/ / > Chorwacja Czarnogóra Albania samochodem - potrzebne rady > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Chorwacja Czarnogóra Albania samochodem - potrzebne rady

kategoria podróże po świecie

FoxXyx dołączył
27.07.2012

FoxXyx 12:47 | 27.07.2012

Witam.
Planuję zwiedzić niedługo Chorwację, Albanię i Czarnogórę, jako że pomysł na Azję PŁD- Wsch nie wypalił tego lata. Nigdy się nie interesowałem Europą, zawsze ciągnęło mnie do Azji, dlatego nei mama duzej wiedzy o Bałkanach.
Ale do rzeczy.. potrzebuję informacji dot. ciekawych, godnych zobaczenia i najlepiej nieturystycznych miejsc w wymienionych krajach.
Chciałbym oczywiście też przeznaczyć trochę czasu na plażowanie i tutaj właśnie nie wiem gdzie się udać, by znależć jakieś ciche spokojne miejsce, myślałem o wybrzeżu Albanii.
W Czarnogóze natchnąłem się na miejsca Kotor, Park Durtmitor, Kanion Pivy, droga z Cetinje do Kotor .
W Albanii plaże w okolicy Dhermi, Himare, Lukove.
Chorwacja - tutaj chciałybym zobaczyć Jeziora PLitwickie i Park KRKA - wodospady, przy których można pływać.
Bardzo urokliwe wydają się Mostar i Mdjugorje w Bośni.
I tyle mi wiadomo. Aaa i jeszcze kwestia bezpieczeństwa i noclegów... podróż najlepiej niskobudżetowa, jest szansa nocowania na dziko w namiocie bez problemu? Ewentualnie w samochodzie przy stacji ? :)
Bardzo proszę o wyrozumiałość jeśli pytanie jest zbyt ogólne, ale nie mam po prostu tylu wiadomości o Bałkanach, to moja ostatnia szansa na wakacje;)

noroc dołączył
02.01.2007

noroc 22:23 | 30.07.2012

Błkany jak najbardziej nadaja sie do spania na dziko. Problem bedziesz miał przy adriatyku i zatoce kotorskiej w Albani możesz praktycznie na plazy.
Urokliwe jak dla mie miejsca w Czarnogórze Zatoka kotorska, przejazd z BiH na Niksic dolina rzeki Piva, mozna pokusić sie o przejazd wokół Durmitoru przejechac kanionem Tary . Kolejne punkty. Jezioro szkoderskie zachodnia częć, Stary Bar. Połudnoiwo wschodnia część kraju to inna czarnogóra za sprawą gór małych miast. Wybrzeze ładne ale strasznie zatłoczone. Albania północne brzegi piaszczyste troche zasyfione smieciami. półwysep Diviake taki sobie. Południe okolice Sarandy, Butrint miło wspominam. zwłaszcza zatoczki w malowniczej sceneri. O Albani powiem tak robi wrażenie ale jesli lubisz jeżdzić w nieco azjatyckim stylu. BiH z tego kraju pamietam głównie Sarajevo, okolice z wodospadami Skakavec i Kravica (ale to na wieczór jak jest nieco mniej turystów) niedaleko Medjugorie. Jesli lubisz wyzwania to polecam odszukać wieś Lukomir wioska słynie z silnej odrębnosci. Czasem jadąc szutrówką mozna spotkac oznaczenia Pazi Mine.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 23:12 | 30.07.2012

W Bośni nie tylko przy szutrówkach są ostrzeżenia o minach, generalnie zaminowana jest duża część południa i Hercegowiny (generalnie tak okolice wszystkich tych miast o których było głośno podczas wojny), wolna od min jest za to Serbska Republika Bośni (czyli część przy granicy z Serbią) - z Bośni polecam Blagaj, Pocitelj i Visegrad - poza tymi miejscami które sam wymieniłeś. W Albanii nastaw się na kiepskie drogi (średnia prędkość podróżna to 35-40 km), duża ilość kontroli drogowych. Polecam szczególnie Berat i Gjirokastrę

FoxXyx dołączył
27.07.2012

FoxXyx 09:46 | 31.07.2012

Wielkie dzięki za propozycje kolejnych miejsc.
Mam jeszcze pytanie odnośnie Chorwacji - moją uwagę przyciągneły Plitwickie Jeziora i Park Narodowy KRKA. Z powodu tłumów któe będą w Chorwacji o tej proze odpuściłem inne miejsca - czy to rozsądne podejście, czy może warto zahaczyć o coś więcej?
Trasę planuję i tak wzdłuż wybrzeża Chorwacji w jedną stronę, a później powrót przez Serbię bądź odwrotnie - sprawdzi sięt aka trasa?
I jeszcze pytanko odnośnie noclegów w Albanii, Czarnogórze.. czy nie lepiej zostać na polu namiotowym żeby ktoś miał oko na samochód? Bo tak na dziko to nieco obawiam się że mi go ktoś zawinie :)

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 10:36 | 31.07.2012

W Plitvicach nastaw się na tłumy ludzi, szczególnie w weekendy, może lepiej obstawić poniedziałek lub wtorek ? Pamiętaj, że w Chorwacji i Serbii autostrady są płatne

FoxXyx dołączył
27.07.2012

FoxXyx 13:27 | 31.07.2012

Dobry pomysł z poniedziałkiem. A odnośnie trasy - ma ktoś konkretne, może lepsze propozycje ? I czy w ogóle w Albanii i Czarnogórze jest bezpiecznie, czy może nie lepiej zrobić nocleg na polu namiotowym? Wolałbym z powrotem też wracać samochodem :)

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 14:08 | 31.07.2012

Wiesz okraść, to Cię mogą nawet w Twoim mieście rodzinnym. Nikt Ci nie zagwarantuje 100% bezpieczeństwa. Moje odczucia są takie, że jest tam znacznie bezpieczniej niż u nas. Pojechałem i wróciłem samochodem, żadnych problemów nie było

FoxXyx dołączył
27.07.2012

FoxXyx 14:14 | 31.07.2012

Oczywiście, zgadzam się z tym. Pytam dlatego bo planuję trasę omijając odcinki płatne, bo to byłby dodatkowy wydatek pewnie w ok. 60-100 euro. Polecasz taką opcję, czy raczej trzymać się autostrad?

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 14:23 | 31.07.2012

W Chorwacji właśnie omijałem płatne odcinki, w sezonie autostrada i tak jest zapchana, przez Serbię, jak chcesz wrócić (musisz oczywiście wybrać drogę) możesz wziąć boczne, ale są dość dobre, ale ruch też spory i przejeżdżasz przez centra miast, autostrada (która nie do końca jest autostradą) jest płatna i stale w budowie

biegnijmonikbiegnij dołączył
01.08.2012

biegnijmonikbiegnij 16:59 | 01.08.2012

a kiedy planujesz wyjazd? Dokładni taką samą wyprawę planowaliśmy na wrzesień ale niestety znajomi nie dostaną urlopu. Szukamy 2 miejsc w aucie:)planowalam mniej wiecej w 11 dniach się zmieścić. Pozdrawiam

Marek89 dołączył
07.08.2012

Marek89 01:01 | 07.08.2012

Hej, My natomiast wybieramy sie do Chorwacji (Dubrovnik) lub jeszcze niżej np. Albania:) koło 7 września. Mam juz pełne auto ale szukamy kogoś kto pojedzie drugim. Nie ustalalismy szczegółów więc jesteśmy otwarci na propozycje. Jedą razem z dziewczyną i znajomymi, wszyscy 21-23 lata, mam auto z LPG. moje gg 9825048

FoxXyx dołączył
27.07.2012

FoxXyx 14:55 | 07.08.2012

Bardzo chętnie, ale nam odpowiada gdzieś tak przyszły tydzień póki jeszcze są wakacje, u nas będą 4 osoby 18-23 lata.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl