Forum dyskusyjne
indolog 22:55 | 14.08.2023
Hallo! Czy są na tym forum użytkownicy 60+?Jeśli tak, to czy możecie podzielić się swoimi doświadczeniami z bycia na forum i kontaktów z innymi użytkownikami?
Piszę, bo spotkałam się z niewyobrażalnym chamstwem ze strony jednego z użytkowników, nieco młodszego (ale różnica nie była znowu aż tak wielka - nie pisałabym do nastolatka ani studenta...).
Czy to forum to forum prawdziwych podróżników, turystów, dla których wiek nie ma znaczenia, tylko liczy się pasja? Czy jest to może forum randkowe lub matrymonialne i trafiając tu pomyliłam adres?
Mam 62 lata. W tym roku odwiedziłam Laponię (Finlandia, Norwegia, Lofoty, Szwecja), Rumunię i Mołdawię.
Piszcie Wasze doświadczenia pod tym postem.
Moje - po kilku latach przerwy w działalności na forum - okazało się bardzo smutne.
Pozdrawiam. Lidka
Piotr-Krk 08:48 | 15.08.2023
>>>Hallo! Czy są na tym forum użytkownicy 60+?Zapewne są. Część w takim wieku, że zapomina o swoich zobowiązaniach względem forum. Zorientowanie wiedzą, co mam na myśli.
>>>Piszę, bo spotkałam się z niewyobrażalnym chamstwem ze strony jednego z użytkowników, nieco młodszego
Zapoznałem się z fragmentem jego korespondencji i uważam, że jego chamstwo nie jest "niewyobrażalne". Jest typowe dla wielu forumowiczów. Sam doświadczałem na privie znacznie gorszych wulgaryzmów i zachowań.
>>>Czy to forum to forum prawdziwych podróżników, turystów, dla których wiek nie ma znaczenia, tylko liczy się pasja?
Niestety, wiek ma znaczenie przy podróżowaniu a zatem i przy poszukiwaniu towarzystwa na wyjazd. Wiek jest kluczową cechą braną przy doborze towarzystwa we wszystkich sytuacjach życiowych: od grupy, przyjaciół, znajomych po zespoły pracowników. Wynika to z różnej aktywności życiowej (fizycznej i mentalnej) osób z różnych grup wiekowych.
Mnie osobiście nie przeszkadza znacznie młodszy lub trochę starszy towarzysz podróży, trzeba jednak wziąć pod uwagę potrzeby drugiej strony.
Akurat podróże do odległych miejsc należą do tych aktywności życiowych, które wymagają starannego doboru towarzystwa, także pod względem wieku. Wiele osób w zbliżonym do mojego wieku, z którymi wyjeżdżałem, już jakiś czas temu "odpuściło" sobie trampingi ze względu na ich dużą intensywność, wymagany wysiłek i niewygody. Niestety wydolność fizyczna wielu osób starszych słabnie a skłonność do wygody - rośnie. Czy jesteś skłonna i zdolna do wielodniowej wędrówki z namiotem lub jechania w ciemno bez rezerwacji z góry noclegów?
Do tego dochodzi styl podróżowania: Twój niedoszły towarzysz podróży lubi może imprezy i clubbing. Czy jesteś chętna poszaleć z nim na parkiecie?
Globtroter nie jest biurem matrymonialnym, ale kwestie doboru towarzystwa na wyjazd podlega takim samych zasadom, jak na innych portalach. Przykładowo na olneo.pl użytkownik deklaruje, kogo szuka (dziewczyny/chłopaka lub bez znaczenia), może wskazać preferowany wiek, a także ograniczyć dostęp do profilu określonym grupom użytkowników.
Myślę, że nieprzyjemna reakcja Twojego korespondenta wynikała z zaskoczenia, gdy ujawniłaś swój wiek. Trzeba się z tym liczyć, a rozwiązaniem (dla wszystkich) poszukujących towarzysza podróży jest podawanie przedziału wiekowego swojego lub preferowanego u towarzysza podróży. Aktualne zdjęcie profilowe również ułatwia skuteczne znalezienie towarzystwa.
Tu naprawdę nie chodzi o to, że ten czy inny użytkownik portalu szuka panienki/kawalera do zabawy podczas wyjazdu. Podróże mają być przyjemnością a dodatkowo różnice (choćby ze względu na wiek) nie powinny powodować na wyjeździe problemów.
Piotr
PS. Na tramping do Kolumbii wolałbym jechać ze "starszą panią", dla której problemem nie jest spanie w slumsie niż z "panienką" dbającą non-stop o tipsy i makijaż, tak by dobrze wyglądać na codzienne wrzucanych na FB zdjęciach z podróży.
indolog 22:10 | 15.08.2023
Dzięki, Piotrze, że się odezwałeś i za tak obszerną wypowiedź. Na pewno masz dużo racji w tym, co piszesz, takie są realia. Wędrówka z namiotem lub ciężkim plecakiem na pewno odpada, szaleństwo na parkiecie? Czemu nie, tylko ja podczas podróży zagranicznych szukam raczej czegoś innego niż clubbing.Tylko, że wszystko zależy od kultury i sposobu komunikacji. Nie trzeba było (mówię o moim korespondencie) od razu kogoś (czyli mnie) obrażać. Wystarczyło napisać, że dziękuję, ale szukam raczej kogoś w swoim wieku lub dziękuję, ale już znalazłem towarzyszkę na wyprawy. I tyle.
PS. Mnie z kolei nie odpowiada zwiedzanie Norwegii i Lofotów głównie z okien samochodu i rezygnowanie z wędrówek po parkach narodowych Finlandii (bez bagażu) bo za daleko, za ciężko i nie ma czasu. A takie doświadczenie miałam w tym roku.