/ / > Oceny zdjęć > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Oceny zdjęć

kategoria uwagi do forum i serwisu

Pacyfa dołączył
17.09.2006

Pacyfa 12:30 | 09.04.2007

Sugeruję, żeby wszyscy oceniający zdjęcia w fotogalerii pisali zdanko lub dwa o tym co im się podobało, a co nie w danym zdjęciu. Oczywiście nie o kązdym zdjęciu da się coś napisać, bo któreś można uznać za ... "takie zwyczajne". Ale proponuję, żeby zwłaszcza te najwyżej i najniżej przez nas oceniane,były dodatkowo komentowane.

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 13:00 | 09.04.2007

Zgadzam się w pełni z Pacyfą. Ludzie znacie się lub nie na fotografii, ale piszcie swoje uwagi o zdjęciach, szczególnie tych ocenianych na "1" lub "5". Unikniemy w ten sposób wielu nieporozumień i może czegoś jeszcze się naucze. Wesołych Świąt.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 21:35 | 09.04.2007

Witam
Niestety namierzylismy ostatnio kilka kont z ktorych trwalo zanizanie ocen innych userow. Prawdopodobnie w celu wywindowania wlasnych zdjec.
Przykladem takiego konta jest zablokowane konto 9206 z wystawianymi samymi "1". Co sadzicie o tym aby wprowadzic:
1) mozliwosc glosowania tylko dla osob ktore dodaly np minimum 3 zdjecia
2) "wybraniu" moderatorow o uznanej historii, ktorych ocena liczylaby sie duzo bardziej?

pozdrawiam

GlobAdmin

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 21:58 | 09.04.2007

1.Jeśli chodzi o ocene zdjęć, zgadzam się z GlobAdminem. Powinni oceniać tylko Ci, którzy dodali zdjęcia. Jeśli chodzi o "uznanych userow" już z Adminem się nie zgadzam. Wszyscy równi. Jedni robią lepsze zdjęcia inni nie. Niwątpliwie każdy się stara.
2. Poprwiłbym linki. po dodaniu zdjęcia nie działają "dodaj podobne" i drugi link pod nim (nie pamiętam nazwy)
3. Na głównej stronie umieściłbym "licznik" - ile osób jest zalogowanych, a ile jest Gości.
4. W "Konto" nie mogę dopisać daty urodzenia.
Pozdrawiam

turkus dołączył
02.07.2006

turkus 22:39 | 09.04.2007

Do GlobAdmina - przydała by się opcja głosowania za usunięciem umieszczonych fotek , które tylko zaśmiecją , niestety ten proceder stał się ostatnio powszechny , nie jakośc a ilość. Może trzeba wrócić do dyskusji , by ewentualne nagrody były przyznawane przez głosowanie a nie punktację , to zmobilzuje do dbałości o jakość umieszczenego materiału . Na kiepskie film możemy nie iśc do kina , ale kiepskie fotki niestety musimy przeglądać chcąc wyszukać tej interesującej , a autorzy tych marnych obrażają się nawet na komentarze . Mam w kompie około 8000 tyś fotek z podróży , ale ne mam zamiaru pokzać tu wszytkich , bo nie o to tu chodzi .

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 23:43 | 09.04.2007

A może liczba zdjęć związana jest z większą popularnością Globtrotera, pomyślałeś o tym turkus?
Wprowadzmy "wyszukiwarke" w której będzie można zaznaczyć "zdjęcia zwyczajne" i "zdjęcia nadzwyczajne". Ja bym się cieszył, że jest coraz więcej zdjęć, bo to oznacza że ten portal żyje. I co z tego, że sa dla Was brzydkie. Widocznie dla autora mają jakąś większą wartość. Jak czytam turkus twoje komentarze, że wszędzie widzisz tylko te nagrody. Myślisz, że ludzie zamieszczają zdjęcia tylko dla przewodnika. Wejdz na zakładke "księgarnia" i zobacz po ile taki przewodnik idzie. 4 godziny pracy w McDonald's. Najlepiej skończ w końcu ten wątek.

szkot dołączył
01.06.2006

szkot 03:01 | 10.04.2007

tez mysle ze ocena taka jak 1 czy 5 wymaga komentarza. Co prawda kazdy ma prawo dodac swoje zdjecia, ale zgadzam sie ze niektorzy przesadzaja dodajac duzo podobnych zdjec zamiast wybrac kilka naprawde wartych zobaczenia. Dlatego system ocen jest tak wazny, mozemy obejzec te wysoko oceniane. Problem w tym ze ktos da zlosliwie 1 i ocena spada na leb na szyje. Albo nowe zdjecia ktore maja 1 czy 2 oceny wysokie i pojawiaja sie na pierwszej stronie. Mysle ze zdjecie o 5 ocenach nie powinno byc "zdjeciem wszechczasow"

turkus dołączył
02.07.2006

turkus 08:56 | 10.04.2007

Uderz w stół ,a norzyce same się odezwą :)))

Pacyfa dołączył
17.09.2006

Pacyfa 10:45 | 10.04.2007

Czy masz na myśli NOŻYCE ?????

12250 dołączył
21.06.2005

12250 14:56 | 10.04.2007

Pacyfa - nie pastw się nad "turkusem"! Skoro facet robi tak rażące błędy ortograficzne, to może cierpi na jakiś rodzaj dysgrafii?

dawidfischer dołączył
12.12.2006

dawidfischer 13:30 | 21.05.2007

hehe Pacyfa to bylo mocne

K-K dołączył
15.05.2007

K-K 08:47 | 22.05.2007

popieram pomysł z dodawaniem komentarzy. chyba nie da się ucieć od "sztucznych" kont i zaniżania ocen, a konieczność napisania kilku słów może chociaż trochę zniechęci do masowego oceniania fotek.
oglądam sporo zdjęć, ale oceniam na ogół tylko te, które bardzo mi się podobają, bo myślę, że warto dodawać punkty tym najlepszym.
czasami zamieszczane są zdjęcia, które pokazują brudne, zaśmiecone miejsce, czyli prawdziwe - autorzy fotek chcą pokazać, jak jakieś miejsce wygląda naprawdę i co dostają? - często słabe oceny. a dlaczego? że pokazują rzeczywistość? technicznie fotki są mogą być dobre, ale jest na nich coś brzydkiego i dostają jedynki. może warto się zastanowić, co oceniamy - czy tylko cukierkowe zdjęcia, czy dobre oko fotografującego?

malgoskak dołączył
23.04.2007

malgoskak 15:16 | 22.05.2007

1. Może rozszerzyć skalę ocen? Na przykład juz dodanie szóstki byloby moim zdaniem korzystne. Wtedy na szóstkę zasługiwałyby zdjęcia wybitne, wyjątkowe. Czasem zdjęcie jest bardzo ładne, ale nie idealne i wtedy nie wiadomo co zrobić. Piątka za dużo, a czwórka obniża ocenę, czasem znacznie, gdy mało ocen.
2. Zgadzam się w pewnym sensie z K-K, bo myślę, że w tej galerii chodzi nie tylko o zdjęcia artystyczne, ale także o pewną informację dotyczącą danego miejsca. . Często warunki pogodowe są takie, że zdjęcie nie bardzo wychodzi, nie wszystko też jest "ładne", a mimo to wydaje mi się, że warto na takie zdjęcie spojrzeć.
3.Nie ma opcji usuwania zdjęć (przez autorów). Byłaby bardzo przydatna, czasem wyśle się jakieś pomylkowo, czasem jest zdwojone przez błąd w programie. nie można też edytować tekstu i potem jest głupio, że się zrobilo jakieś błędy i nie można tego naprawić.

kasy1 dołączył
10.10.2004

kasy1 22:06 | 22.05.2007

Oczywiście ,ze autor może usunąć zdjęcia.Wiem,bo sam usunałem wszystkie:)
Nie rozumiesz,ze cała sztuka w tym,żeby wybrac odpowiedni moment na zrobienie zdjecia???Jezeli na zdjeciu niebo jest ''wypalone'',zielen szara,wszystko w cieniu,to poprostu zdjęcie/prawie zawsze/nie moze byc dobre!Kogo obchodzi,ze autor nie mial lepszych warunkow?Nie ma przymusu riobienia zdjec o kazdej porze dnia...wlasnie zdjecia z ciekawym kadrem,ladnym swiatlem itd zasluguja na najwyzsze oceny..jNigdy nie wystawie ''5'' za zdjecie ,ktore ma ww błędy,chyba,ze autor potrafil to wykorzystac co prawie sie nie zdarza...najczesciej obserwuje mase zdjec fatalnie skadrowanych,krajobrazy bez uzywania filtra pol.,robione w godzinach poludniowych...poprostu slabe..malo tu dobrych zdjec,niestety...

OVAD dołączył
04.09.2001

OVAD 22:49 | 22.05.2007

E no kasy zawiodlem sie takie fajne foty miales. Czemu je usunales?

alisson7 dołączył
14.03.2007

alisson7 12:34 | 23.05.2007

Odnośnie używania filtra pol,to przepraszam bardzo,czy ta galeria jest tylko i wyłącznie dla posiadaczy profesjonalnego sprzętu fotograficznego?Myślałam,że nie.To fajnie,że czasem zajrzą tu profesjonaliści,bo można się czegoś nauczyć,ale nie każdego stać od razu na lepszy aparat z filtrami,itp.Ja tak surowo nie oceniałabym większości zdjęć,jest dużo dobrych,może nie robionych przez profesjonalistów,ale miło popatrzeć na wiele z nich. Zgodzę się z tym,co ktoś zauważył odnośnie brzydoty niektórych miejsc-to,że niektóre zdjęcia poakazują realistycznie dane miejsca nie świadczy zaraz o jakości fotek.

belzebub dołączył
20.02.2007

belzebub 15:26 | 23.05.2007

Kasy1 - jak chesz oglądać super wypasione fotki , profesjonalnie wykonane, z filtram itp to może zapisz sie na forum fotograficzne. To forum, o ile sie nie mylę, jest o podróżach i chyba głównym celem tych fotek ma być przekazanie informacji o jakimś miejscu. Wiec nie wymagaj zeby wszystkie zdjęcia były super, bo pewnie większość użytkowników tego forum nie jest profesjonajlnym fotografem.

12250 dołączył
21.06.2005

12250 16:55 | 23.05.2007

Tym razem zgadzam się z Wami obiema w zupełności. Sądzę jednak, że Galeria powinna prezentować jakiś poziom i dobrze by było gdyby autorzy posiadali choć odrobinę samokrytycyzmu i nie zamieszczali totalnego badziewia. Sugeruję, by zdjęcia gorszej jakości prezentować wówczas gdy chce się pokazać jakieś ciekawe miejsce, interesujące zdarzenie, nietypową sytuację, itp. Bardzo często czekając na poprawę warunków pogodowych "umyka" temat zdjęcia.

ts dołączył
09.01.2007

ts 01:12 | 24.05.2007

sam zastanawiam się nad profilem zalogowanych tutaj użytkowników- i wydaje mi się że większość z nich znalazło się tu z przypadku, co nie oznacza, że oni nie potrafią robić zdjęć- ONI PO PROSTU ZANIŻAJĄ OCENY INNYM UŻYTKOWNIKOM, NIE WYSTAWIAJĄC W OGóLE SWOICH PRAC, LUB WYSTAWAJąC KILKA NAPRAWDę MARNYCH FOTEK Z WAKACJI U CIOCI ABY COKOLWIEK POKAZAć- czy nie uważacie, że jednym z rozwiązań mógłby być wymóg zdobycia za swoje zdjęcia określonego minimum? pozdrawiam

usunięty/nieznany 01:49 | 24.05.2007

czytając posty cały czas mam wrażenie, że robi się z tego forum przedsionek do World Press Photo, a tak chyba nie jest. Bardzo ciężko znaleźć złoty środek, oceny zdjęć są przejawem demokracji i jak o każdą demokrację, także i o tą trzeba dbać. Dlatego zgadzam się, że ocen zdjęć mogliby dokonywać ludzie, którzy już coś tutaj wrzucili. Bardzo dobry jest także pomysł, żeby ocenie towarzyszyły także komentarze, dobrze wiedzieć, co się podoba, a co nie. Bezwzględnie wywalałbym ludzi, którzy sztucznie zaniżają punktację, to jest po prostu nie fair.

magdabis dołączył
18.01.2004

magdabis 05:36 | 24.05.2007

ja mysle ze kazda ocena powinna wymagac komentarza. przykladem takiego rozwiazanie jest np portal www.trekearth.com (fotografie z podorzy), gdzie zeby wystawic ocene trzeba ja uzasadnic (brak uzasadnienia sprawia ze ocena nie zostanie zaliczona). kilka z moich zdjec ktore na innych portalach uzyskaly dobre oceny tutaj sa ocenione nisko i bardzo chcialabym wiedziec co z punktu widzenia uzytkownikow tego portalu jest z nimi nie tak.
dla mnie wstawianie zdjec na takie portale jak ten ma na celu dwie rzeczy: 1. podzielic sie z innymi swoimi wrazeniami, 2. nauczyc sie robic lepsze zdjecia (poprzez obserwacje zdjec innych), ale realizacja puntu 2 jest bardzo trudna kiedy dostaje za zdjecie 2 ale autor oceny nie raczyl tego uzasadnic...

OVAD dołączył
04.09.2001

OVAD 09:01 | 24.05.2007

Dodawanie komentarzy do ocen nic nie zmieni beda wpisywac Kiepskie 2, Super 5. Bedzie to samo, a ograniczymy mozliwosc oceniania innym. To poradoks inne serwisy tak nei robia. Tak naprawde to kwestia kultury uzytkownikow serwisu. Mysle ze zmiany ida w dobrym kieurnku, nie ma juz sytuacji masowego wystawiania "1" co mialo miejsce przedtem. Wydaje mi sie ze mozliwosc wystawiana ocen dla ludzi ktorzy wykazali juz jakas aktywnosc bylaby dobrym pomyslem.

dawidfischer dołączył
12.12.2006

dawidfischer 09:11 | 24.05.2007

OVAD zagadzam sie z Toba to i tak byla by lipa , ktos kto by chcial to zawsze by napisal "kiepskie " i wstawil 1 ,albo "super" i dal 5

alisson7 dołączył
14.03.2007

alisson7 10:46 | 24.05.2007

Słuchajcie,pomysł z możliwością oceniania zdjęć przez tylko aktywnych użytkowników Globtrotera wcale nie musi wykluczyć bezsensownego i złośliwego zaniżania ocen zdjęć.Śmiałam skrytykować troszkę jedno ze zdjęć jednego z najbardziej aktywnych użytkowników forum i czego się doczekałam? Zaniżenia w tym samym dniu dość dobrej oceny swojego zdjęcia,bez podania konkretnej przyczyny,tylko dość lakonicznym komentarzem ze strony tej osoby. Zgadzam się z osobą,która napisała,że zastanawia się skąd biorą się niskie oceny jej dobrych zdjęć i że samiast uczyć się co w nich ulepszyć,tak naprawdę nie wie o co chodzi.Optowałabym za tym,żeby komentarz z uzasadnieniem oceny był konkretny i zawierał więcej niż jedno,czy 2 słowa.Wtedy komentarze typu "super 5",czy "kiszka 1" byłyby automatycznie odrzucane.Ludzie,opamiętajce się,prymitywne jest bezmyślne i krzywdzące użytkowanie portalu ,by w celu złośliwej poprawy samopoczucia pozaniżać oceny innym i nie świadczy WCALE o tym,że jesteście wytrawnymi globtroterami a raczej nędznymi złośliwcami!Osobiście nie miałabym nic przeciwko ocenianiu zdjęć przez osoby znające się na tym-jakieś autorytety,jak sugerował wcześniej Admin.Można by się było przy okazji czegoś naprawdę nauczyć a nie tylko o nędznej stronie natury ludzkiej,odnośnie wielu przypadków...Ale z ciekawości mogłaby też,czemu nie,funkcjonować równolegle możliwość oceniania przez pozostałych użytkowników ,myślę,że byłoby to ciekawe doświadczenie:))

12250 dołączył
21.06.2005

12250 09:34 | 26.05.2007

Głównym problemem w tej Galerii nie są ani oceny, ani komentarze. Uważam, że wszystkiemu winne są ludzkie przywary (małostkowość, zawiść, brak uczciwości, cwaniactwo, chęć wywyższenia się, itp). Niech wszyscy użytkownicy Galerii postarają się zwalczyć w sobie te słabości, a na pewno będzie to z pożytkiem dla ogółu i ich samych. Wiem, że to utopia ale...
Uważam, że ocenianie zdjęć powinno funkcjonować. Zgadzam się z tymi, którzy sugerują by oceniający uzasadniali przyznawane noty w komentarzach. Nie w jakichś lakonicznych ale bardziej rozbudowanych. To jednak teoria, bo rację ma Ktoś (chyba „Pacyfa”) pisząc, że nie o każdym zdjęciu można sensownie wypowiedzieć się. Niekiedy jakaś fotka podoba się (lub nie podoba) i trudno to jednym zdaniem uzasadnić. Nie sposób pisać „elaboraty” o każdym zdjęciu.
Teraz wszystkie oceny są anonimowe. Nawet nie wszyscy komentujący ujawniają przyznaną notę. Pytanie do Admina! Jeśli pytanie jest naiwne, to przepraszam ale jestem laikiem w informatyce komputerowej. Czy byłby to duży problem organizacyjno-techniczny gdyby przy ocenie pojawiała się informacja kto ją wystawił? Wówczas autor zdjęcia (inna osoba również) w przypadku jakichś uwag mógłby poprosić oceniającego o uzasadnienie.
Ostatnio pojawiła się propozycja by oceny mogli wystawiać „Aktywni Użytkownicy” lub „Uznane Autorytety”. Kto te osoby ma namaścić? Czy ten kto ma dużo punktów jest „AU”? Ja niby jestem aktywny ale nie mam swoich zdjęć w Galerii, więc chyba nie zasługuję na miano „AU”. Czy ktoś zamieszczający dużo niezbyt udanych zdjęć (np. „grek” ma 110 zdjęć ze ŚO 2,90) może być „AU”? Są ludzie (ten fragment nie dotyczy mnie!), którzy znają teorię (tu, wiedzą jak ma wyglądać dobre zdjęcie) ale nie potrafią jej wprowadzić w życie, czy to z uwagi na brak dobrego sprzętu, czy też nie mają zdolności praktycznych. Świetny marszand lub uznany krytyk sztuki nie musi być artystą malarzem. W tej Galerii jest raptem kilka osób, których zdjęcia nie „spadają” poniżej dość wysokiej normy (np. „marek.kos”, „maciuchen”). Czy tylko oni zasługują na miano „UA”? Czy gdyby Eugeniusz Haneman (nestor polskich fotografików) zechciał oceniać zdjęcia w tej Galerii zasłużyłby na miano „UA” skoro on nie ma tu swoich prac?
Każdy z nas na co inne zwraca uwagę oceniając zdjęcia. Jedni preferują dobór światła, kadrowanie; drudzy chęć pokazania ciekawego miejsca, interesującej chwili zatrzymanej w obiektywie; następni jeszcze coś innego. Ilu ludzi tyle spojrzeń, tyle ocen. Z tego tygla (demokratycznie) wyłania się ocena średnia. I niech tak zostanie! Bądźmy tylko (albo aż) fair wobec siebie.

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 21:47 | 26.05.2007

Dziekuje 12250 za bardzo interesujaca opinie. Myslelismy juz o wprowadzeniu listy uzytkownikow oceniajacych i wydaje nam sie ze w tym kierunku bedziemy czli. Wtedy bedzie wiadomo, kto dokonal oceny i jakiej. Pozostanie więc pełna demokracja, ale z możliwością weryfikacji przez samych zainteresowanych.

pozdrawiam

GlobAdmin

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 20:36 | 31.05.2007

a co z obraźliwymi komentarzami typu: bałwan, kupie ci przewodnik tylko przestań zamieszczać zdjęcia itp. zjawisko szczególnie się nasiliło w ostatnich paru dniach. Prym wiodą: ts i dawidfischer. Przykładowa bezszczelność wyżej opisanych użytkowników, zdjęcia nr :11013,13023,10052.

ts dołączył
09.01.2007

ts 21:03 | 31.05.2007

zgadzam się! ......albo epitety typu "kretyn" pod 10021!!

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 00:59 | 01.06.2007

dokładnie. najpierw ts i spółce przeszkadzała jakość zdjęć, żeby później dodawać do nich komentarze w stylu: jestem lepszy . Już się boję co będzie następne.
Na portalu powstały dwa przeciwne obozy. Pierwszy to pseudo profesjonaliści, obrzucający błotem wszystko co nie jest poddane obróbce komputerowej, wyzywający innych użytkowników. Drugi obóz to zwykli podróżnicy, zamieszczający zdjęcia nie zawsze w super jakości, ale tolerujący i akceptujący innych bez zbędnych uwag. Po której stronie opowie się Admin? Zobaczymy

dawidfischer dołączył
12.12.2006

dawidfischer 12:05 | 01.06.2007

Powinienes dostac bana za lekrame swojej strony

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 14:04 | 01.06.2007

wszystkiego najlepszego "płotka" z okazji dnia dziecka

12250 dołączył
21.06.2005

12250 14:30 | 01.06.2007

Lamik, muszę przyznać - to jest super riposta!!!

12250 dołączył
21.06.2005

12250 14:56 | 01.06.2007

Chciałbym się zapisać do obozu "zwykłych podróżników"! Lamik jesteś tam prezesem? Mam jednak problem, bo obóz, któremu patronuje (Twoim zdaniem) "ts" też mi się podoba. Oczywiście nie we wszystkim. Nie toleruję chamstwa w komentarzach!! Obróbka komputerowa fotek - OK, ale tylko retusz. Tak pewnie robi np "kasy1" i ma świetne zdjęcia. Propozycja dla "Prezesów", może spróbujecie mnie skaperować? A tak na poważnie, to nie bawcie się w żadne obozy, grupy. Admin, nie opowiadaj się po żadnej ze stron, bo te podziały są bezsensowne. Twórzmy JEDNĄ społeczność podróżników. Wymieniajmy się swymi doświadczeniami; pomagajmy początkującym globtroterom.

kasy1 dołączył
10.10.2004

kasy1 15:50 | 01.06.2007

Małe sprostowanie...nie znam sie na obróbce graficznej zdjęć..Robię wyłącznie zdjęcia na slajdach,potem skan,który wyostrzam,czasem zdejme kolor/amatorsko..saturacja na zero:)/,balans kolorów..i tyle.Używam Acdsee 4.0 albo Irfan view..to proste ,darmowe programy..na PS-ie się nie znam,a poza tym jest on za drogi:).Pozdrawiam!K

kasy1 dołączył
10.10.2004

kasy1 15:54 | 01.06.2007

Cd:)..Nigdy nie będę pobłażliwy w ocenach dla bylejakości i ''zwyczajności'' na zdjeciach...mam parę fajnych ujęć,ale nie potrafię ich odpowiednio zeskanować,wiec ich nie pokazuję.IMHO,tutaj wystawiający za mało wagi przywiązują do jakości ..za duzo podobnych ujęć,za dużo zdjęć wogóle...nie trzeba pokazywać naraz kiklkadziesiąt zdjęć..po co?Wybrac najciekawsze i tyle...Pozdrawiam!K

alisson7 dołączył
14.03.2007

alisson7 14:25 | 03.06.2007

co do wypowiedzi Lamika,dodam tylko,ze do czegos,co 12250 ocenia jako tworzenie obozow nie przyczynia sie wcale Lamik,ale osoby siejace tu swym chamstwem zamet.A to moze odebrac wiare w to,ze jestesmy tu wszyscy jedna spolecznascia chcaca sie wzajemnie nie obrzucac bez przyczyny blotem a wspierac.Z chamstwem powinno sie walczyc,na to nie powinno byc w tym serwisie miejsca.

dawidfischer dołączył
12.12.2006

dawidfischer 15:28 | 03.06.2007

alisson7 - przeczytaj sobie dokładnie ostatnia wypowiedz kasiego1.Bo Ja sie pod tym podpisuje

12250 dołączył
21.06.2005

12250 21:35 | 03.06.2007

Ja też się pod jego wypowiedzią podpisuję, z tym, że zawsze pamiętać będę o tym, że tu prezentują zdjęcia AMATORZY.
Gdyby było inaczej, zarzuciłbym Galerię kilkoma setkami moich zdjęć, a one na to jeszcze nie zasługują (potrzebują retuszu). Niektórzy nie są tak samokrytyczni i w Galerii jest sporo "niewypałów".

12250 dołączył
21.06.2005

12250 21:24 | 03.06.2007

To Lamik stwierdził, że utworzyły się tutaj 2 obozy, a nie ja. Może nawet ma rację? Chyba tak. Ja chciałem tylko, by ich nie było, bo to prowadzi do wzajemnej wrogości. Kto je tworzy? Ci wszyscy, którzy chcą być "lepsi"; ci, którzy nie potrafią uznać jakiejkolwiek krytyki swojej osoby i tego co robią; ci, co "zawsze mają rację"; ci, którzy prowokują innych chamskimi wpisami. Wydaje mi się, że Lamik też się do tego przyczynia ale takich >lamików

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 23:08 | 03.06.2007

podzieliła sie społeczność Globtrotera na "profesjonalistów" i "amatorów". jedni chcą iść na jakość drudzy na ilość - w dużym uproszczeniu. jak zwykle racja leży gdzieś pośrodku. Denerwuje mnie tylko sposób dialogu na ten temat. Za dużo wulgaryzmów. To nie pomaga tylko zaostrza sytuacje. Pozdrawiam

turkus dołączył
02.07.2006

turkus 00:18 | 04.06.2007

proponuję poszperać w historii forum, łatwo stwierdzić , że dzisiejsi obrońcy byli inicjatorami zchamienia wypowiedzi . Pewnie jak zwykle zostanę zaatakowany za głos w sprawie . :) lol

zmaciej dołączył
01.03.2004

zmaciej 00:59 | 04.06.2007

a ja myslalem, ze to tylko zabawa :)

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 01:04 | 04.06.2007

to jest brutalna rzeczywistość. mamy tu paru "klientów", którzy lubią pokazać kto jest "lepszy". uważaj i nie daj się wciągnąć w głupie gierki.

zmaciej dołączył
01.03.2004

zmaciej 01:18 | 04.06.2007

he he... ci 'klienci' powinni sobie wrzucic na luz albo wymasowac swoje ego w innym serwisie, np. national geographic to dla tych 'lepszych' LOL

malgoskak dołączył
23.04.2007

malgoskak 11:26 | 04.06.2007

Planując kolejną podróż, lubię obejrzeć sobie zdjęcia z miejsc, które zamierzam odwiedzić, żeby z grubsza wiedzieć, czego oczekiwać. Potem po powrocie chętnie oglądam zdjęcia innych podróżników, żeby porównać swoje wrażenia z innymi. W tym celu korzystam z takich stron jak webshots, flickr czy virtualtourist. Ucieszyłam się, gdy dostałam list z globtrotera o tej galerii. Pomyślałam, że to świetny pomysł, że można wymieniać się wrażeniami, przy okazji prezentacji zdjęć przekazywać sobie jakieś użyteczne informacje. Wyobrażałam to sobie na przykład w ten sposób, że jak na przykład nowak wybiera się gdzieś, gdzie ostatnio był kowalski, to może do niego napisać i poradzić się w interesujących go kwestiach. Rzeczywistość okazała sie trochę inna. Sporo agresji w komentarzach i na forum. Działa jakiś dziwny mechanizm, że na początku oceny są wysokie, potem w miarę upływu czasu maleją - również wtedy, gdy zdjęcia są bardzo dobre (nie mam tu na myśli swoich :-). Ja patrzę, czy moje zdjęcie wzbudza zainteresowanie (liczba odsłon), jak jest oceniane i komentowane. Po jakimś czasie zdjęcia poniżej pewnego progu wyrzucam. Czy te wyrzucone były bezużyteczne, tego nie wiem.

dawidfischer dołączył
12.12.2006

dawidfischer 17:14 | 04.06.2007

Admin , dało by rade podniesc troche poprzeczkie z waga zdjecia tak o 2-3 razy.Bo jak cos zamieszcze na stronce to sie nie otwiera z góry dzieki

dawidfischer dołączył
12.12.2006

dawidfischer 17:32 | 04.06.2007

Jeszcze jedna sprawa,przed chwila zdjąłem fotkie która sie nie otwierała i punktow mi nie odjeło.Nad tym tez by wypadało popracowac bo to ktos moze kiedys wykorzystac.Pozdrawaim

ts dołączył
09.01.2007

ts 21:50 | 04.06.2007

podstawowa zasad, która tutaj rządzi to wystawianie zdjęć po to, żeby inni mogli je ocenić lub skomentować- niestety często brak poczucia humoru krytykowanych autorów prowadzi do sztucznych podziałów, tworzonych przez nich samych i dziecinnym mszczeniu się (oceny 1, 2) na innych użytkownikach serwisu- pzdr

GlobAdmin dołączył
04.09.2001

GlobAdmin 22:35 | 04.06.2007

Witam

Te i inne problemy bedziemy sie starali wprowadzajac min.: mozliwosc podgladu, kto i jak ocenial. Wprowadzimy takze poprawke odnosnie odejmowania punktow za kasowanie zdjec, pierwotnie system nie byl do tego przygotowany.

pozdrawiam

GlobAdmin

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 17:35 | 08.06.2007

ts to masz specyficzne poczucie humoru:
"kolejna szósteczka! alisson- kupie Ci w tym miesiącu całą serię przewodników, tylko nie zamieszczaj już tu swoich zdjęć- dziękuje w imieniu pozostałych użytkowników serwisu".
śmiać się chce.....

dawidfischer dołączył
12.12.2006

dawidfischer 09:18 | 11.06.2007

Lamik17 , matoł jest z Ciebie i skoncz Tomka wkurwiac :) Pozdrawiam reszte

ts dołączył
09.01.2007

ts 11:27 | 11.06.2007

chodziło mi raczej o brak poczucia humoru niż poczucie specyficzne - ale nie każdy może wszystko rozumieć o czym inteligentni ludzi mówią, więc się nie wk...... - niektórzy jak widać wymagają większej dozy tolerancji, niż przeciętny zjadacz czerstwego chleba

ts dołączył
09.01.2007

ts 18:31 | 11.06.2007

Alisson, Lamik- jestem ciekaw jak uargumentujecie pogląd broniony przez Was, że nie ważna jest jakość, chodzi tylko o "pokazanie ciekawego miejsca, w którym się było" oglądając zdjęcia niejakiego Sandrona? proszę o odpowiedź bo jestem bardzo ciekaw Waszej opinii

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 19:56 | 11.06.2007

z jego zdjęć wynika, że ostatnio na konkretnej wycieczce zagranicznej był 10 lat temu. ts czy 10 lat temu byly aparaty cyfrowe? może i były. daj chłopakowi spokój. może foty nie na 5 ale to nie World Press Photo. A płotka niech się uspokoi i przestanie przeklinać bo ość jeszcze mu w gardle utkwi. Pozdro :)

ts dołączył
09.01.2007

ts 22:37 | 11.06.2007

czy to znaczy, że mogę też wrzucić swoje fotki z pierwszych kolonii w 1982? :) PS.dziękuję za odpowiedź

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 23:59 | 11.06.2007

a możesz wrzucić. powspominamy czasy PRL-u :)

alisson7 dołączył
14.03.2007

alisson7 13:16 | 13.06.2007

W niektórych miastach w PL za publiczne przeklinanie można dostać słony mandacik, niech ci którzy tu używają przekleństw pomyślą dlaczego tak jest,mimimum szacunku dla innych użytkowników by się przydało! Co do zdjęć ww.osoby,to choć nie są idealne,parę z nich stanowi dość ciekawe ujęcia a podstawowe kryterium zaniżania ocen niektórych zdjęć polegające na komentarzu "datownik 2" jest chyba raczej śmieszne.

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 13:21 | 17.06.2007

Do Admina: kiedy zostanie wprowadzona możliwość kto i jak głosował na dane zdjęcie?

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 14:02 | 23.06.2007

nareszcie wyniki głosowania na zdjęcia nie są "tajne". wnioski nasuwają się same

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 14:37 | 23.06.2007

no to zaczyna się galeriowa lustracja :) cisza przed burzą :)

do ADMINA: dlaczego nie są kasowane oceny użytkowników zbanowanych.

Deepforest dołączył
15.02.2006

Deepforest 15:47 | 23.06.2007

Eee tam, po prostu trzeba być uczciwym w ocenianiu i tyle. Bardzo dobrze, że w końcu oceny są jawne. Zresztą wczoraj w odwecie za oceny b. słabych zdjęć dostałem cztery jedynki, widzę że dzisiaj po mojej interwencji zostały usunięte. Ja kieruję się przy ocenach takimi przesłankami (sam starannie przygotowywuję zdjęcia przed ich wstawieniem więc tego samego wymagam od innych):
1- zdjęcie absolutnie nie powinno się znaleźć na tej stronie, nie nadaje się moim zdaniem nawet do prywatnego albumu;
2 - zdjęcia z dużymi wadami technicznymi np. bardzo krzywe, z dużymi błędami kadrowania, z silnymi przepaleniami...itp.
3 i 4 - "normalne" oceny, w zależności od moich subiektywnych odczuć;
5 - zarezerwowana jest dla zdjęć, które wyjątkowo czymś mnie ujęły lub zdecydowanie wyróżniają się spośród innych (oczywiście w pozytywnym sensie).
Jeśli więc wszyscy oceniać będziemy stosując jednakowe (chociaż indywidualne) kryteria to żadne lustracje nie będą potrzebne :o))
Pozdrawiam,
A.

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 17:09 | 23.06.2007

dla Ciebie Deepforest ocenianie zdjęć wdług zasad jest oczywiste, ale dla innych nie. po to zostało wprowadzone ocenianie jawne, bo jak wytłumaczyć, że np. taki użytkownik Turkus wystawia mi za zdjęcia ocene "1" jak większość ocenia powyżej "4". Chodzi o to, aby takie zachowania piętnować. Albo OVAD on to leci seriami, chyba nawet nie ogląda zdjęć tylko serwuje "1". Szkoda, że Admin ma w tym względzie klapki na oczach.

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 18:10 | 23.06.2007

Już się zaczyna wytykanie jeden drugiemu, ale trzeba się z tym jakoś uporać

dawidfischer dołączył
12.12.2006

dawidfischer 22:17 | 23.06.2007

Lamik17 - nudzisz

turkus dołączył
02.07.2006

turkus 14:36 | 24.06.2007

Lamik 17 , dostałeś serię jedynek za zaśmiecanie galerii serią idiotycznych fotek , poza tym ja się o tego już dawno przyznałem tu na forum , nie oceniam fotek praktycznie wogóle bo w dupie mam punkty , ty natomiast jesteśstrasznie na nie pazerny , coż , ja wolę zwiedzać świat a ty wolisz klikać w klawisze , każdy robi to co lubi , jak umieścisz tu kiedyś naprawdę wartościową fotkę obiecuję uczciwie , że dostaniesz odpowiednią ocenę , dobrze , że zaprzestałeś oceniać swoje fotki z konta wemifa i mojezakłady , a dawałeś sobie z nich same 5 , :) nie pisz już nigdy o ucziwośi .

12250 dołączył
21.06.2005

12250 01:49 | 25.06.2007

Lamik, wydaje mi się, że ty powinieneś jako ostatni cieszyć się z tego "odtajnienia", bo jeśli ktoś potrudzi się i przejrzy twój katalog zdjęć (ja to zrobiłem z ciekawości), to dojdzie do bardzo dziwnych, wręcz zaskakujących wniosków. Ich interpretacja może nie być dla ciebie miła.

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 15:33 | 24.06.2007

no pewnie i jeszcze ewarad i inni :) kawał men** z ciebie turkus. Ty nie oceniałeś moich najgorszych zdjęć, tylko te którym użytkownicy wystawiali ocenę 4 i wyżej, a TY szedłeś serią "1". NIE KŁAM, że sie do tego przyznałeś bo to NIE PRAWDA. Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd.

turkus dołączył
02.07.2006

turkus 21:45 | 24.06.2007

poszukaj Lamik po wpisach , widzę , że poza klikaniem i punktami nic Cię nie interesuje , życzę miłej zabawy , na szczęście znów na miesiąc stąd wylatuje , więc się podkręcaj bez mnie w swoim szaleństwie , LOL

12250 dołączył
21.06.2005

12250 01:42 | 25.06.2007

Lamik - ten "luckyland", to twój kuzyn albo kumpel? On ocenia tylko twoje zdjęcia i jest tak miły, że prawie zawsze daje ci "5".

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 08:37 | 25.06.2007

zamiast na Globtroterze siedzieć powinieneś być u psychiatry. Kto normalny nie ocenia zdjęć tylko użytkowników za to jakie oceny wystawili. Żenada. No widzisz ja kolegów mam (np. luckyland). A z idi**** nikt zadawać się nie chce.

12250 dołączył
21.06.2005

12250 12:01 | 25.06.2007

Ja właśnie zdjęcia oceniam. Co nie zawsze tobie się zdarza. Noty wystawiam zdjęciom nawet jeśli ich autorzy nie zachowują się fair.
Już dawno zauważyło wielu, że nie znosisz krytyki swojej osoby i wówczas ziejesz jadem, plujesz inwektywami. Innych słów nie znasz? Tak domagałeś się większej kultury na forum. I co? Nie zawsze atak jest najlepszą obroną. To skutkuje gdy ma się argumenty, a ty ich nie masz. Jeśli nim ma być taki "wirtualny kolega", to współczuję. Myślałem, że wiesz co to jest pytanie retoryczne ale widać nie wiesz skoro na nie odpowiedziałeś.
Nie podobało mi się to, że "turkus" dawał ci te "1". Zdjęcia nie zawsze na to zasługiwały choć w wielu przypadkach miał rację. Jednak jeszcze bardziej nie podoba mi się, to co ty robisz. To dopiero żenada! Aż tak czujesz się niedowartościowany, aż tak zazdrościsz innym dobrych zdjęć, ciekawych podróży. Popracuj nad swym ego, a jeśli nie potrafisz się z tym uporać, to zwróć się do specjalisty, może nie do psychiatry, a do psychologa. Jest taka kliniczna prawidłowość: 'Każdy wariat widzi w innym wariata.". Przytoczę kolejne powiedzenie, które ciebie się tyczy: "Prawda w oczy kole.".

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 14:15 | 25.06.2007

Przestań pajacować. Przez takich jak Ty poziom Forum i ogólnie portalu siada.

turkus dołączył
02.07.2006

turkus 14:52 | 25.06.2007

Powyższe powiedział "doświadczony" klikacz punktów na tym forum . Jedyne konflikty jakie tu istnieją zawsze wiążą się z osobą Lamika 17 .

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 16:13 | 25.06.2007

to, że nie popuszczam paru paja*om na portalu, którzy obrzucają błotem wszystko i wszystkich w stylu:
-jesteś cieciem, debilem
-kupie Ci przewodniki tylko nie publikuj zdjęć,
-wystawiam "1" za datownik,
-wystawianie "1" hurtem jak leci,
-przeklinanie,
TAK - to jestem źródłem konfliktów i będę nim nadal dopóki tacy OSZUŚCI jak ty stąd nie wyskoczą lub się nie uspokoją.

sandron dołączył
07.06.2007

sandron 16:36 | 25.06.2007

Wiesz,10 lat temu byłem akurat na tej wycieczce (nie z biura podróży lecz wyjazd grupką współpracowników) ale staram się też cały czas podróżować.Najpierw wrzuciłem starsze fotki i już krytyka.Aparat cyfrowy mam od dwóch lat,no może od 3 i mam zamiar tutaj umieścić jeszcze sporo zdjęć - wbrew opiniom tych "speców" od "amatorskich fotek"...Każdy ma prawo do umieszczenia swoich zdjęć,prawda?!Dzięki za obronę mojej skromnej osoby - reasumując,masz fajne fotki!

sandron dołączył
07.06.2007

sandron 16:29 | 25.06.2007

Witaj!
"Alisson, Lamik- jestem ciekaw jak uargumentujecie pogląd broniony przez Was, że nie ważna jest jakość, chodzi tylko o "pokazanie ciekawego miejsca, w którym się było" oglądając zdjęcia niejakiego Sandrona? proszę o odpowiedź bo jestem bardzo ciekaw Waszej opinii" - to cytat,a teraz odpowiedź:
To ja jestem tym niejakim sandronem...Masz rację,jakoś moich fotek jest niezbyt dobra ale dla mnie to pamiątki.Nie podobają się Tobie - Twój problem!Jakoś tylko Ty i może z jeszcze jedna czy dwie osoby są jurorami amatorów w najgorszym wydaniu...cóż...Mam zamiar umieszczać swoje zdjęcia w różnych podróży i część jest to kolekcja starszych fotek (skaner nie jest aparatem cyfrowym i nie zawsze jakość będzie na ).Pozdrawiam!

lamik17 dołączył
21.03.2007

lamik17 16:35 | 25.06.2007

Sandrom powinieneś napisać kto takie uwagi pod Twoim adresem wysuwał. Całkowicie się z Tobą zgadzam co do publikowania zdjęć jeśli są nawet gorszej jakości. Nie wszyscy dysponują dobrym sprzętem. Liczy sie przecież nie tylko jakość ale i przesłanie.

sandron dołączył
07.06.2007

sandron 16:38 | 25.06.2007

temat: Oceny zdjęć

autor komentarza: ts
data dodania: 2007-06-11 18:31:59
treść:
Alisson, Lamik- jestem ciekaw jak uargumentujecie pogląd broniony przez Was, że nie ważna jest jakość, chodzi tylko o "pokazanie ciekawego miejsca, w którym się było" oglądając zdjęcia niejakiego Sandrona? proszę o odpowiedź bo jestem bardzo ciekaw Waszej opinii

sandron dołączył
07.06.2007

sandron 16:39 | 25.06.2007

Wyzej zacytowałem ts,który rozpoczął od porównań moich fotek...Prawdą jest to,co napisałem...Są to starsze fotki....Ale cóż...

turkus dołączył
02.07.2006

turkus 17:25 | 25.06.2007

no i ciąg dalszy , tylko punkty i klikanie bezmyślne w klawiaturę , Lamik17 nie wyczuwa kpiny w wypowiedziach i bierze wszystko bardzo osobiście , reagując jak byk podczas corridy :) . Dam Ci rade , rusz dupę w świat , samodzielnie , przeżyj coś a nabierzesz dystansu i pokory . Pojmiesz co w życiu jest ważne , a co gówno warte .Amen

ts dołączył
09.01.2007

ts 18:10 | 25.06.2007

do Sandrona- i się nie wycofuję -dalej jestem ciekaw czy lamik i alisson dalej uparcie bronią swego poglądu, że nie ważna jest jakość- nie każda fotka ( i nie ma tu znaczenia czy zrobiona wczoraj aparatem cyfrowym, czy 10 lat temu smienką) nadaje się do publikacji- naprawdę kiepskich i zbędnych tutaj wg mnie zdjęć, jeśli nie zauważyłeś, w ogóle nie oceniam- a komentarze mogę wrzucić jakie chcę, bo do tego one służą...... nieprawdaż?

sandron dołączył
07.06.2007

sandron 11:21 | 26.06.2007

Witaj! Zgadza się ale trzeba mieć też troszkę kultury i nie obrażać innych osób,co niektórym forumowiczom się zdarza...Masz prawo oceniać zdjęcia według własnego sumienia ale niech Twoje komentarze będą rzetelne i pisane z kulturą.Pozdrawiam!

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2023 Globtroter.pl