/ / > Ameryka Środkowa - WIZY > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Ameryka Środkowa - WIZY

kategoria podróże po świecie

[fb] Kamil Witkowski dołączył
15.03.2016

[fb] Kamil Witkowski 10:30 | 18.03.2016

Witam,
Mam pytanie odnośnie wjazdu do krajów Ameryki Środkowej.
Mam w planach roczną podróż zaczynając od Cancun w meksyku, przez Belize, Gwatemale, Salwador, Honduras itd aż do Kolumbii, zachaczając po drodze o Karaiby.
Z informacji w MSZ wynika że każdy z tych krajów przy wjeździe wymaga okazania biletu wyjazdowego z danego państwa w terminie nie dłuższym niż 90 dni (na tyle maksymalnie wydawane są wizy).
Jako że nie mam ścisłego planu podróży i nie wiem ile mi zejdzie w danym państwie (nie chodzi mi żeby być dłużej niż wydana wiza), a także z racji na sposób podróżowania (autostop, lokalne autokary itd) nie wyobrażam sobie możliwości przedstawienia takich biletów przy wjeździe do każdego z tych państw.

Czy ktoś z was tam był i może powiedzieć jak to wygląda w rzeczywistości?
Będę wdzięczny za każdą radę.

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 21:14 | 18.03.2016

Przejechałem Amerykę Centralną już wiele lat temu, więc informacje mogą być nieaktualne, w owym czasie El Salvador i Belize wymagały wiz przed wjazdem. Ze wszystkich krajów Ameryki Centralnej tylko Panama wymagała biletu powrotnego i to do kraju, z którego się wjeżdżało. Praktycznie wyglądało to tak, że zostałem zmuszony do kupna biletu autobusowego do najbliższej miejscowości, co kosztowało ok. 3 usd. Jeśli chodzi o Karaiby (tu informacje są świeże), to z wyjątkiem terytoriów francuskich i niektórych holenderskich oraz Trynidad i Tobago w pozostałych trzeba mieć przed wlotem bilet wyjazdowy (promowy lub lotniczy) i jest to skrupulatnie sprawdzane zarówno przez linie lotnicze, jak i przez urzędników migracyjnych.
W większości krajów Ameryki Centralnej przy przekraczaniu granicy wnosi się opłatę graniczną zwaną "kartą turystyczną", ale nie jest to opłata wysoka.

15.03.2016

[fb] Kamil Witkowski 11:46 | 05.04.2016

I co nikt więcej po Ameryce Centralnej nie jeździł? Hmm ciekawi mnie czemu tak mało podróżników z PL się tam wybiera o.O. Wschód zjechany rzekłbym masowo, a tam równie tanio ale ze świecą ludzi szukać...

gastropoda dołączył
19.05.2011

gastropoda 12:49 | 05.04.2016

Ameryka Centralna jest droższa, niż Azja Południowo-Wschodnia i nie jest tak łatwa w podróżowaniu, poza tym dobrze jest znać język hiszpański.

15.03.2016

[fb] Kamil Witkowski 13:06 | 05.04.2016

Jeśli ktoś był w ostatnich latach w tamtych rejonach to proszę o Priva, mam pytania nie tylko odnośnie wiz:)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl