Forum dyskusyjne
belzebub 13:35 | 13.10.2008
Rzepa ogłosiła konkurs na najpiękniejsze miejsca w Polsce. Oto wyniki:1. Jaskinia Raj 3084
2. Przełom Dunajca 2788
3. Dolina Pięciu Stawów 2685
4. Morskie Oko 2565
5. Szumy na rzekach Tanew i Sopot na Roztoczu 2366
6. Szczeliniec Wielki i Błędne Skały w Górach Stołowych 2343
7. Puszcza Białowieska 2284
8. Połoniny Caryńska i Wetlińska 2279
9. Mierzeja Helska 2102
10. Podlaski przełom Bugu 1956
11. Bagna Biebrzańskie 1884
12. Kocioł Małego Stawu w Karkonoszach 1756
13. Ruchome wydmy pod Łebą 1622
14. Maczuga Herkulesa i Dolina Prądnika 1433
15. Bukowe Berdo w Bieszczadach 1314
16. Wodogrzmoty Mickiewicza 1198
17. Klify na wyspie Wolin 1040
18. Jezioro Hańcza i Suwalski Park Krajobrazowy 988
19. Dolina Narwi w Narwiańskim Parku Narodowym 909
20. Krutynia na Mazurach 887
21. Dolina Nidy 806
Liczby obok miejsc to ilość punktów.
Co myślicie? Podzielacie opinie?
grzesiekodm 17:36 | 16.10.2008
Toż to się nie trzyma przysłowiowej kupy! Na czym np polega wyjątkowość Wodogrzmotów Mickiewicza, czy Morskiego Oka? Przecież takich miejsc jest sporo. I jeszcze na dodatek Dolina Pięciu Stawów Polskich! Skoro Puszcza Białowieska występuje jako całość to i Tatry powinny być tak traktowane. Po co wydzielać z nich pojedyncze jeziora czy cieki wodne??Druga sprawa - skoro Morskie Oko i Wodogrzmoty zostały tak wysoko ocenione, to jak w tym rankingu wypadła Dolina Rospudy, która jest nieporównywalnie bardziej wyjątkowa i unikalna, nie tylko na skalę naszego kraju, ale i całej Europy?
Widzę, że komuś brakło wyobraźni przy tworzeniu tego zestawienia...
Ewik323 23:45 | 21.10.2008
Ale grymasisz, przecież mozesz zaproponować inny ranking na innych zasadach. Na mnie Dolina Pięciu Stawów Polskich zrobiła największe wrażenie choć jestem miłośniczką wielu innych miejsc w Tatrach jak i Beskidach. Szkoda ze schronisko w Stawach nie oferuje większej czystości.
belzebub 09:50 | 22.10.2008
Każdy ma inne zdanie. Rzeczywiście dolina 5 stawów piękna jest. Ja np nie zgodzę sie do pierwszego miejsca. Bo biorąc pod uwagę jaskinie, to jaskinia Niedzwiedzia zrobiła na mnie wieksze wrażenie niż Raj.
Hrihorij 18:00 | 22.10.2008
Tylko, ze w Raju wiecej ludzi bylo i oddali glos. Takie rankingi nie maja sensu. Bylem w wielu pieknych miejscach ale z tego powodu, ze niewielu tam dotarlo to i glosow byloby mniej co to nie znaczy ze te miejsca sa gorsze.