/ / > od karpat do morza czarnego > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

od karpat do morza czarnego

kategoria podróże po świecie

Lesio dołączył
12.04.2015

Lesio 11:17 | 19.04.2015

cześć planuje 10 dni w Rumuni . chciałbym zacząć od Karpat a zakończyć nad morzem czarnym .Noclegi po kwaterach prywatnych . Proszę o wskazówki co warto zobaczyć co ominąć jakieś rady wynikające z różnic kulturowych . jak szukać noclegu czy z przydrożnych ogłoszeń czy lepiej jak w Chorwacji w sklepikach w który region wybrzeża chodzi mi o jakość plaż . Wiem ,że to jest za mało czasu żeby poznać , kraj lecz chciałbym zobaczyć go na tyle żebym chciał jeszcze tam pojechać.

Antares dołączył
05.05.2012

Antares 12:34 | 19.04.2015

Z zamków polecam Sinaia, koniecznie wewnątrz - żaden inny zamek w Transylwanii się nie może równać. Hunedoara fajny, ale tylko z zewnątrz - szkoda czasu na zwiedzanie w środku. Na pewno niesamowite wrażenie robi też twierdza Alba Julia. W zależności od terminu, kiedy się wybierasz - trasa transfogarska, albo transalpina: transfogarska jest ciasna, niezłe serpentynki, ale transalpina prowadzi bardziej po szczytach, więc jest niesamowita przestrzeń. Jedną z nich musisz obiązkowo. Nad Morzem Czarnym byłam od strony Constancy, pierwotnie w planie była Delta Dunaju i chyba to była lepsza opcja, żałuję, ze nie wypaliła.

Lesio dołączył
12.04.2015

Lesio 16:37 | 19.04.2015

dzięki wielkie już trochę szukam informacji . każda jest cenna o delcie słyszałem i jestem zdecydowany .Co do morza to jestem ciekawy jakości czy woda spoko czy troszkę do życzenia ,nie musi to być aqua park .Góry to jest to co bym chciał zobaczyć zdaje sobie sprawę ,że nie da rady i w miesiąc ale taka jedna miejscowość dokoła szczyty to byłbym zachwycony . Już mam info , że zamek w okolicy Braszowa jest niesamowity .proszę jeszcze o jakieś fajne zamki ,formacje skalne ,pomniki przyrody takie wisienki na torcie.

Smok-1 dołączył
09.03.2010

Smok-1 17:54 | 19.04.2015

W 10 dni niestety niewiele zobaczysz, ale pewnie zorientujesz się czy klimaty bałkańsko-rumuńskie odpowiadają. Na samą Deltę trochę czasu zejdzie - byłem w okolicach Tulczy, Murighiol, Maliuc, polecam

[konto usuniete] dołączył
24.08.2014

[konto usuniete] 18:16 | 19.04.2015

Mnóstwo ptactwa (łabędzi, pelikanów) i kanałów wykopanych przez człowieka, których najlepiej jest unikać. W tym celu warto wynająć łódkę z lokalnym przewodnikiem lub samodzielnie pokierować kajakiem. Ujście Dunaju (wpisane na listę dziedzictwa światowego UNESCO) wciąż jeszcze pozostaje ostoją dzikiej przyrody, choć trzeba przyznać, że turystom w motorówkach zdarza się śmiecić i hałasować. Polecam: http://www.plan4fun.pl/przewodniki/rumunia/atrakcje/delta-dunaju/2309

Lesio dołączył
12.04.2015

Lesio 20:28 | 19.04.2015

dziękuje za rady są bardzo cenne. Będę jechał z dolnego śląska i trasa poprowadzi mnie przez Węgry na których planuje nocleg . Dużo ludzi proponuje okolice Tokaju czy moglibyście poradzić jak i gdzie szukać na miejscu

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl