Forum dyskusyjne
karpat 19:16 | 27.12.2014
Może ktoś podróżuje pieszo? Interesują mnie propozycje ładnych tras pieszych, najlepiej takich, których przejście zajmuje od kilku dni do kilku tygodni. Propozycje tras w krajach innych niż Polska równie mile widziane :)
karpat 19:18 | 27.12.2014
Chciałabym dodać, że interesują mnie trasy leśne, leśno-górskie, dzikie. Chciałabym się poczuć jak w świecie Tolkiena :D
Golik 20:51 | 27.12.2014
Opowieści z Narnii były częściowo kręcone w Sudetach.Druga skrajność to okolice Sejn, np. Żagary.
karpat 11:06 | 28.12.2014
Dzięki serdeczne za polecenie :) Tak się składa, że w Sudetach mieszkam i znam te góry dość dobrze. Szukam nowych szlaków :)
Edgarek 22:56 | 27.12.2014
>Chciałabym dodać, że interesują mnie trasy leśne, leśno-górskie, dzikie. Chciałabym>się poczuć jak w świecie Tolkiena :D
Popatrz na Sierra dos Gredos w Hiszpanii. Tylko musisz brać pod uwagę fakt, że noclegownie tam to otwarte domki z cementowymi ławami, paleniskiem i wodą z potoku a część tras jest nieoznakowana (lub oznakowana przez turystów kupkami kamieni).
karpat 11:08 | 28.12.2014
PS. Żagary zaraz wyszukam, dzięki!
karpat 11:07 | 28.12.2014
Brzmi świetnie, wyszperałam co nieco w Internecie na temat tych gór i jest to obiecująca opcja, dziękuję :)
manni 11:18 | 28.12.2014
Jeśli lubisz dzikie odludne tereny to polecam Ci Skandynawię.W Norwegii PN Hardangervidda to ogromny obszar, który przemierzać możesz pieszo lub dobrym rowerem. Noclegi w nielicznych schroniskach szałasach lub w namiocie. Ze sobą do plecaka zabrać musisz absolutnie wszystko co w drodze potrzeba. Zadnych sklepów, wygodnych hoteli.
Norwegia jest wspaniałym terenem do wędrówek. Sam tego nie robiłem ale wielu przemierza rowerem Norwegię aż do Nordkapp. Do tego jednak zwykły urlop to za mało.
Golik 19:51 | 30.12.2014
Polecam się.Zaletą regionu sejneńskiego jest też możliwość przejścia na Litwę i dalsze kontynuowanie wędrówki po Wileńszczyźnie.
Jak patrzę, że inni użytkownicy polecają zagraniczne szlaki, to też mam swoje dwa typy:
- Bułgaria - okolice Rylskiego Monastyru oraz okolice Wielkiego Tyrnowa.
- Rumunia - Transylwania - jednak dzicz totalna, trekking i pod namiot, ale np. zejście do miasteczka Drakuli (samej miejscowości nie zwiedzaliśmy, bo nas wystraszył plastikowy wampir i po uzupełnieniu zapasów uciekliśmy w góry) było tak cudne, że aż się nie chciało wierzyć, że tu mieszkał wampir.
karpat 11:20 | 28.12.2014
Z urlopem dla mnie nie problem. O Skandynawi wiele słyszałam i choćby ze względu na zorze polarne, o których marzę od jakiegośc czasu, wybrałabym się właśnie w tym kierunku. Dzięki!
manni 11:25 | 28.12.2014
Gdyby kierunek Skandynawii Cię skusił, to polecam książeczkę Andrzeja Garskiego "Skandynawia. Parki Narodowe i rezerwaty przyrody"Znajdziesz tam wiele praktycznych wskazówek jak zorganizować wycieczkę i czego możesz się spodziewać w poszczególnych parkach.
[konto usuniete] 11:45 | 28.12.2014
http://www.travelbit.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=29436&p=181440&hilit=szwecja#p181440Fjällräven Classic 2014 - treking, to ponoć najlepsza w europir trasa trek, chodzą nawet dzieci
karpat 20:58 | 28.12.2014
Stokrotne dzięki! Ta impreza brzmi wręcz fantastycznie!!!
janusz44 21:48 | 28.12.2014
Na Korsyce jeździłem rowerem z ekwipunkiem. Piękne krajobrazy - choć lasów tam jest brak - jeśli zaś chodzi o roślinność, to w oczy rzuca się bogaty zestaw różnobarwnych kwiatów - szczególnie w miasteczkach mieszkańcy ubarwiają swoje posesje kwiatami. Kiedy zbliżasz się do miasteczka, to już na kilka kilometrów przed, szlaki komunikacyjne - szosy wysadzone są kwietnymi krzewami. Trzeba dodać, że z chwilą przybycia na wyspę czuje się zapach makkai i ten intensywny zapach towarzyszy do chwili, kiedy wyspę opuszczasz. Jak wspomniałem na początku, wyspę przemierzałem rowerem. W czasie jazdy mijałem turystów pieszych, którzy prawdopodobnie przemierzali wyspę wokół. Jest na wyspie słynny pieszy szlak górski GR20, którego walory można poznać ...jak też ciekawostki całej wyspy, w internecie. Życzę powodzenia w wyborze ładnej trasy pieszej.
janusz44 22:07 | 28.12.2014
Jeśli zainteresują Ciebie wyspy szwedzkie - Olandia, Gotlandia i mała wyspa Faro, leżąca tuż koło północnej części Gotlandii, skąd co chwilę kursują darmowe promy, to także warto te wyspy zwiedzić. Piękne lasy, formacje skaliste u wybrzeży wysp zwane raukarami, mnóstwo muzeów, niemal w każdej miejscowości. Na wyspie Faro zamieszkiwał słynny reżyser filmowy S. Bergman. Funkcjonuje tam dość okazałe muzeum tego reżysera. Dodać warto, że Szwecja jest jedynym krajem w Europie, gdzie można biwakować w dowolnie wybranym miejscu. Choć wyspy szwedzkie leżą w północnej części Europy, to posiadają one niezwykle łagodny klimat i są silnie nasłonecznione i nierzadko można tam spotkać roślinność śródziemnomorską, a na nieodległej wyspie Bornholm, szczególnie są widoczne i odczuwalne walory tego klimatu, pomijając temperaturę, oczywiście.
pawlo77 22:53 | 28.12.2014
W PoLsce polecam Ci Przejście z Szczawnicy do Czech, okolice Ustrzyk Dolnych . Skandynawia, Irlandia, a moim marzeniem jest pojechac na Islandię