego w Singapurze ....kwiatki śliczne ale pisał ,że tam z 30 tys czy 300 tys okazów wiec wtedy sie juz zaczołem bać. Ale do rzeczy czy te przysłowiowe kwiatki sa bardziej dla nas cenne niż świetne fotki z polski arte czy podróżnika z bydgoszczy?

03.07.2010

[konto usuniete] 20:34 | 22.09.2011

To filozoficzne pytanie Piotr, a ja niezbyt lubię filozofię choć byłam na nią "narażona: aż trzy razy w życiu. Uważam, że teraz jest zachowana jakaś równowaga. Nie wiemy co było przyczyną, że kiedyś tam na Globie zblokowano punty za zdjęcia z Polski. Może Glob Adminka powie?

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 20:44 | 22.09.2011

Akras, nie wszyscy mają zamontowany taki wewnętrzny mechanizm blokujący. Chcesz oglądać 25 ujęć widoku z balkonu ? Ja też - wierzcie mi - jeżdżę czesto po Polsce, i również robię zdjęcia, w tym również mniej znane tereny (byliście np. kiedyś w Chełmsku Śląskim ?). Teraz zagraniczność mimo wszystko trochę chroni ewentualną powódź zdjęć różnorakich ...

piotrwaz dołączył
31.01.2010

piotrwaz 20:40 | 22.09.2011

Ale przyznasz mi racje Akras ,że to lekko bez sensu? Przecież obiektywnie patrząc na fotki Podróżnika 56 (z którym walcze od zawsze) pokazujące piękno Bydgoszczy, którą zawsze uważałem za najbrzydsze miasto polskie -warte są pkt.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 20:45 | 22.09.2011

Piotr, duży, duży plus, ja też uważam, że fajnie pokazuje Bydgoszcz i szerzej Kujawy (ten słynny Lubostoń)

03.07.2010

[konto usuniete] 20:48 | 22.09.2011

Oczywiście , że znam Chełmsko Śląskie - domy tkaczy i zniszczony bardzo ryneczek - to trochę moje tereny.
Ja chciałabym przeczytać o tym DLACZEGO wyłączono z punktowania zdjęcia z Polski - to na pewno była historia podobna do naszych, która doprowadziła do takiej zmiany. Czyli być może bardzo słuszna.

piotrwaz dołączył
31.01.2010

piotrwaz 21:49 | 22.09.2011

Jarku przecież ja nie jestem jakims talibem , ........ staram sie byc w życiu obiektywny .... Podróżnik ma problem z dystansem do siebie i do swoich fotek ale to jego problem i jego problemem jest to ,że jest totatalnym niemiluchem

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 21:55 | 22.09.2011

Witam

Akras, oto odpowiedź na Twoje pytanie, chociaż Twoje domysły były całkiem dobre ;-)

Punktowanie dodawania zdjęć z Polski zablokowano na prośbę użytkowników, kiedy to Globtroter został zalany falą polskich kwiatów, motyli, ptaków, balkonów, płotów, kotów, psów, dosłownie wszystkiego ... Czyli kolejne nadużycie.
pozdrawiam
GlobAdmin

03.07.2010

[konto usuniete] 22:01 | 22.09.2011

Tak właśnie myślałam niestety. Na innym portalu fotograficzno - podróżniczym, na którym jestem (ale nie często) tak właśnie jest. Nie będę wulgaryzować, ale za przeproszeniem wiele zdjęć jest tam fotografowanych osób "od tyłu", a gdzieś w tle majaczą jakieś ruiny...Brrrr

tkos dołączył
29.11.2009

tkos 23:03 | 22.09.2011

Jeśli dla kogoś wyprawa na działkę pod Bydgoszczą czy Ciechocinkiem są szczytem globtroterstwa to niech sobie wrzuca takie fotki na swój prywatny portal albo na Fotkę czy Naszą klasę a nie tutaj. Jeśli są tu "globtroterzy" którzy punktują na piątki balkonowe rabatki i zbijają na tym majątek do Globranku to nie dziwmy się, że coraz więcej Globowiczów uważa ten portal za Familiadę ;((( A swoją drogą limit 10 pkt. dzienny to krok we właściwym kierunku. Czemu jednak do tej pory nie wprowadzono punktacji za relacje z podróży, co jak na portal globtroterski jest trochę dziwne? Można też eksperymentalnie wprowadzić oceny za komentarze. Będzie nowa zabawa na całego dla nowego kurnika ;))

03.07.2010

[konto usuniete] 23:08 | 22.09.2011

Przecież dostaje się 100 punktów za relacje z podróży. Myślę, że to wystarczająco.

dfence dołączył
07.05.2010

dfence 03:27 | 23.09.2011

spytalem o polske bo przeciez zza granicy tez mozna dodac setki zdjec.
a moze dodac funkcje foto moderatora.

ktos kto dodaje kiche mialby np limit zdjec ucinany.
na jednym z portali w ktorym sie udzieelam jest wlasnie tak.
no tylko tam nie ma nagrod :-)

piotrwaz dołączył
31.01.2010

piotrwaz 08:07 | 23.09.2011

Tkos co do zasady sie z Tobą zgadzam ale odpowiedz mi na pytanie jaka jest różnica miedzy fotką w Polsce , którą zrobiła dziewczyna gdzie aby ja zrobić przejechała 100 km rowerem (jest taka miedzy nami) a fotka z tatr słowackich gdzie poszła rodzinka na spacerek po obiedzie ? Nie uważam ,że prawdziwy globtroter to ten ,który jezdzi po afryce azji itp wg..mnie globtroter to również ten co podróżuje po polsce i pokazuje jej piękno. Oczywiście wszystkie kotki pieski balkony nie powinny sie pojawiac tutaj.

Gozer dołączył
14.10.2008

Gozer 10:58 | 23.09.2011

....co do fotek z Polski to nic do nich nie mam ale do oceny to bym ich nie dawał co nie które są urocze :) ale to miejscowy folklor a ja myślę że globtroter to jednak powinien opiewać w zagraniczne pejzaże :):):) No relacja z podróży za 100 punktów z Bydgoszczy czy Ciechocinka to leka przesada ...Powinno być jasne że fotki z Polski to raczej dodatek... sam daje fotki no też z Polski a raczej z kanapy he he:) jakiś mały procent to może być . No chyba każdy ma jakąś fotkę z Polski ...kwiatka grzybka balkon kanapę kota a nawet piotrwaz psa ...dwa psy i to na jednej fotce:):)
Szkoda że dajemy fotki z Polski ale myślę że to z braku kasy na dalsze wyjazdy a chcąc uczestniczyć w społeczności globtrotera zastępujemy właśnie nimi czekając na urlop albo kolejną przygodę . Co niektórzy są uprzywilejowani jeśli pracują za granicą ja nie stety pracuję w Polsce i nie zamierzam pracować za granicą ale na jakiś wyjazd to się zawsze coś uzbiera... no i fotki będą ;)

03.07.2010

[konto usuniete] 11:08 | 23.09.2011

Ci co mieszkają za granicą dodają akurat wspaniałe jakościowo i ciekawe zdjęcia (Pruski, Kaczma, Azar...), bez nich Glob byłby znacznie uboższy.

AB1 dołączył
03.06.2011

AB1 11:35 | 23.09.2011

Nie powinniśmy rezygnować ze zdjęć z Polski. Powinna decydować wartość i oryginalność zdjęcia.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 14:21 | 23.09.2011

Witajcie, jak widze temat zdjęc z Polski zrobił sie goracy ;-)

przyglądam się Waszym wypowiedziom, ale na razie żadna nie jest na tyle przekonująca żeby wrócic do punktacji zdjęc z Polski, obawiam się, że wywołałoby to spore zamieszanie

jednak sama mam ulubione zdjęcia na Globtroterze właśnie z Polski :-)

Tkos, dodanie relacji z podróży jest punktowane, myslimy o wprowadzeniu oceniania tych relacji, ale to za jakiś czas

pozdrawiam
GlobAdmin

tkos dołączył
29.11.2009

tkos 19:05 | 23.09.2011

Miła adminko, chodziło mi oczywiście o ocenianie relacji nie punktacji, przepraszam za błąd w poprzednim poście, ale piszę o tym już kolejny raz i powinno to być już chyba znany temat. A czemu nie można włąsnie oceniać relacji?

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 14:31 | 24.09.2011

tkosie i tedyy320
wróciliście niczym wybawcy po tylu (aż 2-3 latach z tego co widzę) i robicie reformę, samemu mając nie wiele jak chodzi o foty, nie obrażam się za oceny, ale popatrzcie na swoje zdjęcia ... oceny macie zasłużone, proszę nie wskakujcie do mnie na chwilę aby wstawić to co uważacie za odpowiednie i nie sygnujcie się swoim wiekiem tutaj na globie bo ja sam jestem o ponad 5 lat od Was starszy stażem (od 2003 roku tutaj), poza tym akurat na moich fotach widać moją ewoluującą edukację fotograficzną... więc jeżeli nie macie nic konstruktywnego to dziękuję i nie zapraszam.

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 15:20 | 24.09.2011

system jest zły, bo to nie jest forum fotograficzne, wydaję mi się, że limity też niczego nie zmienią, prędzej coś na zasadzie samych +/- typu podoba mi się / nie podoba mi się, efekt końcowy powinien być podobny ale nie będzie uraz o subiektywne oceny, a w rankingu i tak będą zdjęcia z największą ilością plusów.

tkos dołączył
29.11.2009

tkos 19:44 | 24.09.2011

Wiesz co Jadu, po pierwsze to nie wątek na tego typu frustracje. Po drugie jak masz jakieś żale za te kilka otrzymanych trójek ode mnie czy innych userów to zawsze możesz wysłać wiadomość a nie upubliczniać swoje pretensje. Po trzecie jeśli o mnie chodzi to jestem na Globie od 2 lat, byłem świadkiem wielu zmian chociażby z początku 2010 roku. Ostatnio skupiłem się na podróżowaniu niż tu zaglądaniu, ale teraz gdy wakacje się skończyły i mam więcej czasu na wirtualne wycieczki zaglądam na Globa i zauważam kilka rzeczy. Jedną z nich jest sypanie piątkami jak leci przez wiele osób, prawdopodobnie w obawie przed odwetem takich osób jak Ty Jadu. I dlatego ten system ocen jest zły. Bez odzewu ;(

turkus dołączył
02.07.2006

turkus 10:03 | 25.09.2011

Skoro już mamy off topic, to pozwolę sobie na chwilę prawdy , Jadu piszesz, że widać u Ciebie ewoluującą edukację fotograficzną, Proszę sprecyzuj to, bo ni jak nie mogę dopatrzeć się jej efektów. chyba, że masz na myśli ilość ......

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 11:43 | 25.09.2011

porównaj sobie moje stare zdjęcia z obecnymi, a z ilością też bez przesady

Jadu dołączył
19.09.2003

Jadu 11:50 | 25.09.2011

ale nie piszemy tu o mnie, koniec tematu.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2023 Globtroter.pl