/ / > Żonglowanie ocenami zdjęć > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Żonglowanie ocenami zdjęć

kategoria uwagi do forum i serwisu

Deepforest dołączył
15.02.2006

Deepforest 15:59 | 25.06.2007

Od kilku dni obserwuję ten portal i zauważyłem pewną ciekawą i wyraźną tendencję, z którą chcę się podzielić z innymi użytkownikami. Otóż zauważyłem, że gdy tylko któreś ze zdjęć przekroczy limit 10 ocen i znajdzie się zbyt wysoko w rankigu najlepszych zdjęć to wówczas natychmiast pojawia się grzegorz77 i daje ocenę "3" aby zdjecie spadło w rankingu. Podkreślam, że oceniane są przez niego tylko te zdjecia, które mają wysoką średnią i powyżej 10 ocen, pozostałe nie. Czyżby to jakiś błędny rycerz portalu?? Aż trudno sobie wyobrazić, że ktoś praktycznie wszystkie moje zdjęcia ocenia jednakowo, bez względu na ich charakter.
Proszę innych użytkowników o opinie na ten temat, czy gość uczepił się po prostu tylko mnie, czy innych również?

jackqida dołączył
08.01.2005

jackqida 16:16 | 25.06.2007

ja mialem podobna sytuacje, zdjecie uzyskalo 10 ocen ze srednia 4,40 i
w ciagu nastepnych kilku godzin pewna uczesticzka z nick'iem na "a"
dala 1 :))))

jarko dołączył
18.05.2005

jarko 14:37 | 27.06.2007

chodzi o alisson7 ???? mam tak samo przeleciała moją galerię zdj i nawaliła tyle jedynek że śr. jej pewnie spadła o 0,5 . Myślałem że to zabawa ....no cóż zawiśc nie zna granic...

[konto usuniete] dołączył
25.05.2007

[konto usuniete] 18:10 | 25.06.2007

Jestes przewrazliwiony kolego. Jest tutaj kilka tysiecy zdjec, oceniam najlepsze. Przejrzalem w tej chwili kilka twoich i zdjec na 1 i 2 stronie i zauwazylem ze dalem ci wiecej "4" niz "3". Czyzbys uwazal. ze naleza ci sie same piatki kazda inna ocena niz "5" jest jakims zamachem na ciebie?

ts dołączył
09.01.2007

ts 17:38 | 27.06.2007

u mnie alisson też zrobiła "porządek" :)

Deepforest dołączył
15.02.2006

Deepforest 18:31 | 25.06.2007

Nie sądzę abym był przewrażliwiony. Nie chodzi mi też o wartość ocen, tylko o sposób oceniania. Znam wartość swoich prac, to nie jest pierwsze forum na którym je prezentuję i nie muszę się dowartościowywać ocenami, chodzi mi tylko o pewne minimum uczciwości; a"4" (poza dwoma) dorzuciłeś mi przed chwilą, już po moim komentarzu na Forum.
To nie jest też tak, że oceniasz tylko najlepsze prace ze wszystkich, bo właśnie to sprawdziłem i okazuje się że wśród tych najlepszych zdjęć oceniasz tylko dwie osoby, nie muszę dodawać że wszystkie prace tej drugiej osoby oceniłeś na "5", zaczynam nawet podejrzewać że to drugie konto tej samej osoby... oczywiście masz prawo do takich ocen, ale nie tłumacz się w ten sposób, że oceniasz tylko najlepsze prace...

malgoskak dołączył
23.04.2007

malgoskak 20:46 | 25.06.2007

Tak, pyszna zabawa te jawne oceny zdjęć. Ja przejrzałam wiele zdjęć pod tym kątem i też zauważyłam, że na przykład dla kasy 1 zdjęcia dzielą się na dobre i cudze (jak dzieci). Wystarczy przejrzeć na przykład zdjęcia z Indii. Ten sam sadhu u kogoś innego to badziewie. Jeśli zdjęcia są zbyt dobre (właśnie na przykład Deepforesta), że mu sumienie nie pozwala postawić dwójki lub jedynki, to ich po prostu nie ocenia. Albo ktoś pisze komentarz, że zdjęcie super i stawia jedynkę. grzegorza77 nie zauważyłam, ale lubi zaniżać oceny grzesr i monek, . Może to ta sama osoba? Jest na przykład Rene 30 i rene48, mają te same daty urodzenia, ale czasem inaczej oceniają. Ciekawy przykład schizofrenii.

kasy1 dołączył
10.10.2004

kasy1 21:50 | 25.06.2007

Powinnas zatrudnić się w policji albo w wywiadzie wojskowym...Fakt,ze to forum nie oznacza,że każdy może pisać dowolne bzdury na każdy temat..Chyba masz jakies kompleksy i zacięcie do analiz psychologicznych..Nie wstydzę się swoich ocen.Oceniam tak jak mi dyktuje sumienie i posiadane doświadczenie oraz tysiace zdjęc jakie widziałem..Jeżeli Ty nie dostrzegasz różnicy pomiedzy tymi ujęciami,to nioe znaczy że takowej nie ma...słyszałas o kompozycji,głębi ostrości i td.Pewnie to dla Ciebie nic nie znaczące detale???Oceniłem kilka albo kilkanaście zdjęć Deepforesta i chyba żadnego niżej niż 4,nie pamiętam dokładnie...Nie było mnie parę dni,byłem w górach więc dlatego nie oceniałem nowych.....ot i całe wyjasnienie do którego wymyśliłaś taką głęboka analizę...Wystawiaj same '5'' nikt Ci tego nie broni,a mnie pozwól oceniac wg mojego uznania...Miłego wieczoru!Napisz coś jeszzce,chętnie się posmieję..:)

Rene30 dołączył
09.06.2007

Rene30 22:38 | 28.06.2007

Temat jest ciekawy - niektóre wypowiedzi żenujące (patrz powyżej), więc krótkie wyjaśnienie z mojej strony. Otóż, podczas zakładania konta "Rene48", 1 miesiąc temu, wystąpiły problemy. Po kliknięciu w link z potwierdzeniem aktywacji w mailu, wyświetliła mi się informacja, że nastąpiła niezgodność albo jakiś błąd użytkownika / hasła. Więc na następny dzień założyłem nowe konto "Rene30" i przez kilka dni używałem je jako jedyne. Potem okazało się, że tamto konto też działa, mimo często pojawiającego się takiego samego komunikatu jak podczas aktywacji - niby jest niezgodność, ale mogę się zalogować. 15 czerwca poprosiłem w mailu Admina by wykasował "Rene48" - konto niestety istniało dalej. Przyznaję, że oceniłem niektóre ze swoich zdjęć. Z całą powagą sytuacji uważam jednak, że jest to nieporównywalnie mniejsze wykroczenie, niż zaniżanie ocen innych, spowodowane zawiścią. O ile pamiętam, nie wystawiłem nigdy nikomu żadnej "1" ani "2", bo wychodzę z założenia że złych zdjęć nie oceniam. I jeszcze jedno, Malgoskak... Przeglądnąłem sobie wszystkie moje oceny zdjęć Deepforesta. Większość jest oceniona tylko z konta "Rene30". Na 64 jego zdjęć, tylko 6 oceniłem różnie z poziomu dwóch moich kąt, z czego tylko 1 miało różnicę dwóch punktów (oceny 5 i 3). Ta różnica przy kilku zdjęciach wynika z tego, że po pierwsze nie było podglądu głosowania, a po drugie czasami są takie zdjęcia że brakuje punktów połówkowych, i człowiek się zastanawia czy dać np. 4 czy 3. To by było tyle a'propos posądzenia mnie o schizofrenię.

Więcej grzechów nie pamiętam ;-)
Pozdrawiam

belzebub dołączył
20.02.2007

belzebub 22:09 | 25.06.2007

ja z koleji zauważyłam inną może mniej ciekawą tendencję, otóż taką, że im wiecej zaciekłych płótni, zażartych bitew na temat głosowania, i od kiedy głosowanie jest jawne, to coraz mniej mam ochote w ogóle zaglądać na globtrotera, niestety, smutne to.

andre356 dołączył
02.02.2006

andre356 22:43 | 25.06.2007

Witam,
dorzuce swoje 3 grosze. Osobiscie staram sie ocenic wedlug wlasnych estetycznych odczuc, nie jestem w zaden zawodowy sposob zwiazany z fotografia, lecz jak kazdy wiem co mi sie podoba a co nie, ale do rzeczy. Coraz wiecej jest zdjec retuszowanych komputerowo (retuszowanych to malo powiedziane). Mam w zwyczaju dawac takim zdjeciom1 (sluszanie czy nie moja sprawa). Ostatnio wprowadzono jakies zmiany w systemie dla zdjec z wysoka srednia nie mozna wystawic niskiej oceny. Wg. mnie jest to totalnie niesprawiedliwe (nie mowiac ze bez sensu). Juz nawet nie chodzi o to czy to jest naturalne zdjecie, czy autor chwali sie zdjeciem księżyca z ciemnej strony, ale co sie stalo z demokracja. To juz jak ktos ma 10 ocen dajacych srednia powiedzmy >4.5 to juz dla niego sie skala zmienia i jest 2-5 ? bez sensu. Posta tego kieruje do administratorow systemu przedewszystkim
"W przypadku, gdy system zarejestruje powtarzanie się tego typu zachowań, administrator może podjąć decyzję o zablokowaniu konta."
co do powyższego to bez łaski
P.S. bez sensu jak te klotnie

marek.kos dołączył
29.01.2007

marek.kos 01:08 | 26.06.2007

Rzeczywiście "gość się uczepił ciebie", ale za chwilę powiesz to samo o mnie. Przed wprowadzeniem jawności oceny były zaniżane. Jeśli ktoś wystawia do oceny swoje zdjęcia i jednocześnie ocenia innych, to naprawdę trudno o obiektywizm. Człowiek jest tylko człowiekiem. Najbardziej obiektywne są oceny tych, którzy tu nie mają zdjęć. Teraz jednak może dojść do zawyżania ocen. Jeżeli jakieś zdjęcie uzyska kilka piątek i czwórek, to ktoś, komu ono się nie podoba długo będzie się zastanawiał, czy dać niższą ocenę, bo zaraz się odezwie jakiś minister koordynator, który rozpocznie śledztwo i zacznie się domyślać ile to innych kont ma taka osoba. Podam przykład. Dzisiaj na 1 miejscu było zdjęcie dwóch żyraf. Każdy wie, jak wygląda krowa, pies czy kot ale żyrafa to atrakcja. A dwie żyrafy to atrakcja podwójna. Tyle tylko, że ja też byłem na safari, też mam podobne zdjęcia i wiem, że zrobienie takiego zdjęcia nie wymaga żadnego wysiłku. To nie fotograf decyduje, gdzie i komu zrobić zdjęcie, ale przewodnik-kierowca samochodu. On wie, gdzie, kiedy i jakie zwierzęta można zobaczyć, tam jedzie, zatrzymuje się i wtedy wszyscy "pstrykają". Oczywiście zdjęcie zdjęciu nie równe, ale i tak wysiłek żaden. Wydaje się Deepforest, że idziesz na ilość, gdybyś trochę przeglądnął te zdjęcia i wybrał najlepsze, łatwiej byłoby oceniać. Tak się teraz zastanawiam, chyba zaryzykuję i ocenię kilka twoich zdjęć tak naprawdę według tego, czy mi się podobają. Zanim rozpoczniesz nową lustrację, weż po uwagę, że każdy ma inny gust, na przykład kilka dni temu jedno z twoich zdjęć "Pasażerowie" oceniłem na 5, skomentowałem nawet, że to to jedno z lepszych zdjęć, a jednak inni ocenili niżej. Pozdrawiam

sandron dołączył
07.06.2007

sandron 22:51 | 28.06.2007

Grzechu odpuszczone...A poza tym...Ale się afera zrobiła.Ja mam i miałem jedno konto...Pozdrawiam wszystkich - bez wyjątków.A co do ocen zdjęć - oceniajcie uczciwie i rzetelnie!Według własnego gusty....Tak bedzie fair.

Deepforest dołączył
15.02.2006

Deepforest 23:29 | 28.06.2007

He, he, he... nic mnie tutaj jeszcze tak nie ubawiło jak to twoje Rene30 obecne wystąpienie na forum :o)) Długo nad tym myślałeś, ale to co wymyśliłeś całkowicie kupy się nie trzyma. Myślę, że co do Ciebie to wszyscy na Globtroterze mają już wyrobione zdanie, więc nie rozumiem dlaczego jeszcze bardziej się pogrążasz tak durnymi wyjaśnieniami...
W dodatku bezczelnie kłamiesz. Nigdy nikomu nie wystawiłeś "1" ani "2"? To ciekawe, bo ja przeglądnąłem tylko kilka pierwszych wrzuconych tu zdjęć (więcej mi się nie chciało) i doliczyłem się siedmiu ocen "2" od Ciebie... Niby przeglądnąłeś wszystkie moje zdjęcia, ale jakoś chyba niestarannie...
Jako żenującą można więc uznać wypowiedź twoją a nie Małgosi.
Na koniec zacytuję jeszcze twoje własne zdanie (twój komentarz pod jednym z twoich własnych zdjęć):
"jak wczoraj po mojej "premierze" znalazłem się na 1 m-cu w TOP 100, to byłem tak oszołomiony i miałem przylepiony taki uśmiech, jakbym się nieźle najarał :-D"
Proponuję zdecydowanie więcej dystansu i może więcej ucz się i rób lepsze zdjęcia, zamiast tracić czas na te wszystkie podchody rodem z piaskownicy...

turkus dołączył
02.07.2006

turkus 08:54 | 26.06.2007

Otwórzcie oczy , w skutek zaspokojenia próżności niektórych użytkowników miejsce to zmieniło się w jatkę , admini wykazali się totalnym brakiem instynktu . Coraz mniej tu ogłoszeń o podróżach , u wielu wyczuwa się zmęczenie , sam zaglądam tu już bez entuzjazmu , sugerowałem kilka razy by zlikwidować zbieranie punktów za klikanie, przeszło bez echa , Dziś miejsce to skupia klikaczy którzy odebrali przyjemność jaką dawać mogło to miejsce tym którym miało ono służyć . To portal Admina i to jego decyzje, ale nie sądzę by był dumny z tego do czego doprowadził . Natura nie znosi próżni i pewnie wielu się stąd wyniesie . Ja osobiście nie życzył bym sobie by ktoś z "klikaczy" kiedykolwiek zechciał ruszyć ze mną w podróż , bo chyba odebrał by mi przyjemność z tego , po chwili zastanowienia wielu z Was pomyśli podobnie . Pozostaje tylko żałować , bo mogło być inaczej .

Rene30 dołączył
09.06.2007

Rene30 03:35 | 29.06.2007

Deepforest, robisz fajne zdjęcia, ale jesteś zbyt pewny siebie i nierzetelny w tym, co piszesz o mnie. Poza tym ja Ciebie nie obrażam i tego samego oczekuję od Ciebie, jeśli mamy sobie cokolwiek wyjaśnić.

Moje wyjaśnienia, co do powstania dwóch kont, określone przez Ciebie jako durne są prawdą i nie zamierzam pisać tego w nieskończoność, skoro sobie wyimaginowałeś wroga w mojej osobie. Mail, o którym wspominałem, do Admina z prośbą o wykasowanie konta też jest prawdziwy. Pewnie mi odpowiesz, że: "bezczelnie kłamię" i że wysłałem go już wtedy, gdy ujawniono oceny zdjęć. Powołujesz się na opinię WSZYSTKICH. Otóż WSZYSCY mogą sobie przypomnieć, że 15 czerwca to dużo, dużo wcześniej zanim rozpętałeś polowanie na czarownice... Poza tym, gdybym chciał utworzyć drugie zakamuflowane konto, czy zakładałbym je wpisując te same dane? Pomyśl trochę, chyba że, jak to sam ująłeś, nie chce Ci się...

Co do dwójek wystawionych przeze mnie... W tym aspekcie muszę Ci przyznać rację, poniekąd... Doliczyłeś się siedmiu na kilku pierwszych swoich zdjęciach i przyznajesz, że nie chciało Ci się sprawdzać reszty. Mnie się chciało, więc przeglądnąłem je jeszcze raz, zdjęcie po zdjęciu. Co wyszło? Spośród wszystkich 64 Twoich zdjęć sześć ocen to "2" (sześć, nie siedem, i to ze wszystkich a nie z kilku pierwszych). Zero ocen "1". Są trójki i czwórki, i nawet kilka "5" - z tego też Ci się mam tłumaczyć? Czy może Ci się to "kupy nie trzyma"? Zręcznie żonglujesz danymi w swoich wypowiedziach, i widzisz tylko to co chcesz widzieć.

I jeszcze jedno na koniec. Nie manipuluj moimi komentarzami, umieszczając mało poważny urywek (większej całości, który wynikał ze wszystkich wypowiedzi pod jednym z moich zdjęć) w tej poważnej i coraz mniej przyjemnej dyskusji.

Pozdrawiam wszystkich - bez wyjątków;)

p.s. Deepforest, pewnie jeszcze tego nie odkryłeś, ale są jeszcze inne osoby, które kilka Twoich zdjęć oceniły nisko... Oj, strach się bać! Nawet filozofom się nie śniło, co się będzie działo, gdy już do tego dojdziesz...

Deepforest dołączył
15.02.2006

Deepforest 15:19 | 26.06.2007

No tak... muszę przyznać, że po kilkunastu dniach aktywności na tym forum jestem bardzo zdegustowany. Myślę, że w tej sytuacji rozwiązaniem problemu ocen byłoby w ogóle zrezygnowanie z oceniania i rankingów, a pozostawienie jedynie możliwości pisania komentarzy pod zdjęciami. Widzę, że są tutaj osoby które mają jakieś chorobliwe ambicje, aby ich zdjęcia utrzymały się na topowych pozycjach, tak jakby uzależnione od tego było poczucie ich własnej wartości... Próbowałem tylko zwrócić uwagę, abyśmy oceniając kierowali się uczciwością, nic więcej... abyśmy głosowali na konkretne zdjęcie, a nie na osobę która go wykonała, ale widzę, że chyba nie spotkałem się ze zrozumieniem... i nie trzeba przeprowadzać śledztwa, bo pewne sprawy widać jak na dłoni... w sumie wywołało to tylko kłótnie i dyskusję, która poszła w zupełnie innym kierunku niż przypuszczałem...
A polemizując z marek.kos to co do ilości można powiedzieć dokładnie to samo o Tobie, bo mamy porównywalną ilość zdjęć. Ja wybrałem kilkadziesiąt z kolekcji kilku tysięcy zdjęć jakie posiadam, a kryteria wyboru były takie, że po pierwsze te które uważam za lepsze (chociaż to kwestia względna), po drugie reprezentacyjne dla poszczególnych krajów i dostosowane do tematu artykułu jaki zamieściłem. Czy przez to, co napisałeś mam rozumieć, że kiepskie technicznie zdjęcie, ale zrobione po kilku dniach przeprawy przez dżunglę i bagna mamy oceniać wyżej od tego zrobionego z samochodu w czasie safari tylko przez sam fakt warunków w jakich zostało zrobione? To chyba jakiś absurd. A ponadto nawet łatwe do zrobienia zdjęcie może być wartościowe poprzez treść jaką w sobie niesie, kontekst, jakość, humor itd. Przypominam, że to nie jest portal fotograficzny ani tym bardziej konkurs w National Geographic.
Od dawna zaglądałem na tą stronę, ale tylko od czasu do czasu, nie wgłębiając się w polemiki itp.; wydawało mi się, że to ciekawa strona, gdzie można spotkać ciekawych ludzi. Przyszedł czas, że postanowiłem się podzielić swoimi doświadczeniami, a poprzez swoje zdjęcia pokazać świat (tak naprawdę skupiłem się na Afryce, bo ten kontynent kocham najbardziej) widziany moimi oczyma. Teraz mam bardzo mieszane uczucia, nie wiem czy było warto... Niemniej nagrodą dla mnie są wasze liczne komentarze pod moimi zdjęciami. Tak jak napisałem wyżej znam wartość swoich prac i uważam je za średnie, widziałem w życiu mnóstwo dużo lepszych zdjęć, widziałem setki gorszych, obracam się też w kręgach ludzi związanych z fotografią, więc wydaje mi się, że mam wyrobione obiektywne zdanie na te tematy, i na pewno nie zmienią go wysokie czy niskie oceny tutaj.
Najbardziej smuci fakt, że portal ten świetnie odwzorowuje nasze przywary narodowe, to co doskonale znamy na codzień ze środków masowego przekazu; zamiast zastanawiać się jak udoskonalić funkcjonowanie tego portalu w przyszłości, to kilka osób skupia się jedynie na zdyskredytowaniu i skłóceniu pozostałych forumowiczów... ot, taka gorzka refleksja...

Deepforest dołączył
15.02.2006

Deepforest 08:46 | 29.06.2007

Rene, nie mam ochoty na słowne przepychanki z Tobą, bo nie o to chodzi. Sam wyrwałeś się do odpowiedzi na forum próbując się wybielić, więc nie można było na to nie zareagować. Tak więc krótko:
1. A w którym niby miejscu ja Ciebie obraziłem? Napisałem, że durne są twoje wyjaśnienia a nie Ty, chyba nie wziąłeś tego do siebie?
2. Przerzucasz wagę sprawy na jakiś banał w postaci problemu z kontami, tymczasem rzecz w tym, że to nie tłumaczy faktu, iż oceniłeś podwójnie kilkadziesiąt zdjęć, plus swoje własne!! No może powiesz że to też efekt problemów technicznych? Co z tym ma wspólnego to, czy napisałeś jakiegoś maila do Admina czy nie? Przeciez jak stawiałeś oceny to widziałeś, że się dodają i zmienia się średnia zdjęcia, pod swoimi zdjeciami oceny też dodawałeś przez pomyłkę?
3. Dobrze wiesz, że nie mam pretensji do osób które oceniają nisko tylko do tych, które oceniają NIUCZCIWIE, a to baaaardzo duża różnica. Naprawdę tego nie dostrzegasz, czy próbujesz tylko odciągnąć uwagę od sedna sprawy?

Rene30 dołączył
09.06.2007

Rene30 14:12 | 29.06.2007

OŚWIADCZENIE (nie mylić z tzw.: "wybieleniem") :

Oświadczam, że w ramach posypania głowy popiołem, dobrowolnie rezygnuję z tańców, hulanek, swawoli, wina, kobiet i śpiewu, oraz przyjmuję na siebie czterdziestodniowy post - nad tym ostatnim jeszcze się zastanowię;-)))

Pozdrawiam wszystkich ;-)

12250 dołączył
21.06.2005

12250 13:35 | 29.06.2007

"Rene30 vel rene48" i "Deepforest" - czy nie dałoby się Was pogodzić? Uważam, że te wyjaśnienia odnośnie zakładania konta są sensowne. Przekonała mnie ta data urodzenia. Także to, że ja również miałem problem z zalogowaniem, a raczej z wchodzeniem kolejny raz do portalu ale ja żadnego nowego konta nie zakładałem lecz cierpliwie czekałem aż mi się moje pierwsze (jedyne) odblokuje.
Teraz przygana. Z premedytacją wykorzystywałeś konto "rene48" i nie tłumacz się, że coś tam, itp. Posyp głowę popiołem, przeproś i już tego nie rób! To było bardzo nieuczciwe rzec by można nawet bardziej dosadnie - "cha...." ale nie skończę, bo po co zaogniać (jeszcze Lamik na mnie znów wyskoczy). Polubiłem Twoje komentarze (ciekawe, z poczuciem humoru) i nie spodziewałem się tego, że mogą powodować Tobą tak nikczemne instynkty. Cóż życie przynosi różne niespodzianki. Jest szansa na poprawę z Twej strony? Obaj robicie dobre zdjęcia (tak generalnie) choć jedne bardziej się podobają, a inne mniej. Wydaje mi się, że Rene aż tak bardzo nie dołuje Twoich prac. To do "Deepforest'a". No, może z początku! Może potem przestał, bo oceny stały się jawne? Ty mało jego zdjęć oceniłeś i też nie są to oceny tendencyjne poza jedną, czy drugą "2" tak dla "małej zemsty". Wychodzi więc prawie że na remis. Podajcie sobie ręce! Lamik - nawołuję do zgody, zechciej to zauważyć! To taka dygresja do mojego oponenta. :)) Obaj sporo dobrego możecie dać temu portalowi i nie ma sensu kłócić się. Niech WSZYSCY będą uczciwi.
Jeszcze ponowna prośba do Admina, by anulować oceny z tych "drugich kont". Przynajmniej tych, którzy przyznali się na forum lub napisali do Ciebie maila. Proszę też anulować oceny wystawione samemu sobie. Podobno kiedyś to było możliwe o czym mi napisał Pacyfa.
To tyle na razie bo muszę do pracy iść. :(
Pozdrawiam

sandron dołączył
07.06.2007

sandron 15:48 | 26.06.2007

Witaj!
Zgadzam się,że amatorzy tutaj prezentują miejsca na fotkach,w których byli i nie zawsze jakośc fotek jest super.Ja np.zamieściłem kilka fotek (jakoś może nie jest najlepsza ale to stare fotki - na dodatek są zeskanowane).Ucieszyłem się,że mogę zaprezentować swoje zdjęcia ale spotkało mnie tu wiele...przykrych uwag itd.Nie zrazilem się tym i w przyszłości mam zamiar opublikować tutaj wiele fotek (postaram się o lepszą jakość,a z racji posiadania aparatu cyfrowego,mam nadzieję na lepsze jakościowo fotki).Ludzie potrafią tylko krytykować ale wiem,że nie każdemu się dogodzi...Pozdrawiam.

tartak dołączył
26.06.2007

tartak 16:01 | 26.06.2007

zgadzam się z Tobą "sandron" w pełni!!!!

Rene30 dołączył
09.06.2007

Rene30 15:15 | 29.06.2007

Już miałem zacząć 40-dniowy post, ale jeszcze niejako za wskazówką 12250 zerknąłem sobie na oceny moich zdjęć pod kątem Deepforesta, wystawionych wtedy, gdy jeszcze nie było jawności ocen. Patrzę, i cóż widzę...? Średnia arytmetyczna jakby nie liczyć wychodzi 2,33! WSZYSCY mogą to zobaczyć. Wniosek? Kierowały nami te same pobudki, tylko Ty miałeś 50% mniej mocy sprawczej:) Choć ja przynajmniej miałem odwagę wystawić Ci czwórki i piątki przy na prawdę dobrych zdjęciach...

Nasuwa się kilka przysłów: "Przygadał kocioł garnkowi", "Zapomniał wół jak cielęciem był" itp...

Deepforest! Masz fajne zdjęcia, i duża ich część to dobre fotki, zrobione dobrym sprzętem (a nie jakimś marnym kompaktem tak jak w moim przypadku), które zasługują na dobre oceny. Masz też pewnie masę wspaniałych wspomnień ze swoich wypraw. Życzę Ci byś nadal wyjeżdżał jak najdalej i jak najczęściej, czerpiąc z tego taką samą albo jeszcze większą satysfakcję.
Czekam na Twoje dalsze zdjęcia, i pozdrawiam wszystkich;)

p.s. W tych okolicznościach myślę sobie, że jednak z 40-dniowego postu nic nie będzie :-))

tartak dołączył
26.06.2007

tartak 16:36 | 26.06.2007

Aby tak dalej "sandron",to nie jest forum fotograficzne,tylko z myślą o prezentacji zdjęć z podróży,tak jak to pisze na początku Galerii Foto.
Dlaczego znajdują się cwaniaczki,którzy na pewno maja dobre zdjęcia,ale nie powinni w zły i cwaniacki sposób dyskryminować te zdjęcia,które tylko wg nich są niby kiepskie.Ja np bardziej lubię zdjęcia z zabytkami niż z ze zwierzętami i dlaczego nie mogę dać niskich ocen ,gdybym tak zrobiła to zaraz zaczęło by się.......
Dlatego na razie nie wystawiam swoich,tylko oglądam i cały czas rozmyślam o co chodzi na tym GLOBTROTER.pl

Deepforest dołączył
15.02.2006

Deepforest 16:21 | 29.06.2007

Rene i znowu nic nie zrozumiałeś... Znajdź mi i zacytuj w którejś z moich wypowiedzi ten fragment w którym piszę że ZBYT NISKO oceniłeś jakieś z moich zdjęć? Odniosłem się tylko do fragmentu w którym pisałeś że nikomu nie wystwiłeś "1" ani "2", ot i wszystko.
Tak, czekałem tylko kiedy mi przywalisz. Tylko że ja na dzień dzisiejszy ocenił bym te zdjecia dokładnie tak samo. Te dwa przy których postawiłem"2" mają moim zdaniem bardzo poważne błędy kadrowania, nic na to nie poradzę że najpierw pokazałeś gorsze zdjęcia... Przy innych zgodnie z własnym sumieniem postawiłem Ci "4".
I jeszcze jedno: myslisz się nie mam "dobrego" ani profesjonalnego sprzętu, nie wiem dokładnie co Ty masz, ale może się okazać że coś podobnej klasy... Nie oceniamy tutaj sprzętu tylko zdjęcia.

sandron dołączył
07.06.2007

sandron 09:21 | 27.06.2007

Witaj!
Fajnie,że jest ktoś,kto podziela moje zdanie na ten temat.Zachęcam Ciebie do zamieszczenia swoich fotek tutaj - nie martw się o krytykę,może sa po prostu zawistni,co?!Ja mam to gdzieś i zamierzam za jakiś czas umieścić sporo fotek ze swoich podróży (wykonanych już cyfrówką,a nie "smienką" jak to określił jeden z forumowiczów,hehehe).Pozdrawiam amatorów fotografii !!!

marek.kos dołączył
29.01.2007

marek.kos 10:35 | 27.06.2007

Widzę Deepferest, że nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem. Dotyczy to m.in. zdjęć z safari. W skrócie powtórzę: ja tam byłem, widziałem, dla mnie dwie stojące nieruchomo żyrafy, to nic ciekawego, więc oceniłem niżej, komuś, kto nie był na safari, takie zdjęcie może się bardziej podobać i oceni wyżej. Dla mnie atrakcyjne by było zdjęcie zwierząt w trakcie polowania, w ruchu. Sam nie mam takiego zdjęcia i wiem, że zrobienie takiego zdjęcia jest niesłychanie trudne. Albo trzeba mieć dużo szczęścia, albo dużo pieniędzy. Ja nie jestem żadną wyrocznią, moje oceny są subiektywne, nie wiem, dlaczego tak się tym przejmujesz. Nie możesz przecież decydować o tym, co się komuś innemu ma podobać.Trochę wyluzuj, rób dalej dobre zdjęcia i nie przejmuj się ocenami.

Rene30 dołączył
09.06.2007

Rene30 20:04 | 29.06.2007

Deepforest, dialog z Tobą jest coraz przyjemniejszy – dlatego, że jesteś coraz mniej precyzyjny 

Piszesz, że odniosłeś się TYLKO do fragmentu, w którym pisałem, że nikomu nie wystawiłem „1” ani „2”. Czy aby na pewno? Zobaczmy, co tu mamy…
Twoje określenia, że długo nad tym myślałem, że to, co wymyśliłem się kupy nie trzyma, że WSZYSCY na Globtroterze już mają wyrobione o mnie zdanie, że się pogrążam, że mam durne wyjaśnienia, że bezczelnie kłamię – o ile dobrze widzę, to są one w akapicie o jeden wyżej niż temat „1i2”. Czy masz może problemy z jasnością i przejrzystością przekazywania informacji? A czytanie tekstu (np. swojego) ze zrozumieniem...?

Piszesz, że zdjęcia, które oceniłeś na „2” mają poważne błędy (kadrowania!). Jeśli tak bardzo POWAŻNE są te błędy to, dlaczego nie dałeś „1”? Powiem ci, dlaczego – zabrakło Ci odwagi (żeby nie zostać zsanowanym), albo kłamiesz, i wymyśliłeś pospiesznie zupełnie nielogiczne wytłumaczenie. Wg tego co napisałeś, byłeś jedyną osobą, która dostrzegła tak POWAŻNE błędy. Jako jedyny postawiłeś „2”, kiedy WSZYSCY inni stawiali 3, 4 i 5. Co więcej, Twoje „dwójki” są po lewej - czyli stawiałeś je, gdy oceny były tajne, a wspomniane przez Ciebie „czwórki” są po prawej – czyli wystawiane już po odtajnieniu oceniających. Umknął ci ten drobny, ale jakże wymowny szczegół?
Piszesz: „…nic na to nie poradzę że najpierw pokazałeś gorsze zdjęcia...”. A czy poradzisz coś na to, że nie oceniłeś ani jednego mojego zdjęcia, z tych, które bardzo dobrze zostały przyjęte przez innych, z pierwszego mojego rzutu?

Czy nie wstyd Ci tego, że rzucasz we mnie kilkoma oszczerstwami, potem piszesz, że miałeś na myśli TYLKO jedno? Że przed jawnością ocen, oceniałeś moje zdjęcia tak samo jak ja Twoje, a teraz brniesz w jakieś bezsensowne wyjaśnienia i próbujesz zamydlić oczy współforumowiczów, lansując się na super-inkwizytora? Przecież to wszystko, o czym piszesz można sprawdzić. KAŻDY może sobie sprawdzić prawdziwość Twoich argumentów, i obalić je tak jak ja w dwóch powyższych akapitach!

Powtórzę raz jeszcze, po raz ostatni. Źle robiłem, że oceniałem z dwóch kąt. Jest mi głupio, i przepraszam wszystkich, których to dotknęło. Ale nie poczuwam się winnym za sam fakt posiadania ich.

Zaczynam wierzyć, że i tak Cię nie przekonam do siebie, niezależnie od tego, co napiszę, i jak bardzo będę się starał Ci wszystko wytłumaczyć. Mam wrażenie, że żyjesz w czarno-białym świecie, i na dodatek zauważasz tylko czerń. Gdy natomiast ktoś pokazuje Ci biel, i chce poszerzyć Twój punkt widzenia o szarości, Ty zamykasz oczy i, i tak wszystko, co możesz zobaczyć to czerń…..

Pozdrawiam wszystkich ;)

marek.kos dołączył
29.01.2007

marek.kos 10:48 | 27.06.2007

Teraz pytanie do Admina. Dotyczy poruszonego wcześniej tematu zdjęc robionych "smienką" i "cyfrówką". Czy byłaby możliwość, żeby autor przy wprowadzaniu zdjęcia wybrał opcję, aby dane zdjęcie nie podlegało ocenie? Na pewno wiele osób ma zdjęcia ciekawe poznawczo, ale z różnych względów gorsze technicznie i nie zamieszcza ich w obawie o niskie oceny. Ja sam mam zdjęcia nie istniejącego już Muru Berlińskiego, ale robione jeszcze na materiałach ORWO, więc z jakością są duże problemy i w tej chwili tych zdjęć na pewno tutaj nie zamieszczę.

12250 dołączył
21.06.2005

12250 12:54 | 27.06.2007

Szanuję Cię za to, że robisz dobre zdjęcia ale nie mogę się zgodzić z twierdzeniami, które powyżej napisałeś.
Primo. Dlaczego twierdzisz, że trudno o obiektywizm w ocenie innych gdy jednocześnie samemu prezentuje się swoje prace? W moim odczuciu nie jest trudno. Jeśli Ty zrobiłeś dobre zdjęcie, a ja gorsze to ja też mam się czuć gorszy? Przecież to nonsens! Jeśli Twoje zdjęcie zasługuje na 5, a moje co najwyżej na 3, to obu dam (dałbym, bo swojej fotki nie mogę oceniać) takie noty na jakie "zapracowały". Dlaczego mam zaniżyć ocenę świetnego zdjęcia autorstwa "maciuchena" lub "kasy'ego1" tylko dlatego, że jest moim "konkurentem" w jakimś rankingu? To takie skomplikowane? Nie posądzałem Cię o takie niecne procedery, ale czyżbyś tak czynił? Nie można zasłaniać się banałem: "Człowiek jest tylko człowiekiem.". Właśnie dlatego, że jestem człowiekiem (rozumnym człowiekiem) nie mogę być tak małostkowy. Ja jestem homo sapiens, a nie tylko homo. A Ty?
Secundo. Napisałeś: "Każdy wie, jak wygląda krowa, pies czy kot ale żyrafa to atrakcja." Cóż za bezsens! Jaka to atrakcja? Idź do przedszkola i zapytaj dzieci, czy wiedzą jak wygląda żyrafa. To jedno z najbardziej rozpoznawalnych zwierząt na Ziemi. Oczywiście, że na typowym safari przewodnik decyduje gdzie Cię zawiezie i gdzie zrobisz zdjęci ale jakie one będą o tym decydujesz tylko Ty. Wszyscy "pstrykają" do tych samych żyraf ale jednemu (np "markowi.kosowi") wyjdzie zdjęcie super, a Iksińskiemu wyjdzie badziewie, bo: nie umie uchwycić odpowiedniej sytuacji, nie umie dobrać parametrów świetlnych, nie umie "patrzeć fotograficznie". A co do wysiłku; fotografia to nie podnoszenie ciężarów lub rozwiązywanie logarytmów (by przytoczyć różne rodzaje wysiłków), fotografia to artyzm. Jednocześnie zgadzam się z Tobą, że łatwiej jest zrobić zdjęcie zwierzakowi w zoo lub podczas takiego safari niż gdy samodzielnie szuka się go po lesie albo sawannie. Łatwiej jest też zrobić zdjęcie stojącej antylopie niż tej uciekającej przed lwicą. To co, uważasz, że zdjęcie z atelier, gdy modelka jest „dopracowana” przez fotografa jest mniej warte od fotki zrobionej w plenerze? Oba mogą być albo dobre albo złe. To tylko inny rodzaj fotografii. By robić dobre zdjęcia potrzeba wiele talentu i jeszcze więcej pracy. Tylko po co ja to piszę skoro Ty to dobrze wiesz, a jedynie "udajesz wariata".
Ha, ha! Napisałeś do „Deepforest'a”: ”Trochę wyluzuj, rób dalej dobre zdjęcia i nie przejmuj się ocenami.”, a pod spodem umieściłeś ten tekst z pytaniem do Admina. Co z tego, że na ORWO? Co z tego, że dostaniesz gorszą ocenę? To hańba dla Ciebie, bo nie ma szans na TOP100? Zobacz co napisał „sandron”. On też pokazał stare zdjęcia. Pomijam to, że mają braki w kompozycji, nie tak dobrane parametry. Wiadomo, że 5 za nie nie otrzyma ale nie przejmuje się tym teraz. Początkowo wyskoczył z pretensjami (do mnie) na GG ale może zrozumiał w czym rzecz. „Sandron” pozdrawiam! Jeśli ktoś ocenia uczciwie i zobaczy takie ciekawe poznawczo ale gorsze technicznie „stare” zdjęcia, to może przyjmie „poprawkę na to ORWO” i nieco zawyży swą ocenę jednocześnie pisząc wyjaśnienie w komentarzu. Ja bym tak uczynił. Ja napiszę w podobnym tonie. Wyluzujcie wszyscy! Ty też!
Do Admina. Nie popieram prośby o możliwość nie oceniania. Kto nie chce oceny niech trzyma fotkę w szufladzie. Moja propozycja – może utworzyć oddzielny „kącik” dla starych zdjęć robionych przysłowiową „smienką” i później skanowanych? Niech nie „rywalizują” z tymi wykonanych cyfrówką. A zresztą, czy te oceny są aż tak ważne. To tylko zabawa. Jak napisałem wcześniej – więcej luzu!
Zawsze oceniaj zdjęcia innych tak jak gdyby to były Twoje zdjęcia. Oceniaj je według własnego gustu. Tu masz rację. Sto osób powie, że coś jest dobre, a Ciebie to nie zachwyci. Ja też nie jestem zwolennikiem tej blokady, którą wprowadzono by chronić dobre prace (między innymi Twoje). Powinna istnieć demokracja ale... sam stwierdziłeś, że oceny złośliwie zaniżano, więc ta blokada ma poniekąd sens. To taki uboczny koszt demokracji. Jeśli ma się takich "użytkowników demokracji" jacy są w Globtroterze, to i lustracja powinna być, a najlepiej niech to jest samolustracja. Jeśli dasz jedną, czy nawet trzy niższe oceny niż ogół, to nikt (Admin chyba też?) nie będzie Cię ścigał listami gończymi. Bądź tylko uczciwy.
Pozdrawiam.

sandron dołączył
07.06.2007

sandron 13:39 | 27.06.2007

Witaj!
Racja,wyskoczyłem do Ciebie Marku z pretensjami,bo jakoś nie za bardzo podobały mi się Twoje "uwagi" ale cóż,każdy ma swoje zdanie i my sobie to wyjasniliśmy.
Co do uwagi w stronę Admina,to fajnie by było,gdyby powstał kącik "starych fotek",niekoniecznie najlepszej jakości lecz pozwalających pokazać zdjęcia sprzed kilku czy kilkunastu lat!Szczerze pisząc,to staram się każde zdjęcie ocenić tylko i wyłącznie według mojego gustu.Jestem miłośnikiem gór,krajobrazów,architektury oraz zwierząt.Nie patrzę kto jest autorem zdjęcia i czy ta osoba dała mi "uczciwą" ocenę za moje fotki,oceniam według swojego uznania.To chyba jest najbardziej uczciwe.
Zgadzam się z Tobą,że oceny nie są tu ważne lecz satysfakcja,że ktoś inny może obejrzeć zdjęcia innych użytkowników.
Przestańcie się wzajemnie obrazać,to bez sensu,ok?!Jestem tutaj nowym forumowiczem ale chciałbym móc każdego dnia wejść na portal,poczytać,obejrzeć zdjęcia i czasem pomarzyć o podróżach...Pozdrawiam wszystkich !!!Bez wyjątków!

malgoskak dołączył
23.04.2007

malgoskak 14:31 | 27.06.2007

Witaj, 12250,
Czytam te posty na forum od dawna (po co?) i za każdym razem wydaje mi się że czytasz w moich myślach. Mogłabym się z Tobą (wirtualnie) zaprzyjaźnić
Zainspirowały mnie uwagi o tych starych zdjęciach. Jak będę miała czas, to przejrzę swoje zasoby i przynajmniej w kategorii najstarszych zdjęć myślę, że nie będę miała konkurencji.

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 12:57 | 27.06.2007

11250 nadal czekamy na zdjęcia. Bo szczekać to już widzimy, że umiesz. Ty nie apelowałeś do użytkowników, ty ich prowokowałeś swoimi chamskimi komentarzami. Obrzucasz ludzi błotem a potem się czepiasz, że forum jest jest miejscem wojenek. Na razie robisz z tego miejsca bagno.

Deepforest dołączył
15.02.2006

Deepforest 13:53 | 27.06.2007

12250 dzięki za głos rozsądku w sprawie uczciwości, sam bym tego wszystkiego lepiej nie potradił ująć, zwłaszcza że poświęciłeś sporo czasu aby to wszystko ubrać w słowa.
Może to jest tak, że jak ktoś przez dłuższy czas postepował nieuczciwie, czyli przykładowo głosował na swoje własne prace, oceniał z więcej niż jednego konta czy celowo zaniżał oceny "rywalom" to wydaje mu się że to jest norma i wszystko jest w porządku. Szanuję tych którzy mieli odwagę się do tego otwarcie przyznać, bo przecież każdy popełnia błędy. Dla mnie nieuczciwość to po prostu nieuczciwość i już. Nie chodzi o to aby robić tutaj polowania na czarownice i wyliczać kto nie grał fair play, ale z drugiej strony nie próbujmy się wybielać i rozgrzeszać, że takie postępowanie było w porządku dopóki nie można było tego zweryfikować...
Z tego co czytam to wiele osób ma np. pretensje do kasy1 za zaniżanie ocen, ale on akurat jest konsekwentny w swoim postępowaniu, ponieważ z tego co zauważyłem wszystkie zdjęcia ocenia wedug tych samych zasad, ocenia zdjęcia a nie autorów i ja go za to szanuję. Wiem kto mnie ocenia, wiem jaki sam prezentuje poziom prac i przyznam szczerze, że dostać od kasy1 "4" to dla mnie wielkie wyróżnienie. Natomiast tak się jakoś składa, że zwykle te konta z których oceny rozdawane są nieuczciwie to konta anonimowe, bez imienia, nazwiska i często bez zdjęć.
Już chyba wielokrotnie podkreślałem tutaj, że oceny nie mają dla mnie większej wartości, ale po prostu bądźmy uczciwi, a będzie nam się tutaj lepiej współegzystowało.
Pozdrawiam 12250 i innych forumowiczów

12250 dołączył
21.06.2005

12250 12:02 | 27.06.2007

Andrzeju "Deepforest", zgadzam się z tym co napisałeś! Ja już kilka tygodni temu (temat forum "Ocena zdjęć") obserwując co tu się dzieje (te podchody, te wojenki) apelowałem do użytkowników tego portalu o wzajemne poszanowanie, o uczciwość. Nie spotkało sie to jednak z pozytywnym odzewem. Może kolejny apel (tym razem Twój) odniesie skutek? Oby!
W tekście, który przywołałem zaproponowałem, by odtajniono oceniających i spotkało się to z aprobatą Admina. Bardzo się z tego cieszę. Przeglądając te dane można dojść do ciekawych, a niekiedy wręcz zaskakujących wniosków. Masz rację! Nie trzeba być detektywem by stwierdzić oszustwa niektórych. Nie będę wymieniał wszystkich. Wspomnę tylko o "Lamiku17", bo on gardłował na forum najwięcej na temat ocen i komentarzy. Nawet "ts" miał (może nadal ma?) "sobowtóra", a tego się po nim nie spodziewałem, bo cenię go wyżej (jeśli w ogóle wypada w tym kontekście tak stwierdzić) niż jego adwersarza. Mimo wszystko tej oceny nie zmienię, bo "ts"miał odwagę przyznać się do tego; jak to określił "z premedytacją wykorzystał lukę". Zgadzam się z Tobą również w tym przypadku. To nie luka, a zwyczajna nieuczciwość. "Ts" - może posuniesz się w samokrytyce dalej i napiszesz pod kogo podszyłeś się (?).
Zaproponowałeś by zrezygnować z ocen i pozostawić tylko komentarze. W tej mierze moje zdanie jest inne. Powinien funkcjonować system oceniania zdjęć, bo autor ma wówczas możliwość poznania jak jego pracę odbierają inni. Komentarze (one też mogą być nieuczciwe) są tu uzupełnieniem ocen (lub odwrotnie?). Oczywiście wszystko powinno odbywać się wg zasad fair play.
Zaobserwowałem jeszcze jedno zjawisko. Wielu najzwyczajniej w świecie wystawiało pod swym nickiem oceny własnym pracom. Zdziwiłem się bardzo widząc kto to robił. Nawet (wydawać by się mogło) tak poważny człowiek jak "jedrzej" nie oparł się pokusie samooceniania. Jak to było (mam nadzieję, że było i już nie jest) możliwe! Mam o to pretensje do Admina. Kolejna luka w systemie. Może należałoby (nie, nie może lecz trzeba!) anulować te oceny? To co Ci ludzie robili jest chore. Tu też masz rację! Ja im współczuję. Mnie by nawet przez myśl nie przemknęło, że mogę sam sobie wystawić ocenę. No, ale może ja jestem z innego świata. Jak tak można? Co z tego, że nikt nie widzi! Nie widział, bo teraz każdy patrzy i widzi. Wstyd!
„Deepforest” - pozdrawiam.

12250 dołączył
21.06.2005

12250 13:38 | 27.06.2007

He he! Lamik17 nie podniosłeś swojego poziomu, nadal jest nijaki. Poza tym szczekania nie widzi się lecz słyszy, chyba że jest nieme. Podaj przykład mojego prowokacyjnego i jednocześnie chamskiego komentarza! Przepraszam, był jeden - na forum o Indiach, a dotyczył "hannibala73". Jemu jednak należało się!
Nie uciekaj od tematu. Nie o braku moich zdjęć toczy się dyskusja, a o uczciwości oceniających.
Nie pozdrawiam.

ts dołączył
09.01.2007

ts 16:55 | 27.06.2007

12250 i pozostali: zgadza się: oceniłem kilka swoich zdjęć i przyznałem się do tego na publicznie na tym forum; zdarzało mi się to robić, kiedy raczej ze wściekłości widziałem, że całkiem przyzwoite (w moim mniemaniu) zdjęcie oceniano na 1-2, a ja z przekory wstawiałem 5 - przyznaję, że to było nieuczciwe, jednak potem (chyba dręczony wyrzutami sumienia :) usunąłem je z serwisu i teraz pozostało takich zdjęć zaledwie kilka; kiedy pisałem o wykorzystywaniu luki w systemie miałem na myśli właśnie możliwość oddawania głosu na własne zdjęcia;
co do podszywania się , to powinieneś sam dobrze pamiętać, że zaczęło się od alisson i lamika, którzy zasugerowali (nie pamiętam już kto z nich pierwszy), że ja i dfischer to jedna osoba; śmialiśmy się z tego obaj i ja dalej się śmieję, wystawiając komentarze i podpisując się dawidfischer (z resztą dawid wyczuł klimat i zrobił kilka razy to samo w przeciwnym kierunku)-
natomiast zakładanie konta tylko po to, żeby oddawać dobre głosy na siebie i zaniżać oceny innych, to już jest więcej niż nieuczciwość, bo robi się to z premedytacją; sam założyłem na forum jeden wątek kiedy zauważyłem, że na zdjęcia jednego z użytkowników głosowały dwie inne osoby (teraz już zbanowane), wstawiając 5, a przy zdjęciach innych użytkowników hurtowo szły 1 i 2- zadziwiające, ale jak widać realne

marek.kos dołączył
29.01.2007

marek.kos 21:21 | 27.06.2007

Wydaje mi się, że dalsza dyskusja w tym kierunku do niczego nie prowadzi. Należy starać się być uczciwym, ale człowiek jest jaki jest. Ja nie znam nikogo 100% uczciwego. Nie znam nikogo, kto ani raz nie okłamał rodziców, ani raz nie ściągał w szkole, ani raz nie przechodził przez ulicę w niedozwolonym miejscu. Czy ktoś z was może z czystym sumieniem powiedzieć, że nie ma ani nigdy nie miał na swoim koputerze żadnego programu pirackiego? Przed chwilą jakiś "polacoloco" ocenił na "3" zdjęcie, które było na pierwszym miejscu i jeszcze dodał, że jest nieostre. Zdjęcie, które powiększyłem do wymiarów 30x40 cm i to bez potrzeby elektronicznego wyostrzania. Zamiast domyślać się czyje to konto i komu na tym zależało, odpowiedziałem mu żartem. Po co się denerwować.

Deepforest dołączył
15.02.2006

Deepforest 21:26 | 29.06.2007

Rene czy Ty w ogóle przeczytałeś moją powyższą wypowiedź? Z twojego tekstu wnioskuję, że zdecydowanie nie, nie odpowiadasz na moje argumenty, tylko ... no właśnie nie bardzo wiem na co. Gdzie w tym zacytowanym przez Ciebie fragmencie jest mowa o ocenach?
Kończę tą dyskusję, bo staje się zupełnie niedorzeczna. Łapiesz się już wszystkiego co się da, bo brakuje Ci konkretnych argumentów. A o moim sposobie oceniania pisałem już na forum w temacie "oceny zdjeć" jak przeczytasz to będziesz wiedział, dlaczego nie postawiłem "1". A zresztą gdybyś wrzucił te zdjęcia na jakieś forum fotograficzne to nie zostawiono by na nich suchej nitki...
Zręcznie manipulujesz różnymi wypowiedziami, podajesz nie do końca sprawdzone informacje, nie będę tego odkręcać, bo po prostu szkoda mi już czasu.

12250 dołączył
21.06.2005

12250 02:23 | 01.07.2007

Rene30, czyżbyś obraził się? Widzę, że pozabierałeś prawie wszystkie zabawki, opuszczasz Globtrotera? Szkoda byłoby! Może jeszcze to przemyślisz?

polacoloco dołączył
27.06.2007

polacoloco 23:04 | 27.06.2007

hej kolego.
ocenilem twoje zdjecie na 3 nie dlatego ze bylo nieostre, ale za kompozycje i kontrast.
napisalem, z wg mnie jest przepalone (snieg na stoku czy chmury unoszace sie nad wulkanami).
swietne miejsce pokazales, ale mogles wiecej popracowac nad kadrem i koncowa edycja.
ja przyjmuje z pokora komentarze. lubie gdy ktos opisuje co wg niego jest zle.
mam to gdzies jaka ktos mi wystawi note, ale jezeli ocenia czy komentuje moje zdjecie niech poda co mu sie nie podoba lub co zrobilo na nim duze wrazenie.
tylko dzieki takim komentarzom mozna cos poprawic w swoim warsztacie.

12250 dołączył
21.06.2005

12250 22:56 | 29.06.2007

W ostatnim mym komentarzu zaproponowałem abyście się pogodzili. Poszedłem do pracy i myślałem, że zgoda nastąpiła między Wami. Wróciłem, włączyłem kompa z ciekawości i co widzę, wojna trwa nadal w najlepsze. Jeden drugiemu wytyka błędy, "łapie za słowa", całe szczęście, że na razie bez wyzwisk są Wasze teksty. Jesteście jak dwa zacietrzewione koguty. Dlaczego nie chcecie wyciągnąć rąk na zgodę? Inicjatywa powinna wyjść od Ciebie "Rene", bo masz znacznie więcej grzeszków na sumieniu. Andrzej ich nie ma (jeśli nawet, to minimalne). Zaproponuję coś. Mieszkacie nie tak daleko od siebie (Kraków - Śląsk). Ja też w pobliżu. Może spotkamy się gdzieś w pół drogi? Napijemy się piwa, pogadamy o podróżach, o zdjęciach, o marzeniach. W miłej atmosferze animozje pójdą w niepamięć.
Pozdrawiam.

marek.kos dołączył
29.01.2007

marek.kos 00:15 | 28.06.2007

O jej! czyli do nieostrości, słabego kontrastu, prześwietlenia doszła jeszcze zła kompozycja. Czy zdjęcie może mieć jeszcze jakieś inne wady?
Gdybyś dał tylko ocenę bez komentarza, oczywiście przyjąbym to z pokorą. Ale jeśli tak dobrze się znasz na fotografii, to spróbuj wyjaśnić mi, amatorowi, co to znaczy, że zdjęcie jest nieostre, jeśli po powiększeniu do 30x40cm nie wykazuje niostrości? Co to znaczy, że zdjęcie jest prześwietlone, mój aparat po zrobieniu zdjęcia pokazuje rozkład jasności, gdyby było prześwietlone, wyświetliłaby się informacja i zrobiłbym drugie. Co to znaczy słaby kontrast? Oczywiście mógłbym sztucznie zwiększyć kontrast, ale to "wyżarłoby światła" i wtedy rzeczywiście mógłbyś powiedzieć, że jest prześwietlone. Proszę wytłumacz mi to, może się czegoś od ciebie nauczę. Zauważyłem, że w twoich zdjęciach wszystko jest sztuczne: sztuczne kolory, sztuczny kontrast, sztuczna ostrość, niektóre mogą się podobać, zauważyłeś zapewne, że kilka z nich oceniłem wysoko. Czy uważasz, że jeśli jakieś zdjęcie nie przjdzie przez te wszyskie deformacje, to nie może być dobre?

Deepforest dołączył
15.02.2006

Deepforest 13:49 | 30.06.2007

Marku zanim odniosę się do twojej propozycji jeszcze dwa zdania do Rene. Rene w ostatniej swojej wypowiedzi wziąłeś tylko niewielką frazę z mojego posta, całkowicie oderwaną od kontekstu, i dorobiłeś do tego cały elaborat w mocno agresywnym tonie. Zrobiłeś to celowo czy naprawdę nie zrozumiałeś treści?
Nie wydaje mi się abym rzucał jakieś oszczerstwa bo do kłamstwa sam już się przyznałeś na forum, a odnośnie wyjaśnień o problemie z kontami to już zostało obiektywnie ustalone, że to nie ma związku z podwójnym ocenianiem. Nie bardzo więc rozumiem o co Ci chodzi i skąd ten atak na mnie. Piszesz, że chcesz mnie przekonać do siebie, ale czym, atakując mnie?
Teraz jeśli chodzi o propozycję Marka to myślę, że jest to wykonalne. Możliwe, że masz rację, że takie spotkanie wiele wyjaśni... można sprobować, dlaczego nie... czasem warto na sprawę spojrzeć z innego punktu widzenia, a ponieważ zdanie Marka jest obiektywne, bo patrzy na to wszystko z boku to uznaję, że jego propozycja ma sens.
Pozdrawiam

polacoloco dołączył
27.06.2007

polacoloco 00:55 | 28.06.2007

siegnij po podrecznik fotografii, z niego sie duzo nauczysz.
jezeli uwazasz, ze Twoje zdjecie "wulkany" jest takie doskonale, zapodaj linka na forum, np pl.rec.foto i popros kolegow fotografow o ocene.
moze wtedy ci sie klapki otworza.

mnie sie nie chce dyskutowac z Toba, bo widze, ze jestes zaslepiony i prawdopodobnie zakompleksiony na punkcie swoich prac.

ja wrzucilem tu swoje zdjecia, przede wszystkim po to, by zaprezentowac miejsca. ale zauwazylem tutaj chorobliwa fobie klasyfikacji zdjec i niechec do przyjmowania krytyki.
dzisiaj wrzucilem tu swoje zdjecia po raz pierwszy i ostatni.
nie zamierzam brac udzialu w tym wyscigu szczurow.

marek.kos dołączył
29.01.2007

marek.kos 01:21 | 28.06.2007

Najmocniej przepraszam! Nie wiedziałem, że jesteś taki wrażliwy. Masz naprawdę dobre zdjęcia (większość) ja sam kilka z nich wysoko oceniłem, nawet między innymi po oglądnięciu tych zdjęć podjąłem decyzję o wyprawie do Patagonii w listopadzie lub styczniu. Nie odchodź stąd!
Moje zdjęcia już tak długo były na pierwszych miejscach, że czas na zmianę. Może teraz twoje tutaj się znajdą? Kiedy oceniłeś moje zdjęcie i wymieniłeś wszystkie możliwe wady jakie tylko może mieć zdjęcie, poprosiłem cię o objaśnienie tych wad, a ty tak zareagowałeś. Myślałem, że się czegoś nauczę od ciebie, a ty nie odpowiedziałeś na żadne z moich pytań. Proszę zostań i udziel mi jakichś rad aby moje zdjęcia mogły dorównać twoim. Tutaj się dyskutuje, a nie tylko czeka na okrzyki zachwytu.

polacoloco dołączył
27.06.2007

polacoloco 02:17 | 28.06.2007

odebralem twoje pytania jako wysmiewanie sie ze mnie.
nie obrazam sie tylko nie lubie przepychanki slownej. szkoda na to czasu.

jezeli chcesz by twoje zdjecia byly lepsze, dawaj je do oceny ludziom ktorzy zajmuja sie fotografia na codzien. zobaczysz jak duzo musisz poprawic.
ja wrzucam swoje zdjecia na forach, gdzie dostaje kompleksow gdy widze co ludzie prezentuja. ale jest to swietna szkola dla mnie.
staram sie analizowac dlaczego to zdjecie mi sie podoba, jak zostalo skadrowane, jak przedsatwione swiatlo, jak sfiltrowane.
co jest tematem zdjecia i jak to zostalo przedstawione.
np moje zdjecie chinskich dzieci zostalo zrobione na malej przeslonie. tematem glownym mial byc chlopczyk, ktory wlozyl prawie glowe do mojego obiektywu. dlatego glebia ostrosci w tym zdjeciu jest taka mala.
inne zdjecie, np dwoch poteznych granitowych wiez, zostalo zrobione na waskim otworze obiektywu a drzewa, posrod ktorych stalem, wykorzystalem jako naturalne ramki. musialem oczywiscie skorygowac pomiar swiatla by otrzymac tylko kontur drzew a nie ich szczegoly.

ja sie ciagle ucze. podpatruje zdjecia innych i je analizuje.
prosze swoich kolegow fotografow o konstruktywna krytyke.

nie wiem jaki aparat uzywasz czy tez obiektyw, ale naprawde gdybys to zdjecie wulkanow zrobil obiektywem staloogniskowym nikona czy canona, np klasa L, padl bys na ziemie z wrazenia.
dlatego ja obencie zbieram pieniadze na 17-55/2.8 nikona, ktore podobno ostrzy jak zyletka.

no dobrze, jezeli chodzi o moje wrazenie twojedo zdjecia wulkanow, to przyznaje miejsce jak i warunki doskonale.
na twoim zdjeciu pokazales dwa stozki i unaszace sie do gory biale chmury. one sa w wiekszosci kadru, czyli mozna by rzec glownym motywem zdjecia. ale niestety slabo przedstawione. gdybys np uzyl filtru polaryzacyjnego, uzyskalbys swietny kontrast - niebieskie niebo i piekne kontrastwe biale chmury.
zdjecie bym przyciemnil, bo prawa strona za bardzo przeswietlona, chociaz w przypadku robienia zdjec bialych, powierzchni wiekszosc zdjec wychodzi za ciemna. widocznie za bardzo skorygowales czas naswietlania.
zobacz jak by ono wygladalo gdybys ucial je w 1/3 u gory i zrobil z niego panoramke. szeroko rozlozone stozki, szeroka powierzchnia lodowca moglaby sie dobrze komponowac z mniejsza iloscia chmur.

to tak na szybko.
poza tym patagonie polecam jak najbardziej. pamietaj tylko nie spiesz sie tam, bo jest to jeden z najgorszych regionow jezeli chodzi o warunki atmosferyczne, a dokladnie wiatr.
jezeli zwolnisz i dasz szanse naturze, odplaci ci sie takimi ujeciami, ze nie bedziesz wiedzial jak pstrykac , co pstrykac i kiedy przestac :)
pozdrawiam.

malgoskak dołączył
23.04.2007

malgoskak 15:07 | 28.06.2007

Ja też polecam Patagonię, ale jeśli mogę coś doradzić, to listopad to za wcześnie. Idealne miesiące to styczeń-luty. Jest to wysoki sezon, ale w sumie nie ma tam tak dużo ludzi. A jest to rejon, gdzie warunki pogodowe są bardzo istotne i szkoda byłoby jechać i nic nie zobaczyć (nie mówiąc o robieniu zdjęć) z powodu mgieł, deszczu, czy wiatru, kiedy trudno utrzymać się na nogach. Poza tym są tam głównie lasy liściaste (drzewa podobne do buków), które tracą liście na zimę, no i jest tam dużo kwiatów, które pewnie mają też dość krótki okres wegetacji. Pingwiny też są w tym czasie.

sandron dołączył
07.06.2007

sandron 09:45 | 28.06.2007

Witaj!
Masz naprawdę fajne fotki i nie zważaj na uwagi "profesjonalistów-zazdrośników".Pokazuj nam wszystkich swoje zdjęcia,bo są bardzo ciekawe - moja opinia i mam nadzieję,że znów ktoś mnie nie skrytykuje za swoje zdanie!
Lubię przeglądać zdjęcia z różnych zakątków świata i oceniam je wyłącznie według własnego uznania.Więc "polacoloco" czekamy na kolejne zdjęcia i pozdrawiam!

marek.kos dołączył
29.01.2007

marek.kos 10:30 | 28.06.2007

Jeśli chodzi o elektroniczne przetwarzanie zdjęć, to widzę, że ty właśnie przechodzisz tę fascynację, ja to już mam za sobą. W tej chwili wolę zdjęcia bardziej naturalne, ale to oczywiście rzecz gustu. Wprawdzie nie jestem z zawodu fotografem ale pracuję w branży fotograficznej i zajmuję się zawodowo pisaniem programów sterujących minilabami i przetwarzającymi zdjęcia. Tak więc dysponuję nie tylko możliwościami jakie daje na przykład Photoshop, ale mogę sobie wymyślić jakiś swój efekt i napisać program, który to zrealizuje na poziomie pikseli. Ponieważ stykam się z tym na co dzień, nie jest to dla mnie już tak atrakcyjne. Moim osiągnięciem zawodowym jest to, że przez ostatnie 2 lata co miesiąc latałem do Szanghaju i doradzałem chińczykom i dopiero po dwóch latach zdołali "rozgryźć" mój program i go skopiowali. Teraz już nie latam do chin. Jeśli chodzi o sprzęt, to na razie mam "amatorskiego" Nikona Power Pro Shot 1. Właśnie się przymierzam do zakupu D80 z obiektywami 18-135 i 70-300. Wiem, że D200 ma większe możliwości, ale ponieważ dużo podróżuję i zawsze cały bagaż zabieram na pokład samolotu, więc liczy się każdy zaoszczędzony gram. Może ty lub ktoś tutaj ma taki zestaw i mógłby podzielić się wrażeniami jak to się zachowuje w praktyce?

marek.kos dołączył
29.01.2007

marek.kos 10:42 | 28.06.2007

Polacoloco! entiento tu nick. De verdad estas aunque un poquito loco? No te ofendas por mis bromas.

polacoloco dołączył
27.06.2007

polacoloco 16:30 | 28.06.2007

poczytaj moje blogi to sie dowiesz "porque" :)
jak napisalem pod jednym swoim zdjeciem, spedzilem prawie poltora roku w argentynie z czego rok w samej patagonii. Polaco Loco powstalo po miesiacu pobytu i zawsze za mna chodzilo :)
w styczniu tam ponownie wracam.

polacoloco dołączył
27.06.2007

polacoloco 17:02 | 28.06.2007

jezeli chodzi o aparat.
z uwagi na trudne warunki w ktorych czsto sie znajduje (np wspinaczka skalna czy lodowa), lustrzanka nie ma szans by znalezc sie w plecaku wyprawowym.
mam ze soba malego kompakta, ktory miesci sie w kieszeni i ma mozliwosc ustawien manulanych.
ostatnio byl to canon powershot a620 (ale sie zuzyl po spotkaniu ze spadajacym kamieniem).
na kolejna wyprawe planuje zakup juz dwoch aparatow.
malego kompakta (mysle o leica, z uwagi na szeroki kat i doskonala jakosc)
oraz nikon d200 + nikkor 17-55/2.8.
ten duet powinien zaspokoic moje wybredne gusta odnosnie jakosci.
niestety popularne kompakty maja to do siebie, ze trudno osiagnac jakosc, ktora by sie uzyskalo za pomoca wspomnianego przeze mnie zestawu nikona.
dlatego photoshop daje mi szanse na uzycie filtra (ocieplajacego, ktory normalnie zalozony bylby na obiektywie), poprawienia kontrastu (przy lustrze moglbym uzyc polara), ewentualnego wyostrzenia czy tez zlikwidowania szumow (przy lustrze mam lepsza matryce i lepsze szklo).
poza tym robienie na plikach RAW pozwoli mi na wstawienie poprawki temperatury barwowej po zrobieniu zdjecia w odpowiednim programie (zaoszczedzi to czas na wstukiwanie odpowiednich danych do aparatu)

wczesniej uzywalem nikona f801s oraz f90x oraz slajdow velvia i provia. ekonomia zdjec kazala mi przejsc na cyfre.
mialem tez nikona d1 + 35-70/2.8 oraz 70-210/2.8 i wiem co znaczy doskonale szklo i ostrosc jak zyleta. stad tez powrot do dobrych, ostrych zoomow (ciezko kadrowac na scianie czy lodowcu stalka :)

ja tez pracuje jako edytor, mozna by rzec SEMI-PRO.
z reguly zdjecia/miejsca przedstawiam takimi jaki byly gdy je fotografowalem, ale zaczalem tez traktowac fotografie jako sztuke (z ktorej zrozumieniem zawsze mialem problemy) i wtedy "tworze" cos zupelnie innego - ale to juz raczej "sztuka" niz fotografia.
np zdjecia z meksyku, staralem sie przedstwic w formie B&W, z duzym szumem, gdyz piramidy te naleza do najstarszych na swiecie.
ciekawym tez jest uzycie filtry podczerwieni, itp.

zdjecie, gdzie tylko namiot zostal w kolorze jest zdjeciem dla firmy produkujacej namioty. przedstawia ich namiot na lodowcu kontynentalnym pod zachodznia sciana cerro torre (niestety zakrytego chmurami).

sa zdjecia, na ktore fotografowie beda prychac, ze cukierkowate, ale zupelnie inna grupa widzow, bedzie chciala, np. je powiesic w swoim biurze turystycznym na scianie.

co do twojego zestawu d80 + zoomy.
widzialem w akcji d80. jest to dobre body.
co do szkiel.
stalki sa najlepsze jakosciowo (ostrosc, jasnosc, itp)
18-135 slyszalem, ze jest dobry w swojej klasie, ale nie oczekuj jakosci stalek czy bardzo dobrych zoomow.

PS za chinami tesknie, mysle ze jak zerwe z patagonia do wroce do swojej starej milosci :)

ts dołączył
09.01.2007

ts 16:40 | 28.06.2007

d80 wcale nie ustępuje d200 (np.ta sama matryca) ale nie warto aż tyle dawać za większą szybkość aparatu- takie jest moje zdanie; co do 70-300 odradzam, chyba że dadzą Ci w kicie free- kiepskie światło, kiepska ostrość, nadaje się tylko do krajobrazów przy bardzo dobrym świetle i to do ok 100, bo dalej rozmywa :(

polacoloco dołączył
27.06.2007

polacoloco 17:04 | 28.06.2007

d200 ma magnezowy szkielet i dodatkowe uszczelnienie, przydatne w trudnych warunkach.
ja z tego wzgledu decyduje sie na ten korpus.

malgoskak dołączył
23.04.2007

malgoskak 19:32 | 28.06.2007

Wybacz, że się włączyłam, nie wiedząc ile czasu zamierzasz tam spędzić. Lepiej Ci doradzi polacolloco, który ma większe doświadczenie.

gusika dołączył
22.12.2006

gusika 10:12 | 13.08.2007

mam dokladnie takie samo wrazenie, tyle ze np w moich zdjeciach zlym chochlikiem postanowil byc WOYTEC, boi sie chyba o nagrode:)

franc81 dołączył
05.08.2007

franc81 13:42 | 13.08.2007

Jeden z użytkowników tego portalu wprawdzie nie ocenił mojej fotki, ale napisał że to chłam...Nie bardzo rozumiem, bo uważam że fotka jest przyzwoita, to po pierwsze, a po drugie, przydałoby się koledze trochę kultury. Niektóre zdjęcia, zwłaszcza te, które raczej nie podobają mi się, pozostawiam bez oceny i komentarzy. Nie zamierzam pluć jadem na wszystko i wszystkich. I na koniec jeszcze prośba do admina - jeśli ktoś obraża, a nazwanie mojej pracy "chłamem" godzi bezpośrednio we mnie, to chyba powinno się coś z tym zrobić. Co? To już admin powinien wiedzieć...Aha i jeszcze jedno - kiedy patrzę na oceny niektórych użytkowników, to mnie wiem czy mam płakać, czy się śmiać (nie mówię o swoich fotkach, tylko ogółem). Dałem kilka ocen, ale widzę, że ta zabawa przestaje być fajna. Więcej oceniał nie będę. Pozdrawiam.

12250 dołączył
21.06.2005

12250 15:13 | 13.08.2007

Już myślałem, że do mnie "pijesz". Napisałem komentarz pod Twoim zdjęciem (akurat tym feralnym) ale był on raczej w tonie żartobliwym. Ja nie pochwalam żadnych treści wulgarnych (takie też tu bywają!) ani takich, które godzą w czyjeś dobre imię. To świadczy, niezbyt dobrze, o ich autorach. Epitet "chłam" jest dosyć łagodny jak na tutejsze zwyczaje, a mimo to "franc81" oburzył się. Ma rację! Nie używaj zwrotu: jeden z użytkowników tego portalu", a napisz wprost. Twoje zdjęcie (15472) nazwał chłamem "wiatr 1".

gusika dołączył
22.12.2006

gusika 15:19 | 13.08.2007

Staram sie byc obiektywna. Oceniam generalnie tylko te zdjecia ktore mi sie podobaja, ale isc na ilosc a nie jakosc to juz chyba przesada, nie wiem czy ponagliła go chec otrzymania przewodnika (gdybam), ale zdjecia jakie zaprezentowal po prostu mniei przerazily .one nawet w skali wg mnie sie nie miescily (patrz zdjecia na ktorych widac czesc samochodu w kadrze, Bialy Dom zza krzaka, kawalek trawy wysuszonej...). Porownujac wykadrowane slabsze zdjecia doszlam do wniosku ze przy najlepszym optymizmie sa lepsze. Stad moze ocena chochlik.
Ale w tym temacie juz milkne, bo zarzenowana jestem.

12250 dołączył
21.06.2005

12250 14:56 | 13.08.2007

Nie będę nikogo ganił ani chwalił tym razem, bo morze słów wylałem na ekran opisując te zagadnienia. Jestem ciekawski więc przeglądnąłem Twe zdjęcia: to do "gusika". Jesteś niesprawiedliwa. Zaprezentowałaś 30 zdjęć, z których "WOYTEC" ocenił 29. Przyznał generalnie "3" lub "4", a w czterech przypadkach dał "2". To są te "złe chochliki"? Moim zdaniem to nieco zawyżone oceny.

franc81 dołączył
05.08.2007

franc81 15:30 | 13.08.2007

Oceniasz tylko te zdjęcia, które Ci się podobają? To dlatego wystawiłaś mi tyle "dwójek"?? Chyba że to w Twoim słowniczku dobra ocena...Pozdrawiam.

franc81 dołączył
05.08.2007

franc81 15:31 | 13.08.2007

Powyższy post skierowany do gosika.

gusika dołączył
22.12.2006

gusika 16:47 | 13.08.2007

Franc: "gusika".
Owszem dalam Ci takie oceny . Ostatnio wrzucane byly takie zdjecia do galerii ze wlosy deba mi stanely. Jako osoba zainteresowana podrozami, szukam w zdjeciach przekazu i zachety do dalszych podrozy, pasji. W zdjeciach da sie to wyrazic.
Mysle ze po to ma sluzyc galeria. To moja prywanta ocena.
Przede wszystkim ocena nie moze sluzyc odwetowi za slaba ocene, checi dokopania itd.....upustowi negatywnych emocji.
W zdjeciu zwaracam uwage na kadrowanie, zestaw kolorow, przemyslane kadry, walory artystyczne, przyrodnicze, podroznicze. Staram sie nie wrzucac wszystkich fotek jakie zrobilam podczas podozy, bylo ich np ostatnio 750, niektore oceniam sama, przed i staram sie byc samokrytyczna, nie wrzucam na forum. Oczywiscie moja ocena moze byc bardzo indywidualna i to co podoba sie mnie, moze nie podobac sie innym. Badz moja samoocena moze byc zawyzona.
Wrzucajac zdjecie staram sie opowiedziec choc kawalek historii z mojej podrozy.
Bardzo zle oceny maja byc w moim odczuciu taka lapmka i sygnalem: "prosze postaraj sie bardziej, bo wydaje mi sie ze tak nie bylo":) pozdrawiam Cie i czekam na zdjecia Twoje. Nie przejmuj sie tak tymi ocenami.

12250 dołączył
21.06.2005

12250 17:15 | 13.08.2007

"Gusika" widzisz jak bardzo należy dbać o dobór słów nim coś się napisze. Jedno nieopatrzne sformułowanie i robi się "burza szklance wody". Ja też niekiedy dam 1 lub 2 by autor zdjęcia opamiętał się. Generalnie zgadzam się z Twymi przemyśleniami na temat zdjęć i oceniania. Akurat zdjęcia "franca81" nie są aż takie złe. Może troszkę zaniżyłaś oceny ale to Twe subiektywne odczucie i masz do tego prawo. Nie sprzeczajcie się. Chciałaś stanąć po tej samej stronie barykady, a wylądowałaś po przeciwnej.
Jeszcze taka uwaga. Nie sugerujcie, że gra toczy się o jakiś przewodnik wart kilkanaście złotych. Chyba już wszyscy zdążyli zauważyć, że dla niektórych zdecydowanie ważniejsze jest chęć pokazania się. Im przyświecają myśli: "Niech dowiedzą się gdzie byłem, niech zazdroszczą; niech zobaczą jaki jestem wspaniały, jakie zdjęcia robię.". To jest chore, to typowy wyścig szczurów. Należy współczuć i zostawić ich sam na sam z tymi problemami.

franc81 dołączył
05.08.2007

franc81 19:20 | 13.08.2007

Zgadzam się z Wami. Ja też, droga Gusiko, robię mnóstwo zdjęć podczas wyprawy, a zamieszczam tylko te, które najbardziej PASUJĄ DO RELACJI i odzwierciedlają to, o czym piszę. Oczywiście każdy może ocenić fotkę na swój sposób, ale jeśli dane zdjęcia ma całą paletę ocen, od 1 do 5, to jest to dla mnie trochę dziwne. Obecnie szykuję się do zamieszczenia kolejnej relacji i zdjęć z nią związanych. Fotek nacykałem około 200, a na portalu pojawi się pewnie koło 20. Jeśli się komuś spodobają, to spoko, jeśli nie, to płakał nie będę. Nie jest dla mnie istotne, jakie oceny wystawi mi ktoś postronny, bo wcale nie muszą one odzwierciedlać rzeczywistości. P.S. Relacje i zdjęcia nie zamieszczam po to, żeby inni mi zazdrościli lub żeby się komuś pokazać, lecz przede wszystkim dla znajomych, którzy mają chęć poczytać i pooglądać. Z mojej strony temat jest zamknięty. Pozdrawiam.

12250 dołączył
21.06.2005

12250 23:35 | 13.08.2007

Franc81 - akurat Ciebie nie miałem na myśli pisząc o "wyścigu szczurów"! Również pozdrawiam. :)

WOYTEC dołączył
31.07.2007

WOYTEC 20:33 | 15.08.2007

Niesamowite!!! - w zasadzie nie wiem od czego zacząć…
Przychodzi mi do głowy kilka epitetów na to co się tutaj dzieje ale wypowiem się szerzej - żeby wszyscy zrozumieli i żeby być może zakończyć dyskusię:))) – (w co wątpię)
Na stronę trfiłem przypadkiem kilka tygodni temu planując wyprawę do Chin i Tybetu... Bardzo spodobała mi się forma: zdjęcia, reportaże, opisty wypraw itp. czad:):) po pracy przy drinku - relaxik....
Dzisiaj też przypadkiem wpadł mi w oko temat z 63 wpisami:) :) :) wow!!! - przeczytałem kilka pierwszych, kilka środkowych i ostatich wpisów - i już nawet nie chce wiedzić czy byłem bohaterem jakiegoś z nich…
Niestey błędnie myślałem, że ludzie odwiedzający tę stronę kierują się innymi - bardziej "wzniosłymi" wartościami... Chociaż nie wątpię że część z was na pewno tak. Tak samo jak pewnie bawi was i irytuje to co czytacie na forum pod tym tytułem:)
W zasadzie to śmiać mi się chce i współczuć jednocześnie. Powstrzymam się od wystawiania diagnozy (co poniektórym) nie ma sensu… chyba…
Smieszy mnie i irytuje tyle złości zawiści, obłudy i hipokryzji - chociaż - może niektórych z was bawi:)
Osobiście jak już pisałem wcześniej strona bardzo mi się podoba i w zasadzie odpoczywam przeglądając wasze zdjęcia czytając reportaże i wypowiedzi.
Jednak zamieszczając zdjęcia do publicznej oceny - należy moi drodzy liczyć się z krytyką. A zaniżanie ocen- co to jest???
Skala 1-5 nigdy nie będzie sprawiedliwa biorąc pod uwagę jakość wystawianych zdjęć.
Jeżeli ktoś specjalnie zaniża ocny - no to o kim to świadczy???
Wydawało mi się na początku, że trafiłem na ciekawą stronę gdzie można w miarę swobodnie porozmawiać o podróżach, podzielić się wrażeniami i tak dalej i tak dalej... o dziecinadzie nie miałem pojęcia…
Aha - jeszcze coś mi się przypomniało - czytałem o jakimś wyścigu szczurów - dla czego????
dla przewodników za 50 pln??? Śmiać mi się chce -( i jeszcze raz) - nie wiem czy ktoś sugerował abym w nim brał udział - chociaż będąc na miejscu pierwszym w TOP UŻYTOKWNIKACH SIERPNIA (brzmi jak miss playboya:)) nie jest to wykluczone. Nimniejszym:))) chciałbym powiadomić admina, że dobrowolnie:) rezygnuję z jakichkolwiek nagród, które kiedykolwiek mogłyby być mi przyznane- ponieważ nie jest moim celem ( z całym szacunikem _ adminie:) ) zdobycie przewodnika – a dobra zabawa…
- na koniec. Zeby nie było wątpliwości - oceniam zdjęcia dlatego, że je wystwiliście do puplicznej oceny - kieruje się róznymi kryteriami nieukrywając, że bardzo ciężko jet je ocenić obiektywnie - niemniej staram się jak mogę…

trochę mi szkoda i trochę to żałosne - wypowiadać się na tak banalny temat - cóż - jak widać podróżnik też człowiek

Pozdrawiam życząc setek przewodników dla ambitnych:) - i nie zapomnianych przygód dla podróżników.

Wojtek

12250 dołączył
21.06.2005

12250 21:11 | 15.08.2007

Bardzo rozsądnie napisane! Szkoda, że nie wszyscy myślą podobnie. Pozdrawiam.

gusika dołączył
22.12.2006

gusika 13:55 | 17.08.2007

Przyszlam na ta strone szukajac cennych informacji o Dominikanie, znalazlam, zostalam zadowolona formula www, wybieram sie do Azji- szukam informacji na forum, znalazlam. Chcialam sie podzielic spostrzezeniami ujetymi na fotach.
Postanowilam dodac pare zdjec i ocenic kilka.
Jedno nieopatrzne sformułowanie i zrobiła się "burza szklance wody"- coz wypadaloby stwierdzic- prawda to.
Jesli kogos urazilam, to przepraszam. Wiecej w dyskusji na temat oceniania nie mam ochoty brac udzialu, bo nieopatrznie zrozumiana zostalam.
Zamierzam jednak aktywnie uczestniczyc w forum, bo jest mi ono przydatne. Pozdrawiam globtroterow i Ciebie Woytku (ps. prv nie olalam i odpowiedzialam na Twojego maila)

WOYTEC dołączył
31.07.2007

WOYTEC 23:52 | 17.08.2007

dziękuję za pozdrowienia - jednak chyba nie za bardzo zrozumiałaś mojego maila?:):) nieważne:) - oceniaj zdjęcia - to Twoje prawo, stawiaj 1 i krytykuj jeśli na to zasługują,nie zapominaj jednak o dobrych manierach i spróbuj kierować się emocjami w ocenie (to tylko zdjęcia:):) ... aha no i nie zapominaj o słowach do odszukania..:):) Pozdraiwam Wojtek

WOYTEC dołączył
31.07.2007

WOYTEC 23:53 | 17.08.2007

nie kierować - znaczy:):):)

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 00:54 | 30.08.2007

WOYTEC powineneś zostać politykiem! głosisz takie piękne idee, a zupełnie co innego robisz. piszesz o krytyce, ale jej jakoś nie widać z wyjątkiem wystawionych ocen 1 i 2. może masz problemy z pisaniem?

WOYTEC dołączył
31.07.2007

WOYTEC 01:24 | 30.08.2007

już to komuś radziłem ale Tobie też się przyda - zajrzyj do słownika i odszukaj słowa hipokryta... naucz się znaczenia.
Piękne idee?? nie rozumiem - i nie robię niczegi innego - bardzo się trudno roznawia z osobami które nazywamy określeniem, które wyżej wymieniłem... ocen 1.2 kolego z reguły wystawiam lepsze oceny, nie pamiętam jaka jest moja średnia wystawionych ocen - niemniej gdyby nawet była bardzo niska mam do niej prawo. Tak jak ci pisałem w komentarzach powinieneś skupić się na robieniu leszych zdjęć:)))) no i przyjmować krytykę z pokorą... jeśli to problem to ja mogę pomóc:)

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 01:36 | 30.08.2007

"lecisz" z masowym wystawianiem komentarzy. wystawiasz mi nieskie oceny przy zdjęciach, które uważam za dobre, a potem czepiasz się że mam do ciebie za to pretensje. nie byłoby sprawy, gdybyś napisał za co takie niskie oceny. pierwszy konkretny komentarz z twojej strony po wielu prosbach i grozbach. dzieki

WOYTEC dołączył
31.07.2007

WOYTEC 01:49 | 30.08.2007

ubliżasz mi kolego - ale cóż - na zdrowie:):):)- rzadko komentuje zdjęcia, głównie te które zrobiły na mnie jakieś wrażenie. co to znaczy czepiam- ludzie naprawdę bo aż mi się nie chce tracić czasu... kto zażądał wyjaśnienia??? kulura, dobre maniery i wychowanie, pokora i zdolność do kompromisu kolego................... lamik ja się tu dobrze bawię i w zasadzie nie obchodzi mnie czy to się komuś podoba , staram się być obiektywny, chociaż pewnie mogłem kogoś urazić oceną, niemniej wychodzę z założenia, że to strona dla podróżników, dla ich wzajemnej zabawy relaxu, a nie sprzeczania się i płakania o lepszą oceną. nie chce mi się już dalej pisać - pisz co chcesz - chociaż chcoałbym żebyś przemyślał to co napisałem...

kakabliblak dołączył
03.08.2007

kakabliblak 02:42 | 10.09.2007

A ja myślałem, że to forum dyskusyjne podróżników a nie pieniaczy fotografików.

Po co zdjęcia robimy i po co je publikujemy? Dla oceny 3,42 lub 4,07....
czy nie sam sens dzielenia się tym co przeżyliśmy i co widzieliśmy jest tu najistotniejszy? Nikt chyba nie pojechał na safari po to żeby dostać jakąś ocenę za swoje zdjęcia....
Sposób oceny zdjęć jest, delikatnie mówiąc, bardzo niedoskonały, bazuje na uczciwości oceniającego a z doświadczenia wiem, że większość rzeczy, które bazują na uczciwości ludzkiej nie działa (czego dowodem są powyższe wypowiedzi). Może lepiej przestać oceniać ale dalej dzielić się przeżyciami zamieszczając tu fotografie.
Pozdrawiam wszystkich podróżników!

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2023 Globtroter.pl