/ / > Najpiękniejsze trasy piesze > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Najpiękniejsze trasy piesze

kategoria podróże po świecie

karpat dołączył
17.11.2014

karpat 19:16 | 27.12.2014

Może ktoś podróżuje pieszo? Interesują mnie propozycje ładnych tras pieszych, najlepiej takich, których przejście zajmuje od kilku dni do kilku tygodni. Propozycje tras w krajach innych niż Polska równie mile widziane :)

karpat dołączył
17.11.2014

karpat 19:18 | 27.12.2014

Chciałabym dodać, że interesują mnie trasy leśne, leśno-górskie, dzikie. Chciałabym się poczuć jak w świecie Tolkiena :D

Golik dołączył
06.02.2013

Golik 20:51 | 27.12.2014

Opowieści z Narnii były częściowo kręcone w Sudetach.
Druga skrajność to okolice Sejn, np. Żagary.

karpat dołączył
17.11.2014

karpat 11:06 | 28.12.2014

Dzięki serdeczne za polecenie :) Tak się składa, że w Sudetach mieszkam i znam te góry dość dobrze. Szukam nowych szlaków :)

Edgarek dołączył
16.08.2008

Edgarek 22:56 | 27.12.2014

>Chciałabym dodać, że interesują mnie trasy leśne, leśno-górskie, dzikie. Chciałabym
>się poczuć jak w świecie Tolkiena :D

Popatrz na Sierra dos Gredos w Hiszpanii. Tylko musisz brać pod uwagę fakt, że noclegownie tam to otwarte domki z cementowymi ławami, paleniskiem i wodą z potoku a część tras jest nieoznakowana (lub oznakowana przez turystów kupkami kamieni).

karpat dołączył
17.11.2014

karpat 11:08 | 28.12.2014

PS. Żagary zaraz wyszukam, dzięki!

karpat dołączył
17.11.2014

karpat 11:07 | 28.12.2014

Brzmi świetnie, wyszperałam co nieco w Internecie na temat tych gór i jest to obiecująca opcja, dziękuję :)

manni dołączył
24.06.2011

manni 11:18 | 28.12.2014

Jeśli lubisz dzikie odludne tereny to polecam Ci Skandynawię.
W Norwegii PN Hardangervidda to ogromny obszar, który przemierzać możesz pieszo lub dobrym rowerem. Noclegi w nielicznych schroniskach szałasach lub w namiocie. Ze sobą do plecaka zabrać musisz absolutnie wszystko co w drodze potrzeba. Zadnych sklepów, wygodnych hoteli.
Norwegia jest wspaniałym terenem do wędrówek. Sam tego nie robiłem ale wielu przemierza rowerem Norwegię aż do Nordkapp. Do tego jednak zwykły urlop to za mało.

Golik dołączył
06.02.2013

Golik 19:51 | 30.12.2014

Polecam się.
Zaletą regionu sejneńskiego jest też możliwość przejścia na Litwę i dalsze kontynuowanie wędrówki po Wileńszczyźnie.
Jak patrzę, że inni użytkownicy polecają zagraniczne szlaki, to też mam swoje dwa typy:
- Bułgaria - okolice Rylskiego Monastyru oraz okolice Wielkiego Tyrnowa.
- Rumunia - Transylwania - jednak dzicz totalna, trekking i pod namiot, ale np. zejście do miasteczka Drakuli (samej miejscowości nie zwiedzaliśmy, bo nas wystraszył plastikowy wampir i po uzupełnieniu zapasów uciekliśmy w góry) było tak cudne, że aż się nie chciało wierzyć, że tu mieszkał wampir.

karpat dołączył
17.11.2014

karpat 11:20 | 28.12.2014

Z urlopem dla mnie nie problem. O Skandynawi wiele słyszałam i choćby ze względu na zorze polarne, o których marzę od jakiegośc czasu, wybrałabym się właśnie w tym kierunku. Dzięki!

manni dołączył
24.06.2011

manni 11:25 | 28.12.2014

Gdyby kierunek Skandynawii Cię skusił, to polecam książeczkę Andrzeja Garskiego "Skandynawia. Parki Narodowe i rezerwaty przyrody"
Znajdziesz tam wiele praktycznych wskazówek jak zorganizować wycieczkę i czego możesz się spodziewać w poszczególnych parkach.

[konto usuniete] dołączył
09.02.2013

[konto usuniete] 11:45 | 28.12.2014

http://www.travelbit.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=29436&p=181440&hilit=szwecja#p181440
Fjällräven Classic 2014 - treking, to ponoć najlepsza w europir trasa trek, chodzą nawet dzieci

karpat dołączył
17.11.2014

karpat 20:58 | 28.12.2014

Stokrotne dzięki! Ta impreza brzmi wręcz fantastycznie!!!

janusz44 dołączył
13.02.2013

janusz44 21:48 | 28.12.2014

Na Korsyce jeździłem rowerem z ekwipunkiem. Piękne krajobrazy - choć lasów tam jest brak - jeśli zaś chodzi o roślinność, to w oczy rzuca się bogaty zestaw różnobarwnych kwiatów - szczególnie w miasteczkach mieszkańcy ubarwiają swoje posesje kwiatami. Kiedy zbliżasz się do miasteczka, to już na kilka kilometrów przed, szlaki komunikacyjne - szosy wysadzone są kwietnymi krzewami. Trzeba dodać, że z chwilą przybycia na wyspę czuje się zapach makkai i ten intensywny zapach towarzyszy do chwili, kiedy wyspę opuszczasz. Jak wspomniałem na początku, wyspę przemierzałem rowerem. W czasie jazdy mijałem turystów pieszych, którzy prawdopodobnie przemierzali wyspę wokół. Jest na wyspie słynny pieszy szlak górski GR20, którego walory można poznać ...jak też ciekawostki całej wyspy, w internecie. Życzę powodzenia w wyborze ładnej trasy pieszej.

janusz44 dołączył
13.02.2013

janusz44 22:07 | 28.12.2014

Jeśli zainteresują Ciebie wyspy szwedzkie - Olandia, Gotlandia i mała wyspa Faro, leżąca tuż koło północnej części Gotlandii, skąd co chwilę kursują darmowe promy, to także warto te wyspy zwiedzić. Piękne lasy, formacje skaliste u wybrzeży wysp zwane raukarami, mnóstwo muzeów, niemal w każdej miejscowości. Na wyspie Faro zamieszkiwał słynny reżyser filmowy S. Bergman. Funkcjonuje tam dość okazałe muzeum tego reżysera. Dodać warto, że Szwecja jest jedynym krajem w Europie, gdzie można biwakować w dowolnie wybranym miejscu. Choć wyspy szwedzkie leżą w północnej części Europy, to posiadają one niezwykle łagodny klimat i są silnie nasłonecznione i nierzadko można tam spotkać roślinność śródziemnomorską, a na nieodległej wyspie Bornholm, szczególnie są widoczne i odczuwalne walory tego klimatu, pomijając temperaturę, oczywiście.

pawlo77 dołączył
28.12.2014

pawlo77 22:53 | 28.12.2014

W PoLsce polecam Ci Przejście z Szczawnicy do Czech, okolice Ustrzyk Dolnych . Skandynawia, Irlandia, a moim marzeniem jest pojechac na Islandię

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl