Forum dyskusyjne
tkos 18:41 | 08.01.2010
Skoro od jakiegoś czasu jednym z ważniejszych postulatów jest opracowanie jakiegoś poradnika dla nowych userów, zwłaszcza tych co wrzucają foty do Galerii, to proponuję abyśmy wszyscy na tym wątku napisali wskazówki dla każdego nowo przystępującego do globtroterowskiego bractwa (a i czasem dla tych co mają słabą pamięć) , jak korzystać z tego dobrodziejstwa jakim jest Glob, galeria, forum etc.. Sam proponuję kilka wskazówek jako swoisty "dekalog", staram się nad tym pracować by go stosować:1. Selekcjonuj zdjęcia zanim je wrzucisz do galerii
2. Lepiej pokaż mniej zdjęć, ale lepszej jakości.
3. Nie tocz sporów, ocena zdjęć to kwestia gustu.
4. Nie pouczaj, tylko wyrażaj swoją opinię.
5. Nie staraj się mieć zawsze racji, bo nikt jej nie ma albo mają ja wszyscy.
6. Nie rywalizuj, od tego są konkursy.
7. Nie prowokuj, tu nie ma na to miejsca.
8. Doceniaj innych, każdemu to jest potrzebne.
9. Szanuj siebie, ale ucz się pilnie
10. Pamiętaj, że przede wszystkim jesteś globtroterem, albo możesz nim wkrótce zostać.
Może ktoś dorzuci do tego swój dekalog, albo przynajmniej kolejne punkciki ? :))))
Bo1 19:00 | 08.01.2010
11. Miło nam będzie, gdy wchodząc się przedstawisz, ale jedna fotka ( z szerokim uśmiechem) w zupełności wystarczy :D
emski 03:03 | 09.01.2010
noooo nawet nowa P Prezes wstawila na komodke odswierzona picture :-)) a przyklad zawsze idzie z gory :-))
Qmoszka 10:45 | 09.01.2010
Tkos ,wypisałeś litanię a powiedz do którego punktu się sam dostosowałeś ? I jeszcze jedno ,nie prowokuj ,bardzo proszę ,pod fotkami i nie myśl że kurnik został rozgoniny czy wyciszony,kurnik zawsze daje sobie radę i jakoś w kurniku zgrzytów nie ma :))
RACO 11:20 | 09.01.2010
Podpisuję się Twoim komentarzem w całej rozciągłości, chociaż nie bez obaw na jego realizację.Pozdrawiam
tkos 12:38 | 09.01.2010
Jak napisałem w pierwszym tekście wątku staram się stosować do wszystkich, a to czy sie zawsze mi udaje pozostawiam do waszej wnikliwej oceny. Może zamiast analizować co ktoś inny robi źle każdy zacznie od siebie :)
ewe1977 13:02 | 09.01.2010
Witamy tkos w klubie klikaczy!Na razie jestes na pierwszym miejscu w wyscigu o glowna nagrode o wartosci 16 zl (slownie: szesnascie zlotych polskich), ale globtroterki bardo i sylwiadomanska depcza ci po pietach. Ale i tak nie pobijesz rekordu teddego, ktory w ciagu miesiaca wyklikal 16000 pktow! Zatrudnil rodzine, klikali na zmiany, zwichnal sobie palec, myszka mu sie rozleciala, ale wygral 16 zl. Mysle ze masz poczucie humoru i sie nie obrazisz, ale miejsce na szczycie listy tutaj to dla wiekszosci userow nie powod do dumy, patrzymy na takich z politowaniem.
Co do twoich postulatow to wszyscy sie z nimi zgodza, ale co z tego. Jakis czas temu AndrzejB vel AMKB zglosil prawie taki sam dekalog, dziesiatki uzytkownikow setki razy zglaszalo takie same postulaty i co? I nic. Ale proboj, moze tobie sie uda, powodzenia :)
tkos 13:43 | 09.01.2010
punkty mam głównie za artykuły i zdjecia, a nie klikanie jak ty ewe... bo uwazam ze ten portal jest glownie po to by dzielic sie z innymi relacjami z wypraw i fotkami ktore to pokazuja.. napewno nie robie tego dla punktow czy jakichs przewodnikow, ktorych i tak mam cala szafę i stac mnie by kolejne sobie kupic za 16 zl :)
tkos 17:01 | 09.01.2010
Rozumiem ewe, że emski, qmoszka, paulinqa, mario mil i wszyscy inni aktywni na tym portalu są wg ciebie godni politowania, bo mają sporo punktów? To chyba dobrze, że ktoś jest aktywny, a nie wpada tu jak huragan - jak ty - co jakiś czas, nie mając nic do zaproponowania, żadnych fotek, żadnych artykułów, praktycznych porad, tylko klika i ocenia jak nauczyciel stawiając dwóje, tróje..., popoucza parę osób w komentach....robi sobie dobrze przez chwilę...pośmieje się z tych co wg niego walczą o jakiś głupi przewodnik za 16 zł i znika w poczuciu, że jest lepszy od całej tej zgrai? Czy tak jest w Twoim przypadku czy sie mylę?
Qmoszka 12:51 | 09.01.2010
Sądzisz że źle oceniam,jeżeli raz zostanie mi zwrócona uwaga odnośnie komentarzy,tych kurnikowych ,nigdy więcej tego nie robię pod danym autorem,nie forsuję też złych fotek (omijam je) nie przeszkadza mi również ich ilość (nie do końca) szlak mnie trafia jak widzę,komentarz sprzeczny z fotką i oceną :) i wiele,wiele innych takich właśnie drobnych spraw :) No cóż poczekajmy,może faktycznie ludziska się zaczną odzywać,wypowiadać, byłoby to wspaniałe że zabierają głos !!
Qmoszka 12:59 | 09.01.2010
Punkt 4 jest mi bardzo niejasny :(( Jeżeli wyrażę swoją opinię,autor automatycznie może odebrać jako pouczenie :( Wiesz co,inaczej wygląda rozmowa z ust płynąca a inaczej wystukana,już nie raz były z tego też powodu starcia :(( Jestem leniwa i tutaj napiszę,autor który nie ma życzenia komentarzy KURNIKOWCH pod swoją fotką ma miejsce na info i może tam dać znać choćby B/J ,to tylko przykład ze bez jaj ????
Qmoszka 13:13 | 09.01.2010
Ewka :))) Myślisz że się uda ? :)) Zostaje nam trzymać kciuki !!! :))
mario-mil 13:30 | 09.01.2010
Ewe,a skąd Ty wiesz,że nagroda kosztuje 16 zł?Sama kiedyś wyklikałaś nagrodę??
ewe1977 13:44 | 09.01.2010
ktos tu juz kiedys pisal ze to kosztuje 16 zl i tak jakos utkwilo mi w pamieci :)Ciekawe czy istnieje jakis program ktory moze sam za uzytkownika klkikac?
To by bylo ciekawe np 100 000 pktow dziennie :)
mario-mil 13:32 | 09.01.2010
Bez związku z Ewe,ale kawał mi się przypomniał.Jak blondynka klika myszką??Robi szpagat!!
emski 17:09 | 09.01.2010
wciaz i nagminnie portal zyje swoim zyciem i widac to bo ci ktorym zalezy na buciu tutaj uprawiaja woista samodyscypline mimo wszystko a swierzyzna po naglym olsnieniu sypie tutaj koksem ile wlezie ale uwierz mi to z czasem przechodzi i rozna barda juz tu byly i sie znudzily wlasnym zalewem i podejrzewam ze beton admi doskonale sobie z tego zdaje sprawe w koncu on jeden jest tu od poczatku Znam troche historie tutaj nie jedno odswierzanie albo jego proby przezylem i jedna wiecej lub mniej wcale nie nie rusza Kol tkos ten amok "poczatku" przechodzi i tobie tez przejdzie soon or later :-)) a pozostanie ...integracja i samodyscyplina :-)) ohhhh i najwazniejsze ...usmiech bo ten portal tym jeszcze zyje :-)))
Qmoszka 17:13 | 09.01.2010
Tkos !!Nie życzę sobie mieszania mnie z walką o przewodniki ,jeżeli mógłbyś,to załatw mi jedną sprawę ,aby admin wyłączył mi nabijanie punktów:)) Oj chyba kilka osób jeszcze do tego się przychyli !! :)) Pewnie jeszcze tego nie wiesz,ale dla kilku osób (zapomniałam których) jest to coś w rodzaju KARY !! :))))) Ale dobrze Ci to idzie ,tylko że to wszystko można znaleźć już w archiwum :(( Ale może Ty bedziesz miał siłę przebicia u ADMINA ? :) Och jak bardzo przydałby się jeszcze lot OVADA ,może nie śpi ?? Taki przelot teraz to skarb !!! Jak bardzo by się ociepliło ! :))))
tkos 16:51 | 09.01.2010
Z jednej strony ci "najbardziej aktywni" krytykują tych co nic nie robią, a jak ktoś coś zaproponuje od siebie to od razu jest krytykowany, obśmiewany. To o co tu chodzi, o bicie piany dla zabawy? A może o zwykłe miotanie się by zabić swój czas, bo kiepska pogoda na zewnątrz. To nowe hobby globtroterów? Może ktoś z "aktywnych" opracuje lepszy dekalog, da coś od siebie, a nie tylko naigrywanie się, wyzwiska, pouczanie i lamentowanie. To już by było coś konstruktywnego...oczywiście z adnotacją komu się nie podoba niech spada na inne portale....
GlobAdmin 22:48 | 09.01.2010
Witamdziękuję za rozpoczęcie ciekawego wątku i za przyłączenie się innych użytkowników do propozycji tkosa odnośnie stworzenia dekalogu.
Propozycje tkosa są dobrym punktem wyjścia do opracowania przewodnika w stylu "poradnika dla nowych userów" .
Czekamy więc do końca tygodnia na ciąg dalszy propozycji :-)
pozdrawiam
GlobAdmin
mario-mil 22:56 | 09.01.2010
GlobAdminku,może jednak rozważ propozycję moderatora społecznego.
emski 23:58 | 09.01.2010
cooos zaczynam odnoscic wrazenie ze nasz nowy wodzu i admin to to samo :-))
tkos 00:23 | 10.01.2010
Z tego co wiem, to Kurnik nie chciał mnie nawet na z-cę członka z ramienia :) więc mówienie wodzu jest nie na miejscu. Nie mam takich ambicji, tylko po miesiącu globowania, pobierania nauk m.in. od ciebie emski, widzę, że jest parę ważnych rzeczy , które można tu zmienić i poprawić. Jeśli Admin deklaruje, że jest tym zainteresowany, to trzeba to wykorzystać i potraktowac jako szanse do reformy portalu, o co ponoć tak wielu "aktywnych" zabiegało od dawna. Więc może zamiast tej nieufności i podejrzliwości czas dorzucić coś od siebie. Bo widzę też, że jak ktoś siedzi cicho to źle, bo nic nie robi dla Globa i jak ktoś sie wychyla to też źle, bo pewnie to jakiś klon albo Admin. Więc sądzę, że to dlatego tak ciężko tu było kiedykolwiek cos zmienić, bo Admin - tak przypuszczam - nie traktował tego miotania się zbyt poważnie.
emski 03:11 | 10.01.2010
problem jest ze jak siedze tutaj od paru lat to latwiej Frytzowi barboszki tego kotleta z paszczy wyrwac niz wyrwac cos od admina , tak ze , rzadz ..wodzu :-))
Qmoszka 08:26 | 10.01.2010
Tkos !! Przestań udawać bo i po co ? Lepiej przedstaw fakty co możesz zrobić a czego nie, doskonale wiesz o wszystkim i udajesz GŁUPA ? :) Tak samo jak objęcie nieistniejącej funkcji :)))))))))))))))))) !
Qmoszka 08:43 | 10.01.2010
Emski mój pies fryc,sam oddaje nawet takie kąski,bo wie że dostanie coś w nagrodę i może tylko zyskać (brzydki przykład) i nawet nie można w domu się kłócić bo rozgania a tutaj nic nie pomaga .Ale zobaczymy ,poczekamy !! Przecież mamy czas ! :)))))
bardo 10:31 | 10.01.2010
w nawiązaniu do wcześniejszych wypowiedzi, że niektórzy tu wrzucają zdjęcia dla przewodnika, chciałam powiedzieć, że przewodników mam b.dużo i nie za 16 zl, wiele razy pisałam, ze po to jestem na Globie aby poznawać piękne miejsca tego świata zwiedzane przez innych globowiczów, i pokazać te, które sama zwiedzam.Faktem jest, ze na poczatku jak obserwuję to nie tylko u siebie, ale u innych mniej doświadczonych yżytkowików, człowiek chce pokazać jak najwięcej, ale potem się się orientuje, że trzeba to selekcjonowac, ale czasami trudno dokonać wyboru, bo jest się związanym emocjonalnie,Mam też propozycję co do sposobu oceniania- mogą być plusy, ale zdjęcia powinny byc oceniane w dwóch kategoriach:- pomysł na zdjęcie/ kompozycja czy kadr
- jakość techniczna - z merytorycznymi uwagami
Myslę, ze to też by wpłynęło pozytzwnie na jakość póżniej zamieszczanych kolejnych zdjęć użytkownika mniej doświadczonego - ja w łaśnie w imieniu tej grupy pozwoliłam sobie taki postulat przedstawić.
tkos 11:39 | 10.01.2010
Fakty są takie, że mogę tyle co każdy user tego Globa... może jestem naiwny, że próbuję to samo co wy od dłuższego czasu, ale może tym razem coś się wywalczy i zmieni na lepsze dzięki Adminowi, który wymięknie z korzyścią dla nas wszystkich. Nie udaję też "głupa", ale jak nic moje postulaty nie zmienią, to sie okaże, że nim po prostu jestem :)
emski 15:33 | 10.01.2010
co robi lekarz z pacjentka w lozku w szpitalu psychiatrycznym ?...rznie glupa :-))
ewe1977 12:08 | 11.01.2010
1. Selekcjonuj zdjęcia zanim je wrzucisz do galerii2. Lepiej pokaż mniej zdjęć, ale lepszej jakości.
3. Nie tocz sporów, ocena zdjęć to kwestia gustu.
4. Nie pouczaj, tylko wyrażaj swoją opinię.
5. Nie staraj się mieć zawsze racji, bo nikt jej nie ma albo mają ja wszyscy.
6. Nie rywalizuj, od tego są konkursy.
7. Nie prowokuj, tu nie ma na to miejsca.
8. Doceniaj innych, każdemu to jest potrzebne.
9. Szanuj siebie, ale ucz się pilnie
10. Pamiętaj, że przede wszystkim jesteś globtroterem, albo możesz nim wkrótce zostać.
11. Punkty 1 i 2 nie dotycza uzytkownika "tkos"
tkos 13:11 | 11.01.2010
A które się was nie dotyczą? Może każdy odpowie sobie na to pytanie? Ja opracowałem swój dekalog i się bedę starał go przestrzegać, choć zdaje sobie sprawę, że to subiektywna sprawa. Ale ci co go najbardziej krytykują, jak widać wolą nie mieć żadnych zasad, bo nie są w stanie ich szanować i najlepiej wolą bawić się w sędziów, zamiast pracować nad tym by wstawić tu jakieś ciekawe relacje z podróży, dobre fotki z miejsc wartych odwiedzenia, praktyczne rady na Forum etc. Może najpierw sami opracujecie własne zalecenia i będziecie je stosować, dacie przykład innym, a dopiero potem będziecie się naigrywać z innych :(
Qmoszka 13:23 | 11.01.2010
Tkos nie da rady :( W takim układzie jak teraz jest ,NIE DA RADY :( I nie robię sobie żartów w tej chwili :( Ale mi się znudziło już tłumaczenie tego,czy Ty nie widzisz ile faktycznie osób tutaj jest aktywnych ??? Mnie raczej już odlicz :) :(((
tkos 14:04 | 11.01.2010
Może dlatego jest tak mało aktywnych, bo im się nie podoba styl w jakim są tu prowadzone dywagacje i osobiste zaczepki?
tkos 14:07 | 11.01.2010
Po za tym jeśli przyjąć, że ja jestem ten aktywny, bo wychodzę z jakimiś inicjatywami: konkurs, poradnik dla nowych userow, dekalog etc. To jak jestem traktowany? Jako obiekt drwin lub co najmniej politowania. Więc nie dziwcie się, że naprawdę coraz więcej osób na globtroterskim portalu z tym KURNIKIEM czy TWA nie chce mieć nic wspólnego :(
Qmoszka 14:12 | 11.01.2010
Tkos który z tych pomysłów jest TWÓJ ?????? Nie rób z siebie ofiary :(( BRAK MODERATORA I OCENIANIE to jest powód :((( Ty jako bardzo aktywny jestes BARDZO POTRZEBNY !! :)
mario-mil 14:22 | 11.01.2010
12.Tylko Ewe ma licencję na kiepskie foty z Meksyku!!
tkos 14:31 | 11.01.2010
Czyli chodzi o to, że inicjatywa nie wyszła od "Zarządu Kurnika"? Że ktoś wcześniej też o to zabiegał i nic nie wskórał, więc ty gościu daj se też spokój? A najlepiej to zmykaj stąd z tym papierem toaletowym, którym zalewasz globa, bo nasze kwiatki i ptaszki są lepsze i bardziej globtroterskie? Chiciałbym się mylić....
GlobAdmin 00:01 | 12.01.2010
Witamy ponowniejak widać dyskusja nad "dekalogiem" się rozwija, co oczywiscie bardzo nas cieszy
chcielibysmy tylko przypomnieć, że czekamy do końca tygodnia na MERYTORYCZNE i KONSTRUKTYWNE uwagi i propozycje do "dekalogu" zaproponowanego przez tkosa.
pozdrawiam
GlobAdmin
tkos 20:46 | 12.01.2010
Jako rzecznik Kurnika (chyba że mnie już odwołano zaocznie z tej funkcji o czym na razie nic nie wiem?) pozwolę sobie dorzucić jeszcze kilka punktów (drugą dziesiątkę) przydatnych dla nowych userów, zwłaszcza galerii foto. Nadmieniam, żeby nie było nieporozumień, że część tych postulatów jest wynikiem debat z bardziej doświadczonymi userami, o których wprowadzenie wielu z nich zabiegało od dawna. Tak więc jest to forma raczej podsumowania dyskutowanych wspólnie postulatów aniżeli moja radosna twórczość. Jeżeli ktoś ze "starej kadry" tak odebrał moją inicjatywę to przepraszam za powstałe z tego powodu nieporozumienia.Tak więc:
1. Unikaj wstawiania zdjęć familijnych i osobistych, ich miejsce jest w rodzinnym albumie
2. Nie sygnuj fotek swoim nazwiskiem, stopką, copyright - to nic nie daje, a pogarsza odbiór fotki
3. Nie podpisuj, opisuj zdjęć bespośrednio na kadrze - miejsce na to jest gdzie indziej
4. Komentuj zdjęcia, ale dyskusje nie na ich temat tocz na forum
5. Nie daj się sprowokować userom, którzy szukają tu jedynie zaczepki
6. Unikaj wstawiania skanów zdjęć sprzed lat, gdyż są one najczęściej gorszej jakości niż zdjęcia cyfrowe
7. Bądź odpowiedzialny, szanuj słowa
8. Bądź aktywny i kreatywny, miej pomysły i dziel się z nimi
9. Miej poczucie humoru, ale nie naśmiewaj się z innych
10. Pomagaj i dziel się swoim doświadczeniem
Oczywiście to tylko wskazówki, wytyczne, sugestie, a nie jakieś obowiązujące prawo. Ale chyba warto tu jeszce dorzucić wiele innych innych rzeczy, a nad niektórymi zaproponowanymi przeze mnie i innych userów, dogłębnie się zastanowić, ale to pozostawiam userom Globa i Adminowi :))))))
mario-mil 21:02 | 12.01.2010
Do punktu 1. dodałbym informację,że nowi userzy mogą dołączyć fotkę z podróży ze swoją podobizną w ramach akcji POZNAJMY SIĘ.Coś jeszcze o poziomach ,bym napomknął aby naszego starego Prezesa uczcić.
emski 22:03 | 12.01.2010
poziomy ? mario juz jedna kolezanka cos napomknela o poziomach / czczac pamiec bylego a wciaz obecnego tu prezesa / i zle to dla nieniej sie skonczylo tak ze.. skip that point :-))
Qmoszka 21:01 | 12.01.2010
Aktywnych to tutaj nie brakuje !! Jest ich dostatek ,pchają się drzwiami i oknami aż strach się bać jak ten napór aktywności nie osłabnie :(( :)) Tkos ,rzeczniku zapomniałeś o dopisku w info.np.b/j taki szczególik :))) a wówczas fotka będzie mijana szerokim łukiem :)))) Tak sądzę,no chyba że sama coś w niej zobaczę i jako P.Prezes coś wyklikam :))))
tkos 22:32 | 12.01.2010
niestety Em, ta jedna koleżanka napomnknęła o tych poziomach nie z pamięci wsazówek dawnego Prezesea, ale w odwecie za napomkniecie o poziomach na jednym z jej zdjęć i zrobiła to ... delikatnie mówiąc... w sposób jaki kobiecie nie za bardzo przystoi... więc nie róbmy z niej ofiary, bo ona sobie świetnie sama daje radę...
tkos 21:14 | 12.01.2010
Jak miło gdy Pani Prezes jest w humorze .... i tak czuwa... i przypomina... i uzupełnia... o to chodzi... :))))
Qmoszka 21:19 | 12.01.2010
Tylko dla kogo ???? :(((((((((( Gdzie jest cała reszta ??? Qrde znowu pazura złamałam :( Czytelnicy jak widzisz :( I tak jak mówiłam wina leży gdzie indziej,szkoda że naszego Prezia nie ma :((( Samozwaniec był ekstra,jak mu czasem dokopałam :))))))
tkos 21:25 | 12.01.2010
Wolę jak Pani Prezes nie kopie i nie gryzie :((( Na każdego co innego działa. Ja bardziej wolę marchewkę niż kija :((
Qmoszka 21:37 | 12.01.2010
Dlatego już nie jestem P.Prezes !! Bo nie potrafię głaskać i marchewkę na kiju non stop podawać :( :))) MODERATOR I WYŁĄCZYĆ OCENIANIE !!! :))) Albo mi bana walnąć :))))
tkos 21:45 | 12.01.2010
Coś mnie pominęło, jakaś rezygnacja, odwołanie, pucz czy coś takiego miało miejsce pod moją nieobecność, czy to tylko chwilowa melancholiaCzyżby kolejny raz faux pas z mojej strony, dzisiaj ciągle walę Pani Prezes, Pani Prezes, a tu masz nie Prezes?
Qmoszka 22:49 | 12.01.2010
Tkos Punkt 6 można śmiało zmienić ,bo bardzo często takie właśnie fotki (z braku innych) są bardzo potrzebne :)) Tak jak ostatnio u emszczyzny :)))))
Qmoszka 22:53 | 12.01.2010
Punkt 9 do wymiany !! Jak z emszczyzny można się nie nabijać ,albo z Bea ?? No ze mnie w żadnym wypadku !!!! :)))
tkos 22:52 | 12.01.2010
jasne... dlatego napisałem unikaj... jeśli ma to jakieś uzasadnienie, wartość edukacyjną, informacyjną, jest argumentem w dyskusji, to czemu nie ....
Qmoszka 22:57 | 12.01.2010
Te dyskusje na forum zaćmią galerię !! :((( Czytelnie przeniesie się na forum,a tam nie zawsze są osoby zainteresowane ,tak jak ostatnio :(( My o czym innym o ktoś o innych portalach :((( Brak na takie wygłupy miejsca :((( W tym układzie, A bez nich ,amen to wrzaskiem będzie :))))
Qmoszka 23:03 | 12.01.2010
Kolejny punkt : Zapoznaj się z galerią TOP i zastanów się ,czy chcesz być oceniany i czy twoja fotka powinna być prezentowana
tkos 23:43 | 12.01.2010
wspominałem kiedyś o module w stylu gadu-gadu, ale Admin jakoś tego nie łyknął :(
Qmoszka 00:01 | 13.01.2010
Gadu ?? Chyba tez do bani :(( Dobranoc :)
emski 16:35 | 13.01.2010
nastepny pewnie quadralog z dedykacja dla emskiego osobiscie a w ostatnim punkcie bedzie ..spierdalaj stad emski :-)) a tak przy okazji chcialem sie dowiedziec od admina jak to sie stalo ze zrobilem swoje doroczne wiosenne zamiatanie zdjec w gallery robiac miejsce dla nowego koksu i zawsze w nagrode dostawalem jakies -400 punktow i otrzesieny z listy 10 wspanialych a tym razem zadnych minusikow i na liscie wspanialych dalej smigam ... chyba mi sie cos do dupy przykleilo :-))
mario-mil 16:41 | 13.01.2010
Emski,Ty tak Globem trzęsiesz,że Admin nie ma odwagi stawiać punktów ujemnych.Albo Tkos wstawił się za Tobą???A tak poważnie,to dekalog-myślę sobie-dla wszystkich pomyślany został.
emski 16:59 | 13.01.2010
wiesz milus ty masz chyba racje.... ale sie narobilo :-))) a co do trzesienia tez masz racje trzese sie ze smiechu i dlatego lubie tu byc jak sie moge troche posmiac razem z ludzmi /nie z ludzi jak mi tu pewnie zaraz ptaszek zaswiergoli :-)) / i rozruszac ta konserwe :-))
tkos 20:04 | 13.01.2010
Emski czy ty poważnie myślisz, że moje wskazówki dla nowych userów są skierowane do Ciebie? Przecież to ty pouczasz cały czas innych, w tym mnie od samego początku, a ciebie nikt nie może i nie powinien się ważyć pouczać, bo wiesz wszystko najlepiej jako tzw. dziadek. Poza tym jestes osoba która olewa wszelkie zasady i wszystkich naokoło więc czemu się tak irytujesz? Więcej luzu, który takiemu jajcarzowi jak ty by sie przydał zamiast tego zadęcia i megalomanii :)
Qmoszka 20:23 | 13.01.2010
Tkos !! Masz rację :)) Emski to nawet w swojej dacie tak się nam pokazał :( Ale co do jajcarstwa to się zgodzę !! Nie ma większego od niego :)) Bo jak tak popatrzę,poczytam ,pozaglądam to wszyscy się tylko chcą śmiać i bawić.A kto do cholery ma robić i gdzie ten kabaret ??? :(( Juz wczoraj myślałam że wychylicie jakąś flaszkę a tu dalej rewolucja ??? :(((( Teraz jak tak patrzę z boku ,to ciekawie to wygląda :)) Normalnie dwa koguty w akcji :))) Ale chyba młody kogut jest ciut za bardzo agresywny i chyba kurki nie będą zadowolone :((( Bo i po co KOGUT tyran w kurniku !!! Czy drób nie może się szanować ??? ))))
tkos 20:23 | 13.01.2010
a tak a propos rozruszania, to emski tak mnie rozkręcił, że się zatrzymać nie mogę, nawet mimo jego usilnych zabiegów stopowania :)
Qmoszka 20:39 | 13.01.2010
Tkos czy mogę zapytać,gdzie jest info dla NOWYCH o wskazówkach,no tak aby wiedzieli o tym i mogli się zapoznać :) Bo pisać tak każdemu to...o znowu pazura złamałam :(( Już trzy w tym tygodniu :((( Koszmarnie teraz łapki wyglądają :((((
tkos 10:42 | 14.01.2010
Z tego co zrozumiałem admin czeka do końca tygodnia na wypowiedzi w tej sprawie i potem może coś gdzie umieści, to jego broszka. Choć przy tej totalnej krytyce ze strony kurnika, to nic z tego chyba nie będzie. Jedno jest pewne czas skończyć lamentowanie o reformach globa , skoro tylko posmiewisko większość sobie z tego robi:(
GlobAdmin 10:45 | 14.01.2010
Witamtak jak napisał Tkos, czekamy do końca tygodnia na propozycje "dekalogu". Po opracowaniu zostanie zamieszczony do niego link na stronie głównej. Jak widzę, prace nad "dekalogiem" nadal trwają ...
pozdrawiam
GlobAdmin
Qmoszka 11:21 | 14.01.2010
TKOS ODWAL SIĘ OD KURNIKA bardzo proszę :)) Gdzie jest cała reszta !! Jak widzisz mi faktycznie nie zależy już :(( Jeżeli sam EMSKI to za mało zadymy to cały kurnik ruszysz ???? :((((((((( No to dawaj wymieniaj wszystkich z KURNIKA :)))))) Tylko nikogo nie pomiń ,bo może się poczuć obrażony :(((
markoo 13:41 | 14.01.2010
To ja tez się wypowiem jestem już tu trochę czasu. Nie wiem co to jest ten Kurnik ? Czy to są osoby udzielające się w tym serwisie ? Jeśli tak to Ty Tkos na pewno do nich należysz bo starasz się jak możesz. Forum, komentarze i dwieście pięćdziesiąt zdjęć w dwa miesiące - TO NAPRAWDĘ COŚ !! Pisząc dekalog może warto zacząć od siebie - czytaj punkt pierwszy i drugi swojego dekalogu.Odnośnie ludzi, może sobie żartują , nie wszystkim to pewnie odpowiada, ale jeśli trzeba pomocy to z chęcią ją udzielą. Tutaj mam na myśli naszego kontrowersyjnego emskiego . Pomógł mi dając kilka wskazówek poruszania się na Belize. Teraz pomógł moim znajomym,. Tutaj poznałem kilka osób z którymi podróżowałem przez kolejne trzy lata ( notabene wcale nie udzielali się na globie ) Tymi przykładami chciałem zauważyć że Globtroter ma jakby drugie oblicze , to które dzieje się gdzieś na zapleczu, ale o tym nikt nie mówi, a jeśli już to bardzo mało.
Mi tez nie pasuje parę spraw, chciałbym je zmienić ale niestety my możemy tylko sugerować, nie jesteśmy właścicielami tego serwisu .
tkos 16:57 | 14.01.2010
I dokładnie o to chodzi markoo, żeby sobie pomagać i tu i poza tym globem... jak na globtroterów przystało... Ale ja jak na razie oprócz opluwania i drwin ze strony większości tych tzw. aktywnych, nie spotkałem się tutaj z niczym takim jak ty (może poza kilkoma wyjątkami, jak mario-mil czasem Qmoszki i paroma osobami ktorzy zwątpili i się stąd wyprowadzili na inne portale). A wracając do dekalogu to brałem pod uwagę głównie nie to co sobie sam wymyśliłem, tylko to czego się tu nauczyłem, od emskiego, marianny_p, qmoszki, mario-mila etc. Nie jestem i nie bede ideałem, bo takich po prostu nie ma, ale po prostu zebrałem co wiedziałem i poddałem to ogólnej ocenie. To chyba jest mnie ważne czy mnie samemy udaje się zawsze i wszędzie do tego stosować, lub czy się stosowałem jako świerzyzna. Jak ktoś chce to może coś dorzucić od siebie, mimo tego, że bębniliście o tym od miesięcy. Ale jak widać ważniejsze jest wytykanie innym czy się do tego stosują czy nie, jakby sami ci krytycy byli tacy poprawni. To jest absurdalne :( Ja się nie obrażam jak co poniektórzy, choć staram się ripostować i zawsze będę się bronić przed zwykłym atakiem i złośliwością. Nadal jednak uważam, że po tym całym lamencie o potrzebie zmian na Globie, jest okazja i deklaracja Admina i po prostu zamiast osobistych potyczek trzeba zarzucić go wszystkimi naszymi oczekiwaniami, sugestiami, wskazówkami, w normalny, a nie jakiś głupawy sposób. A on miejmy nadzieję choć część z tego wykorzysta dla dobra wszystkich, obecnych i przyszłych userów.
tkos 17:05 | 14.01.2010
A do Qmoszki i Kurnika, jak widać nawet markoo nie wie co to jest, choć jest tu dłużej niż ja, więc po co te nerwy? Jak na razie to wygląda na miotanie się własnie jak w kurniku, po wpadnięciu lisa. Ale ja tym lisem na pewno nie jestem, choć spotkałem się z tutaj z wyzwiskami, podejrzeniami że nawet jestem Adminem, jakimś szczurem biurowym etc. Nie dałem się sprowoakować i nie przeszedłem nigdy na ten poziom pseudodyskusji. Mam już swój wiek i doświadczenie i nie strzelam juz fochów, a swoje przekonania i zdanie wyrażam otwarcie, Gdy to się komuś nie podoba, trudno. Ale nie lubię wojenek nawet tych mniej czy bardziej wirtualnych i nie po to tu się rejestrowałem. Jeśli stara kadra globa ma jakieś zabawy w otrzęsiny to niech to jasno określi nowicjuszom, bo nie każdy jest tak cierpliwy jak ja.
bardo 20:13 | 14.01.2010
Uważam, że powinien znaleść się tez w tym dekalogu punkt dot. możliwości tylko samego oceniania, bez innych aktywności, bo są tu tacy, którzy nic nie pokazują, nic nie piszą, a tylko oceniają i najczęściej nisko - innych,Tak nie powinno być, jeśli nie jest aktywny tak jak pozostali, na jakiś czas powinien mieć blokowane ocenianie.Może warto ograniczyć ilość punktów za zdjęcia umieszczane, sama zorientowałam się może ciut za póżno ,że w zalewie różnych jakościowo zdjęć trudno odszukać te fajniejsze.Może też zmniejszyć ilość dzienną do 5 szt. Ja od dzisiaj tylko tyle będę wystawiać.
Qmoszka 21:40 | 14.01.2010
Tkos dokładnie tak !! KURNIK zaczyna się miotać :))) I czasem może zacząć jajami rzucać ,lub w proteście pierze drzeć ,wiesz jaka to może być zadyma ??? jeszcze jedno ,nic mi o tym nie wiadomo abym poszła na inny portal :(( Czy może wiesz na którym teraz szaleję ?? :((( Na koniec do Twojej wiadomości :))) Kogut wiodący i stary wyliniały LIS to jest jedna i ta sama OSOBA :))))) Skubany cwaniak własny kurnik założył co by po wsi obcych kur nie dusić :)))))
Qmoszka 23:08 | 14.01.2010
Qrde co ja napisałam :((( teraz to mi się wyłapie :(( Może tego nie przeczyta :( A co gorsze jak z KURNIKA teraz w środku zimy ,za dziób nie wywali :(( Jednym słowem mam przechlapane :((((( Ale tak to jest jak się buźki na wodzy nie trzyma :((((
Qmoszka 07:54 | 15.01.2010
Ja z wielką nieśmiałością przedstawię swój dekalog którego zawsze przestrzegam.Może któreś z przykazań znajdą tutaj zastosowanie :))1. Człowiek rodzi się zmęczony, żyje aby odpocząć.
2. Kochaj swe łóżko jak siebie samego.
3. Odpoczywaj w dzień abyś mógł spać w nocy.
4. Jeżeli widzisz kogoś odpoczywającego, pomóż mu.
5. Praca jest męcząca.
6. Co masz zrobić dziś, zrób pojutrze, będziesz mieć dwa dni wolnego.
7. Jeżeli zrobienie czegoś sprawia ci trudność, pozwól zrobić to innym.
8. Nadmiar odpoczynku nigdy nie doprowadził nikogo do śmierci.
9. Kiedy ogarnia cię ochota do pracy, usiądź i poczekaj aż Ci przejdzie.
10. Praca uszlachetnia, lenistwo uszczęśliwia.
tkos 08:04 | 15.01.2010
Qmoszka nie musisz brać wszystkiego do siebie z tymi innymi portalami. Mówię o tych którym przestała sie podobać ta zabawa na globie i zwinęli swoje zabawki. Ty zwinęłaś co prawda swoją galerię ale coś tam nowego wstawiasz i cały czas walczysz dzielnie o byt kurnika, więc to nie o tobie mowa :)
Qmoszka 08:15 | 15.01.2010
Dalej nie rozumiesz :((( Teraz to mi przykrość zrobiłeś :(( Ja nie muszę walczyć o byt KURNIKA !!! Czy Ty tego nie rozumiesz ??:(( KURNIK to tylko NAZWA!! A takie stwierdzenie (Twoje) że ja walczę :((( Czy to znaczy że Ty chcesz go rozwalić lub ktoś komu się to nie podoba?? :((( Wszystko ma swoich zwolenników i przeciwników :) Wiesz co bardzo źle się czuję jak jestem non stop pod lupą :(( Może tak ?? Co muszę zmienić (inaczej robić) abyś wreszcie zobaczył inne osoby ??? :)
tkos 08:48 | 15.01.2010
kurnik, czymkolwiek on jest powinien sie bawic we własnym gronie pod własnymi fotkami i nie kosztem nowych czy mniej lubianych userow, wowczas bedzie OK... jesli natomiast tematem do drwin maja byc ludzie, ktorzy niekoniecznie tego sobie życzą, to nawet niewinne poczatkowe przekomarzanie się z czasem przeradza się w wojnę, a to nie jest dobre dla nikogo :( nie wiem o jakie inne osoby ktorych nie zauwazam mówisz, bo jak ktos ogranicza się do wstawiania i przegladania fotek i nie bawi sie w komenty to tez trzeba to szanować chyba ...
tkos 08:06 | 15.01.2010
a propos innych portali, sam z nich też korzystam, bo niestety nie wszystko można znaleźć i dowiedzieć sie na globie :(
Qmoszka 08:26 | 15.01.2010
Tutaj non stop,odchodzą :(( Z wielu przyczyn,ja znam co najmniej kilka z nich:( I jak tak obserwuję,to ci którzy kiedyś odeszli ,teraz wrócili lub zaczynają się pokazywać .Coś się zmieniło ??? Dlaczego teraz zaczęli się pokazywać ??? I to tak jest już od jesieni :)))) Widzisz co się dzieje w galerii ?? Niech się zaczną wypowiadać,bo tak jak teraz jest ,to tylko przelatujące obrazki,które ogląda bardzo mało osób ?:( Czy coś nie tak,może mi się zdaje ??? :(((
tkos 08:42 | 15.01.2010
a ja widzę, że nie jest tak źle... codziennie przybywa kilka lub nawet kilkanaście nowych osób, po pierwszych ocenach i komentach dają coraz lepsze fotki, może nie jakieś zawodowe, ale globtroterskie, ludzie spokojnie je oceniają i niektórzy widac umieją się bawić bez ujadania i lamentowania... na Forum ludzie suzkaja porad i je dostają, co bardziej wytrawny glober wstawi co jakiś czas artykuł... Sądzę, ze nie trzeba tu żadnej sztucznej zadymy by sztucznie rozkręcać towarzystwo, bo doświadczenia pokazują, że to tylko szkodzi :(
Qmoszka 08:58 | 15.01.2010
Dobra !!! Czyli według Ciebie jest wszystko prawidłowo :) I tak trzymać !!! :) Tylko że to może być taki spokój i cisza ,aż znowu trafi się jakiś IDIOTA któremu zwrócenie uwagi,lub jakaś podpowiedź ,walnie :(( A było tego bardzo dużo :)) Czyli widzisz to w bardzo fajnych kolorach :)) Więc ja już nie będę się udzielać i wypowiadać :) Bo sam zaprowadziłeś ład i porządek :)) Gratuluję i życzę powodzenia ! :))))
tkos 08:54 | 15.01.2010
ludzie zaczeli sie pokazywac od poznej jesieni i zima bo po prostu mniej podrozuja i maja troche czasu by tu zajrzec, a jak przyjdzie wiosna i lato wszyscy globtroterzy wyrusza w trasy i jesienia znow wrzuca swoje pamiatki na globa, to normalny cykl :)
Qmoszka 09:02 | 15.01.2010
Tutaj Ty mówisz o nowym narybku globa ,ja o starych userach ,tak zwanych dinozaurach :))) To troszkę inny rodzaj globowiczów :)))
tkos 17:21 | 15.01.2010
Ty Qmoszka jako dinozaur, jak widac cały czas jesteś obecna, więc chyba te dinozaury wszystkie nie wymarły :) A tak wracając do dekalogo, czy właściwie quadrologu, bo się uzbierało tego trochę, z racji że do końca tygodnia Admin czeka, to chciałem przed moim tygodniowym wyjazdem na narty coś jeszcze do tego dorzucić (ciekawe czy jak mnie nie będzie, dinozaury wyjdą z norek :):1. Oceniając zdjęcie zwracaj uwagę w jakiej jest ono umieszczone kategorii
2. Jeśli zdajesz sobie sprawę, że zdjęcie jest słabszej jakości, ale chcesz je pokazać jako ciekawostkę zaznacz opcję NIE DO OCENY
3. Korzystaj z wiadomości e-mail do innych userów i w ten sposób wyjaśniaj nieporozumienia i inne osobiste sprawy
Admin zapewne zrobi selekcję, może coś dorzuci od siebie i trzymając go za słowo niech umieszcza to pod linkiem na głównej stronie. A jak ktoś nie zauważy i nie będzie się chciał stosować to mu "stara kadra" zacytuje punkcik. Jednak traktowałbym to raczej testowo i nie robiłbym z tego wielkiego HALO. Jesli pojawią się uwagi Admin powinien wg uznania znając misję portalu weryfikować lub dodawać kolejne punkty-wskazówki.
Qmoszka 18:00 | 15.01.2010
Tak tak :))) Staraj się jeszcze bardziej !! :))) Aktywiści sa zawsze w szczególny sposób traktowani :))) Może już czas abyś ten pusty fotel PREZESA zajął ? :))) No i później już tylko minister !! :)) A powiedz tak na ucho ,tutaj ,po co ta maskarada ?? :))))))))))))))))))
solange03 18:09 | 15.01.2010
uwaga wypowiedz swiezyzny na globie !!!!!!!!!!czytam ,czytam i konca nie ma .......uffffff
Tkos ,qmoszka
omoszka ,tkos
.....walka o przetwanie ??????
oooooooo, ale jest i bardo -pare razy sie pokazala ,
ALE NIESTETY W WZAJEMNYM PRZEKRZYKIWANIU NIKT JEJ NAWET NIE ZAUWAZYL .......(SMUTNE )
teraz juz chyba znacie odpowiedz na pytanie ---dlaczego swiezyzna tak rzadko sie tu wypowiada ..........
A ja jeszcze poczekam i sobie poczytam (o ile staczy mi sil :) , allbo dla rozrywki poogladam sobie zdjecia bardo :)........
tkos 18:26 | 15.01.2010
mam nadzieję, że Admin zauważy wszystkie rzeczowe wypowiedzi w tym kociokwiku, zarówno także bardo i ciebie jak coś dorzucisz do tego konstruktywnego :)
tkos 18:28 | 15.01.2010
a tak a propos solange, to ja jestem większa świeżyzna od ciebie, sprawdź :)))))
GlobAdmin 22:49 | 17.01.2010
Witam ponowniedziękujemy tym Użytkownikom, którzy byli tak mili i podzielili sie z nami swoimi uwagami ;-) wszystko przejrzymy, przemyślimy i w tym tygodniu powiesimy ów "dekalog" na Globie.
miłego wieczoru
GlobAdmin