Forum dyskusyjne

informacje o Iranie

kategoria podróże po ¶wiecie

MichalPrzybylski doł±czył
05.04.2012

MichalPrzybylski 04:09 | 29.04.2012

Na lotnisku i tak odpada bo nie sprzedadz± biletu bez kodu z MSZu.

Strona faktycznie nie działa.

Pozostaj± agencje (ok. 30 euro za po¶rednictwo):

www.key2persia.com
www.iranianvisa.com

Z kodem do ambasady i wiza w 1 dzień. Na cało¶ć najlepiej zarezerwować sobie 3 - 4 tygodni. Turcja - Trabzon. Kilka osób, które znam dostało tam wizę za 80 euro w jeden dzień bez zbędnych formalno¶ci. Tyle, że poznałem ich po irańskiej stronie więc nie mam pojęcia jak wygl±da odsetek odrzuconych wniosków.

Pozdrawiam gor±co

zgłoszone do moderacji

maski@buziaczek.pl doł±czył
12.01.2012

maski@buziaczek.pl 18:26 | 28.04.2012

dzięki za informację mam jeszcze jedno pytanie dotycz±ce wizy za cholerę nie mogę się dostać na stronie MSZu Irańskiego na stronę gdzie się wypełnia formularz. jak to zrobić najszybciej i najłatwiej? i czy nie lepiej zdobyć wizę w Turcji i jak to tam wygl±da? lotnisko odpada chciałem drog± l±dow± się dostać.

zgłoszone do moderacji

MichalPrzybylski doł±czył
05.04.2012

MichalPrzybylski 16:23 | 28.04.2012

Hejka,

To tak,

1. Najtaniej oczywi¶cie autostopem ;-).
2. Nocleg - patrzyłem tylko jak wygl±da baza w Tabriz. ¦rednio, za pokoje w dormach płaci się ok. 5 dolarów. Ale Couchsurfing jest ¶wietnie rozwinięty. Opłaca się również wzi±ć namiot. Noclegi w parkach s± jak najbardziej legalne i bezpieczne. Parki to wła¶ciwie takie darmowe pola kempingowe (bior±c pod uwagę cał± infrastrukturę). Bardzo często, obcokrajowcy dostaj± ofertę noclegu od przypadkowo poznanych Persów. Nie wypada odmawiać, gdyż tak najlepiej można poznać ich kulturę, obyczaje i styl życia.
3. Transport w Iranie - najlepiej autostop; póĽniej poci±g (tam gdzie dojeżdżaj± tory), autobus, zbiorowe taksówki - jest bardzo tanio
4. Jedzenie to tak 2 do 3 dolarów dziennie.
5. Gotówka - cóż.... tak by było bezpiecznie, z zapasem, przy płatnych noclegach i płatnym transporcie, ja bym polecał rezerwować ok. 20-25 dolarów na dzień. Ważne żeby wła¶ni wzi±ć gotówkę bo nie ma żadnego sposobu na wypłacenie pieniędzy z konta/czeków podróżnych/itp.

Więcej info o Iranie możesz znaleĽć u mnie:

www.singlenomad.pl

w odpowiednim dziale.

zgłoszone do moderacji

maski@buziaczek.pl doł±czył
12.01.2012

maski@buziaczek.pl 12:38 | 28.04.2012

Witam! poszukuję informacji o Iranie ludzi którzy tam byli niedawno, którzy mog± mi w jaki¶ sposób pomóc. najbardziej interesuj± mnie ceny noclegu i wyżywienie? jak± gotówkę trzeba zabrać na miesi±c pobytu? jaki ¶rodek transportu jest najlepszy? jak można dostać się z Krymu do Turcji lub Gruzji najtaniej? za wszelkie informację z góry dziękuję

zgłoszone do moderacji

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], ję¶li jeste¶ nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl s± prywatnymi opiniami osób korzystaj±cych z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ć opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z pogl±dami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie w±tpliwo¶ci prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie tre¶ci reklamowych jest zabronione.

Jak dodać w±tek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy w±tek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). S± one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzaj± go wielokrotnie. Ciateczka mog± też stosować współpracuj±cy z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2026 Globtroter.pl